Kohtalon miekka
Alkuteos ilmestynyt 1992. Suomentanut Tapani Kärkkäinen.
1. laitos 2011. Päällyksen kuva: CD Projekt RED. Päällys: Kai Toivonen. Sidottu, kansipaperi.
2. laitos 2020. Päällyksen kuvitus: Alejandro Colucci. Nidottu.
Tähtifantasia-palkinto 2012.
”Kohtalon miekassa on kaksi terää. Toinen niistä olet sinä.”
Hän ei ole vaeltava ritari eikä kylmä ja aivoton tappaja. Geralt Rivialainen on noituri, palkkasoturi. Hän saa maksun surmaamalla majatalojen takapihoilla ja sammaleisten metsien siimeksessä lymyäviä mutantteja: uhrinsa psyyken kopioivia miimikoita, helmenkalastajia teurastavia merihirviöitä, kenties jopa kultaisen lohikäärmeen, jonka kuolema avaisi muutamille tien uuteen valtakuntaan.
Toisinaan hirviöt ja väärintekijät tuntuvat Geraltista läheisemmiltä kuin kukaan hänen toimeksiantajistaan. Kenties siksi vain muutama ihminen onnistuu läpäisemään hänen muukalaisuutensa panssarin. Unohtumattomin heistä on naispuolinen velho Yennefer, uskollisin naiskauneudelle perso trubaduuri Valvatti ja kohtalokkain vihamielisen metsän keskeltä löytyvä orpotyttö Ciri. Tuo takkutukkainen räkänokka haastaa Geraltin taidoissa, jotka tämä hallitsee heikoimmin.
Puolalaista The Witcher – Noituri -saagaa jatkava Kohtalon miekka tarjoaa fantasiaa vaativaan makuun. Syvät henkilökuvat, tarkkaan ladattu jännite ja vino huumori rikkovat lukemisen rajoja, ja Sapkowski taituroi tyylikkäästi erilaisten kirjallisten lajien ja hahmojen välillä. Palkittu Tapani Kärkkäinen suomentaa sarjaa puolankielisistä alkuteoksista.
Arvosteluotteita:
”(…) puolalaiskirjailija Sapkowski yhdistää jännittävän miekanheiluttelun, elämänmakuisen veijaritarinan ja surumielisen kertomuksen miehestä, joka usein kokee olevansa samalla puolella jahtaamiensa hirviöiden kanssa.” – Vesa Sisättö, Helsingin Sanomat
”Viimeinen toivomus oli hyvä, mutta Kohtalon miekka pistää vielä paremmaksi. (...) Sapkowski on taidokas kirjoittaja, jonka henkilöhahmot ovat kiehtovia, kerronta sujuvaa ja viittaukset satuihin ja kansantarinoihin nokkelia.” – Mikko Saari, Kirjavinkit.fi
”Kohtalon miekka on taas hyvää luettavaa (...) Syvästi inhimillisen fantasiamaailman melankolisen tunnelmataivaan pilvien välistä pilkahtelee huumorin aurinkoa... aaaargh! (Swish! Klops)” – Nnirvi, Pelit
”Andrzej Sapkowski käyttää notkeasti hyväkseen satuja ja myytejä, mutta luo niistä jotain aivan omaa. (...) Kirja on monisävyinen ja hienoviritteinen (...)” – Marika Riikonen, Hämeen Sanomat
”Kohtalon miekka on kaiken kaikkiaan miellyttävä, humoristinen ja virkistävä lukukokemus fantasiakirjallisuuden genressä.” – Saara Koskinen, Lapin Ylioppilaslehti
"Itäeurooppalaista laatufantasiaa, joka sekoittaa rohkeasti huumoria ja sadun tenhoa realistiseen kerrontaan." – Tähtifantasia-palkintoraati
Käännetty englanniksi Sword of Destiny
Andrzej Sapkowski
Andrzej Sapkowski (s. 1948) on puolalainen fantasiakirjailija. Hän on tullut tunnetuksi Noituri-sarjastaan, jonka osia on ostettu maailmanlaajuisesti yli 15 miljoonaa kappaletta. Sarjan oikeudet on myyty 20 kielelle. Haltiain verta palkittiin Britanniassa 2009 David Gemmell Legend -fantasiapalkinnolla. Sarjan kaksi ensimmäistä osaa saivat Suomessa peräkkäin Tähtifantasia-palkinnon vuoden parhaana fantasiakirjana.
Sapkowski syntyi Lodzissa. Hän opiskeli taloustiedettä ja työskenteli myyntiedustajana ulkomaiselle kauppayhtiölle. Sapkowskin mukaan hänet ovat kasvattaneet kirjailijaksi Alexandre Dumas'n, Henryk Sienkiewiczin, Raymond Chandlerin, Roger Zelaznyn, Jack Vancen ja Jules Vernen kirjat.
The Witcher – Noituri
Sarja-asu: Kai Toivonen.
"Puolalainen Noituri-sarja tarjoaa laatufantasian ystäville lajityyppiin kauan kaivattua rentoutta ja harmaiden alueiden viehätystä."
The Witcher – Noituri sisältää 8 kirjaa, sekä 1 sarjaa täydentävän teoksen — sarja laajenee lisää 1 uuden kirjan julkaisemisen myötä.
Kirja-arvioita
Noituri-sarjan toinen osa jatkuu hyvin samaan tapaan kuin ensimmäinenkin: se on kokoelma erillisiä tarinoita, joissa Geralt seikkailee erilaisia hirviöitä ja moraalisia ongelmia vilisevässä maailmassa. Kohtalon miekassa tarinoiden rakenteet ovat entistä monipuolisempia ja filosofiset kysymyksenasettelut paremmin muotoiltuja, vaikkakin jonkin verran toisteisia. Seikkailua, taistelua ja eeppisyyttä on jälleen paljon, ja ne ovatkin temaattisten kysymysten lisäksi teoksen parasta antia. Geraltin hahmo ja hänen ihmissuhdekuvionsa jo ensimmäisessä osassa esiteltyjen hahmojen kanssa kehittyvät. Mutta kun pohjavireenä sarjan maailmassa on pohjaton kyynisyys, jossa millään ei ole mitään väliä, ei Geraltin tunteilla tai ihmissuhteillakaan tunnu olevan mitään väliä. Koskettaviksi tarkoitetut kohtaukset jäävät yhdentekevän oloiseksi täytteeksi.
Edellisen osan, Viimeinen toivomus, aikana en oikein lämmennyt novelli-rakenteelle, mutta tätä lukiessa se ei enää häirinnyt. En tiedä vaikuttiko siihen se, että Viimeisen toivomuksen ahmin muutamassa päivässä, kun taas tätä luin vähitellen novelli kerrallaan. Toisaalta Kohtalon miekassa novellit olivat lähemmin sidottu toisiinsa ja tarina tuntui etenevän myös novellien välillä jonkin verran. Edelleen pidän tässä sarjassa erityisesti siitä, kuinka siinä käytetään tuttuja satuja hiukan eri muodossa. Tässä kirjassa selitettiin myös, että satujen meidän tuntema muoto on syntynyt siitä kuinka bardit ja muut runoilijat ovat hiukan romantisoineet juttuja siitä mitä oikeasti sattui. Esimerkkinä voisi olla se satu, missä 12 veljestä muuttuu joutseniksi ja heidän siskonsa täytyy tehdä heille nokkosesta paidat purkaakseen lumouksen. Tämän kirjan mukaan veljeksiä oli vain yksi ja hänkin muuttui merimetsoksi eikä joutseneksi. Kohtalon miekka oli mielestäni parempi kuin Viimeinen toivomus. Se on hiukan synkempi, mutta siinä on useita hauskoja hetkiä. Geraltin tuntemuksiinkin pääsi tässä osassa ehkä vielä paremmin sisälle. Ennen kahta viimeistä novellia kirjan arvosana keikkui 4 tienoilla, mutta novellit Kohtalon miekka ja varsinkin Jotain enemmän olivat niin mahtavia, että ne nostavat arvosanaa. Vaikuttaa siltä, että Noituri-sarja on kovaa vauhtia kohoamassa suosikkieni joukkoon.
Kohtalon miekka on erittäin hyvä kirja, vähän sarjan ensimmäistä osaa parempi. Sanoin Viimeisen toivomuksen arviossa, että harkitsin täysien pisteiden antamista. Miekalle uskalsi jo heittää viisi tähteä. Vaikka huumoria ei unohdettu, taisi melankolinen tunnelma tulla nyt selvemmin esille. Kokoelman parhaat tarinat olivat mielestäni Jäänsiru ja Pieni uhraus, joista löytyi koskettavia kohtia. Pidin myös kovasti kahdesta viimeisestä novellista. Noituri-sarja on noussut nopeasti yhdeksi fantasiasuosikeistani. Kahden suomeksi ilmestyneen osan rakenne tuo mieleen perinteiset episodimaiset miekka & magia -seikkailut, mutta Haltiain veren myötä pääsemme tutustumaan Sapkowskin kerrontaan romaanimuodossa.