Avaruuden portti
Alkuteos ilmestynyt 1977. Suomentanut Rauno Ekholm. Päällys: Heikki Kalliomaa. Sidottu, kansipaperi.
John W. Campbell -palkinto 1978, Hugo 1978, Locus 1978, Nebula 1977, Prix Apollo 1979.
Aurinkokuntamme rajoilla sijaitsee Tukikohta, josta arvoituksellinen Heechee-kansa on kerran lähtenyt retkille kohti tuntemattomia päämääriään. Nyt heistä on enää jäljellä muutamia luolamaisia majoja eri planeetoilla – sekä käyttökunnossa oleva mahtava avaruuslaivasto. Paha vain, alukset ovat valmiiksi ohjelmoituja: niillä tehty matka olisi sananmukaisesti hyppy tuntemattomaan.
Mutta ahneella maapallolla riittää seikkailijoita joka lähtöön. Yksi heistä on Robinette Broadhead, New Yorkin Ison Kuplan alla asuva miekkonen, intellektuelli ja saamaton naisten naurattaja. Siitä asti kun Robinette kuusivuotiaana näki Cheyennen markkinoilla ”aidon” Heechee-majan pyörryttävine rikkauksineen, hän on halunnut ruveta löytöretkeilijäksi.
Frederik Pohl
Yhdysvaltalainen tieteiskirjailija Frederik Pohl (1919–2013) syntyi New Yorkissa. Nuorena Pohl kuului scifi-faneista koostuvaan Futurians-ryhmään. Ryhmän muihin jäseniin kuuluivat muun muassa C. M. Kornbluth ja James Blish. Futurians-ryhmän kantavana aatteena oli käsitys, että science fiction voi toimia yhteiskunnallisen arvostelun ja poliittisen muutoksen välineenä. Pohl kirjoitti useita novelleja ja romaaneja yhdessä ystävänsä C. M. Kornbluthin kanssa, joista tunnetuin on satiiri Avaruuden kauppamiehet (1953). Kirjaa on myyty yli 10 miljoonaa kappaletta.
Sci-fi -sarja
WSOY:n sarja.
”Sci-fi on lyhenne termistä science fiction, ”tieteiskirjallisuus”. Sci-fi -kirjoissa tunkeudutaan tiedon tuolle puolen, jännittävään ja salaperäiseen tuntemattomaan – mahdollisuuksien rajoille.”
Sci-fi -sarja sisältää 37 kirjaa.
Alasarja Säätiö
Alasarja Jokimaailma
Kirja-arvioita
Avaruuden portti oli paljon parempi kuin ennalta osasin odottaa. Se on kertomus miehestä, joka saa tilaisuuden lähteä saastuneesta Maasta koettamaan onneaan avaruuteen. Avaruusmatkojen tukikohtana on mystisen Heechee kansan jäljiltä jättämä asteroidi avaruusaluksineen, joita ihmiset käyttävät nyt tutkimusmatkoillaan. Tarina on kerrottu minäkertoja Robinette Broadheadin näkökulmasta ja kerronta vuorottelee kahden ajanjakson välillä. Broadhead on itsekäs ja epämiellyttävä henkilö, mutta se kuuluu tässä tapauksessa osana tarinan hyvyyteen. Teos on hyvin kerrottu, mielenkiintoinen ja vetovoimainen. Kirja on juuri sopivan mittainen ja siinä on selvä lopetus, vaikka jatko-osiakin tarinalla on. Heechee kansan arvoituksesta olisin halunnut tietää enemmän, mutta kaikkea ei voi saada ja yhteen kirjaan ei olisi enempää mahtunutkaan.
Yksistään kirja on vain yksi varsin hyvä scifi kirja mutta jos viitsii kahlata läpi koko Heechee sagan niin kokonaisuus on kyllä Asimovilaisiin mittasuhteisiin yltävä tarina. Mielestäni parempi kuin säätiö-sarja. Suomeksi sarjaa on kait julkaistu kehnosti mutta lontooksi olen löytänyt ainakin seuraavat: 1. Gateway (käsittääkseni tämä arvosteltu kirja) 2. Beyond the Blue Event Horizon 3. Heechee Rendezvous 4. Annals of the Heechee ja sitten vielä tuo the Gateway Trip. Jos näitä on enämpi niin mielelläni kuulisin. Ja te ken olette lukeneet vain tuon ykkösen: jos yhtään tykkäsitte niin tarina paranee edetessään...
Kuten useampi Frederik Pohlin kirja, lukukokemuksena paikoin jopa tylsä, mutta lopussa kiiitos seisoo ja kirja jää mieleen. Sisältää taas miehenä elämisen tuskaa, itsesyytöstä ja -sääliä. Erittäin hyvä scifi-asetelma. Kustantajille vinkki, tätä Pohlin Hechee-kirjasarjaa, yhteensä kuusi kirjaa, tulisi julkaista lisää suomeksi!