Hyvästi, Robinson Crusoe
Ei alkuteosta, sisältö valikoitu kokoelmista The Persistence of Vision, 1978, The Barbie Murders, 1980 ja Blue Champagne, 1986. Suomentanut Matti Rosvall. Päällys: Heikki Kalliomaa. Sidottu, kansipaperi.
The Persistence of Vision -kokoelma sai parhaan kokoelman Locus-palkinnon 1979 ja Prix Apollon 1980. The Barbie Murders -kokoelma sai parhaan kokoelman Locus-palkinnon 1981.
Sisällys:
- Kaappaus (Air Raid, 1977)
- Heittäjä (The Pusher, 1981) – Hugo-palkinto
- Vaihdon ehdot (Options, 1979)
- Pikku retki Lähipuolelle (Picnic on Nearside, 1974)
- Opetustoimi (Beatnik Bayou, 1980)
- Takaperäkesä (Retrograde Summer, 1974)
- Hyvästi, Robinson Crusoe (Good-bye, Robinson Crusoe, 1977)
- Lollipop ja Tervapöpö (Lollipop and the Tar Baby, 1977)
- Pimeän maassa (In the Bowl, 1975)
- Siintävät silmät (The Persistence of Vision, 1978) – Nebula-, Hugo- ja Locus-palkinnot.
Rikkaasta mielikuvituksestaan, huumoristaan ja näkemystensä inhimillisyydestä kiitetyn Varleyn teemoja ova aikamatkailu, sukupuolenvaihdos, kloonaus – sekä tajuisen että alitajuisen muistisisällön siirto klooniin, elimensiirto ja keski-iän nousu, Maan kulttuurin muiston vaaliminen sekä nuoren ihmisen kasvu itsenäisyyteen. Tarinoiden kiintopisteinä ovat Kuu, Pluto, Merkurius, Venus ja Maa. Oman Maamme henkisestä kulttuurista ja uskomuksista Varleyn päähenkilöllä on paljon riemastuttavan kärkevää – ja vakavaa – sanottavaa.
”John Varley on erittäin taitava ja monipuolinen novellisti, ja sen tämän kokoelman kymmenen novellia hyvin osoittavat. Mukaan valituista kaikki paitsi ensimmäinen, Air Raid, kuvaavat kehitystä, teemaa joka on lähes aina jollain tasolla mukana Varleyn tarinoissa. Tässä kokoelmassa keskitytään lähinnä lapsen kehitykseen ja kasvamiseen; oppimiseen maailmasta ja erityisesti omasta sisäisestä minästään. Hahmot elävät tilanteissa, joissa katsomuksen avartuminen on välttämätön seuraus.
Varley kutoo tämän sisäisen ja ulkoisen kokonaisuuden etsimisen erittäin taitavaan ja aidontuntuiseen ihmiskuvaukseen sekä todella kiehtoviin tulevaisuudennäkyihin ja -paikkoihin. Hänen tekstinsä ja ideansa muodostavat riemukkaan ilotulituksen, jossa ei koskaan voi tietää mikä odottaa kulman takana. Taitavaa sense of wonderia parhaimmillaan.” – Toni Jerrman, Tähtivaeltaja 4/1989
John Varley
John Varley syntyi Austinissa Teksasissa 1947. Hän opiskeli Michiganin yliopistossa, mutta fysiikka tai englannin kieli eivät kiinnostaneet kauaa. Puolentoista vuoden opiskelun jälkeen Varley matkusti Kaliforniaan, jossa hän havaitsi hippiajan alkaneen. Varley matkusteli ympäri maata kuuden vuoden ajan ilman varsinaista tulonlähdettä. Vuonna 1973 Varley päätti ryhtyä tieteiskirjailijaksi ja asettui asumaan Portlandiin Oregoniin. Ensimmäisen, kauheaksi kuvailemansa romaanikäsikirjoituksen jälkeen Varley on saanut myytyä kaiken kirjoittamansa. Nykyisin John Varley asuu Kalifornian rannikolla. Hänen teoksiaan on käännetty 16 kielelle.
Sci-fi -sarja
WSOY:n sarja.
”Sci-fi on lyhenne termistä science fiction, ”tieteiskirjallisuus”. Sci-fi -kirjoissa tunkeudutaan tiedon tuolle puolen, jännittävään ja salaperäiseen tuntemattomaan – mahdollisuuksien rajoille.”
Sarja sisältää 37 teosta.
Alasarja Säätiö
Alasarja Jokimaailma