Stalker
Stalker: Huviretki tienpientarelle. Alkuteos ilmestynyt 1972. Suomentanut Esa Adrian. Päällys: Heikki Kalliomaa. Sidottu, kansipaperi.
Valittu kääntämisvuonnaan parhaaksi ulkomaiseksi kirjaksi Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Ruotsissa. Valittu Tähtivaeltaja-lehden 1900-luvun tieteiskirjallisuuden Top 50-listalle 2000.
Neuvostokirjailijoiden kärkeen kuuluvien Strugatskin veljesten Stalker on niittänyt meilläkin mainetta Tarkovskin samannimisenä elokuvana. Kirja on filmiä letkeämpi ja realistisempi, reippaan aito kuva tulevaisuuden Kanadasta, jos kohta myös uhkea, filosofinen vertauskuva ihmisen, luonnon ja teknologian suhteista.
Ihmistä monin verroin kehittyneemmät olennot ovat tehneet pikavierailun ja jättäneet jälkeensä omituista kamaa ja hallitsemattomia luonnonilmiöitä. Näin syntynyt ”vyöhyke” on ihmisen rajattoman uteliaisuuden, pelon ja ahneuden kohde. Alamaailman puolivillaiset ”stalkerit”, yhtenä heistä kirjan antisankari rento jätkä Red, tekevät henkensä kaupalla kahmimisreissuja tarkoin vartioidulle vyöhykkeelle. Kuin ihminen omille vaaranalaisille alueilleen, jos niin halutaan tulkita.
Arkadi & Boris Strugatski
Strugatskin veljeksiä pidetään neuvostoliittolaisen tieteiskirjallisuuden merkittävimpinä kirjailijoina. Arkadi Strugatski (1925–1991) oli kielitieteilijä ja toimittaja. Boris Strugatski (1933–2012) oli tähtitieteilijä joka työskenteli Pulkovon observatorion tietokonelaboratoriossa. Heidän kirjojaan on myyty yli 50 miljoonaa kappaletta.
Arkadi Strugatski valmistui 1940-luvulla englannin ja japanin kielen kääntäjäksi. Sodan jälkeen hän työskenteli toimittajana ja kustannustoimittajana. Arkadi oli muun muassa toimittamassa venäläisiä science fiction -kokoelmia ja käänsi useita japanilaisia ja amerikkalaisia tieteiskirjoja. Lisäksi hän oli mukana science fiction -seurojen toiminnassa. Jo nuorena Arkadi kirjoitti novelleja ja siirtyi pian science fictionin pariin. Vuodesta 1955 eteenpäin hän kirjoitti järjestelmällisesti. Arkadi teki lähes kaikki työnsä yhdessä veljensä Borisin kanssa.
Romaanissa Stalker: Huviretki tienpientareelle (1971) maapallolla käyneet muukalaiset ovat jättäneet jälkeensä vyöhykkeitä, joilla luonnonlait eivät päde. Vyöhykkeellä käyvät ihmiset saattavat löytää suunnattomia rikkauksia tai menettää henkensä. Sana stalker on veljesten itse keksimä englanninkielinen uudissana, jolla tarkoitetaan avaruusolentojen romun epävarmaksi tekemällä ”vyöhykkeellä” vaarojen lomitse hiipivää – stalking – uskalikkoa. Tämä tiivis, slaavilaisen surumielinen mutta veljesten länsimaisimpiin kuuluva romaani on heidän kuuluisin teoksensa.
Teoksessa Miljardi vuotta ennen maailmanloppua (1976–77) joukko tieteenharjoittajia olettaa, että itse kaikkeus kokee heidän tutkimuksensa uhkana ja sekaantuu siksi asioihin. Uhka koetaan totalitaarisesti johdetun valtion tukahduttamistoimena. Tutkijoita kiristetään, mutta yksi heistä ei alistu vaatimuksiin vaan jatkaa työtään. Romaani on puolustuspuhe yksilön vapaudelle ja rohkeudelle.
Lähteitä
Ulkomaisia tieteiskirjailijoita 1. Toimittaneet Toni Jerrman ja Vesa Sisättö. BTJ Kirjastopalvelu, 2004.
Sci-fi -sarja
WSOY:n sarja.
”Sci-fi on lyhenne termistä science fiction, ”tieteiskirjallisuus”. Sci-fi -kirjoissa tunkeudutaan tiedon tuolle puolen, jännittävään ja salaperäiseen tuntemattomaan – mahdollisuuksien rajoille.”
Sarja sisältää 37 teosta.
Alasarja Säätiö
Alasarja Jokimaailma
Kirja-arvioita
Stalker on lähtökohdiltaan kiinnostava. Johtuneeko sitten kahdesta kirjailijasta, mutta rakenne on jokseenkin episodimainen ja vasta loppupuoliskolla juoni alkaa todella kiinnostaa. Stalker ei tarjonnut itselleni mitään suuria oivalluksia, vaikka takakansitekstissä puhutaankin Vyöhykkeestä ihmismielen kuvana. Kirja on 216 sivua eli varsin lyhyt. Sanomaa olisi voinut selkeyttää ja juonta rakennella hieman enemmän, niin kirja olisi voinut olla erinomainen.