Miljardi vuotta ennen maailmanloppua
Alkuteos ilmestynyt 1976–77. Suomentanut Esa Adrian. Päällys: Heikki Kalliomaa. Sidottu, kansipaperi.
Ovatko tiedemiehet menneet jo liian pitkälle?
Neuvostoliiton johtavien tieteiskirjailijoiden, Strugatskin veljesten, ensimmäinen suomennettu romaani (1979) oli nimeltään Hankalaa olla jumala. Nyt on ongelma päinvastainen. On hankalaa olla ihminen, jota suuttuneet jumalat uhkailevat avaruudesta.
Viisi neuvostoliittolaista huipputiedemiestä – tähtitieteilijöitä, fyysikoita – saa arvoituksellisen varoituksen. Sen tarkoitus on selvä; joku haluaa heidän lopettavan tutkimuksensa. Keinot, joita uhkaaja käyttää, osoittavat että kyseessä ei ole mikään tunnettu taloudellinen tai poliittinen voima, ei kukaan ihminen. Uhka on pelottavan kasvoton, luonnonlainomainen. Erään teorian mukaan korkeamman sivilisaation piirissä olisi päätetty, että maapallon tekninen ja tieteellinen kehitys on pysäytettävä, koska se on alkanut järkyttää maailmankaikkeuden rauhaa.
Mitä tiedemiehet voivat tehdä? Antautua, ja kulkea lopun ikäänsä elämän syrjäpolkuja. Jatkaa työtään, ja saattaa itsensä ja läheisensä käsittämättömään vaaraan. Kuka uskaltaa uhmata kasvotonta vihollista?
Arkadi & Boris Strugatski
Strugatskin veljeksiä pidetään neuvostoliittolaisen tieteiskirjallisuuden merkittävimpinä kirjailijoina. Arkadi Strugatski (1925–1991) oli kielitieteilijä ja toimittaja. Boris Strugatski (1933–2012) oli tähtitieteilijä joka työskenteli Pulkovon observatorion tietokonelaboratoriossa. Heidän kirjojaan on myyty yli 50 miljoonaa kappaletta.
Arkadi Strugatski valmistui 1940-luvulla englannin ja japanin kielen kääntäjäksi. Sodan jälkeen hän työskenteli toimittajana ja kustannustoimittajana. Arkadi oli muun muassa toimittamassa venäläisiä science fiction -kokoelmia ja käänsi useita japanilaisia ja amerikkalaisia tieteiskirjoja. Lisäksi hän oli mukana science fiction -seurojen toiminnassa. Jo nuorena Arkadi kirjoitti novelleja ja siirtyi pian science fictionin pariin. Vuodesta 1955 eteenpäin hän kirjoitti järjestelmällisesti. Arkadi teki lähes kaikki työnsä yhdessä veljensä Borisin kanssa.
Romaanissa Stalker: Huviretki tienpientareelle (1971) maapallolla käyneet muukalaiset ovat jättäneet jälkeensä vyöhykkeitä, joilla luonnonlait eivät päde. Vyöhykkeellä käyvät ihmiset saattavat löytää suunnattomia rikkauksia tai menettää henkensä. Sana stalker on veljesten itse keksimä englanninkielinen uudissana, jolla tarkoitetaan avaruusolentojen romun epävarmaksi tekemällä ”vyöhykkeellä” vaarojen lomitse hiipivää – stalking – uskalikkoa. Tämä tiivis, slaavilaisen surumielinen mutta veljesten länsimaisimpiin kuuluva romaani on heidän kuuluisin teoksensa.
Teoksessa Miljardi vuotta ennen maailmanloppua (1976–77) joukko tieteenharjoittajia olettaa, että itse kaikkeus kokee heidän tutkimuksensa uhkana ja sekaantuu siksi asioihin. Uhka koetaan totalitaarisesti johdetun valtion tukahduttamistoimena. Tutkijoita kiristetään, mutta yksi heistä ei alistu vaatimuksiin vaan jatkaa työtään. Romaani on puolustuspuhe yksilön vapaudelle ja rohkeudelle.
Lähteitä
Ulkomaisia tieteiskirjailijoita 1. Toimittaneet Toni Jerrman ja Vesa Sisättö. BTJ Kirjastopalvelu, 2004.
Sci-fi -sarja
WSOY:n sarja.
”Sci-fi on lyhenne termistä science fiction, ”tieteiskirjallisuus”. Sci-fi -kirjoissa tunkeudutaan tiedon tuolle puolen, jännittävään ja salaperäiseen tuntemattomaan – mahdollisuuksien rajoille.”
Sarja sisältää 37 teosta.
Alasarja Säätiö
Alasarja Jokimaailma