Hiistu | Joulukalenteri | 1 viesti | klo 04:57
Viimeisin HourglassEyes | 01.12.2024

Lukuhaaste: Popsugar 2023

29.01.2023
(kirjastonhoitaja)
18. A book that's been banned or challenged in 2022 Jillian & Mariko Tamaki: This one summer

Joku oli GR:n keskustelupalstalla laittanut tähän kohtaan liittyen linkin isoon listaan kirjoista, joita on bännätty tai haastettu jenkkilän kouluissa ja kirjastoissa hiljattain. Tämä oli haastettu ainakin Floridassa alkuvuodesta -22 muistaakseni useammassakin paikassa. En kyllä tajua miksi. Tässä viitataan teiniraskauteen, sekö olisi voinut olla syynä?

8/50
30.01.2023
50. A book with alliteration in the title Alix E. Harrow: A spindle splintered

Tämä tuli vastaan, kun etsin kirjaa ihan toiseen kohtaan ja tähänkin se sopii kuin nenä päähän.

02.02.2023
33. A book about an athlete/sport - Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen

Meni kuunnellessa lenkin lomassa huomaamatta. Lopussa oli kooste Kimin tokaisuista haastattelutilanteissa – oli hauskoja.

04.02.2023
46. A book with a pet character Stephen King: Satumaa
- Saksanpaimenkoira Radar on keskeinen lemmikki tässä tarinassa.

8/50

04.02.2023
(kirjastonhoitaja)
10. A romance with a fat lead Rebecca Elliott: They say I'm pretty funny for a girl

Teini-ikäisen Haylahin tavoite on tulla koomikoksi. Kun pari vuotta vanhempi suosittu komistus Leo heittää stand up -keikan koulun aamunavauksessa, Haylah ihastuu vaikka muuta kavereilleen väittääkin. Hän ei uskalla toivoa Leon huomaavan häntä ylipainon vuoksi. Hän alkaa sujauttaa Leon kaappiin kirjoittamiaan vitsejä ja rakkaus komediaan saattaa heidät yhteen. Ei tosin ihan sillä tavalla kuin Haylah haaveili.

05.02.2023
28. A book you bought secondhand - Kurt Vonnegut: Galápagos

Olen ostanut kirjan ulkokirppikseltä n. 15 vuotta sitten. Vihdoin tuli luettua.  Se menee takaisin kiertoon, koska kirja ei ollut sellainen, että olisi tarve säilyttää omassa hyllyssä.

07.02.2023
9. A book with a colour in the title Jakob Kerr: The green man of Eshwood Hall

Näin ikään.

14.02.2023
31. A book about a family Ruth Ozeki: The book of form and emptiness

Päähenkilöt tässä ovat 14-vuotias Benny ja hänen äitinsä Annabelle. Perheen isän Kenjin tapaturmainen kuolema koettelee heidän keskenäistä suhdettaan ja molempien mielenterveyttä.

16.02.2023
46. A book with a pet character - Stephen King: Satumaa

Yksi kirjan päähahmoista on lemmikki saksanpaimenkoira Radar.

Kirja on yleisvaikutelmaltaan aika lämminhenkinen, vaikka synkempääkin sisältöä löytyy.  Kirjassa käytetään muiden kirjojen hahmoja ja juonen palasia hyväksi. Tarinassa viitataan kirjailijoihin, heidän kirjoihinsa ja hahmoihin sekä erilaisiin satuihin. Ray Bradburyn Paha saapuu portin taa on yksi sellainen kirja, joka sai huomiota. (Alkoikin tekee mieli lukea sitä uudelleen.)  Ihan mukava luettava, vaikka ainakin alussa olisi voinut hieman tiivistää. 3½

16.02.2023
(kirjastonhoitaja)
5. A book with mythical creatures Mo Xiang Tong Xiu: Heaven Official's Blessing #4
- Kiinalaisesta mytologiasta on hyvä ammentaa erilaisia mytologisia hahmoja alkaen erilaisista jumalista.

17.02.2023
37. A book you should have read in school Karin Erlandsson: Helmenkalastaja

Tämmöinen kohta oli joskus aiemminkin ja silloinkin oli haastavaa keksiä kirjaa siihen, koska luin aina koulussa kuuliaisesti kaikki kirjat. Joudun siis vähän venkoilemaan tämän kohdan kanssa: minun olisi pitänyt lukea tämä kirja mieluummin koulussa/kouluikäisenä (jos se vaan olisi ollut ilmestynyt silloin), koska silloin olisin varmasti tykännyt siitä huisin paljon ja se olisi saanut mielikuvitukseni laukkaamaan. Tykkäsin kovasti tämäntyppisistä kirjoista ala-asteikäisenä.

13/50
17.02.2023
26. The shortest book (by pages) on your TBR list Leena Krohn: Luuta

38 sivua.

14/50
18.02.2023
(kirjastonhoitaja)
47. A book about holiday that's not Christmas - Ray Bradbury: The Halloween Tree

Tarina kertoo Halloweenista. Halloween yönä poikajoukko kiertää asuineen karkki tai keppostamassa. Pojat päätyvät mysteerisen herra Moundshroudin opastamana seikkailuihin aikojen ja paikkojen halki mm. Brittein saarten druidi menoihin, muumioiden Egyptiin, Gargoilien somistamaan Notre Dameen Pariisiin, Meksikon kuolleiden päivään.  Pelkkää seikkailua tarina ei kuitenkaan ole. Tarina kertoo myös ystävyydestä.  31\2

20.02.2023
45. A book that started out as fan fiction Ali Hazelwood: The Love Hypothesis
- The Love Hypothesis on saanut alkunsa fanfictionista jonka pohjana on Reylo (Reylo tulee Star Wars maailman Rey ja Kylo Ren hahmoista). Minulle ei oikein selvinnyt onko Hazelwood itse aloittanut kirjan juuri fanfiction tarkoituksella, vai ottanut vain teemasta inspiraation itselleen, mutta mielestäni liippaa haastekohtaa tarpeeksi läheltä. Tekstissä ainakin on jokunen viittaus Star Wars ja Star Trek maailmoihin. Päähahmoina Olive, Stanfordissa tutkimusta tekevä biologian kandi kamppailee sosiaalisen elämän ja tutkimustensa jatkumisen ristipaineissa, eikä katso elämässään olevan aikaa rakkaudelle, parhaan ystävänsä painostuksesta huolimatta. Adam on Stanfordin nouseva tutkijatähti ja professorina opiskelijoiden kauhu.  Kun nämä kaksi erinnäisten sattumien kautta päätyvät aloittamaan keskenään valesuhteen saadakseen hieman rauhaa omilla tahoillaan sosiaalisista paineista on arvattavissa ettei kaikki mene aivan sovitusti.

Omasta mielestäni hyvin viihdyttävä kirja,varsinkin Oliven sähläykset toivat usein mieleen Bridget Jonesin ja naurahtelin kerran jos toisenkin ääneen lukiessani.

20.02.2023
(kirjastonhoitaja)
48. A book that features two languages Hannu Salmi: Tunteiden palo - Turku liekeissä 1827

Kirja on siis suomeksi kirjoitetu mutta sisältää myös siteerauksia latinaksi, saksaksi ja ruotsiksi.

15/50
25.02.2023
22. A book with a queer lead Oliver Darkshire: Once upon a tome

Tämä on omaelämäkerallinen teos Darkshiren vuosista antikvariaattisessa kirjakaupassa ja hän on queer. Asiaa käsitellään kirjassa yhden lyhyen luvun verran, kun hän kertoo miten uskalsi tulla kaapista työkavereilleen vasta vuoden jälkeen ja kuinka he siihen suhtautuivat.

16/50
27.02.2023
1. A book you meant to read in 2022 - Jens Liljestrand: Vaikka kaikki päättyisi

Uutuuksista jäi useampikin lukematta viime vuonna, vaikka tarkoitus oli. Tämä oli yksi niistä.

13/50

28.02.2023
12. A book published in spring 2023 Rebekka Härkönen: Prinsessamekko
- Julkaisupäivä oli 10.2.2023

05.03.2023
4. A book by a first-time author - Lauri Lattu: Susiraja

Kirja on Lauri Latun ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa romaani.

14/50

10.03.2023
A book you should have read in school James Dashner: The Maze Runner #1
- Dashnerin kirjaa ei toki ollut vielä julkaistukaan omaan opiskeluaikaani, mutta dystooppinen kirjallisuus olisi ehkä ollut omiaan avaamaan ajatuksia silloin.

11.03.2023
(kirjastonhoitaja)
36. A book you think your best friend would like - Marko Hautala: Kuolleiden valssi

Yksi kauhusta pitävä ystäväni varmasti tykkää tästä. Pitääkin suositella hänelle, jos ei ole jo lukenut.

15/50

11.03.2023
34. A historical-fiction book Aki Ollikainen: Kristuksen toinen tuleminen

Tämä sijoittuu ensimmäisen maailmansodan vuosiin. Nuori oopperalaulaja joutuu tuberkuloosin vuoksi parantolaan ja samanaikaisesti toisaalla uskonnollisen herätyksen saanut talonisäntä luulee paikallista kylähullua uudelleen syntyneeksi Jeesukseksi. Tarinat yhdistyvät loppua kohden.

17/50
14.03.2023
20. A book becoming a TV series or movie in 2023 - C. J. Tudor: Rovio

Kirjaan perustuva brittiläinen TV-sarja on luvassa tänä vuonna.

16/50

15.03.2023
(kirjastonhoitaja)
16. A book where the main character's name is in the title Shehan Karunatilaka: The seven moons of Maali Almeida

Maali Almeida on srilankalainen valokuvaaja, joka on erikoistunut kuvaamaan maassaan 80-luvulla riehuvan sisällissodan väkivaltaisuuksia. Hän on myös kuollut. Hänellä on seitsemän päivää aikaa selvittää kuka hänet tappoi ja varmistaa ettei ottamiensa tulenarkojen kuvien negatiivit päädy vääriin käsiin.

18/50
16.03.2023
(kirjastonhoitaja)
45. A book that started out as fan fiction Neil Gaiman, Rafael Albuquerque, Rafael Scavone & Dave Stewart: A study in emerald

Löysin tiedon, että Gaimanin novelli A study in emerald on Sherlock Holmes / H.P. Lovecraft -fanifiktiota. Koska olen lukenut novellin jo vuosia sitten, päätin verestää muistoja tällä varsin hienolla sarjakuvaversiolla.

19/50
Takaisin ylös