Hannu Rajaniemi
Hannu Rajaniemi (s. 1978 Ylivieska) on Skotlannissa asuva suomalainen tieteiskirjailija. Nuorena hän harrasti roolipelejä, kirjoittamista ja fysiikkaa. Rajaniemi on opiskellut matemaattista fysiikkaa Oulun ja Cambridgen yliopistoissa ja väitellyt säieteoriasta tohtoriksi Edinburghin yliopistossa. Hän on asunut Edinburghissa vuodesta 2000 ja on perustajajäsen soveltavan matematiikan yrityksessä. Rajaniemen esikoisromaani Kvanttivaras ilmestyi Britanniassa vuonna 2010.
Lue lisää ...
Kvanttivarasta suunnitellessaan Rajaniemen tavoitteena oli kirjoittaa viihdyttävä ja vauhdikas scifi-teos. Kirjan päähenkilön esikuvana oli Maurice Leblancin mestarivaras Arséne Lupin. Teoksen nanoteknisessä tulevaisuudesssa kaiken voi kopioida ja aineellisilla hyödykkeillä ei ole arvoa. Sen sijaan kvantti-informaatiota ei voi kopioida.
Rajaniemi haluaa välttää tekniikkakeskeisyyttä ja pyrkii etenemään tarinan ehdoilla. ”Valitsin mukaan dekkariaineksia, koska se antaa tarinalle lukijan kannalta tutuhkon juonirakenteen. Tämä toivottavasti tekee helpommaksi lähestyä kertomuksen hyvinkin outoa maailmaa”, Rajaniemi sanoi STT:n haastattelussa.
Rajaniemen kirjallisiin esikuviin kuuluvat Ian McDonald, Roger Zelazny ja Michael Chabon. Muita suosikkikirjailijoita ovat Haruki Murakami, Gene Wolfe, Iain Banks, Vladimir Nabokov ja Jonathan Carroll. Hannu Rajaniemi oli vuoden 2014 Finnconin kunniavieras.
Lähde: Anne Leinonen, Tähtivaeltaja 3/2010.
Onko kukaan muu vielä lukenut Causal Angelia?
Kuurosokea Pianisti Onko kukaan muu vielä lukenut Causal Angelia?Tämä kryptinen viestisi saa minut ihan huolestuneeksi! Olen pitänyt kahdesta aiemmasta kirjasta valtavasti enkä tahdo selittämättäjättämisloppuja. :sad:
Ajattelin lukea kirjan, kun se syksyllä ilmestyy suomeksi. Tiedän, että täällä monet lukee kirjansa englanniksi, mutta mä luen kyllä suomeksi aina kun on siihen mahdollisuus. :smile: Opiskelujen vuoksi täytyy lukea paljon englanniksi, joten tuntuu ihan hemmottelulta, kun saa lukea jotain omalla äidinkielellään.
Joten kun Kausaalienkeli ilmestyy suomeksi, aion lukea sen ja aiemmat kirjat vähintään kerran. Englannin kieli saattoi vaikuttaa lukukokemukseen, koska kirjoista ei aina saa suomeksikaan selvää :lol: Voi olla, ettei loppu ollutkaan selittämättä jätetty, vaan se aukeaa uudelleenluettaessa.
Tammikuussa 2016 on sitten luvassa seuraava romaani Summerland.
An awe-inspiring SF account of the afterlife and what happens when it spills over into the world of the living.
Kokonaisuudessaan sarjassa riittää ideoita ja mielikuvitusta todellakin. Tarina on myös tavallaan hauska ja sitä on helppo lukea, vaikka teknistä termistöä ja käsitteitä esiintyykin paljon. Ensiluokkaista kerrontataitoa siispä. Joku kerta, kun on aikaa, pitää lukea koko sarja uudestaan.
JussiRajaniemeltä ilmestyy ensi toukokuussa ensimmäinen novellikokoelma Collected Fiction. Aikookohan Gummerus suomentaa tämän? Linkitetään vielä kansikuva suurempana.Kyllähän tuo novellikokoelmakin kiinnostaa, mutta paljon enemmän kiinnostaa tuleva Summerland romaani. Hyvä, että kyseessä on stand-alone eikä sarja. Olettaisin, että Summerland nyt ainakin suomennetaan…
Tammikuussa 2016 on sitten luvassa seuraava romaani Summerland.
Heti ymmärsin yhden asian, joka oli jäänyt vaivaamaan englanninkielisen version lukemisen jälkeen: mikä oli pellegrinin "pieni punainen mytty". Suomennoksen sanavalinnat avasivat merkityksen mainiosti.
[Spoileri - klikkaa]
EijaOlettaisin, että Summerland nyt ainakin suomennetaan…Rajaniemen brittikustantajan uuden katalogin mukaan Gummerus on hankkinut suomennosoikeudet Summerlandiin. Kirja ilmestyy englanniksi huhtikuussa 2017.
https://www.orionbooks.co.uk/assets/OrionPublishingGroup/downloads/Catalogues/Orion-Rights-Guide-Frontlist-2016.pdf
JussiRajaniemen brittikustantajan uuden katalogin mukaan Gummerus on hankkinut suomennosoikeudet Summerlandiin. Kirja ilmestyy englanniksi huhtikuussa 2017.Gummerus on paljastanut kesän ja syksyn julkaisuohjelman, eikä Summerlandia ole mukana. Suomennoksen ilmestyminen menee siis ensi vuodelle.
Summerlandin julkaisu Britanniassa on muuten lykkääntynyt aiemmin ilmoitetusta, se tapahtuu 31. elokuuta. Vielä ei ole tietoa siitä, ilmestyykö kirja myös joltakin amerikkalaiskustantajalta, vai onko Rajaniemen ura ohi Yhdysvalloissa. Ymmärtääkseni Kvanttivaras-trilogia myi heikosti USAssa (voin olla väärässä).
EDIT: Summerlandin ilmestyminen on yllättäen siirtynyt kesäkuulle 2018!
JussiVielä ei ole tietoa siitä, ilmestyykö kirja myös joltakin amerikkalaiskustantajalta, vai onko Rajaniemen ura ohi Yhdysvalloissa.Iso Tor-kustantamo julkaisee Summerlandin USAssa kesäkuussa kovakantisena.
Kiinnostavaa, että samaa kansikuvaa käytetään niin Yhdysvalloissa, Britanniassa kuin Suomessakin.
Rajaniemen brittikustantaja Gollancz on muuten päättänyt julkaista Summerlandin suoraan pehmytkantisena trade paperbackinä. Kovakantista laitosta ei siltä ole luvassa. Mutta amerikkalaiskustantamo Tor tuo teoksen myyntiin sidottuna.
Useat kirjailijat ovat kehuneet romaania. Esimerkiksi Stephen Baxter sanoi:
Summerland: As if Alfred Hitchcock had made a movie with HP Lovecraft... A vision so original it deserves its own subgenre. And all worked out with the diamond-hard logic of a great SF writer. After Summerland, the thriller has a new geometry.
Olen Rajaniemen romaaneista varsinaisesti tykännyt vain Kvanttivaras-trilogian avausosasta. Kyllähän kaksi seuraavaa ihan luettavia olivat, mutta sarjan taso laski osa osalta. Enkä mitenkään ihastunut Kvanttivarkaaseen. Toisaalta en ole kokeillut miehen novellikokoelmaa Näkymättömät planeetat. Omistan Rajaniemeltä yhden kirjan, Kvanttivarkaan. Ostin sen aikoinaan Anttilan alelaarista eurolla kovakantisena. Tämän voisin kuvitella lukevani joskus uudestaan, mutta en trilogian seuraavia osia.
Kesämaa toi aihepiiriltään mieleen Peter Higginsin Susikoiran ajan, jossa ollaan stalinistista Neuvostoliittoa muistuttavassa vaihtoehtomaailmassa. Tämä kirja oli huomattavasti Rajaniemen yritelmää parempi[*], ja vieläkin harmittaa Gummeruksen päätös jättää jatkuvajuonisen trilogian suomentaminen kesken ensimmäisen osan jälkeen.
Huomasin, että Tähtivaeltaja-lehdessä Kesämaa sai melko kriittisen arvostelun. Silti kirja pääsi ehdolle Tähtivaeltaja-palkintoon. Alastair Reynoldsin Elysionin tulta hehkutettiin samassa numerossa huippukirjaksi, mutta niin se vaan jäi palkintofinalistien ulkopuolelle. Lehden arvioilla ei siis tunnu olevan korrelaatiota ehdokkuuksien kanssa...
Britti-Amazonin mukaan Rajaniemeltä ilmestyy helmikuussa 2020 uusi kirja Darkome. Tästä ei taida olla mitään tarkempaa tietoa?
[*]Koska luin vain ensimmäisen kolmanneksen, en voi oikeastaan arvioida Kesämaata.
JussiTämähän pitää tietenkin paikkansa. Jokainen arvostelija arvostelee teokset omista lähtökohdistaan, ja palkintoraati tekee puolestaan työnsä täysin itsenäisesti. Ei siis ole olemassa mitään Tähtivaeltaja-diktaattoria, joka määräisi, mitä mieltä muiden tulee olla.
Huomasin, että Tähtivaeltaja-lehdessä Kesämaa sai melko kriittisen arvostelun. Silti kirja pääsi ehdolle Tähtivaeltaja-palkintoon. Alastair Reynoldsin Elysionin tulta hehkutettiin samassa numerossa huippukirjaksi, mutta niin se vaan jäi palkintofinalistien ulkopuolelle. Lehden arvioilla ei siis tunnu olevan korrelaatiota ehdokkuuksien kanssa...
Henkilökohtaisesti voin sanoa pitäväni kybällä sekä Kesämaasta että Elysionin tulesta.
- Risingshadow
- Keskustelut
- Lukusali
- Hannu Rajaniemi