Darkki avatar
Risingshadow uudistui!
Darkki | Velhojen ilmoitustaulu | 28 viestiä | 12.09.2024
Viimeisin Darkki | klo 08:23
Sivut: 1, 2
George R. R. Martin
Kirjailija: George R. R. Martin
donroitteri | Lukusali | 733 viestiä | 06.10.2013
Viimeisin Jussi | 16.09.2024
Sivut: 1, 2, 3, 4 ... 30
Darkki avatar
Darkki | Viisasten kivi | 1 viesti | 16.09.2024

Murrekysymys - kilari/häläri/pommi/piikkaus

01.11.2013
Xariel avatar
611 kirjaa, 34 kirja-arviota, 186 viestiä
Tähän marraskuiseen sateiseen päivään sopiikin erinomaisesti murrevertailu.

Tiedätkö mitä tarkoitan, jos soitan sinulle pommin? Vai soitankö hälärin, kilarin, heitänkö ykkösellä vai jopa, piikkaanko sua sit?

Kaikki ylläolevat tarkoittavat sitä, kun soitat toiselle ja annat puhelimen soida kerran. Siihen ei kuulu vastata. Se on minun kokemukseni mukaan ainoa sana, joka tosissaan muuttuu täysin toisistaan irrallisiin muotoihin eri puolilla Suomea.

Asuessani Kajaanissa sana jota käytimme oli pommi. "Soitan sulle sitten pommin." Raumalla ja Porissa taas on käytössä aivan erilainen sana: piikata. "Piikkaa mua!" myös piikittää on heille tuttu, vaikka minulle itselleni sillä on hieman eri merkitys.

Ja pakkohan tässä on todeta, että pommin selitys löytyy ruotsin kielestä, sillä ilmiö on ruotsiksi bomba.

Nyt siis haluaisin kuulla teiltä, missä asutte ja mitä käytätte. Käyttävätkö ystäväsi jotain muuta muotoa, jos kyllä niin mistä he ovat sen napanneet?
01.11.2013
Rinja avatar
(moderaattori)
847 kirjaa, 7 kirja-arviota, 1031 viestiä
Minulla ei ole mitään käsitystä siitä, onko tässä asiassa alueellisia eroja. Vain yksi ihminen (pohjoiskarjalainen, jos sillä jotain merkitystä on oikeasti) on koskaan soittanut minulle tällaisia puheluita ja hän käyttää niistä häläri-nimikettä, enkä muista, että kenenkään muun kanssa tai missään muussa yhteydessä ylipäätänsäkään olisin törmännyt koko ilmiöön, saati sitä tarkoittavaan sanastoon. Nuo muut vaihtoehdot eivät kuulosta edes etäisesti tutulta tässä yhteydessä, tai "piikkaus" ja "ykkösellä heittäminen" eivät itse asiassa missään yhteydessä.
01.11.2013
Vanamo avatar
156 kirjaa, 5 kirja-arviota, 306 viestiä
Minä sanon soittavani hälärin. En ole tosin varma, mistä sana on mukaani tarttunut. Rinjan kommentin perusteella veikkaan Joensuuta, mutta myös Jyväskylä oli vaihtoehtona.

Myös pommi kuulosti tutulta, mutta tarkemmin pohdittuani en ole enää varma, olisinko ymmärtänyt sitä kuitenkaan oikein. Kilari puolestaan tarkoittaa jotain aivan muuta eli hermostumista, suuttumista tms.

Piikkaaminen ja ykkösellä heittäminen ovat täysin vieraita termejä.
01.11.2013
Mustelmann avatar
(moderaattori)
64 kirjaa, 7 kirja-arviota, 1221 viestiä
En edes tiennyt, että tällaiselle yhden hälytyksen soitolle on olemassa ihan oma sanansa. Oma murrealueeni taitaa olla vähän köyhempi kuin muut.
01.11.2013
Dyn avatar
542 kirjaa, 51 kirja-arviota, 3978 viestiä
Häläri, terveisiä vain täältä geneeriseltä pääkaupunkiseudulta.

Kuten Vanamokin jo sanoi, kilari on sama kuin saada raivarit. Muille ei mun arkikielessä ois mitään järkevää vastinetta perusmerkityksensä lisäks (pommi mikä pommi).
01.11.2013
Pisania avatar
(kirjastonhoitaja)
1034 kirjaa, 1631 viestiä
Muistan, että muinaisina yläasteaikoinani, kun kännykät alkoivat yleistyä, tästä toiminnosta käytettiin nimitystä piikki. Mutta en ole törmännyt nimeen tai ilmiöön enää aikoihin. Ja tämä siis täältä Turun kupeesta, moikka vaan.
01.11.2013
Noora avatar
18 kirjaa, 128 viestiä
Ainoa sana noista jonka olen kuullut aikaisemmin on kilarit,mutta nuo muut ovat ihan tuntemattomia. Joten terveisiä täältä Lahdesta jossa ei tuollaisia sanoja tunneta.
01.11.2013
Huoleton avatar
229 kirjaa, 3 kirja-arviota, 326 viestiä
Soittaa ykkönen tai häläri.
01.11.2013
Xariel avatar
611 kirjaa, 34 kirja-arviota, 186 viestiä
Muistakaa sanoa mistä olette!

Pakkohan tässä vaiheessa keskustelua on todeta, että pommin selitys löytyy ruotsin kielestä, sillä ilmiö on ruotsiksi bomba.

"Rinja" --enkä muista, että kenenkään muun kanssa tai missään muussa yhteydessä ylipäätänsäkään olisin törmännyt koko ilmiöön,
Minä ihan olin miettinyt, että sinä tukisit minua pommi-sanan osalla. Olemme kuitenkin samassa kaupungissa kasvaneet. Kysys joskus joltakulta sieltä olevalta, mitä he sanovat. :wink: Joltain nuorelta, tosin, sillä vanhemmat ihmiset eivät tunnu tätä sanaa käyttävänkään.

"Pisania"Ja tämä siis täältä Turun kupeesta, moikka vaan.
Sopii hyvin minun koostamaani mielikuvaani siitä, että sielläpäin olisi piikki-sanan versioita. Porilaisilta ja raumalaisilta olen tätä kysellyt ja heiltä on tullut aina piikkausta tai piikittämistä.

"Huoleton" Soittaa ykkönen tai häläri.
Oletko pääkaupunkiseudulta? Jotenkin olen ajatellut että tuo "ykkös"-kategoria eli minun kuulemani heittää ykkösellä tai sinun soittaa ykkönen olisivat sieltäpäin.
01.11.2013
Dragan avatar
107 kirjaa, 1 kirja-arvio, 202 viestiä
Valitsin listalta kilarin, vaikka tarkemmin mietittynä oikea vastaukseni olisi kuulunut olla "joku muu", meillä päin moista toimintaa nimittäin sanotaan kilautukseksi.

-Tästä kehä-kolmosen ulkopuolelta.
01.11.2013
EndlessMoment avatar
100 kirjaa, 11 kirja-arviota, 33 viestiä
Minulle yksikään noista sanoista ei ollut selvillä, enkä ole edes tiennyt että tuollaiselle yhden hälytyksen soittamiselle edes on oma terminsä. Köyhempi murre täällä päin, jos sitä nyt voi edes murteeksi kutsua :cool:

Minulle kilarit tarkoittaa raivarien vetämistä jostain turhan oloisesta asiasta ja kilauttaminen on ihan normaali soitto.

Terveisiä täältä Jyväskylästä
01.11.2013
Dragan avatar
107 kirjaa, 1 kirja-arvio, 202 viestiä
Varmaan osatekijä tälläisen termin tunnistettavuudessa ei ole pelkästään asuinpaikka vaan myös ikä.
01.11.2013
Emelie avatar
729 kirjaa, 100 kirja-arviota, 2743 viestiä
Häläri se on. Muista olen etäisesti kuullut, mutta en kyllä muista hetkeen kenenkään niitä käyttäneen. Asun pääkaupunkiseudulla, mutta olen varsinaisesti kotoisin Tampereen suuntimilta, ja sielläkin käytettiin sanaa "häläri".
01.11.2013
Kuurankukka avatar
230 kirjaa, 1 kirja-arvio, 109 viestiä
On meinaan aika monta vuotta siitä ku moista termonologiaa on tullut käytettyä... varmaan joskus niinä aikoina ku puhelimessapuhumistakin tapahtui. :tongue: Vastasin kyselyyn että häläri (joka ainoana kuulosti tutulta asiayhteydessä), mutta sitten tarkemmin asiaa mietittyäni tajusin, että pommittamiseksihan sitä sanottiin aikoinaan! (Ääntään ei vaikuta voivan muuttaa.) Olen kotoisin Turun läheltä (enkä oo muuten koskaan kuullut mistään piikkaamisesta), ja asun nyt Tampereella.
01.11.2013
Niina Tolonen avatar
(moderaattori)
666 kirjaa, 93 kirja-arviota, 177 viestiä
Minä en oikeastaan käytä mitään noista termeistä. Yksi Pirkanmaalta kotoisin oleva kaverini "piikkasi" minulle ja en ymmärtänyt yhtään mistä oli kyse ennen kuin pyysin selvitystä. Jos käyttäisin jotain ilmaisua, sanoisin ehkä, että "soittaisikot minulle, niin saan numerosi" tai "joku yritti soittaa minulle". Ex-kuopiolaiselle "häläri" ja "pommi" kuulostivat tutuimmilta jostain yläaste tai lukio ajoilta.
01.11.2013
Metusalem avatar
78 kirjaa, 135 viestiä
Häläri. Ei ole tullut mieleen, että se voitaisiin sanoa jollakin muullakin tavalla, ehkä siksi, etten ole juuri kuullut muita ilmaisuja.

Helsingistä olen kotoisin, ja kilari tarkoittaa minullekin raivokohtausta. (Käyttö olisi tyyppiä "Se otti/veti ihan hirveet kilarit siitä.") Tosin voi olla, että olen kuullut kilarin myös tässä pohditussa merkityksessä "merkkisoitto". En mene sanomaan varmaksi.
01.11.2013
Ririskainen avatar
49 kirjaa, 24 viestiä
Asuin Vaasassa yläasteaikoinani, jolloin tällaiselle ilmaisulle oli käyttöä, ja käytetty termi oli killeri. Saattoi olla, että joitain muitakin ilmaisuja käytettiin rinnalla, en muista enää tarkkaan (ehkä häläriä ja ykköstä saatettiin käyttää). Kilari eli raivari oli kuitenkin selvästi aivan eri asia.
01.11.2013
Hiistu avatar
(moderaattori)
600 kirjaa, 12 kirja-arviota, 3506 viestiä
Odottaako se yhden tuuttauksen soittaja sitten, että se toinen soittaa hänelle omaan laskuunsa takaisin? Vai miten homman juoni siitä etenee?

Eli minulla ei ole ilmiölle nimitystä. Olen varmaan asunut kuussa sillä välin, kun tuota on enemmänkin harrastettu.. Ymmärrän kyllä, jos jollain ei joskus ole saldoa tai muutoin varaa kustantaa puhelua, mutten ole tarvinnut sille omaa sanaa.
01.11.2013
Sarantha avatar
103 kirjaa, 5 kirja-arviota, 87 viestiä
Me käytetään häläreitä esimerkiksi paljon kyydissäni matkustavan veljeni kanssa tyyliin "Häläytän kun lähen kotoa, niin tuu sit valmiiks siihen kadulle oottamaan". Siis se on nimenomaan merkkisoitto, toisen ei niinkään odoteta soittavan takaisin (paitsi päihdepuolen asiakastyössä olen tähänkin kulttuuriin törmännyt, siellä on aika tyypillistä että asiakkailla on saldo tapissaan). Ja verbi on tosiaan häläyttää. Ainakin täällä Etelä-Karjalassa.
02.11.2013
Skie avatar
399 kirjaa, 930 viestiä
Häläri. Muista en ole ikinä tässä asiayhteydessä kuullut puhuttavan. Yleensä toimii omassa puheessani lauseessa "Soitan sulle hälärin kun...". Ja tämä kommentti tuli tuolla kuusirajan pohjoispuolella kasvaneelta.
02.11.2013
Faile avatar
174 kirjaa, 4 viestiä
Käytän sanaa häläri enkä ole muista kuullutkaan. Käytän samassa yhteydessä kuin edellinen hlö. Ja käytän sanaa edelleen ihan aktiivisesti jos on tarvetta. Itsekin pohjoisen asukkeja.

Kilarista tulee mieleen se, jos ihminen kilahtaa, siis menettää hermonsa ja alkaa raivota jostain asiasta estoitta. Yhteydessä "tyttö kilahti aivan täysin...".
02.11.2013
max avatar
1488 kirjaa, 16 kirja-arviota, 627 viestiä
Asun Espoossa ja opiskelen Helsingissä, enkä ole ikinä kuullut mitään noista. :roll:
02.11.2013
Echramath avatar
4 kirjaa, 452 viestiä
HiistuOdottaako se yhden tuuttauksen soittaja sitten, että se toinen soittaa hänelle omaan laskuunsa takaisin? Vai miten homman juoni siitä etenee?
Tein tuota vanhan äitimuorini kanssa, hänellä kun oli (tai saattaa olla edelleen, olen nykyään ihan pudonnut kelkasta, että maksaako kännykkään puhuminen jotain) sellainen sopimus, että sunnuntaisin saa soitella rajattoman määrän johonkin kiinteään hintaan. Mutta tämmöiset sanat on kyllä aika vieraita.
02.11.2013
Dyn avatar
542 kirjaa, 51 kirja-arviota, 3978 viestiä
Homman juoni on kai myös siinä, että soitetaan häläri, kun ollaan valmiina odottamassa tms. mikä ei vaadi mitään varsinaista puhelua. Se on hälytys, ilmoitus. Hälärillä voi myös vaihtaa puhelinnumeroita: riittää, että toinen naputtaa toisen numeron, ja soittaa sitten siihen. :wink:
02.11.2013
Vanamo avatar
156 kirjaa, 5 kirja-arviota, 306 viestiä
Minä pyydän ajoittain luokseni vierailemaan tulevia soittamaan hälärin, kun ovat alaovella. Talossani ei ole mitään summereita, mutta alaovi on kuitenkin lukossa. Varsinainen soitto ei siis ole aina tarpeen, kunhan hälyttää olevansa alhaalla odottamassa.
Takaisin ylös