Noidan nahka
Kansikuva: Koulutaulu, saksalainen, 20-luku. Nidottu.
Boris Hurtan sivistyneet ja samalla populaarikirjallisuuden historianäkemyksiä sulattavat kauhunovellit edustavat Hurtan tarinoiden historiallista antia. Hurtta tarjoilee kauhua suoraan Suomen historiasta, ja samalla vaihtoehtoisen historian – historian jossa alkemistit edustavat ainoaa oikeaa tiedettä, jossa kristinuskon sanomaa kuljettavat paholaisen lähettiläät, jossa kovakuoriaiset tarjoavat ihmiselle mahdollisuuden ikuiseen elämään. Lohduttoman lohdullista Suomi-kauhua mestarilta, joka ei esittelyjä kaipaa.
Boris Hurtta
Boris Hurtta (1945–2021), oikealta nimeltään Tarmo Talvio, oli turkulainen kirjailija. Jäätyään eläkkeelle poliisin työstä hän julkaisi lukuisia novelleja suomalaisissa sf-lehdissä. Hurtan tunnetuin lajityyppi oli kauhu. Hänet tunnettiin omaperäisestä tyylistään ja alan perinteitä kunnioittavasta aiheenkäsittelystään. Hurtta sai kertomuksistaan palkintoja scifin ja fantasian alalta ja hän oli kunniavieraana vuoden 2003 Finncon-tapahtumassa.
Hurttaa kiinnosti tuoda realistisen kerronnan joukkoon kauhistuttavia aineksia ja taiteilla psykologisen ja yliluonnollisen kauhun rajamaastossa. Hurtta sanoi olevansa viimeinen suomalainen roskakirjailija. Perusteena tälle oli, että hän esiintyi salanimellä, hänen kertomuksiaan julkaisivat lajityyppikirjallisuudelle omistautuneet harrastuspohjaiset aikakauslehdet ja pienet kustantamot. Hurtta vieroksui hienostuneena ja velvoittavana pitämäänsä sanaa novelli ja sanoi kirjoittavansa kertomuksia. Hän luki mieluummin vanhaa kuin uutta ja sen myötä häntä kiinnostivat pulp-lukemistojen aihepiirit kuten eksoottiset seikkailut ja veijarimaiset jännitystarinat.
M-novellit
”M – scifin ja kauhun kotimainen kärkisarja.” Myös nimellä M-sarja.
”m-novellisarjan tarkoitus on tallentaa katoamisuhan alla olevia, lehdissä ja pienilevikkisissä antologioissa y.m. julkaistuja novelleja. m-sarjan kirjojen painokset ovat äärimmäisen pieniä, sarjan jokaisesta kirjasta tulee varsin nopeasti keräilyharvinaisuuksia.”
Sarja sisältää 30 pääteosta ja yhteensä teoksia 19 kpl.
Kirja-arvioita
Alkupään antikvariaattitarinat eivät olleet itseäni lähellä, mutta loppupäässä päästään suomalaiskansallisen mytologian ja mystiikan maailmaan. Hurtta osaa kirjoittaa mieleenjäävästi ja tiivis kerronta pitää mielenkiintoa yllä.