Risingshadow

Mifonki-sarja #1 / 6 ✓
Mifongin perintö (Mifonki-sarja #1) - J. S. Meresmaa
★ 7.40 / 132
11221354751862274981191610

Kuvitus: J. S. Meresmaa. Kannen kuva: Susan Fox. Sidottu, kansipaperi.

”Marmosiinikansa kääntyi itseään vastaan. Ylpeyden ja vallanhimon sokaisemina marmosiinit surmasivat omiaan, kunnes jäljellä oli vain lapsia, jotka lähtivät kaupungin raunioista ja hajaantuivat ympäri maailmaa. He lisääntyivät muunveristen kanssa ja siirsivät verenperintöään jälkipolville, ja vähä vähältä maruaanien veren vaikutus laimeni. He unohtivat lähtökohtansa, ja lopulta heidän jälkeläisensä elivät tavallisen kansan parissa tietämättöminä todellisista juuristaan.”

Salaperäinen Rondestanien suku pitää antikvariaattia Sudhaerin maassa, ja kun käy ilmi, että yksi neljästä kuuluisasta Keisarin kirjasta on saatavilla Merontesissa, keskimmäinen veli Dante lähtee tavoittamaan kallisarvoista teosta seurassaan erottamaton kumppaninsa, musta puuma Reu. Merontesissa hän tulee pelastaneeksi hyiseen jokeen pudonneen valtakunnan prinsessan Ardisin, joka on luvattu vaimoksi Belonen ikääntyneelle kuninkaalle. Siitä alkaa uskomattomia käänteitä saava seikkailu, joka vie Danten vankityrmään, merirosvolaivan kannelle ja lopuksi tulivuoren sisällä sijaitsevaan myyttisen alkuolennon – tulen mifongin – kotiluolaan.

Mifongin perintö on historiallisen seikkailuromaanin piirteitä saava fantasiatarina, jonka kiehtovasta kuvakudoksesta nousevat esiin vaaralliset salaisuudet, synkeät petokset, häikäilemättömät juonet ja kielletty rakkaus. Kaiken lomassa kimaltaa vapauttava, hyväntahtoinen huumori.

Mifongin perintö on kansainväliselle tasolle yltävän kolmiosaisen sarjan ensimmäinen osa – nuoren tekijän hieno voimannäyttö.

Kirjatraileri Youtubessa.

Adlibris: tarkista saatavuus

FantasiaKorkea fantasiaKotimainen
Julkaistu: huhtikuu 13, 2012 (Karisto)
Kirja-arviot ja kommentit (15)

Kirjan tilaus

Arvosanani kirjalle
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Omassa pääkirjahyllyssäni

Käyttäjät lukeneet myös

Tuulen nimi (Kuninkaansurmaajan kronikka #1)
★ 9.08 / 250
Taru Sormusten herrasta (Taru Sormusten herrasta)
★ 9.08 / 761
Valtaistuinpeli (Tulen ja jään laulu #1)
★ 9.00 / 542
Rautasusi (Vardari #1)
★ 8.86 / 23
Narrin salamurhaaja (Narri ja Näkijä #1)
★ 8.84 / 62
Locke Lamoran valheet (Herrasmiesroistot #1)
★ 8.84 / 213
Narrin matka (Lordi Kultainen #1)
★ 8.78 / 320

Aiheeseen liittyviä keskusteluja
Vastannut: karivaan, 15.11.2021
Kirjoita vieraana tai kirjaudu sisään.
Onko sinulla kysymyksiä kirjasta tai haluatko jakaa mielipiteesi? Liity keskusteluun!

J. S. Meresmaa

J. S. Meresmaa (s. 1983) on palkittu suomalainen kirjailija ja kustannustoimittaja. Meresmaa on varsinaiselta koulutukseltaan puutarhuri, mutta on opiskellut kirjoittamista Oriveden Opistossa. Hän on tamperelaisen Osuuskumma-kustannuksen perustajajäsen ja toimi hallituksen puheenjohtajana vuosina 2015-2018.

Kuva: Veli-Matti Rintala

Mifonki-sarja

Kuvastaja-palkinnon kunniamaininta 2021 (koko sarja).

Mifonki-sarja sisältää 6 kirjaa — sarja on kokonaan valmis.

Mifongin perintö (Mifonki-sarja #1)
★ 7.40 / 132
Mifongin aika (Mifonki-sarja #2)
★ 7.32 / 68
Mifongin mahti (Mifonki-sarja #3)
★ 7.32 / 52
Mifongin kätkemä (Mifonki-sarja #4)
★ 7.14 / 29
Mifongin kadottama (Mifonki-sarja #5)
★ 7.16 / 24
Mifongin lunastama (Mifonki-sarja #6)
★ 7.36 / 19

Kirja-arviot ja kommentit

02.02.2024
haikailua avatar
haikailua
Kirjoja 45, Arviot 25, Viestit 1
★☆☆☆☆☆☆☆☆☆ 1 / 10

Tahdon uskoa, että J.S. Meresmaa on kehittynyt kirjailijana reippaasti. En siksi, että tämä teos sai minut myötätuntoiseksi kirjoittajaa kohtaan. Syy on ainoastaan se, etten halua elää maailmassa, jossa tällaista tekstiä pidetään suomifantasian kermana.

Minun on vaikea suositella Mifongin perintöä kellekään, koska se oli rehellisesti huono lukukokemus. En voi ruotia juonta kovin pitkälle, sillä jo rakenteelliset ja kielelliset ongelmat uuvuttivat lukiessa niin, ettei sisällöllä oikeastaan ole enää väliä. On vaikea nähdä, mitä kustannustoimitusta Kariston puolelta on edes tehty.

Väkinäinen, ponneton, paikallaan polkeva äkkirakkaus vailla vetovoimaa.
Kerrontaa ohjaa päähenkilökeskeinen moraalikäsitys, maailmanrakennusta uusiosanojen keksiminen itse tarkoituksena.
Juoni (=mifongit) jätetään täysin ilman kontekstia, joka vetäisi lukijan mukaansa. Tematiikan keskiössä loistaa rodunjalostus.
Romanttiset päähenkilöt ovat tavatessaan juuri täyttänyt 16-v. ja lukijan matikan mukainen 35-v.
Kusihädän pidätystä ja seksuaalista väkivaltaa (tajuttomien tyttöjen kopelointi, sukuelinten paloittelu teräasein) on aivan liikaa YA-seikkailulle, puhumattakaan muuten mukavasta lukukokemuksesta.

Onko tämä vuoden 1975 setämies-pulppia?

Kuvitukset olivat IHANIA, rakastin noita pieniä taloja joidenkin kirjan osioiden välissä. Ne olivatkin ainoa valon pilkahdus synkässä suossa, jota tämän kirjan lukeminen oli.

10.02.2024
Mio avatar
Mio
Kirjoja 84, Arviot 18, Viestit 4
★★★★★★★☆☆☆ 7 / 10

Kirjan hahmojen, maailmojen ja motiivien rakentuminen vie aikaa, mutta viimeiset 120 sivua olivat oikein makeat ja aion jatkaa seuraavaan osaan.

01.08.2014
Lilli avatar
Lilli
Kirjoja 88, Arviot 39, Viestit 1
★★★★★★★☆☆☆ 7 / 10

Tämä oli niitä kirjoja, joita Rising aina minulle ehdottaa luettavaksi, mutta takakannen teksti ja kansikuva eivät houkuttele pätkääkään! Kirja kuitenkin yllätti positiivisesti! Mahtava seikkailu, ihania kiemuroita ja juonikuvioita! En keksi pahaa sanottavaa, vaikka jotain kirjasta kuitenkin puuttui ylivertaisen lukukokemuksen aikaansaamiseksi. Ehkä se oli täyttymystään vaille jäänyt rakkaustarina, ehkä jotain muuta.. En osaa edes eritellä mitä olisin vielä tarinaan kaivannut. Toisaalta kirja oli loistava juuri näin! Ainakin Se päättyi erilailla kuin monet monet muut tarinat. Nämä ikäkysymykset minuakin kyllä kieltämättä vähän ihmetyttivät. Tarinan alussa Ardis täytti 16. Dantea kuninkaalle esiteltäessä mainittiin Danten taistelleen sodassa 20-vuotta sitten. Olettaen että Dante oli tuolloin vähintään 15-vuotias, olisi hän ollut kirjan alussa jo n. 35-vuotias.. Myöhemmin mainittiin että Ardis oli parikymppinen, eli Dante olisi jo ollut neljäkymppinen! Ja kun toisaalta 54-vuotias nainen oli kirjassa jo "ikäloppu", nämä ikävuodet tuntuvat hieman hulluilta..

29.01.2014
StaCa avatar
StaCa
Kirjoja 27, Arviot 15, Viestit 278
★★★★★★★☆☆☆ 7 / 10

Mifongin perintö on vauhdikas lukuromaani, jossa käänteitä riittää. Juonittelun lomaan uppoavat tarinan keskushenkilöt, puuman kanssa kulkeva Dante Rondestani ja Merontesin nuori prinsessa Ardis. Enimmäkseen pidin kirjasta, vaikka sitä vaivasivatkin paikoitellen kysymystauti ja liian helppojen yhteensattumien kautta ratkeavat kuviot. En myöskään osannut pitää juonta varsinaisesti yllättävänä. En sitten tiedä, olinko jo useita arvioita luettuani spoilautunut liiaksi tapahtumista. (Sanottakoon muuten, että trilogian kakkososan, Mifongin ajan, takakansiteksti spoilaa mielestäni tätä ensimmäistä kirjaa turhan paljon.) Kirjan jälkipuoli pysyi kasassa paremmin ja kiinnosti paljon enemmän kuin alkuosa. Hahmot alkoivat viimein saada syvyyttä ja jalansijaa tarinassa, eivätkä vain haikailleet ja ajautuneet tilanteesta toiseen. Ja vaikka pelkäsinkin avointa loppua, niin eihän tuo pahasti avoimeksi jäänyt.

04.12.2012
Orduuka avatar
Orduuka
Kirjoja 329, Arviot 16, Viestit 12
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Mifongin perintö edustaa epätyypillistä suomalaista fantasiaa – ja hyvä niin. Kerrankin nuori kirjailija on päässyt näyttämään kyntensä ja tuomaan esiin suomalaisen mielikuvituksen, jonka voi todeta tämän kirjan perusteella olevan olemassa, vaikka itse olen jo pitemmän aikaa epäillyt väitteen todenperäisyyttä. Mifongin perintö ei kaikkien maailman fantasiakirjojen keskuudessa ole mikään erityinen tapaus, mutta sen merkitystä suomalaisen fantasiakirjallisuuden esiin nostajana ei voi vähätellä. Tämänkaltaista fantasiakirjallisuutta Suomi tarvitsee enemmän, ja on upeaa nähdä, että joku on sen viimein tajunnut – kiitokset kustantamolle siitä. Mifongin perintö lähtee yllättävän vilkkaasti käyntiin, vaikka alussa selitetään puuduttavaan tyyliin maailman syntymisestä ja vähän tylsistä elementtiherroista, joiden nimet olisivat kaivanneet valkopesua.

Kirjan henkilöistä mm. Dantesta mieleeni johtuu kirjailija Alighieri, ja Arran-nimestä tulee mieleen eräs skottilainen viskitislaamo, mutta näistä huolimatta kirjailijalle täytyy antaa runsaasti kiitosta siitä, että hän on luopunut nimissään täysin suomalaisuuden ikeestä ja unohtanut Kristianit ja Annat. Eräs asia kiinnitti välittömästi huomioni kannen avaamisen jälkeen. Kartta. Niin suuri maailma, niin paljon annettavaa, mutta itse en kyennyt kartasta löytämään Belonea, Valagasia, tai Romhairin kapeikkoa. Pieni asia, mutta itselleni tärkeä, sillä rakastan karttoja. Kirjan ulkoasu ei ole järin houkutteleva. Nukuttuani yön yli ja annettuani ajatusteni selkeytyä aloin miettiä, miksi tässä asiassa on edelleen jääty 90-luvulle. Ehkä olisi aika tuoda kirjojen kannet ja kuvitukset 2010-luvulle ja keksiä jotain uutta. Tarinaan on melko helppo päästä sisälle. Aluksi henkilöihin on vaikea samaistua, mutta tilanne korjaantuu sivujen myötä – ja toivottavasti myös tulevaisuudessa jatko-osien myötä. Erittäin hyvä hahmo kirjassa on Verna. Hänestä olisi ehkä voinut saada enemmänkin irti, mutta ehkä hänestä teki mielenkiintoisen juuri se, miten ’vähän’ hänestä kerrottiin.

Mifongin perinnössä on hienosti leikitty sekaisilla ja vaikeilla ihmishahmoilla ja sukulaisuussuhteilla. Kieli on toisinaan lähes ilmiömäisen taitavaa, mutta sillä ei herkutella, eikä se pääse oikeuksiinsa kuvailevissa tilanteissa, kun tapahtumat seuraavat toisiaan rajussa tahdissa ja selityksille jätetään vähän tilaa. Kirja on nopeatempoinen, eikä anna lukijalle aikaa hengähtää. Itse luin tämän yhteen pötköön sen jälkeen, kun sen käsiini sain. Erityisesti pidin siitä, että kirja oli jaettu osiin – hyvä! Se keventää paksua teosta ja antaa lukijalle ne muutamat lyhyet hengähdystauot, jotka kestävät sen aikaa, mikä nyt sivun kääntämiseen kuluu. Eniten minua haittasi juonen jaksoittainen ennalta arvattavuus ja tarinan painottuminen romantiikkaan. Ehkä rakkaustarinaa korostetaan liikaa, mutta ei se toki varsinaisesti pilaa tarinaa. Kielletty rakkaus on aiheena paljon käytetty ja siihen on vaikea tuoda mitään sellaista uutta, mikä saisi lukijan yllättymään. Rakkausaiheen käsittelyyn Mifongin perintö ei tuo mitään uutta. Siksi suosittelen tätä kirjaa niille, joita tarinaan upotettu juonta eteenpäin vievä rakkaus ei ainakaan kovin paljon häiritse. ’Pahisten’ tarkoitusperät, taustat ja vaikuttimet selitetään kirjallisuudessa yleensä melko perusteellisesti läpi, viimeistään ratkaisuvaiheessa.

Mifongin perintöä lukiessani hämmennyin siitä, kuinka irrallisiksi tietyt henkilöt jäivät, vaikka ihan selvästi heidän taustallaan vaikuttivat vankat ja vahvat syysuhteet ja perusteet. Ehkä näitä olisi voinut avata enemmän, jolloin myös ns. pääpahiksen todellinen uhkaavuus olisi välittynyt lukijalle paremmin. Tutkittuani kirjan kansitekstejä uudelleen päädyin lukemaan muiden lukijoiden kirjoittamia arvosteluja kirjasta. Totta on, että kirja on viihdyttävä. Se on helposti luettava ja mukaansatempaava. Kirjoitusvirheitä ei tainnut olla lainkaan, muutamia puuttuvia pilkkuja lukuunottamatta. Kansitekstissä hehkutettu vapauttava hyväntahtoinen huumori meni kyllä minulta ohi. Keskityin ehkä juonikuvioiden pähkäilyyn niin paljon, että minulta jäi epähuomiossa huomaamatta ne kohdat, joissa olisi kuulunut nauraa. Mieleeni nousi myös mietteitä siitä, kuinka paljon omaa kirjailija lopulta olikaan keksinyt, vai oliko hän vain antanut vanhoille asioille uudet nimet. Mifongin perintö edustaa monille sellaista suomalaista taidonnäytettä, mitä tässä on pitempään odotettu: suomalaista ei-suomalaista fantasiaa!

25.08.2012
Darknikato avatar
Darknikato
Kirjoja 475, Arviot 2
★★★★★★★★★★ 10 / 10

Minulla myös on ennakkoluuloja suomalaista fantasiaa kohtaan, mutta tämä kirja oli todella hyvä, jos ei lasketa pieniä vikoja. Odotan tämän jatko-osaa innolla ja toivon myös että kirjailija kirjoittaisi lisää kirjoja myös tämän sarjan jälkeen. Jotkut kirjailijat kirjoittavat vain yhden sarjan ja jäävät siihen, vaikka lukijat haluaisivat lisää. Meidän pitäisi varmaan olla enemmän aktiivisia myös kirjailijoiden puoleen ja kannustaa heitä kirjoittamaan lisää hyviä kirjoja. Kaikilla on omat mielipiteensä ja tämän on vain minun, pienen ihmisen, mielipide...

24.07.2012
CCrystal avatar
CCrystal
Kirjoja 143, Arviot 15
★★★★★★☆☆☆☆ 6 / 10

Yleensä en suomalaisten kirjailijoiden kirjoja lue, mutta tämän otin luettavakseni, koska henkilöiden nimet eivät olleet suomalaisia. Kirja oli ihan ookoo, tapahtumat pomppivat välillä liian häiritsevästi ja jotkin asiat jäivät vähän epäselväksi, mutta kyllähän tämän luki paremman puutteessa.

06.07.2012
Lady Kissane avatar
Lady Kissane
Kirjoja 45, Arviot 4
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Tässä taas yksi kirja joka saa harmittelemaan lukunopeuttani. Odotan jo innolla seuraavaa osaa. Tämän kirjan voisin lukea useamminkin.

21.06.2012
NermiEddlitt avatar
NermiEddlitt
Kirjoja 49, Arviot 10
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Harvoin olen lukenut yhtä vakuuttavaa suomalaista fantasiaa, kuin Mifongin perintö. Kirjan juoni on paikoin ennalta arvattava, mutta kuitenkin sen jotkut juonenkäänteet onnistuvat yllättämään. Hahmot ovat mielenkiintoisia ja samaistuttavia. On mielenkiintoista seurata eri hahmojen suhteiden muuttumista samalla, kun heidän asemansa muuttuvat. Prinsessa Ardis muuttuu tarinan etenemisen myötä pelastettavasta prinsessasta rohkeaksi, vahvaksi naiseksi. Tarinan loppu yllättää ja kutsuu lukemaan seuraavaa osaa.

11.05.2012
Q_Black avatar
Q_Black
Kirjoja 274, Arviot 266, Viestit 117
★★★★★★☆☆☆☆ 6 / 10

Täytyy myöntää, että minulla oli ennakkoluuloja tätä kirjaa kohtaan. Sen juoni vaikutti liian "vanhanaikaiselta ja historialliselta" makuuni, mutta totuus oli toinen. Kirja suuntaa suoraan tapahtumien keksiöön eikä hellitä otettaan missään vaiheessa. Tylsiä hetkiä ei yksinkertaisesti ole tässä kirjassa, tapahtumia on tasaisena virtana. Päähenkilö Adris on aika lapsellinen ja rasittava hahmo, mutta kuten tyttö, myös hahmo, kasvaa hyvin paljon kirjan loppua kohden. Tämä kirja herätti suuren määrän tunnetiloja. Aina vihastuksesta ilostukseen ja ahdistukseen. Kirja vie lukijan suoraan juonittelujen ja salaisuuksien sekaan, jossa on järjestettyjä avioliittoja, piilotettuja tunteita ja miekan sivalluksia. Huumoria unohtamatta. Mahtavaa ajanvietettä sisältävä kirja, jonka jatko-osa on pakko lukea.

26.07.2015
bambi avatar
bambi
Kirjoja 23, Arviot 23
Sisältää juonipaljastuksia

Tämä on suorastaan paras mifonki-sarjasta. Luin tämän, ja ihastuin kirjaan. Dante oli hurmaava, mutta olisin toivonut enemmän Danten ja Adrisin rakkaustarinasta. Kirja oli aika karski joiltain kohdilta, ja minua harmitti, että Adris sai lapset. Pidin tästä kirjasta kovin. Mutta samaa ei voi sanoa seuraavista. Tuntuu, että Adris hylkäsi Danten. Ääliö. Luin n. 100 sivua seuraavasta osasta ja paiskasin menemään. En tykännyt uudesta miehestä. Enkä tykkää Adrisin kaksosistakaan. Ja mikäli olen nyt näitä takakansia seuraillut, niin koko ajan jauhetaan niistä typeristä lapsista. Tosiaan, jos saisin päättää, niin pitäisin sarjan yksi, tai kaksi osaisena. Tämä osa oli hyvä, ja mukavan paksu.

06.10.2014
Chain-of-destiny avatar
Chain-of-destiny
Kirjoja 9, Arviot 6, Viestit 47
★★★★★★★★★★ 10 / 10
Sisältää juonipaljastuksia

Tartuin kirjaan nimen ja kannen perusteella. Olin pudota tuolilta kun tajusin että kirjailija oli suomalainen! Hatun nosto kirjailijalle, ettei suomalaisuutta huomaa, se on harvinaista. Maailma tempaisi heti mukaansa. Ardis oli todella pitkälti ärsyttävä pikku prinsessa. Mutta se hänessä olikin niin hienoa! Hän on omapäinen mutta samalla oman arvonsa tunteva. Dante sen sijaan..voi kyllä saisi tulla minunkin huoneeseeni..;) Rakastuin häneen ensisilmäyksellä. Danten sisaruksetkin ovat mahtavia hahmoja, eivätkä kaadu kliseisiin lausahduksiin niin paljon kuin aluksi pelkäsin. Mielestäni kirja ei ole ihan kaikista nuorimmille fantasian ystäville. Yllätyin kirjan "roisiudesta". Varsinkin siitä kamalasta faktasta, että hän oikeasti joutu kuninkaan vaimoksi ja kantoipa vielä tämän lastakin. Tämä kuitenkin antoi tarinalle lisää realistisuutta, eikä vain 'happy-happy-hyvyys voittaa' Ei, hyvyys ehkä voittaa lopussa mutta pahuuden tekosia on mahdoton korjata. Miinusta tulee siitä, ettei Danten ja Ardisin rakkaustarina edennyt vaan päättyi riipivästi. Oli hämmentävää, että Ardis tosiaan sai lapset. Herää kysymys, voiko hän rakastaa heitä ja kuinka käy hänen oman elämänsä? Kirja on hieno, omaperäinen ja realistinen. Suosittelen ehdottomasti!

04.03.2014
Nage avatar
Nage
Kirjoja 126, Arviot 126
Sisältää juonipaljastuksia

Kirja oli ihan ok luettava. Ardis oli aika ärsyttävä hahmo ja niistä sen lapsista, kun luin että hän on raskaana sille sen miehelle niin siitä alko jo hirvee odotus, että milloin saa keskenmenon tai että kyoleeko ne synnytyksessä. Noo sit kun noin ei käynytkään se jotenkin... latisti? tunnelmaa sillä oishan Ardisin ptänyt saada lapsia Danten kanssa eikä sen kuka se sen mies nyt olikaan kanssa. Ja vilä se että Ardisin ja Danten suhde ei edennyt _mihinkään_ koko kirjan aikana joka on livasti turhauttavaa. Hahmojen ikä jäi myös vähän hämärän peittoon, Danten iästä ei ole mitään hajua 20-30?? ja Ardis jottai 20? + muut ei mitään hajua, joten noita kaikkia perus juttuja ois ollu kiva saada selvennystä.

17.09.2013
Myrsky10 avatar
Myrsky10
Kirjoja 257, Arviot 155
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Kirja oli todella hyvä suomalaiseksi fantasiaksi. Alku vaikutti tylsältä, mutta kirja tempaisi kyllä nopeasti mukaansa. Kannattaa lukea!

Seuraa meitä: Uutiskirje | Facebook | X | Mastodon | RSS | English Site
Hostingpalvelun tarjoaa Planeetta Internet Oy
© 1996 - 2026 Risingshadow. Kaikki oikeudet pidätetään.
Sivustomme käyttää evästeitä takaaksemme parhaimman käyttökokemuksen.
Tietosuoja