Númenorin tuho - J. R. R. Tolkien, Brian Sibley, Alan Lee 9.00   6

Númenorin tuho ja muita tarinoita Keski-Maan toiselta ajalta. Alkuteos ilmestynyt 2022. Toimittanut Brian Sibley. Kuvittanut Alan Lee. Suomentaneet Jaakko Kankaanpää ja Kersti Juva. Sidottu, kansipaperi.

Koottu Tarusta Sormusten herrasta, Silmarillionista, Keskeneräisten tarujen kirjasta, Christopher Tolkienin toimittaman The History of Middle-earth -teossarjan osista ynnä muista lähteistä.

Tolkienin tarinat Keski-Maan toisesta ajasta yksissä kansissa.

J. R. R. Tolkienin omien sanojen mukaan Keski-Maan toinen aika oli "pimeä aikakausi, eikä sen historiasta kerrota (tai tarvitse kertoa) paljoakaan". Nuo vuosituhannet kauan ennen Tarun Sormusten herrasta tapahtumia olivat kuitenkin monella tapaa merkittäviä – silloin kukoisti ihmisten ylväs saarivaltakunta Númenor ja myös Sormusten sormus taottiin kohtalokkain seurauksin.

Tolkien-tuntija Brian Sibley on koonnut Númenorin tuhoon kaikki salaperäistä toista aikaa koskevat kirjoitukset Tolkienin teoksista Taru Sormusten herrasta, Silmarillion, Keskeneräisten tarujen kirja, Kirjoituksia Keski-Maasta ja The History of Middle-earth. Uusi kokoelma on rakennettu Tarun Sormusten herrasta liitteisiin sisältyvän Vuosien kirjan kronologian mukaisesti. Teos sisältää myös ennen suomentamattomia tekstejä, muun muassa Númenor-luvut Tolkienin aikamatkustustarinasta Kadonnut tie.

Upeasta, uudesta väri- ja lyijykynäpiirroskuvituksesta vastaa tunnettu Tolkien-kuvittaja Alan Lee.

"Tämä ulkoasultaan kaunis ja paikoitellen pakahduttavan väkevä kirja on mahtava yhteenveto kaikesta, mitä Tolkien on kertonut ajasta, jolloin Tarun Sormusten herrasta perusta luotiin." – John Garth, The GuardianArvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu heinäkuu 31, 2023 (WSOY)
Alkuperäinen nimi The Fall of Númenor
Tietoja muokattu elokuu 4, 2023
Muita teoksia kirjailijalta Alan Lee
Gondolinin tuho 8.14   15
Satujen valtakunta 7.66   42
Húrinin lasten tarina 7.98   217
Kuun kosto 4.34   3
Peilikivi 4.58   7

Kirja-arviot & arvosanat

Aulis
Arvosanat 55
Kirja-arviot 9
Viestit 23
helmikuu 27, 2024
10 / 10

Erinomainen yhteenveto toisen ajan tapahtumista.

Monet tapahtumat on kuvattu enemmän tai vähemmän samanlaisina jo muissa teoksissa, mutta kokonaisuus on ollut vähän hankalasti hahmotettavavissa, koska tieto on ollut silppuna vähän siellä sun täällä. Tähän teokseen oli nämä tiedon palaset osattu mielestäni hyvin kasata yhdeksi kokonaisuudeksi.

Plussaa myös Alan Leen komeasta kuvituksesta. 

Nylkky
Nylkky
Arvosanat 827
Kirja-arviot 9
Viestit 784
toukokuu 6, 2024
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
Jussi
Jussi
Arvosanat 1140
Kirja-arviot 109
Viestit 1735
lokakuu 22, 2023
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle