Kategoria: Leirinuotio | 1 viesti | 18 lukukertaa
Aloittanut: Melian, 08.07.2026
Kategoria: Konserttisali | 254 viestiä | 133,6 t lukukertaa
Vastannut: LordStenhammar, 05.07.2026
kovakantinen, pokkari vai e-kirja?
09.01.2016
Epäilen siirtyväni lähitulevaisuudessa yhä enemmän e-kirjoihin, sillä lähden puoleksi vuodeksi töihin Lontooseen ja muutenkin matkoja on yhä enemmän, ja paperin kantaminen pitkin maailmaa on vähän ikävää. Muuten tykkään kyllä pokkareista, sillä ne ovat kovakantisia kirjoja liikkuvampia ja helpompia pitää mukana - myös helpompia lukea esim. sängyssä.
14.01.2016
wispie
Kirjaston asiakkaana hinnalla ei ole väliä, joten kovakantinen. Pokkaritkin menee, mutta niistä murtuu usein selkä ja liimat on monesti aika huonoja, jolloin sivut lähtee helpommin irti. Jos itse ostan, ostan myös kovakantisen, sillä ostaessani kirjan sen on oltava niin hyvä luen sitä todennäköisesti useasti.
E-kirjoihin en ole sinänsä vielä tutustunut, mutta onnistuisi niidenkin lukeminen kännykällä ihan hyvin. Mutta mieluummin kuitenkin fyysistä kirjaa. Äänikirjat soveltuvat minulle vain ajamiseen, ja silloinkin se on vähän vaarallista; tulee keskityttyä liikaa tarinaan ja liikenne unohtuu...
14.01.2016
Mie oon nykyisin lukenut puhelimella e-kirjojakin. En viitti niitä ostaa mutta joitain klassikoita on sieltä ihan kätevä lukea. Elisa kirjasta saa taustan väriä vaihdettua, joten se ei ole mulla valkoinen, joka vaan hajottaisi mun silmät.
17.01.2016
dreamy
Mulle ei kauheasti ole lukemisen kannalta väliä onko kirja kovakantinen vai pokkari, mutta ostan kirjat yleensä pokkareina hinnan takia. E-kirjoja en ole koskaan kokeillut, mutta ne tuntuvat ajatuksena vieraalta, kun ei voisi käännellä sivuja ja pitää kirjaa käsissään :D
17.01.2016
Epeli_88
Pyrin hankkimaan kirjat kovakantisina, ne näyttävät hyllyssäkin paremmilta. E-kirjoista ei ole omia kokemuksia, mitä nyt tieteen kuvalehteä tulee välillä luettua puhelimesta. Puhekirjoista olen kuunnellut vain Vuorisen kaksipäisen vekaran varjossa, ja kyllä siinä sai nauraa yhtä paljon kuin itse lukiessa. Pitäisi varmaan kokeilla jollain toisen tyylisellä kirjalla...
03.06.2016
Jussi
Luin toukokuussa todella piristävän uutisen. Britanniassa e-kirjojen myynti kääntyi viime vuonna laskuun ihan virallisten tilastojen mukaan, ja paperikirjojen myynti taas lisääntyi. Tätä on selitetty aikuisten värityskirjojen suosion nousulla, mutta käänne on ollut näkyvissä jo muutaman vuoden. Sähkökirjojen myynnin nousu tasaantui Britanniassa ja Yhdysvalloissa jo aiemmin. Suomessa e-kirjat eivät ole vieläkään edes lyöneet läpi. Osuva lainaus artikkelista:
Toistaiseksi minulla on jäänyt ainoastaan yksi kirja lukematta/hankkimatta siksi, että se on saatavilla vain sähköisessä muodossa: Mark Lawrencen novellikokoelma Road Brothers. Kirjailija julkaisi sen omakustanteena, ja voi hyvin kysyä, olisiko kirja ilmestynyt ollenkaan perinteisen kustantamisen kautta. Toinen tapa on se, että teoksen pääjulkaisuna on e-kirja, ja kovakantinen paperiversio on "luksusta", josta pitää maksaa iso summa rahaa. Tämän takia en ole voinut lukea Tad Williamsin novellikokoelmaa A Stark and Wormy Knight tai Shawn Speakmanin toimittamaa antologiaa Unfettered.
Mutta jos mennään ketjun aiheeseen/kysymykseen, niin äänestin kovakantisia. Tätä piti miettiä, sillä luen yhtä mielellään pokkareita. Kunhan kyseessä on oikea kirja... Pokkareita on helpompi kuljettaa mukana, ja ne ovat halvempia, mutta kovakantiset kestävämpiä ja näyttävät hienommilta hyllyssä. Jos saan samaan hintaan valita, niin otan kuitenkin kovakantisen.
“Readers take a pleasure in a physical book that does not translate well on to digital.” Virtual books, like virtual holidays or virtual relationships, are not real. People want a break from another damned screen.Vaikka minulle on ehdottoman tärkeää lukea kirjat paperisina, ei minulla ole mitään e-kirjojen olemassaoloa vastaan. Välillä vaan peloteltiin, että tapahtumassa on siirtymä digitaaliseen muotoon, ja oikeat kirjat ovat kuolemassa. Aloin jo ajatella, että näenkö elinaikanani painajaismaisen tulevaisuuden, jossa minua kiinnostavia kirjoja aletaan yleisesti julkaista vain sähköisinä. Nyt on varmaa, että tällainen dystopia ei toteudu (ainakaan lähiaikoina). E-kirjat ovat vain uusi formaatti paperikirjojen rinnalla.
Luin toukokuussa todella piristävän [url=http://www.theguardian.com/commentisfree/2016/may/13/books-ebook-publishers-paper]uutisen[/url]. Britanniassa e-kirjojen myynti kääntyi viime vuonna laskuun ihan virallisten tilastojen mukaan, ja paperikirjojen myynti taas lisääntyi. Tätä on selitetty aikuisten värityskirjojen suosion nousulla, mutta käänne on ollut näkyvissä jo muutaman vuoden. Sähkökirjojen myynnin nousu tasaantui Britanniassa ja Yhdysvalloissa jo aiemmin. Suomessa e-kirjat eivät ole vieläkään edes lyöneet läpi. Osuva lainaus artikkelista:
[quote]“Readers take a pleasure in a physical book that does not translate well on to digital.” Virtual books, like virtual holidays or virtual relationships, are not real. People want a break from another damned screen.[/quote]

Toistaiseksi minulla on jäänyt ainoastaan yksi kirja lukematta/hankkimatta siksi, että se on saatavilla vain sähköisessä muodossa: Mark Lawrencen novellikokoelma [url=https://www.amazon.com/Road-Brothers-Tales-Broken-Empire-ebook/dp/B019E8N55U]Road Brothers[/url]. Kirjailija julkaisi sen omakustanteena, ja voi hyvin kysyä, olisiko kirja ilmestynyt ollenkaan perinteisen kustantamisen kautta. Toinen tapa on se, että teoksen pääjulkaisuna on e-kirja, ja kovakantinen paperiversio on "luksusta", josta pitää maksaa iso summa rahaa. Tämän takia en ole voinut lukea Tad Williamsin novellikokoelmaa [i]A Stark and Wormy Knight[/i] tai Shawn Speakmanin toimittamaa antologiaa [i]Unfettered[/i].

04.06.2016
Valokaapeli
Ehdottomasti e-kirja. Oon viime aikoina saanu myytyä kaikki kirjat ja kirjahyllyn. Kirjasto kotona on musta vähän vanhanaikaista ja e-kirjoja jaksan lukea vaikka vain kännykälläkin.
26.12.2016
Funeralheart
82 kirjaa, 1 viesti
Vaikea sanoa. Pidän kaikista. Kovakantinen ehkä on ykkönen vaikka tosin e-kirja kulkee helposti mukana ja nyt olen kuunnellut hyvin paljon äänikirjoja. Jim Butcherin Dresden files ihan ykkönen jonka lukee James Marsters.
26.12.2016
irenreV
Vielä pari vuotta sitten olisin ehdottomasti valinnut jonkun fyysisen formaatin, mutta sitten sain lahjaksi Kindlen johon ihastuin täysin. Ennen tätä olin todella ennakkoluuloinen e-kirjoja kohtaan, sillä jostain syystä kuvittelin näiden laitteiden rasittavan silmiä. Tietokoneen tai tabletin näytöltä tuskin jaksaisin nytkään lukea pitkiä aikoja, mutta Kindlen näyttö ei kyllä rasita normaalia kirjaa enempää. Sisäänrakennettu sivistyssanakirja on myös jatkuvasti hyödyksi.
Monilla tuntuu olevan samanlaisia ennakkoluuloja digitaalisia formaatteja kohtaan, ja ymmärrän tämän ihan täysin sillä itsekin niistä kärsin. Sitä jotenkin kuvitteli että fyysinen sivun kääntäminen ja paperin tuoksu olisivat olennainen osa lukukokemusta. Todellisuudessa en nykyään usein jälkikäteen edes muista, olenko lukenut jonkun tietyn teoksen fyysisenä vai e-kirjana, kyllä se on kirjan sisältö joka ratkaisee.

27.12.2016
En muistanukkaa että oon alottanu tän ketjun ja kuinka näkemyksellinen olin sillon :D. Eli nyt pientä päivitystä
Nykysin ostan kirjani paljolti kauniin painoksen perusteella, eli usein kovakantisia ja englanniksi (kattokaa näitä). Jotku kirjat on sellasii et must vaa tuntuu et se on kivempi pokkarina nii sillon otan pokkarina. Elokuvakansia silti vältän. E-kirjat menee niin kauan, kuin ne saa ilmaiseksi, eli lähinnä joitai klassikoita luen siinä formaatissa. Äänikirjoa en vieläkään osaa käyttää, koska ajatukset karkaa muualle. Mulle oma kirjahylly on tosi tärkee ja se vaan kasvaa kasvamistaan. Joku tuolla sano, että se ois vanhanaikasta, mutta mun mielestä kirjahyllyt on vaan kauniita. Antiikkiki on vanhanaikasta, mut ihmiset ostaa sitä koska se on kaunista? Ei vanhassa mitään pahaa ole. Hyllyyn pääsee nykyisin eniten klassikoita, joihin olen aivan hullaantunut ja spefin osuus vähenee vähenemistään. Enne kirjahyllyssä oli kohta "ei-spefi", nykysin alle kolmannes spefiä. Noi tuossa aiemmin linkkaamani on mun love ja niitä nykysin keräilen ja pyytelen lahjaksi.
Rakastan kirjoja :3

Nykysin ostan kirjani paljolti kauniin painoksen perusteella, eli usein kovakantisia ja englanniksi ([url=https://www.penguin.co.uk/articles/find-your-next-read/reading-lists/2015/dec/clothbound-classics/]kattokaa näitä[/url]). Jotku kirjat on sellasii et must vaa tuntuu et se on kivempi pokkarina nii sillon otan pokkarina. Elokuvakansia silti vältän. E-kirjat menee niin kauan, kuin ne saa ilmaiseksi, eli lähinnä joitai klassikoita luen siinä formaatissa. Äänikirjoa en vieläkään osaa käyttää, koska ajatukset karkaa muualle. Mulle oma kirjahylly on tosi tärkee ja se vaan kasvaa kasvamistaan. Joku tuolla sano, että se ois vanhanaikasta, mutta mun mielestä kirjahyllyt on vaan kauniita. Antiikkiki on vanhanaikasta, mut ihmiset ostaa sitä koska se on kaunista? Ei vanhassa mitään pahaa ole. Hyllyyn pääsee nykyisin eniten klassikoita, joihin olen aivan hullaantunut ja spefin osuus vähenee vähenemistään. Enne kirjahyllyssä oli kohta "ei-spefi", nykysin alle kolmannes spefiä. Noi tuossa aiemmin linkkaamani on mun love ja niitä nykysin keräilen ja pyytelen lahjaksi.

Trewize
Pari viikkoa sitten e-readerin ostaneena täytyy todeta, että digitaalisissa on minun lukutulevaisuuteni. Suomenkielisessä kirjallsuudessa tosin vielä täytyy usein tyytyä paperiseen. Olin aimmin lueskellut jotain tabletilla, mutta kerran oikeaa e-ink laitetta kokeiltuani ero oli valtava ja jos englanniksi lukee valikoimaakin riittää. Lisäksi kämppään ei enään mahdu lisää kirjahyllyjä.
Tuo ison kirjaston mukana kantaminen tuntuu myös hyvältä, nytkin on helposti 3-4 kirjaa yhtaikaa luettavana, eli voi mennä vähän fiiliksen mukaan.
Itse tulee ostettua enää ne tärkeät kirjat kovakantisina, varsinkin jos saatavilla on erityisen säväyttävä painos. Näissä on bonuksena se, että hyvän kirjan lisäksi ne ovat kuin koriste-esineitä.

Wind
Kun e-kirjat alkoivat tulla markkinoille, en pitänyt ajatuksesta lainkaan. Kuvittelin, että lukukokemus ilman paperin ja painomusteen hajua ja ilman fyysisen kirjan tuntua käsissä, olisi jotenkin vajaa, ei niin todellinen. Mutta eihän romaanikaan ole todellisuutta, vaan nimenomaan pakoa siitä. Vastahankaisuuteni on vuosien mittaan murentunut ja luen nykyään paljon e-kirjoja. Tiettyihin asioihin liittyvästä vanhanaikaisuudesta huolimatta olen ennen kaikkea käytännöllinen ja e-kirjat ovat monessa tilanteessa huomattavasti kätevämpiä kuin paperikirjat. Toki kaunis kirja sykähdyttää aina sydäntä ja kirjan ottaminen käteen on aina miellyttävää (miten tämä kuulostaa jotenkin pervolta?). Tosin vanha likainen kirjaston kirja voi olla myös hyvin epämiellyttävä. Ajattelin, että lukulaite on turha kapistus, mutta nyt olen kuullut niin paljon kehuja niistä, että harkitset jo sellaisen hankkimista. Tosin näytöltä lukeminen ei ole vielä ainakaan rasittanut silmiäni.
Freyja
Minulle käy kaikki formaatit, mutta vastasin ekirjan, koska sitä suosin hankinnoissa. Ostan paperisia kirjoja tänä päivänä vain silloin jos haluamaani kirjaa ei julkaista sähköisenä versiona (kuten joitain suomalaisia tai käännöksiä) tai jos haluan paperisen erikoispainoksen tai kirjan johon ottaa nimmarin kirjailijalta. Pyrin korvaamaan kirjahyllyjeni paperisia versioita ekirjoina aina kun vain mahdollista, jotta saan kirjahyllytilaa pienemmäksi.
Luen pääasiassa nykyisin tabletilta, mutta minulla on myös lukulaite. Kumpikin sopii ikänäöstä oireileville silmilleni erittäin hyvin. Luen nykyisin useita sarjakuviakin tabletilla ja tänä vuonna olen jopa oppinut kuuntelemaan äänikirjoja. On kätevää, kun kaikkia muotoja voi käyttää yhdellä laitteella.
11.06.2017
PercyJacksonfani
Kovakantiset ovat minun suosikkejani, koska pidän kannen tuntumasta ja siitä, miten hienoilta ne näyttävät kirjahyllyssä. E-kirjojakin tulee luettua joskus, pääasiassa silloin kun ei jaksa lukea kovakantista. Äänikirjoistakin tykkään. Pokkareita tulee luettua harvemmin, mutta minulla ei ole mitään niitä vastaan.
11.09.2017
Sh
En oikein osaa valita vain yhtä, mutta jos on pakko niin sitten kovakantinen.
Pokkari tulee hyvänä kakkosena ja sitten e-kirja.
Jos ostan kirjaa itselleni, niin otan sen useimmiten kovakantisen, mutta jos vieressä on pokkari joka on halvempi niin on tullut useimmiten otettua se.
Pokkari ei kelpaa minulle, jos kirja on todella paksu. Esim. Harry Potter ja Feeniksin kilta, jossa on yli tuhat sivua on makuuni liian paksu pokkariksi. Silloin pokkarin pehmeät kannet evät vain ole tarpeeksi tukevat niin suurelle sivu määrälle.
Reissussa e-kirja on kätevä, haittapuolia kuitenkin on jos akku loppuu laitteesta ja ei ole paikkaa jossa ladata. Plussaa se, kuinka paljon kevyempi on kantaa yhtä laitetta ja laturia kuin painavia kirjoja.
Heille jotka pitävät e-kirjoista suosittelen Storytel nimistä sovellusta.
En oikein osaa valita vain yhtä, mutta jos on pakko niin sitten kovakantinen.

12.09.2017
Jussi
JussiToistaiseksi minulla on jäänyt ainoastaan yksi kirja lukematta/hankkimatta siksi, että se on saatavilla vain sähköisessä muodossa: Mark Lawrencen novellikokoelma Road Brothers. Kirjailija julkaisi sen omakustanteena, ja voi hyvin kysyä, olisiko kirja ilmestynyt ollenkaan perinteisen kustantamisen kautta.Täytyy mainita se, että Road Brothers ilmestyy myös perinteisen kustantamisen kautta, ja vielä reilusti laajennettuna laitoksena. Britannian HarperVoyager julkaisee teoksen kovakantisena marraskuun alussa, eikä hinta ole paha. Nidottu painos on varmasti tulossa myöhemmin. Lawrencen mukaan uusittu kokoelma on kaksi kertaa pidempi kuin omakustanteena e-kirjana ilmestynyt. Mukana on nyt myös tarina The Red Queen's War -trilogian päähenkilöstä Jalanista.
[quote="Jussi" post=46070]Toistaiseksi minulla on jäänyt ainoastaan yksi kirja lukematta/hankkimatta siksi, että se on saatavilla vain sähköisessä muodossa: Mark Lawrencen novellikokoelma [i]Road Brothers[/i]. Kirjailija julkaisi sen omakustanteena, ja voi hyvin kysyä, olisiko kirja ilmestynyt ollenkaan perinteisen kustantamisen kautta.[/quote]
Täytyy mainita se, että [i]Road Brothers[/i] ilmestyy myös perinteisen kustantamisen kautta, ja vielä reilusti laajennettuna laitoksena. Britannian HarperVoyager julkaisee teoksen [url=https://www.amazon.co.uk/Road-Brothers-Mark-Lawrence/dp/0008221383/]kovakantisena[/url] marraskuun alussa, eikä hinta ole paha. Nidottu painos on varmasti tulossa myöhemmin. Lawrencen mukaan uusittu kokoelma on kaksi kertaa pidempi kuin omakustanteena e-kirjana ilmestynyt. Mukana on nyt myös tarina [i]The Red Queen's War[/i] -trilogian päähenkilöstä Jalanista.
02.10.2017
Makis
Ensipainoksista ja kovakantisista puheenollen: osaako joku sanoa, julkaistiinko WSOY:n ja Kirjayhtymän scifisarjojen alkupään kirjat vain pehmytkantisena? Noita kun näkee huuto.netissä myynnissä aika ajoin. Esimerkiksi vaikka 2001:n ensimmäinen painos.
03.10.2017
Makis
Eli pitää varautua maksamaan niistä melko hilpeitä hintoja. Teräsluolia on näkynyt kovakantisena ja hyväkuntoisten hinnat näyttää olevan satasesta ylöspäin...
06.10.2017
Saraneth
135 kirjaa, 1 viesti
Täytyy vastata että pokkarit, sillä ei kauheasti ole nykyisellä budjetilla varaa ostella kaikkia haluamani kirjoja kovakantisina. Pokkareissa on etuna kanssa se, että ne vievät yleensä vähemmän tilaa kirjahyllyssä. E-kirjat tosin vievät vielä vähemmän tilaa, mutta jotenkin niiden lukeminen ei vaan ole samaa kun se että nappaisi käteen ihan painetun kirjan.
25.10.2017
Nylkky
Hei!
Osaatteko suositella hyvää lukulaitetta e-kirjoille? Tuli itselle iso haaste eteen joten sellasta nyt etsimässä.
Minä kovakantiste ystävä otin sit haasteen vastaan ystävältäni. Hänen e-kirja kokoelman lukeminen. Tässä on siis edessä 10 000 e-kirjan luku edessä jos hän lukee minun kirjahyllyni ( 1532 kirjaa).
Ehdotukset hyvästä laitteesta auttaisi projektiani suuresti koska tietokoneelta lukeminen tulisi olemaan elämäni suurimpia haasteita.
Hei!

25.10.2017
Salmikki
Kindle. Ihan se peruskindle riittää. Kotiutin omani viitisen vuotta sitten sen suuremmin vaihtoehtoja puntaroimatta, mutta äskettäin eräs eri-kriittinen kaveri osti uuden peruskindlen, ja hehkutti sitä suuresti. Väsyttämätön valaistus, kevyt, helppo jne. ^_^
26.10.2017
kreivitär Kirjattaren tuomio
3 kirjaa, 1 viesti
Fyysinen kirja pitää olla, eli ei mitään E/äänikirja hömpötystä. Kirjan pitää olla KIRJA ja mieluiten kovakantinen kansipapereilla (luen ilman kansipaperia, jolloin kirjat säilyvät kuin uusina). Pehmeäkantiset ovat ok ja ostankin niitä kun halvalla kohdalle osuu. Kirjaahan luetaan itse kirjan takia eli kova- vai pehmeäkantinen - sillä ei loppupeleissä ole väliä. Kohtelen myös kirjojani niin hellävaraisesti että pokkarinikin näyttävät kuin uusilta (jopa selkä ilman ryppyjä) eli senkään puolesta formaatilla ei ole väliä. Mutta E-kirjoja vastustan syvästi ja äänikirja ei mieletäni edes ole KIRJA.
27.10.2017
KiLLPaTRiCK
Taisit ymmärtää koko jutun väärin.
Mutta lähinnä kiinnostaa tuon 10 000 e-kirjan lukeminen. Jos lukee kirjan päivässä, menee tuohon noin 30 vuotta...
Taisit ymmärtää koko jutun väärin.