Tarzan viidakon valtias
Alkuteos ilmestynyt jatkosarjana lehdessä 1927–28, kirjana 1928.
1. laitos: Karisto, 1929. Tarzan viidakon herra. Suomentanut Valfrid Hedman. Kariston nuorisonkirjoja 89.
2. laitos: Kauppakirjapaino, 1971. Tarzan viidakon valtias. Suomentanut Jaakko V. Tapio. Sidottu.
3. laitos: Kirjayhtymä, 1991. Sidottu.
Tarzan puolustaa viidakkoaan tunkeilijoilta – suurriistan metsästäjiltä ja orjien pyydystäjiltä. Hän on usein vaarassa, mutta viidakon asukkaat pelastavat Valtiaansa.
Vuorten keskellä viidakossa on kaksi ristiretkeläisten perustamaa kaupunkia, joissa heidän jälkeläisensä elävät noudattaen samoja keskiaikaisia tapoja kuin esi-isänsä 750 vuotta aiemmin. Näihin kaupunkeihin kulkeutuu monen viidakkoseikkailijan tie.
Ritarikaupungin prinsessa ja nuori amerikkalainen rakastuvat toisiinsa. Saaliinhimo ja mustasukkaisuus aiheuttavat hengenvaaran, mutta Tarzanin uljas hahmo ilmestyy paikalle juuri, kun tilanne muuttuu epätoivoiseksi. Viidakko pääsee tungettelijoistaan ja onni hymyilee Tarzanin ystäville.
Edgar Rice Burroughs
Edgar Rice Burroughs (1875–1950) oli yhdysvaltalainen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti Tarzan- ja Mars-kirjasarjoistaan.
Burroughs syntyi Chicagossa. Hänen isänsä oli Yhdysvaltojen sisällissodan veteraani ja liikemies. Lukiossa Burroughs opiskeli ennen muuta antiikin kieliä ja kirjallisuutta. Burroughs ei tätä paljon arvostanut, mutta klassisen kirjallisuuden tuntemuksella oli vaikutuksensa hänen myöhempään tuotantoonsa. Burroughs valmistui Michiganin sotilasakatemiasta vuonna 1895. Burroughs värväytyi Yhdysvaltain ratsuväkeen ja palveli Arizonassa. Pian hänet kuitenkin vapautettiin palveluksesta sydänvaivojen vuoksi. Burroughs työskenteli karjapaimenena, sekatavarakauppiaana ja isänsä yrityksessä. Vuonna 1899 hän avioitui. Vuonna 1904 Burroughs jätti vakituisen työnsä ja hankki usean vuoden ajan elantonsa erilaisissa kehnosti palkatuissa töissä Chicagossa.
Tarzan
Suomalainen kustantaja on luokitellut kirjan Tarzan maan uumenissa Tarzan-sarjan 21. osaksi. Teos on samalla myös Pellucidar-sarjan neljäs osa.
Tarzan sisältää 25 kirjaa.
Alasarja Tarzan 2
Kirja-arvioita
Edgar Rice Burroughsin "Tarzan, viidakon herra" (Karisto, 1945) on niitä kirjoja, jotka olen lukenut viimeksi joskus neljännesvuosisata sitten, mutta lukiessani tajusin muistavani tapahtumat edelleen varsin hyvin. Ja miksipä en olisi muistanut, tässähän olivat mukana kaikki ne ainekset, jotka tekevät seikkailuromaanista seikkailuromaanin, ja jotka kutittivat mukavasti kymmenvuotiaan mielikuvitusta. Seikkailun keskiössä on nyt seitsemänsataa vuotta kadoksissa ollut kaupunki, jossa eletään edelleen keskiaikaa. Se tarkoittaa tietenkin turnajaisia, jaloja ritareita ja kauniita neitoja. Lisäksi pakettiin on sotkettu vielä kierojen arabialaisten orjakauppiaiden juonitteluja, sekä hyviä että pahoja valkoisia metsästäjiä ja roppakaupalla erilaisia villieläimiä. Burroughs on varsin taloudellinen kirjailija, sillä tämä kaikki mahdutetaan noin 250 sivuun. Ei kai tämä poliittisesti korrekteinta nuortenkirjallisuutta ole, eikä ollut silloin kuin kirjaan ensimmäisen kerran tartuin, mutta eipä tuosta tainnut kamalasti huonoja vaikutteita tarttua. Kai sitä pikemminkin toivoi, että voisi olla jonakin päivänä samanlainen kuin kirjan päähenkilöt: nähdä maailmaa, kokea hurjia seikkailuja, tehdä sankarillisia tekoja ja voittaa kauniin tytön sydän omakseen. No, sitten minusta tuli kirjastovirkailija. Close enough? Ja kaipa se sekin on osittain tämän kirjan ansiota!