HourglassEyes avatar

Valtaistuinpeli (Tulen ja jään laulu #1) - George R. R. Martin
Valtaistuinpeli
Tulen ja jään laulu #1
by George R. R. Martin

Alkuteos ilmestynyt 1996. Suomentanut Satu Hlinovsky/Loitsu.

1. laitos: Kirjava, 2003. Kannen kuva: Petri Hiltunen. Kartat: Satu & Jan Hlinovsky, myöhemmissä painoksissa Richard Geiger. Sukujen vaakunat: Virginia Norey. Nidottu.
2. laitos: Kirjava, 2009. Kuvittanut Petri Hiltunen. Kartat: Richard Geiger. Sukujen vaakunat: Virginia Norey. Sidottu, kansipaperi.
3. laitos: Otava, 2025. Tarkistettu suomennos. Kannen suunnittelu: HarperCollins Publishers. Kannen kuva: Larry Rostant. Kartat: Jeffrey L. Ward. Graafinen suunnittelu ja taitto: M. Pietikäinen. Sidottu.

05.05.2016
Onraj avatar
Ne Dornen keihäs kädessä joka paikassa kävelevät muoviset xena-heman-naiset ovat sarjan surkeinta antia. Itse asiassa television historian top5 paskinta hirveyttä. Kelaisin, jollei jaksot olisi niin lyhyen oloisia että masokistin lailla nämäkin pitää kärsiä.
23.06.2016
Emelie avatar
Vielä yksi jakso jäljellä 6. kautta. Jakson 9 jälkeen minusta on melkein ihan sama millainen viimeinen jakso on, olen vieläkin pari päivää 9. jakson katsomisen jälkeen ihan täpinöissäni. Yksi parhaimmista jaksoista (tosin The Door tulee kyllä aika nopeasti kakkosena), ainakin tällä kaudella. Pitäisi katsella aikaisemmatkin kaudet, niin osaisi taas suhteuttaa.

Mutta, ajatuksia jaksosta 9 spoiler-tagien sisässä.

26.06.2016
wispie avatar
Olen vihdoin päässyt kärryille sarjassa. Ysijakson taistelukohtaus oli sinänsä hyvin toteutettu, että kaaoottisuus tuli ilmi ja mutta toisaalta samalla...
27.06.2016
Pate64 avatar
No niin, nyt on kutoskausi paketissa. Huhhuh ja huh mitä teeveetarinaa tää on, ei kyllä vertaista löydy mistään muusta sarjasta tai elokuvasta. Finaali oli vähintäänkin ysijakson veroinen ja monta juonikuviota saatiin hienoon päätökseen tai ainakin virstanpylvääseen. Olen erityisen innoissani seuraavista jutuista: [Spoileri - klikkaa]
27.06.2016
Niksu avatar
Sanoisin, että koko kauden ajan oli vähän sellaisia löysiä jaksoja ja sitten niitä huikeita hetkiä, jotka tekivät parista ekasta kaudesta huippuja. Toisiksi viimeisen jakson eeppiset taistelut eivät oikein vakuuttaneet ja suurimmiksi inhokeiksi muodostuivat mm. Tyrionin epäuskottava juonikaari...
[Spoileri - klikkaa]

Gillyn ja Samin romanssi ei sitten jaksa kiinnostaa pätkän vertaa, sitä ei olisi tarvinnut kirjoista mennä muuttamaan. Myös kirjojen suosikkihahmoni Jaime Lannister ja Loras Tyrell ovat menneet koko ajan huonompaan suuntaan ja varsinkin tällä kaudella, ikävä kyllä. Hahmot kehittyivät täysin väärään suuntaan mikä harmittaa kovasti koska heidän läpi käymänsä hahmokehitys kirjoissa on syy miksi he ovat suosikkejani.

TV-sarjassa asiat tehty täysin päin vastoin. Loras on pelkkä stereotyyppinen homohahmo ja sen on annettu määrittää hänen koko juonikaarensa - kun taas kirjassa hän on ennen kaikkea yksi Westerosin taidokkaimmista ritareista, lojaali ja ylevä. GOT on kääntänyt tämän päälaelleen ja se kyllä ärsyttää. Jaime taas kirjoissa etääntyy siskostaan ja jättää tämän, tv-sarjassa taas tämäkin on käännetty aivan toisin päin. Samoin kuten kirjassa, Tyrion on se joka kantaa kaunaa Jaimelle, kun taas TV-sarjassa on haluttu kiillottaa rakastetun Tyrionin imagoa ja tehdä hänestä veljensä vihan uhri. Tätä en siedä. Tyrion on jo hyvän aikaa ollut inhokkihahmoni ja varsinkin tämä kausi vain vahvisti sen... kirjoissakaan hän ei ole paljon parempi, kuten jo aiemmin spoilerissa mainitsin...

Hyvää sitten taas oli erityisesti Jonin ja Sansan suhde. Kaikki heidän kohtauksensa nousivat välittömästi suosikikseni. Sansasta on tullut suosikkihahmoni sarjassa, olisipa hän vain ollut aktiivisempi tekijä sivuvaikuttajan sijasta. Kyllä sarjaan pitää mahtua enemmän naispuolisia sankareita. Aryasta en juurikaan pitänyt, ainoastaan kauden viimeisessä jaksossa hän miellytti. Tormund Punaparta on edelleen villien ykkönen ja hänen kohtauksensa Briennen kanssa olivat aika hauskoja. Oikea ukko valittu rooliinsa, ehdottomasti.

Viimeinen jakso oli ehdottomasti täyden kympin arvoinen. Varmaan paras GOT-jakso sitten kolmannen kauden! Tässä oli kaikki kohdallaan ja mielestäni mestarillisesti käsikirjoitettu jakso. Tykkäsin todella paljon.

28.06.2016
wispie avatar
Huh, olipa villi meno! Ehdin viimein katsoa finaalin ja yllätti kaikkialta tulvineista spoilereista huolimatta. Got on todella hyvä & jännittävä sarja, vaikka en pidäkään suurimmasta osasta kirjan suhteen eroavista ratkaisuista. Mutta joka tapauksessa sarja on jo vähän oma ulottuvuutensa, ettei se haittaa.

Sinällään pidin enemmän tästä finaalijaksosta kuin edellisestä, sillä ei ollut överisti verta ja suolenkappaleita.

29.06.2016
Emelie avatar
EmelieJakson 9 jälkeen minusta on melkein ihan sama millainen viimeinen jakso on, olen vieläkin pari päivää 9. jakson katsomisen jälkeen ihan täpinöissäni.
Eipä tarvinnut pettyä kauden päätösjaksoonkaan.

Pohdinnat ja hämmästelyt spoilertagien sisässä.

11.07.2016
Siivetön lohikäärme avatar
Kyllähän tämä kuudes kausi oli kokonaisuutena erittäin hyvä. Muutama hieman heikompi jakso oli tosin joukossa, mutta erityisesti kaksi viimeistä jaksoa olivat erittäin hyviä. Kauden päätös saattaa olla jopa suosikkijaksoni koko sarjassa.
27.11.2016
KiLLPaTRiCK avatar
Olipas jännää katsoa kuudetta kautta, kun ei ensimmäistä kertaa tiennyt mitä seuraavaksi tapahtuu.
Omalla tavallaan kyllä myös vähän vit.. otti päähän, ettei tätä ollut lukenut ensin. Nin valtavasti laajempi on romaanien maailma. Mutta tosi asiat on vaan hyväksyttävä. Todennäköisesti TV-sarja on loppunut ennen kuin näemme seuraavan kirjan Martinilta ja senkin jälkeen on viidestä kymmeneen vuoteen vimeisen opuksen ilmestymiseen ja mistä tiedämme vaikka kirjasarja venyisi kahdeksanteen.
GoT näytti kuitenkin uskomattoman hyvältä bluraynä. (kotona 65 tuumainen 4K töllö, UHD-soitin ja 5.1.2 Doldy Atmos kaiutin setti)
Viimeisen kauden ajaksi on kyllä hankittava kaapelipaketti, koska juonipaljastuksilta on varmasti mahdotonta suojautua ja tämä on se yksi sarja koko maailmassa, jonka lopun haluan nähdä spoilaantumatta yhtään.
Sitten joskus 2020-luvun loppu puolella voidaan ihmetellä kuinka kirjasarja erosi TV-sarjasta.:grin:
29.11.2018
KiLLPaTRiCK avatar
Näköjään kaksi vuotta sitten tehty ennustus piti hyvin paikkansa. 8. kausi ilmestyy kohta ja tarina saa päätöksensä, emmekä ole yhtään lähempänä WoW ilmestymistä.

Mutta aiheeseen:

Ovat kuvanneet tänä vuonna "Game of Thrones" Reunion Specialin.
Mukana näyttelijöitä aikaisemmilta kausilta kuten Sean Bean, Jason momoa...
Mutta tärkeintä olisi, että tätä ei tulla näkemään HBO:n kanavalla vaan tämä on "se" uusi extra, jolla tullaan markkinoimaan tulevaa 1-8 kaudet boksia.
05.10.2019
KiLLPaTRiCK avatar
Martin kertoo darkhorizons.comin mukaan, että heitä painostettiin studion puolelta sen mukaan kuin suosittu joku henkilö oli. "antakaa sille lisää ruutuaikaa"
Ja sarjan lopusta, että TV-sarjassa oli vain kuusi jaksoa lopettaa sarja, mutta hänen tulevat kirjansa ovat yhteensä 3000 sivua ja lisää tulee, jos tarvitaan.
Takaisin ylös