Seitsemän elämääni
Alkuteos ilmestynyt 2006. Suomentanut Riina Vuokko. Kansi: Enni Koistinen. Sidottu, kansipaperi.
Nobelistin maagisen realismin värittämä kuvaus tempaa lukijan huimaan seikkailuun läpi Kiinan lähihistorian.
Hyväntahtoinen maanomistaja surmataan vuoden 1948 Kiinassa, kun Maon reformi panee viljelysmaan uusjakoon. Kun hän ei manan majoillakaan suostu tunnustautumaan riistäjäksi, seuraa rangaistus: mies syntyy uudelleen ensin aasina, sitten härkänä, sikana, koirana ja apinana, kunnes päätyy lopulta taas ihmishahmoiseksi.
Eri olomuodoissaan mies kokee Kiinan kommunistihallinnon, kulttuurivallankumouksen ja nälänhädän vuodet. Kirjassa esiintyy myös Mo Yan -niminen kirjailija.
Mo Yan on taiteilijanimi, joka tarkoittaa ”älä puhu”. Nimivalinta muistuttaa virallisen Kiinan pyrkimyksistä kontrolloida taiteilijoiden ja yhteiskunnallisten aktivistien ilmaisunvapautta.
Mo Yan
Mo Yanin on oikealta nimeltään Guan Moye (s. 1955). Mo Yan on taiteilijanimi, joka tarkoittaa ”älä puhu”. Nimivalinta muistuttaa Kiinan valtion pyrkimyksistä rajoittaa taiteilijoiden ja yhteiskunnallisten toimijoiden ilmaisunvapautta.
Mo Yan joutui lopettamaan peruskoulun ja ryhtyi paimentamaan karjaa kulttuurivallankumouksen aikaan. Toisinaan hän joutui syömään kaarnaa ja rikkakasveja henkensä pitimiksi. Varhaiset kärsimykset innoittivat häntä kirjoittamaan elämästä maaseudulla, korruptiosta ja kiinalaisen yhteiskunnan rappiosta.
Otavan kirjasto
”Otavan kirjasto -sarjassa on julkaistu korkealaatuista maailmankirjallisuutta jo vuodesta 1982. Sarjan kirjailijat ovat arvostettuja ja palkittuja modernin maailmankirjallisuuden mestareita.”
Sarja sisältää 246 pääteosta ja yhteensä teoksia 22 kpl.
Alasarja MaddAddam-trilogia