Maaginen lelukauppa
Alkuteos ilmestynyt 1967. Suomentanut Leila Ponkala. Sidottu, kansipaperi.
Angela Carter on Englannin kiitetyimpiä nykykirjailijoita, rohkeasti omaa itsenäistä tietään kulkeva moderni kertoja, jonka kirjojen maailma on mielikuvitusta kiihottava, tunnelmaltaan ja merkitykseltään vahvasti latautunut.
Melanie on juuri neidoksi herännyt tyttö, jonka viaton elämänkäsitys romahtaa vanhempien kuollessa. Lontoossa enonsa luona hän joutuu vastakkain uuden maailman kanssa. Philip-eno on ammatiltaan leluseppä: lelujen tekijänä nero, ihmisenä lähes hirviö. Ennestään enon perheeseen kuuluvat hääpäivänä mykäksi tullut punatukkainen irlantilainen vaimo, enkelimäisen hauras ja kaunis, mutta ulkomuodostaan piittaamaton Margaret sekä tämän kaksi aikuista veljeä.
Maaginen lelukauppa on taianomainen lukukokemus; hienosti oivallettujen ihmissuhteiden ja väkevien, yllättävien tapahtumien romaani. Elämisen perustunnot, rakkaus, eroottisuus, viha, julmuus, leikki, ilo, suru, unelmat ovat saaneet upean tulkinnan.
”Angela Carter kirjoittaa kuin enkeli.” – Auberon Waugh.
”Mahtava mielikuvitus.” – Anthony Burgess.
Angela Carter
Angela Carter (Britannia, 1940–1992) sai vaikutteita muun muassa Edgar Allan Poelta. Carteria on arvostettu yhtenä maailman parhaista kirjailijoista. Vuonna 2008 Times-lehti valitsi hänet 50 parhaan toisen maailmansodan jälkeisen brittikirjailijan listan sijalle 10.
Carterin tuotantoa on suomennettu melko vähän. Kirjailijan herkkää kieltä ei ole helppoa kääntää. Romaaneista on suomennettu Maaginen lelukauppa (1967) ja Sirkusyöt (1984).
Otavan kirjasto
”Otavan kirjasto -sarjassa on julkaistu korkealaatuista maailmankirjallisuutta jo vuodesta 1982. Sarjan kirjailijat ovat arvostettuja ja palkittuja modernin maailmankirjallisuuden mestareita.”
Otavan kirjasto sisältää 245 kirjaa, sekä 18 sarjaa täydentävää teosta — sarja laajenee lisää 1 uuden kirjan julkaisemisen myötä.
Alasarja MaddAddam-trilogia
Melanie on elänyt silkkilakanoiden, tuoksusaippuoiden, leipävanukkaiden ja unelmien keskellä koko pienen ikänsä, kunnes pam, hänen vanhempansa tippuvat lentokoneen mukana jossakin, ja pam, hänestä tulee orpo. Melanie sisaruksineen sysätään Philip-enonsa luokse Lontooseen, ja siihen loppuu ruusuilla tanssiminen. Eno on lelukauppias, mutta ei ollenkaan kiva ja sympaattinen sellainen, vaan melkeinpä paholainen. Hänellä on vaimo, Margaret, joka on tullut mykäksi hääpäivänään, ja myös Margaretin orvot veljet Finn ja Francie asuvat saman katon alla. Melanien elämä muuttuu entisen vastakohdaksi: kaikki on likaista, kurjaa ja kieroonkasvanutta. Tässä kirjassahan pohjimmiltaan pureudutaan siihen, mitä nuoren tytön päässä liikkuu, kun vanhemmat kuolevat. Aika pitkälti psykologinen lähtökohta siis. Kirjassa ei ulkoisesti tunnu tapahtuvan oikein mitään: löytyy vain sivukaupalla kuvausta lounaista, päivällisistä ja teehetkistä, arkisista askareista. Varsinaiset tapahtumat tapahtuvat Melanien ajatuksissa. Kaverini, joka suositteli [i]Maagista lelukauppaa[/i] minulle, luonnehti sitä ”täh”-kirjaksi. Kun jotain todella tapahtuu, niin se on ”täh”:n paikka. Ja siinäkin mielessä ”täh”-ainesta, että tämä todella on melko omalaatuinen kirja. Ainakin omituisin koskaan näkemäni/lukemani rakkaustarina (jos sitä nyt edes voi rakkaustarinaksi sanoa), löytyy [i]Maagisesta lelukaupasta[/i]. Carter hallitsee sanan säilällä sivaltelun. Voin sanoa, että juuri kieli on tämän kirjan onnistuneisuuden avain. Jäin suorastaan koukkuun Carterin kauniisiin sanoihin. Silti kirja ei aivan täydellisyyteen yllä. Tämä voisi olla yksi lempikirjoistani, mutta ei ole. Ehkä syynä on pieni naiiviuden ja tekotaiteellisuuden häivähdys, ja/tai se, että en pitänyt Melanien henkilöhahmosta. Päähenkilön kärsimyksiin on vaikeampi samaistua, jos ei juuri pidä hänestä. Joka tapauksessa olen kiitollinen, että tämän (loppujen lopuksi) viehättävän kirjan löysin.