Linnunradan käsikirja liftareille (Linnunrata, #1)
Keskiarvo 4.05
4.05 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (374)
Kirjahyllytilastot

Linnunradan käsikirja liftareille

Douglas Adams
Julkaistu: 1981 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi
Avainsanat: avaruusmatkat, elokuva, huumori, tv-sarja

Alkuteos ilmestynyt 1979. Suomentanut Pekka Markkula.

1. laitos: John Books Oy, 1981. Fantasy-sarja. Päällys: Carl Lundgren. Nidottu.
2. laitos: WSOY, 1989. Päällys: Heikki Kalliomaa. Tarkistettu painos. Nidottu.
7. painos: Loisto, 2001. Nidottu.
10. painos: Loisto, 2005. Elokuvakansi. Nidottu.

Valittu Tähtivaeltaja-lehden 1900-luvun tieteiskirjallisuuden Top 50-listalle 2000 ja American Library Associationin 100 Best Books for Teens -listalle 2000.

"Älä hätäile. Maapallo tuhotaan tänään."

Tämä raju fantasia- ja science fiction -parodia sai loistavan vastaanoton ilmestyessään ensimmäisen kerran vuonna 1979, ja pian Adamsin piti rakentaa idean ympärille kuunnelma- ja tv-sarjat ja kaksi lp-levyä.

Suuri ilveily käynnistyy, kun Hyper-avaruuden suunnittelutoimiston edustaja ilmoittaa Maan asukkaille aikomuksesta rakentaa aurinkokunnan halki Avaruuden pikatie. Edustaja puhuu rauhallisesti: "Valitettavasti planeettanne on raivattava rakennustöiden tieltä. Toimitus kestää hieman alle kaksi minuuttia. Kiitos."

Eloon planeettamme possauksesta jää ainoastaan Arthur Dent, joka pääsee huimalle matkalle pitkin Linnunrataa. Linnunradan työntekijän Ford Prefectin kanssa Arthur tutustuu avaruuden hallintaan, maisemiin ja tapohin.

Linnunradan käsikirja liftareille on hauska ja omalaatuinen tarina, jota ei voi tosikoille suositella, heille voi vain tyynesti ilmoittaa: "Älä hätäile, kun vieraan planeetan topparoikka koputtaa ovellesi. Se tekee vain laillista työtään. Edessä saattaa olla pieni askel yhdelle ihmiselle, mutta kunnon rysäys ihmiskunnalle."

muokattu 26.01.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Maailman paras kyläKirjeitä hyllystäniSuomalaista huumoria Samuli S:stä Pentti SaarikoskeenTeräslilja: Kivaa pahaa (P. A. Mannisen kootut, #1)Tohtori Jalkasen perintövirus

Kirja-arvioita (11)

Fantasyfan avatar
Kirjoittanut
4.0
Tämän lukukokemuksen jälkeen päähän jää kummia hokemia kuten "Älä hätäile", "Melkein harmiton" ja "Kiitos kaloista ja näkemiin". Ihmisiin jotka kulkevat julkisesti kylpytakeissaan alkaa suhtautua luonnollisesti. Omasta baabelin kalasta taikka käsikirjasta oli valmis tekemään melkein mitä tahansa. Ehkä bileistä kannattaisi sittenkin lähteä sen oudoimman tyypin mukaan... Hulvattoman hauska ja tarinaltaan erikoinen. Suosittelen.
Platypus avatar
Kirjoittanut
5.0
Suosittelen lämpimästi. Kirja vetää sekunnissa mukaansa kun alkaa lukemaan sitä. Ensimmäinen lause, ja olin itse koukussa. Mahtavia oivalluksia täynnä, kuten Terry Pratchettin Kiekkomaailmatkin. Nauroin kippurassa monille kohdille. On mukavaa, että tämä ei lopu tähän, vaan on vielä monta tarinaa jäljellä. Ensiksi hämmensikin kirjan pieni koko. On kuitenkin olemassa kirja, mihin on laitettu ne kaikki. Suositelkaa muillekin jos olette lukenut. Tulee joskus mietittyä, että ... (lisää)
tintti89 avatar
Kirjoittanut
4.0
Kirja on ehkä hieman liian yliarvostettu, mutta ei se silti mikään huono ole. Kirja oli nopealukuinen ja juoni mielestäni hyvä ja humoristinen. Ns. tietosanakirjaselitykset sopivat hyvin kirjaan. Osaltaan kirja on kirjoitettu hyvinkin yksinkertaiseen muotoon, mutta toisissa kohdin voi mennä kaikki ihan ohi, sillä kirja on kirjoitettu kuin ulkoavaruuden asukkaille. Miinusta kirjalle tuovat sen sekavat tekstit muista avaruuden olioista kerrottaessa ja sen hyppiminen tapahtumissa. Tässä ... (lisää)
Jackalbury avatar
Kirjoittanut
3.0
Linnunradan käsikirja liftareille on ihan hauska ja huumorikin toimii vielä tässä ja kahdessa seuraavassa osassa, mutta silti huumori alkaa kyllästyttää ja asioiden omituinen päättömyys ei aina huvita. Mutta hauskan satiirinen ja irvaileva teos, tosin myös minusta yliarvostettu. Mutta hyvää parodiaa ja mielestäni parhainta Terry Pratchettin jälkeen. Arthur Dent ja robotti Marvin (oliko se sen nimi, en ole varma) olivat ehkä mielenkiintoisimpia hahmoja kirjassa, tosin ... (lisää)
Varjolehti avatar
Kirjoittanut
3.0
Ikävä sanoa, mutta tämä toilailu on harvinaisen yliarvostettu. Tapahtumilla saati vitseillä ei minun nähdäkseni ollut päätä eikä häntää, vaan kokonaisuus oli kokonaisuudessaan hämmentävä ja suhteellisen sanomaton. Ajatuksen ohjautuivat lähinnä niihin nautintoaineisiin, mitä kirjailija on mahdollisesti nauttinut tätä teosta luodessaan. Ehkä tämä avautuisi paremmin alkuperäiskielellä tai ehkä en ole lukenut scifiä tarpeeksi ymmärtääkseni tästä hölkkäsen pölähtävää, mutta minulle tämä oli silkkaa välipalaa. Tietysti, jos on sellaisen tarpeessa...miksikäs ei.
Adolfina Romanov avatar
Kirjoittanut
5.0

Yllättävän ohut, mutta silti Linnunradan hauskin teos. Tälle nauraa aidosti vatsa kippurassa. Tiesin jo prologissa että tästä tulee mieletön kokemus... Douglas Adams on suurenmoinen ajattelija! Hahmot eivät voisi paljon sympaattisempia olla, eivätkä tähän päde mitkään kliseet. Jos kaikki scifi-kirjallisuus olisi tällaista, niin en totisesti muuta tekisikään kuin lukisin. Kirjan kaikki keskustelut olivat rentoja ja teräviä. Voisin luetella vaikka koko päivän hauskimpia kohtia. Jään odottamaan jatkoa enemmän kuin innoissani!

Poison Girl avatar
Kirjoittanut
3.5
Enpäs ole aikoihin lukenut mitään näin erikoista kirjaa. Joissain kohtiin oli hirveän sekavaa tekstiä, mutta peruspiirteittäin juonen tajuaa. Huumori puree myös. Todella kekseliäästi kirjoitettu kirja! Mutta täytyy sanoa että onneksi se on lyhyt. Tekee mieli lukea seuraava osa kun tarina tuntui jäävän niin pahasti kesken. Lisäksi haluan saada vastauksen Elämään, Maailmankaikkeuteen ja Kaikkeen :D
Saki avatar
Kirjoittanut
4.0
Ihan kiva lukukokemus. Vähän sekava lopussa, mutta kuitenkin hauska ja kiinostava. En oikein keksi mitään muuta sanottavaa kuin että suosittelen kaikille, kannattaa ehdottomasti lukea(:
celeblith avatar
Kirjoittanut
4.0
Kirja on mielestäni varsin sekava, viihdyttävä ja tylsä ja mahtava samaan aikaan. Paljon jää ymmärtämättä, mutta se ei oikeastaan haittaa lukunautintoa ollenkaan. Suosittelen, kyllä tämä kirja kuuluu lukea.
Elfstone avatar
Kirjoittanut
3.0
Hyvä kirja:) Välillä hiukan sekava ja tylsänpuoleinen, mutta mielenkiinto pysyy tapahtumien takia silti hyvänä.
Namine avatar
Kirjoittanut
5.0
Aivan loistava lukuelämys. Kuvailu on runsasta ja sopivan rönsyilevää. Tarina kulkee mukavasti eteenpän kiinnostavien henkilöhahmojen siivittämännä. Miljöö on hieno ja sarkastinen sävy äänessään kertoja onnistuu pitämään otteessaan viimeisille sivuille asti. Dialogeista erityiset kunniamaininnat.
Paikalla 1 jäsen ja 71 vierailijaa
Fievre
Uusin jäsen: Pieni ja sitkeä
Jäseniä yhteensä: 9868