Moonlord avatar
Vastannut: Ageha, 19.04.2026

Frozen

28.01.2014
Jaragil avatar
Renessanssi-nimikkeeseen taitaa eniten vaikuttaa se, että Pieni merenneito oli aivan järkyttävä sekä rahallinen että kriittinen menestys, joka todisti että Disney pystyi edelleen tekemään erinomaisia elokuvia. 80-luvun Disney-leffat kun olivat olleet, jos nyt eivät tappiollisia, niin eivät ainakaan mitään suuria kassamenestyjiä, eivätkä ne myöskään olleet saaneet hirveän suurta suitsutusta osakseen. Hiidenpata suurimpana pohjanoteerauksena. Kun sitten Pienen merenneidon jälkeen Kaunotar ja hirviö nimitettiin ensimmäisenä animaatioelokuvana ehdokkaaksi parhaan elokuvan Oscarille, ihmiset alkoivat puhua Disneyn uudesta kultakaudesta. Toki uudella tekniikalla ja elokuviin syydetyllä rahalla oli merkitystä leffojen menestykseen, mutta nimenomaan se menestys määritteli uuden aikakauden alun.

Ja joudun kyllä olemaan kytyn kanssa eri mieltä vahahahmoista. Tämä oli aiemmin ongelmana tietokoneanimaatiossa, minkä takia en ole juurikaan päässyt sisälle kyseiseen elokuvamuotoon, mutta en kyllä pysty hyvällä sydämellä väittämään Frozenin hahmoja vahamaisiksi. Ei heissä välttämättä ihan sitä samaa taikaa ole kuin tavanomaisessa piirrosanimaatiossa, mutta teknologia on kyllä mennyt niin pitkälle, että he jo nykyisin näyttävät riittävän pehmeiltä ja sulavilta, jotta siihen ei enää kiinnitä huomiota.

Ehkä aika on jossain määrin opettanut sietämään, mutta kyllä minä muistan katsoneeni ihan leffateatterissakin, että ovatpa he saaneet hahmojen ihon näyttämään hyvältä aiempiin barbinukkeihin verrattuna.
Jussi avatar
Minä katsoin jälkiheränneenä Frozenin vasta viime perjantaina, alkuperäiskielisenä tietenkin. Helsingissä tästä versiosta on yhä kolme näytöstä päivässä. En ollut nähnyt trailereita tai kuunnellut elokuvan kappaleita etukäteen, ja suomalaisten lehtien arviotkin olivat varsin nihkeitä. Isosiskoni suositteli Frozenia vahvasti, ja onneksi päätin katsoa.

Frozen oli minusta uskomattoman hieno piirretty, se on Gravityn rinnalla suosikkini vuoden 2013 elokuvista. Vaikka tarinan ratkaisut poikkeavat paljon perinteisestä Disneystä, mikä ketjussa jo mainittiinkin, saavutti Frozen silti samanlaisen tunnelman kuin "renessanssiajan" onnistuneimmat työt kuten Pieni merenneito, Aladdin ja Leijonakuningas. Jotenkin vain kaikki osui kohdalleen, ja filmi tuntui tarpeeksi modernilta.

Paras kohta elokuvassa oli se, jossa kuullaan Let It Go. Dynin avausviestissä linkittämä Youtube-video pitikin heti katsoa uudestaan... Frozen on ollut valtava katsojamenestys Yhdysvalloissa sekä muualla maailmassa, ja jatko-osa on jo vahvistettu. Oheistuotteet ovat myös käyneet hyvin kaupaksi. Kuukausi Amerikan ensi-illan jälkeen tehty Holiday-traileri (kun piirretyn supersuosio oli selvillä) on rakennettu Let It Go -kappaleen ympärille:

Jaragil avatar
"Jussi"--, ja jatko-osa on jo vahvistettu.
Tässä on Disney kyseessä. Totta kai sille tulee jatko-osa, niin kauan kuin se ei ole aivan katastrofaalinen floppi. Ainut kysymys onkin, tuleeko jatko-osa olemaan aivan yhtä umpisurkea kuin muut Disneyn vastaavat. Leijokuningas 2 oli näkemistäni jatko-osista vähiten surkea ja sekin vain juuri ja juuri tappeli itsensä hieman keskitasoa paremmaksi.
Jussi avatar
Viime perjantaina Pohjois-Amerikassa ja Isossa-Britanniassa tuotiin elokuvateattereihin sing-along -versio Frozenista. Esimerkkinä "Let It Go":

En kyllä itse haluaisi kuunnella yleisön laulua... Frozenin soundtrack palasi viime viikolla albumilistan kärkeen USAssa.
kyty avatar
JaragilAinut kysymys onkin, tuleeko jatko-osa olemaan aivan yhtä umpisurkea kuin muut Disneyn vastaavat. Leijokuningas 2 oli näkemistäni jatko-osista vähiten surkea ja sekin vain juuri ja juuri tappeli itsensä hieman keskitasoa paremmaksi.
En löytänyt netistä äkkiseltään vahvistusta asialle, mutta muistelisin että Leijonakuningas 2 on Disneyn jatko-osista ainoa joka on joko tehty Disneyn varsinaisella studiolla tai johon on kulutettu muuten enemmän rahaa kuin muihin jatko-osiin. En laskenut tässä mukaan Bernard ja Bianca Australiassa-leffaa, sillä se oli Disneyn varsinaisia koko illan filmejä, eikä näitä B-tudiolla tai missä lie teetettyjä varsinaisia jatko-osia.

Sille voi olla hyvät mahdollisuudet että Frozenin jatko-osa tulee muistuttamaan enemmän Pixarin vastaavia eikä Jafarin Paluita sun muita halpisleffoja. Raha ei takaa hyvää juonta, mutta kyllä se siihenkin jotain vaikuttaa.
Dyn avatar
JussiKuukausi Amerikan ensi-illan jälkeen tehty Holiday-traileri (kun piirretyn supersuosio oli selvillä) on rakennettu Let It Go -kappaleen ympärille:
Tämä oli kyllä hyvä traileri, musta paljon edustavampi kuin alkuperäinen. :) Tuli melkein olo, että leffan voisi käydä katsomassa uudestaan...

Jatko-osille en hirveästi jaksa perustaa, lähinnä vain joku Ice Age kakkonen oli vielä hyvä, samat vitsit naurattivat vielä kerran (mutta vain sen toisen kerran). Joku parjaa kyllä kohta näitäkin. :D
Jussi avatar
maxSiis tuleeko Frozenille oikein kunnon jatko-osa, siis teattereihin? Vai ihan tavallinen Disneyn "straight-to-DVD" jatko-osa. Itse pidän kyllä niistäkin, ei siinä mitään.
Nyt kun selvitin asiaa tarkemmin, Frozen kakkosta ei itse asiassa ole vahvistettu. Monet sivustot uutisoivat jatko-osasta, mutta lähteenä käytettiin tätä haastattelua, jossa ei todellisuudessa luvattu jatkoa. Broadway-musikaali on kyllä suunnitteilla.
Jaragil avatar
Lueskelin tuossa jokunen aika sitten blogikirjoitusta, jossa mainittiin, että Disney on siinä suhteessa, jos ei ainutlaatuinen, niin ainakin jyrkässä vähemmistössä sen suhteen, että kyseiseltä studiolta harvemmin saadaan teatraalisia jatko-osia. Luku taisi peräti pysyä yhden käden sormissa, mikä on äärimmäisen epätavallista. Kaikki Disneyn kilpailijat - Pixar, Dreamworks, Sony etc. - suoltavat ulos jatko-osia toisensa perään, koska niillä saa tienattua helposti rahaa, koska yleisö tuntee hahmot valmiiksi ja on kiinnostunut niistä. Tuotteen myyminen on huomattavasti vaivattomampaa.

Disney sen sijaan on koko yli seitsemänkymmenvuotisen elokuvahistoriansa aikana preferoinut luoda koko ajan uutta. Totta kai suoraan videolle on julkaistu ties miten paljon jatko-osia, mutta studion pääasialliset voimavarat ovat olleet valmiita jättämään hyvän tarinan rauhaan ja siirtymään eteenpäin.

Ainut toinen isompi animaatiostudio, jonka äkkiä keksin toimivan samojen periaatteiden mukaan, on Studio Ghibli, missä suhteessa Disney on hyvässä seurassa. Ei sikäli, että jatko-osissakaan olisi mitään vikaa, mutta on omalla tavallaan ihailtavaa, että Disney ei halua tehdä jatko-osia vain tienatakseen rahaa. Etenkin, kun se olisi niin helppoa kuin Frozenin yhteydessä.

Tosin hieman ajatus kyseisestä jatko-osasta karmii selkäpiitäni. Koska pystyn jo kutakuinkin aavistamaan miten se menisi: Elsa ja Anna huomaavat, että jälleen yhdessä eläminen ei olekaan niin mukavaa kuin voisi kuvitella, Kristoffin ja Annan suhteeseen tulee mutkia, uusi pahis astuu kehiin (luultavasti jotain tuliteemaista Elsan vastinpariksi) ja totta kai kuningaskunta ei taas olisikaan niin hyväksyväinen Elsan voimia kohtaan kuin Frozenin loppu antaisi ymmärtää. Tai, Elsan voimille tapahtuu jotain ja hän joutuu opettelemaan elämään aivan kuten normaalit, yleisöön samaistuvat tavikset.

Paljonkohan Disney maksaa käsikirjoittajilleen? Tästähän voisi ura urjeta.
Jussi avatar
Jaragil: pohdin juuri samoja teemoja mahdolliseen jatko-osaan! Tulitaikuutta osaava pahis ja Elsan voimien (väliaikainen) katoaminen olivat erityisesti mielessäni. Ajattelin Iron Man kakkosta, jossa rautamiespuvun käyttäminen myrkyttää Tony Starkia. Frozen kakkosen lopussa Elsan kyvyt palaisivat ennalleen, mutta sitä ennen hän huomaisi, että niiden käyttäminen ei ole täysin turvallista. Disneyn Olipa kerran -telkkasarjasta tuttu teema: taikuudella on aina hintansa.

Myös mahdollinen laivamatka lämpimään maahan (sulhasen perässä?) olisi mahdollinen, jolloin nähtäisiin joidenkin kaipaamia tummempia ihmisiä. Toisaalta Frozenin suosio pohjautui lumisiin maisemiin. Mietin myös Toy Story 2 -skenaariota, eli tällä kertaa Anna joutuisi ongelmiin/vangiksi, ja Elsa & Kristoff lähtisivät yhdessä pelastusretkelle. Annakin huomaa omaavansa taikuutta, koska on Elsan sisko? Mukaan vielä uusina hahmoina naarasporo ja lumiakka... Ekassa filmissä ei myöskään nähty söpöä jääkarhunpoikasta tai kuuttia.

No minä olen välillä käyttänyt aikaa pohtimalla, kuinka George R.R. Martinin Valtaistuinpelistä voisi kirjoittaa kopioteoksen, joka ei kuitenkaan olisi niin lähellä, että tekijänoikeudet rikkoutuisivat. Näin on tehty aiemmin Tolkienin Tarulle sormusten herrasta (Terry Brooks ja Dennis L. McKiernan) sekä Jordanin Ajan pyörälle (Terry Goodkind). On kai vain ajan kysymys, milloin Tulen ja jään laulu saa vastaavan kohtelun.
31.03.2014
NRJ: Frozen teki animaation historiaa

Disneyn elokuva Frozen - huurteinen seikkailu on maailman tuottoisin animaatio. Frozen on tuottanut yli 1,063 miljardia dollaria, joka oli aiempi Toy Story 3:n pitämä ennätys.

Animaatio nousi myös kymmenen kaikkien aikojen tuottoisamman elokuvan joukkoon. Elokuva on kerännyt kahmalokaupalla tunnustuksia, tärkeimpinä parhaan animaatioelokuvan ja kappaleen palkinnot tämän vuoden Oscar-gaalassa.
Minä tykkäsin "rehellisestä trailerista":

19.04.2014
Q_Black avatar
Olen hirmuisen nirso piirrettyjen suhteen, mutta katsastin tämän kuitenkin enkä pettynyt! Upeasti toteutettu ihana tarina, joka tempaisee mukaansa! Yleensä katson piirretyt suomenkielisinä, mutta tämän katsoin englanniksi ja oli kyllä paljon parempi! Let it go on kyllä ihana kappale :heart:

Pakko jakaa tähän loistava veto Kristen Belliltä. Luulin, että tossa laulaa kolme eri henkilöä ja erehdyin! Monitoimiosaaja ;)

[video]http://www.youtube.com/watch?v=uyVUScALsdo[/video]
07.08.2014
Jussi avatar
Frozenin tarina jatkuu Olipa kerran -sarjan neljännellä tuotantokaudella. Syyskuun 28. päivä alkava Frozen-juonikaari kattaa puolet kaudesta eli 11 jaksoa. Mukana ovat Elsa, Anna, Kristoff, Hans, Sven, Pabbie-peikko sekä Elizabeth Mitchellin esittämä uusi hahmo, joka huhujen mukaan on todellinen paha lumikuningatar. Olaf-lumiukkoa ei nähdä. Sarjan tekijät ovat vahvistaneet, että juoni sijoittuu elokuvan tapahtumien jälkeen. Kyseessä on siis eräänlainen Frozenin jatko-osa oikeilla näyttelijöillä.

Virallisia promokuvia näkee täällä. Nelonen alkaa pyörittää Olipa kerranin kolmatta kautta elokuun lopulla - neljäs starttaa varmaankin vasta ensi vuoden syksyllä.
07.08.2014
Dyn avatar
Onpas kiinnostavaa. Tässä voisi olla hyvä syy katsoa myös aiemmat tuotantokaudet, ovat olleet jo vähän tässä listallakin.
12.08.2014
Jussi avatar
Kannattaa toki muistaa, että neljännen kauden ensimmäinen puolisko ei keskity pelkästään Frozeniin, vaan mukana ovat myös sarjan vanhat hahmot. Tässä ensimmäinen valokuva Olipa kerranin Annasta.

Frozenin tarina jatkuu myös kirjoina.
13.08.2014
max avatar
Frozen tv:ssä kuulostaa muuten kiinnostavalta, mutta kun yritin Olipa kerran-sarjaa sen Suomeen tullessa seurata, oli se sellaista pökkelehdintää niin näyttelyn kuin juonen osalta, että en kyllä jaksa edeltäviä tuotantokausia tämän vuoksi kahlata...
01.09.2014
Pari Frozen-aiheista neloskauden teaseriä:

[poistin toimimattomat videot]

EDIT: Ensi keväänä on luvassa Frozen-lyhytpiirretty, jossa kuullaan uusi laulu!
Muokannut Jussi (03.02.2015)
Jussi avatar
Lyhytpiirretty Frozen Fever nähdään ennen Tuhkimo-elokuvaa, joka saa ensi-illan Suomessa 13. maaliskuuta. Seitsemän minuuttia kestävästä Feveristä paljastettiin eilen ensimmäiset promokuvat:

Tunnustan, että tämä on minulle suurin syy katsoa Tuhkimon tarina elokuvateatterissa... Toivottavasti piirrettyä ei dubata suomeksi.
max avatar
Jos Tuhkimo on K-7 niin kuin tuolla lukee, niin varmasti dubataan.
kyty avatar
Kun sanottiin "piirretty" niin ehdin jo toivoa että siinä olisi käytetty uutta 2D3D-hybriditekniikkaa, mutta sehän on vielä testiasteella... No, koska alkuperäinen Frozen on vanhalla 3D:llä tehty niin oletettavasti myös muut Frozenit ovat, ei sitä varmaan edes kannattaisi muuttaa kesken kaiken.
12.03.2015
Jussi avatar
Frozen kakkonen vahvistettiin virallisesti tänään:

Tuhkimon tarinasta näytetään Suomessa sekä alkuperäistä että dubattua versiota. Luulisi, että Frozen-lyhytanimaation kieli riippuu varsinaisen elokuvan ääniraidasta.

13.03.2015
Puolikuu avatar
Onpas katalaa. Frozen Fever näyttää hyvältä ja se olisi hauskaa nähdä. Tuhkimo taas ei kiinnosta pätkääkään. No, voin elää ilmankin. :roll:
15.06.2017
Jussi avatar
21-minuuttinen Frozen-animaatio Olaf's Frozen Adventure nähdään Pixarin Cocon alkukuvana. Mukana on neljä uutta laulua. Coco saa ensi-illan Yhdysvalloissa 22. marraskuuta, mutta Suomessa vasta 9. helmikuuta 2018. Täysin järjetön lykkäys. Mahtava idea näyttää jouluaiheinen lyhytfilmi helmikuussa...