Melian avatar
Kategoria: Konserttisali | 254 viestiä | 133,6 t lukukertaa
Vastannut: LordStenhammar, 05.07.2026

Frozen

Dyn avatar
Käytiin pitkästä aikaa Iivarin kanssa katsomassa mitään animaatiota, saati sitten Disney-animaatiota. Kokemus Frozen-leffasta oli niin hyvä ja keskustelu Iivarin aiheeseen liittyvässä fb-statuksessa sen verran vilkasta, että ajattelin perustaa tästä myös oman ketjunsa.

Leffatraileri:

Vähän paremman kuvan antava "voimabiisi":

Jälkimmäinen pätkä se mut sai menemään tätä katsomaan, eli musiikki ja silmiä hivelevän nätti konseptisuunnittelu. En pettynyt, biisit olivat muutenkin hyviä (alkuperäisversiona katsottiin, dubatusta en tiedä) ja animaatio hyvännäköistä. Leffasta puuttui turha Disney-koheltaminen ja tarinassa oli muutenkin hyvää henkeä - oikeasti yllättäviä mutta uskottavia käänteitä, pahis-ei-ole-vain-pahis-mentaliteettia ja muutenkin hyvää fiilistä.

Ei-dubattua versiota näki vain 3D:nä, mutta minusta tällä kertaa tehoste ei ollut haitaksi ja päinvastoin jopa sopii animaatioon paremmin kuin filmiin, jossa heiluu myös realistisia hahmoja (vaikka melko pelkkää animaatiota nekin usein on).
noreen avatar
Frozenin hahmosuunnittelussa on noussut netissä vähän närää, koska "kaikki ovat vaaleita eikä siinä ole yhtään alkuperäisväestöä, vaikka saamelaisvaikutteita on" ja ynnä muuta mukavaa. Mielestäni Frozen oli ihan hyvä animaatioelokuva, vaikkakin olisin ehkä pärjännyt ilman lumiukko-Olafia. "Let it go" on upea kappale eikä suomiversio "Taakse jää" ollut ihan niin paha kuin aluksi pelkäsin.

Tykkäsin kovasti Elsan hahmosta, hän ei ollut ihan tyypillinen, pirteä disneyprinsessa, vaan vähän viileämmän ja aikuismaisemman oloinen.
Dyn avatar
Minusta se lumiukko oli herttainen eikä lainkaan niin turha kuin vastaava hassu sidekick voisi olla. :)
Rinja avatar
Kävin äidin ja siskon kanssa katsomassa dubatun version, ja ihan toimiva sekin oli. Olin etukäteen pelännyt sitä elävää lumiukkoa, se kun näytti hahmotyyppinsä pohjanoteeraukselta, mutta se osoittautuikin aivan loistavan toimivaksi hahmoksi. Olin iloisesti yllättynyt. Samaten käänteet tosiaan yllättivät iloisesti - mikään ei mennyt ihan niin kuin olin etukäteen odottanut, ja se on jo aika hyvin Disney-leffalta.

Laulut olivat kivoja, mutta niitä oli varsin paljon. Leffaa voisi nimittää jo musikaaliksi. Varsinkin alussa ne laulut olivat kyllä ihan onnistunut keino kertoa kuluneiden vuosien tapahtumia ja fiiliksiä, mutta leffan loppupuoli olisi pärjännyt vähemmälläkin. Toisaalta, jos musikaalia tosiaan haettiin niin siinä onnistuttiin hyvin. Leffan tarina ei ainakaan kärsinyt siitä.
06.01.2014
max avatar
Dubatussa leffassa oli perushyvät laulut, lumiukon laulu oli ehkä jopa parempi kuin alkuperäinen, mutta muuten alkuperäiset vie kyllä voiton. Ensimmäinen biisi oli jopa surkea, siitä sai hädintuskin selvää. Jos nyt pitäisi päättää, niin oltaisiin menty alkuperäisversioon. Suomenkielisessä on tietty aina kiva kun tekstit ei vie huomiota.

Loistoleffa, niin kuin Disneylla aina, mutta näistä uusista prinsessaleffoista suosikkini on edelleen Kaksin karkuteillä (Tangled). Tässä oli kuitenkin vähän erilainen painopiste ja tunnelma yleensä ja [Spoileri - klikkaa].

Olaf oli jälleen mahtava Disneyn hupsutteluhahmo :heart: Ja koskettavakin. Kristoff oli mukava samaistuttava hahmo. Menee tiukille kumpi oli vuoden paras animaatio, tämä vai Monsterit-yliopisto...
Toisaalle elokuvaketjuun kirjoitinkin näin:
"Frozen, joka valitettavasti piti katsoa 3D-versiona. Monen muun tapaan olin jo etukäteen valmistautunut vihaamaan lumiukkoa, mutta yllättäen se ei ollutkaan ärsyttävä. Ainoa mitä hahmossa oikeasti ärsytti oli lauluesitys, ja eräs toinenkin lausesitys otti päähän... elokuvan nähneet ehkä tietävät mitä kahta lauluesitystä tarkoitan.

Elokuva oli "ihan kiva", mutta olisi voinut olla parempi... ei kuitenkaan huono kuten ensivaikutelma antoi ymmärtää. Jotenkin jäi vain olo että siitä olisi voitu saada vielä jotain enemmän irti. "
Pienen sulattelun jälkeen on edelleen sama olo. Ihan kiva mutta jotain uupui. Lumiukko oli tosiaan yllättävän sympaattinen, mutta en pitänyt laulusta lainkaan. 3D vei myös osan katsomisnautinnosta sillä se saa kuvan nykimään ja sotkee liikkeen epämääräiseksi mössöksi (sen jälkeen kun animoimiseen on nähty kauheasti vaivaa!)

Olen kuullut, että Frozenista on noussut närää, mutta en oikein osaa suuttua elokuvasta, enkä varsinkaan allekirjoittaa sitä että Disneyllä ei ikinä olisi muita kuin valkoihoisia hahmoja. Luulen, että ihmiset ovat tuttuun tyyliin liian agressiivisia, mikä netissä kertautuu potenssiin sata.
Iivari avatar
En oikein vieläkään käsitä, varsinkin ihonvärihassuus. Ehkä närkästyjät eivät tunne saamelaisia itse kovin paljon, tai jotain? Kun eihän siinä ihonvärissä suurta kauas näkyvää eroa meihin etelämpiin ole, pituusero ja tummatukkaisuus nyt on yleensä paljon näkyvämmät, varsinkin nuorilla ihmisillä.

Siksikin närä tuntuu kaukaa haetulta, kun esim. Kristoff ja molemmat prinsessat olivat selkeästi pitkiä ja vaaleahiuksisia, eivätkä siis kai yrittäneetkään olla saamelaisia - puhumattakaan siitä Alpeilta jodlauskursseilta raahatusta sveitsiläisäijästä, joka piti kauppaa...
max avatar
kytyDisneyllä ei ikinä olisi muita kuin valkoihoisia hahmoja.
Hm, tuon olen missannut täysin.. IMDB:ssä ainakin lähinnä kehutaan. Mitenköhän kukaan jaksaa moista edes yrittää ottaa esiin Prinsessan ja sammakon jälkeen...
Dyn avatar
Tuntuu jotenkin ööh kauhean amerikkalaiselta vaatia joka leffaan kiintiöittäin kaikenvärisiä ja -näköisiä ihmisiä. Ymmärrän tavallaan pointin, mutta jotain kiintiöedustajissa aina vesittyy. Mieluummin rehdisti erilaisia ihmisiä luonteenpiirteiltään ja muuten? Minusta tässä Frozen onnistui ihan hyvin, prinsessatkaan eivät olleet mitään geneerisiä söpöilijöitä. Kulttuurikontekstiltaan leffa tuntui enemmän norjalaiselta kuin saamelaiselta, jälkimmäinen ei itse asiassa elokuvaa katsoessa tullut edes mieleen.
max avatar
Jos joku katsoi suomalaisen version ja miettii että millaisiakohan ne laulut on englanniksi, niin kannattaa katsoa noita Disneyn youtubeclippejä. Kyllä noita ilokseen kuuntelee, vaikkei tässä leffassa ehkä mitään Disney-klassikkoja syntynytkään.. Noiden tunnetuimpien (Let It Go, Do You Want to Build a Snowman) ohella etenkin peikkojen Vinksin vonksin-biisi eli 'Fixer upper' on englanniksi varsin tarttuva.
noreen avatar
Olen törmännyt netissä useampaankin otteeseen valitukseen joko siitä, ettei leffassa ole saamelaisia tai siihen, ettei siinä ole tummaihoisia. Öö, ehkäpä tummaihoiset nyt vaan eivät sattuneet sopimaan tanskalaisen satuun pohjautuvaan animaatioelokuvaan? Joku oli väkertänyt Elsasta tummaihoisen versionkin. Muistaakseni kolmas valituksen aihe oli se, että "disneyllä on aina vain sinisilmäisiä ja vaaleahiuksisia prinsessoja". Todellisuudessa Elsa on ensimmäinen prinsessa pitkään aikaan, jolla on kyseiset ulkonäölliset ominaisuudet. :D Närässä saamelaisuudesta oli siis lähinnä kyse siitä, että Frozeniin olisi valittajien mielestä pitänyt saada saamelaisia, koska tarinan puitteissa se olisi ollut mahdollista, ei niinkään siitä, että Anna tai Kristoff olisivat yrittäneet olla jotenkin saamelaisia.

Kaikki leffat, joissa ei ole kuin vaaleaihoisia, ovat rasistisia!1
Rasimus avatar
1 kirja, 890 viestiä
kyty avatar
Olen törmännyt argumenttiin, että pohjoismainen satu ei riitä syyksi pohjoismaisille hahmoille, sillä filmeissä ei ole historiallista tarkkuutta monissa muissakaan asioissa. Prinsessa ja Sammakko ei sekään auta, sillä Disneyllä meni niin kauan saada tehtyä elokuva jossa on tummaihoinen päähenkilö.

Tumma iho on kyllä ongelma jos elokuvan kaikki hahmot eivät ole pääsääntöisesti tummia, sillä se tulkitaan helposti rasistiseksi jos hahmossa on mitään negatiivisia piirteitä. Kaikki pahisroolit ovat siis automaattisesti out, samoin muut tyhmiksi tai epäilyttäviksi tulkittavat hahmot.

Ihannemaailmassahan kukaan ei vaatisi elokuviin kiintiöetnisyyksiä tai välittäisi mihin rooleihin nämä on laitettu, sillä kukaan ei edes kiinnittäisi huomiota siihen onko koko kasti pääsääntöisesti vaaleaa vai tummaa... mutta siihen on tietysti vielä pitkä matka.

RasimusNiin. Juuri äskettäinhän Riemurasiaan oli lainattu osuva kirjoitus aiheesta: https://media.riemurasia.net/albumit/mmedia/1t/s17/q5up/362416/1353751540.jpg
Tuo on tumblrista, eikö vain? Siellä on näköjään paljon keskustelua aiheesta... Kuten että pitää potea syyllisyyttä jos on valkoihoinen, ja on tyhmä jos ei tajua miksi. Törmäsin myös keskusteluun aiheesta miten tumblrissa sanotaan että rasismi valkoihoisia kohtaan ei ole rasismia ja ihan ookoo koska valkoihoisena on automaattisesti syyllinen ja ansaitsee kaiken. (Miten sitten lienee... onko joku ihan oikeasti sanonut noin?) Molemminpuolinen agressiivisuus on kyllä mykistävää... Ja sitten vielä ihmetellään miksi maailmassa on jatkuvasti konflikteja. :roll:

Tumblrin keski-ikä on kyllä hyvin nuorta, ja se näkyy kiihkeissä mielipiteissä.

Jännää kyllä miten ihmiset tuntuvat unohtavan mitä etninen tarkoittaa... eihän se ole vastakohta valkoihoiselle? "Valkoihoisissa länsimaalaisissa" ja heidän kulttuureissaan on yhtä lailla etnisiä erityispiirteitä. Joku voisi suuttua siitä jos skandinavian asukki kuvataan kliseisesti aina vaaleana ja sinisilmäisenä.
09.01.2014
Puolikuu avatar
Kävin eilen katsomassa ja ihan kiva leffahan se oli. Pidin todella paljon visuaalisesta puolesta, etenkin kohtaus, jossa Elsa juoksee joen yli, oli kaunis. 3D ei kyllä tuonut leffaan minusta oikein mitään lisää, olisi toiminut yhtä hyvin 2D:näkin.

Frozen ei ollut mielestäni yhtä sielukas kuin jotkut vanhemmat Disney-elokuvat, mutta voittaa kyllä nämä jotkut Dreamworksin sekoiluanimaatiot, kuten madagascarit.. Frozenia katsoessa ei tullut oloa, että vitsejä on keksitty aikuiskatsojien viihteeksi. Hahmot eivät oikeastaan herättäneet mitään valtavan suuria intohimoja puoleen eikä toiseen. Onnistuneimpia ja uskottavimpia olivat mielestäni Kristoff ja Elsa. Tuntui, että Annasta oli yritetty yhtä viattoman suloinen kuin Tangledin Rapunzelista, mutta lopputulos oli vähän liiankin naiivi. Olof oli ihan söpö.

Mutta laulut! Lapsena kelasin aina laulukohtaukset, sääli ettei tätä voi tehdä teatterissa. En pitänyt niistä silloin enkä nytkään. Toki Disney-elokuvissa on hyviäkin kappaleita mutta tykkään kuunnella niitä erikseen, en elokuvassa. Frozenia katsoessa tuntui jopa että lauluja oli paljon tavallista enemmän, mikä tässäkin keskustelussa on nostettu esille.
10.01.2014
Kirjaneito avatar
Frozen oli ihana! :heart: Käytiin kahden kaverin kanssa katsomassa enkkuversio ja en kyllä muista, koska olen viimeksi nauranut leffateatterissa noin paljon! Hekottelin jokaiselle vitsin puolikkaallekin ja vähän vielä omillekin jutuille. Erityisesti maisemat (tahtoo muuttaa Arendelliin) ja musiikki olivat ihanat. Mielestäni lauluja oli juuri sopiva määrä ja muukin taustamusiikki oli mahtavaa! Olen tosin aina ollut musikaalien ystävä, joten se saattaa vaikuttaa asiaan... Ja hahmotkin olivat ihania, hiukan yksinkertaistettuja toki, mutta kun kyseessä on Disney, niin annan anteeksi. :wink: Kristoff poroineen oli mahtava (tosin tuli aika selväksi, mikä on amerikkalaisten käsitys pohjoismaalaisista...) ja Annakin ihanan symppis ja höpsö! Ja Elsa tietysti upea, voiko siitä enää muuta sanoa?

Juonikin osasi jopa yllättää. Tai itselle ainakin tuli aivan puskista [Spoileri - klikkaa]

Tykkäsin siis leffasta hurjasti ja aloin melkein hinkua teatteriin uudestaan! :lol:
11.01.2014
Briony avatar
Olen nähnyt Frozenin kahdesti ja tykkään kyllä.

Ensimmäinen puolituntinen on ainakin todella hyvä, tosin leffa mielestäni lässähtää vähän Let It Gon jälkeen. Annan ja Kristoffin road tripissä ei varsinaisesti ole mitään vikaa, molemmat hahmot ovat ihan sympaattisia. Let It Go vain nostattaa odotuksia jatkon suhteen, mutta sitä lupausta ei oikein lunasteta missään vaiheessa. Vahvimmillaan elokuva on mielestäni siskojen ollessa samaan aikaan valkokankaalla, mutta näiden ollessa erillään en ollut ihan yhtä innoissani. Elsaa pidin siskoista mielenkiintoisempana, mutta hän tuntuu olevan vähän sivussa elokuvassa, vaikka muut hahmot puhuvatkin hänestä jatkuvasti.

Se lumiukko on tosiaan siedettävämpi kuin etukäteen odotin, mutta en siltikään tykkää. Oma reaktioni hahmoon liikkui jossain lievästi huvittuneen, neutraalin ja lievän ärsytyksen välillä. Pisteitä kuitenkin siitä, että Olafilla oli ihan merkityksensä ja syynsä olla paikalla, eikä kyseessä ollut mikään täysin random sidekick. En kuitenkaan saanut hahmon jutuista mitään irti ja sen design pistää silmään kuin... lumiukko kesähelteellä muiden hahmojen keskellä. Niistä peikoista en edes viitsi sanoa mitään.

Laulut olivat vähän liian poppia omaan makuuni, Let It Go on kohtauksena mieletön vaikka kappale itsessään ei oikein kolahda. Eniten taisin pitää For The First Time In Foreveristä ja sen reprisestä, kun ne olivat eniten musikaalimaisia. Lisäkivana noissa oli siskojen vastakohtaisten ajatusmaailmojen avaaminen katsojille.

Loppuhuipennus oli kyllä ihan omaa luokkaansa, nostan hattua Disneylle siitä, että vihdoinkin jotain tällaista saatiin nähdä heidän suunnaltaan. Täydellinen elokuva ei ehkä ollut, mutta siskojuttujen näkeminen oli mukavaa ja vahva alku miellytti. Suomidubbaus oli mielestäni ihan onnistunut ja äänivalinnat hyviä. Itse jopa nautin Annan ja Kristoffin välisestä sanailusta enemmän suomeksi.
11.01.2014
Iivari avatar
Mun mielestä ne peikot oli ihan maailman söpöimpiä ja mahtavimpia ikinä :heart: Kerrankin jotain John Bauerin tapaista peikkoutta vielä vähän söpistettynä ^^
19.01.2014
The Big Bad Wolf avatar
Kävin katsomassa tänään, kun kaveri tarjosi ja... Okei, lähdin katsomaan "jotai animaatiota, sellasta disni prinsessa juttuu". Eipä ollut ei. Katsottii dubattu 2D, inhoan dubattuja leffoja enkä alkupuolen lauluista pitänyt lainkaan, mutta lauluttomat musiikit toimivat tosi hyvin.

En ole liian pitkiin aikoihin ollut näin fiiliksissä animaatioleffoista. Frozen on ihana!!!! Vaikka häiritsinkin erittäin raskaasti salin elokuvaelämystä
[Spoileri - klikkaa]
tunnelmoin itse myös erittäin paljon. Melkein oli jo tippa linssissä loppua kohden eikä pelkästään nauru,kyyneleistä.

Loistavia vitsejä! Ja ihana Olaf. :heart:
19.01.2014
Veadela avatar
Itse rakastuin täysin Frozeniin. Kävin katsomassa suomenkielisellä dupilla, kun täällä oli vain se mahdollisuutena. Ihan hyviä duppeja ne olivat, mutta jotenkin mielestäni Elsan ääni ei sopinut Elsalle. Ja jotenkin sen ääni ei toiminut Let It Go'ssa.

Frozen oli oikeastaan todella surullinen elokuva (Jos nyt ei oteta huomioon onnellista loppua)
22.01.2014
Dragonil avatar
Jeah, tätä leffaa rakastan.

Käytiin suden ja parin muun tyypin kanssa katsomassa ihanaakin ihanampi päivänäytös, josta ei tietenkään puuttunut se yli-innokas jokaista asiaa kommentoiva pieni poika. Yritin hillitä kaveriani, joka melkein huusi pikkuiselle saadakseen tämän suun tukkoon. :lol:

Se olikin se ainoa huono juttu.

Kaunis animaatio, kaunis musiikki, kauniit hahmot - täydellinen kokonaisuus. Mitäpä sitä muuta selittelemään.

Paras asia oli kyllä se, että[Spoileri - klikkaa]
Tapsa avatar
Minäkin tykkäsin ja yllätyin miten hyvä elokuva oli! Pidin Tangledistä ja Frozen pesi sen ihan totaalisesti. Tätähän mainostettiin "parhaaksi Disney-elokuvaksi Leijonakuninkaan jälkeen" mikä nyt ei ihan pidä paikkaansa mutta kyllä näyttää siltä että Disneyllä voisi olla uusi renessanssi käynnissä. Frozen oli hauska, koskettava ja hienon näköinen.
Juoni kulki mukavasti rullaten ja käänteet olivat yllättäviä, klassisen satukaavan uusiksi muokkaaminen oli vähän Whedon-tyylistä. Lauluja oli paljon ja koko elokuvassa oli hauskasti musikaalin henkeä. Soundtrack onkin jälkikäteen tullut kuunneltua ihan puhki.
Kunpa olisi enemmän näin viihdyttäviä hyvän mielen leffoja! Supersankarihöttö on usein liian ennalta-arvattavaa ja keskittyy liikaa tappelemiseen ja toimintaan. Frozen keskittyi tarinaan ja henkilöhahmoihin.
Jaragil avatar
Itsekin pidin tästä erittäin paljon ja tämä on kyllä ehdottomasti uuden vuosituhannen paras Disney-elokuva tähän mennessä. Ylipäätään kertoo jo paljon, että Lilo & Stitchia lukuun ottamatta kaikki tämän vuosituhannen Disney-leffat, joista olen pitänyt, ovat olleet poikkeuksetta perinteisiä satuadaptaatioita. Luulisi Disneynkin jossain vaiheessa tajuavan, että vanhaa hyvää kaavaa kannattaisi hyödyntää, kun se edelleen näyttää toimivan.

Frozenista parhaiten mieleen jäi se, kuinka älykkäästi se oli kirjoitettu. Hahmoissa oli syvyyttä, vitsit toimivat lähes poikkeuksetta, leffa jaksoi yllättää aina loppumetreille saakka ja vanhoja kliseitä joko hyödynnettiin taitavasti tai niitä piikiteltiin lempeästi. Jopa se trailerin perusteella raivostuttanut lumiukko ei ollut loppujen lopuksi niin paha, joskin se oli vähän siinä ja rajoilla. Toisinaan Olafista sai ulos todella hyviä vitsejä, kun taas toisinaan se kiikkui ja kaakkui ärsyttävyyden rajamailla. Jäi kuitenkin plussan puolelle loppujen lopuksi.

Musiikki oli myös erinomaista. Sitä oli hitusen päivitetty uudelle vuosituhannelle ja siinä näki vaikutteita nykypopista, mutta ei niin paljoa, että se olisi häirinnyt. Let It Go -laulu jäi etenkin päähän soimaan ja olihan se aivan uskomatonta katsottavaakin isolta kankaalta. Ylipäätään järkyttävän hyvän näköinen elokuva.

Uudesta renessanssista ja supersankarileffoista puheen ollen, Disneyn tulevaisuus ei näytä ihan niin valoisalta kuin tämän leffan perusteella voisi päätellä. Heidän seuraava leffansa, Big Hero 6, kertoo Marvelin supersankaritiimistä, mikä ei lupaa hyvää. Hirvittää jo etukäteen. Sitä seuraava Zootopia kertoo näemmä kanista ja ketusta, jotka elävät eläinten kansoittamassa kaupungissa ja jossa kyttä-jänis jahtaa rikoksesta lavastettua kettua. Kauhean kiinnostavalta kuulosta sekään, mutta sen sijaan niiden jälkeen suunnitteilla oleva adaptaatio Jaakosta ja pavunvarresta voi hyvinkin olla odottamisen arvoinen, jos Disneyn hyvä tuuri satujen suhteen jatkuu. Samoin Moana, "muinaiseen Polynesiaan sijoittuva myyttinen seikkailu", on ainakin alustavasti mielenkiintoinen. Noh, nämä kaksi ensimmäistä ovat jo pitkällä tuotannossa, joten niihin tuskin enää hirveästi muutoksia tulee, joten ei voi mitään. Ja olihan Pienen merenneidon ja Kaunottaren ja hirviönkin välissä Bernard ja Bianca -jatko-osa.
max avatar
Big Hero 6 ei oikein nappaa, vaikka fanitan uusia Marvel-leffoja täysillä, mutta Pixarin puolella Disneyltä on tulossa aika kiinnostavia juttuja myös, kuten Inside Out, jonka tarinasta itselle tuli mieleen vanha kunnon Olipa kerran elämä. :smile:

Renessansseista en kyllä tiedä, sillä pidän Pocahontasista ja muista uudemmista ysäreistä, ja monesta haukutusta uusdisneystäkin kuten Treasure Planet,Atlantis ym., Niitä kyllä seurasi muutaman vuoden notkahdus Pixarin viedessä vallan, ja onhan Prinsessa ja sammakossa, Tangledissa ja Frozenissa on kieltämättä ollut sellaista klassisempaa sadun taikaa..
27.01.2014
Jaragil avatar
Renessanssillahan kyllä tarkoitetaan nimenomaan niitä ysärin Disney-leffoja. Ihmiset hieman kiistelevät siitä, mistä se alkaa ja etenkin mihin se päättyy, mutta yleisin mielipide on, että se alkoi 1989 Pienellä merenneidolla ja jatkui aina uuden vuosituhannen alkuun ja Tarzaniin.
28.01.2014
kyty avatar
Pieni Merenneito taisi olla ensimmäinen Disney-leffa, joka tehtiin uudella tekniikalla, joten raja menee kätevästi siinä. Renesanssin loppua en osaa itse hahmottaa, mutta kaipa se olisi Tarzan.

Frozen oli askel parempaan suuntaan, mutta 3D-leffoissa ei vain tahdo olla samanlaista taikaa kuin perinteisessä piirrosanimaatiossa. Syy lienee siinä että 3D tähtää realistisuuteen, ja se onkin useimmiten realistista nurmikkoa ja hiuksia yhdistettynä vaha-hahmoihin.

Paperman-lyhäri oli mielenkiintoista jälkeä, joka yhdisti parhaat puolet sekä 3D:stä että piirrosanimaatiosta. Joten laitan ainakin itse toivoni siihen, että seuraava Disney-renesanssi alkaa viimeistään silloin kun kyseinen tekniikka on niin valmis, että sen avulla voidaan tehdä ensimmäinen pitkä elokuva. Papermanhan oli mustavalkoinen siksi, ettei värejä ole vielä saatu toimimaan. Moanasta spekuloitiin jo tällä hybriditekniikalla tehtyä, mutta ilmeisesti se on muovi-3D.