Pimeyden verkot
Alkuteos ilmestynyt lyhennettynä 1970. Suomennettu vuoden 1978 uudistetusta ja täydellisestä laitoksesta. Suomentanut Mika Renvall. Päällys: Peter Mustonen. Nidottu.
Nuorena Pellinin valtiatar Efrel hehkui ylimaallista kauneutta, mutta petettyään aviomiehensä Thovroksen kuninkaan hän sai osakseen hirvittävimmän rangaistuksen minkä nainen voi saada: raahautuessaan raivon härän vetämänä hän muuttui kaunottaresta ruhjoutuneeksi painajaiseksi.
Nyt Efrel armeijoineen janoaa kostoa. Voidakseen toteuttaa haaveensa hän tarvitsee johtajan verenhimoisille joukoilleen. Tähän tehtävään on vain yksi mies kelvollinen, ja hän on mystinen miekkamies Kane. Mutta pystyykö edes kuolematon Kane selviytymään raivohullun Efrelin mielipuolisista oikuista ja Pohjattoman meren hirveistä salaisuuksista?
Karl Edward Wagner on kauhu- ja fantasiakirjallisuuden monitoimimies. Miekkamies Kanesta kertovien teosten lisäksi hän on toimittanut arvostettuja kauhunovellikokoelmia ja toimittanut vuotuista The Year's Best Horror Stories -kirjasarjaa.
Karl Edward Wagner
Karl Edward Wagner (1945–1994) oli yhdysvaltalainen kirjailija, kustantaja ja toimittaja. Wagnerin luomuksiin kuuluu esihistoriallinen seikkailija Kane. Conania muistuttavan hahmon nimi on myös viittaus Robert E. Howardin toiseen sankariin, Solomon Kaneen. Pimeyden verkot (1970) on tummasävyinen miekka ja noituus -kirja lovecraftilaisine muinaisine jumalineen.
Kuva: Wikimedia Commons.
Tämä tarina nyt ei ole mitenkään kummoinen, MUTTA mielestäni tarina on jotenkin helkutin hyvin kirjoitettu. Vaikka tässä välillä fiilistellään asioita melkeinpä parodiaan saakka, niin silti laadukas teksti pitää tarinan jotakuinkin hyvin liikkeessä, ja tarina on juuri sopivan mittainen. Mielestäni suomennos on myös todella hyvä. Ja erityiskiitos kustantajalle teknisestä työstä; en nyt muista löytäneeni yhtäkään painovirhettä. Yleensä löydän niitä paljon ja hullu kun olen niin se harmittaa pitkään jälkeenpäin. Hyvä ostos Kirjatorilta n. 25 vuotta sitten kymmenellä markalla.
Kirja yllätti minut myönteisesti, en odottanut siltä paljoa. Alun perin 1970-luvulla julkaistu Pimeyden verkot kertoo mystisen soturin Kanen sekaantumisesta erään keisarikunnan valtataisteluun. Kirja on alle 300-sivuisena sujuvaa luettavaa ja sisältää vauhdikasta ja väkivaltaista toimintaa Conanin tyyliin. Ei tämä kuitenkaan tuntunut miltään Howardin kopioinnilta, esimerkiksi "sankari" Kane on hyvin eri tyylinen. Hän on oikeastaan täysi roisto, mutta silti häntä pystyi kannattamaan. Valtataistelun muut osapuolet eivät nimittäin olleet sen parempia. Kirjassa ei keskitytty ainoastaan Kanen kuvaamiseen, vaan kaikki päähenkilöt saivat paljon tilaa. Ei Pimeyden verkot vaikka Moorcockin teoksille pärjää, mutta miekka ja magia -kirjallisuuden ystävien kannattaa kokeilla. Tunnelma on hyvin synkkä, ja tarinasta löytyy myös scifielementtejä. Harmi, ettei muita Kanen seikkailuja ole suomennettu. Kirjan naiskuva on vanhanaikainen, mutta minua se ei häirinnyt.