Pedon merkki ja muita kauhuja
Toimittanut Juhani Hinkkanen. Suomentanut Matti Rosvall. Nidottu.
Sisällys:
- Pedon merkki (The Mark of the Beast, 1890)
- Aaveriksa (The Phantom Rickshaw, 1885)
- Morrowbie Jukesin outo ratsastus (The Strange Ride of Morrowbie Jukes, 1885)
- Kauhistuttavan yön kaupunki (The City of Dreadful Night, 1885)
- Lasten tähden (They, 1904)
- Langaton (Wireless, 1902)
- Maailman hienoin tarina (The Finest Story in the World, 1891)
- Kotilääkäri (The House Surgeon, 1909)
- Vaeltava juutalainen (The Wandering Jew, 1889)
- Juoksuhautojen madonna (A Madonna of the Trenches, 1924)
- Portilla (On the Gate, 1926)
- Armo ja oikeus (Uncovenanted Mercies, 1932)
Kipling (1865–1936) on jäänyt kirjallisuuden historiaan ennen muuta brittiläisen Intian ja brittiläisen imperiumin kronikoitsijana, mutta tämä on vain osa totuutta. Kipling oli monipuolinen kirjailija, jonka runsaaseen novellituotantoon sisältyi myös pieni mutta merkittävä joukko kauhu- ja fantasiakertomuksia.
Näistä on tähän kokoelmaan valittu edustava otos, joka toivottavasti palauttaa hänet kunniaan yhtenä englantilaisen kauhuperinteen klassisista uranuurtajista. Kirjan 12 tarinasta seitsemän on tiettävästi aikaisemmin suomentamattomia. Kirjan ehkä tunnetuin novelli on Intiaan sijoittuva "Pedon merkki", joka kuuluu kaunokirjallisuuden suuriin ihmissusitarinoihin...
Rudyard Kipling
Rudyard Kipling (1865–1936) oli brittiläinen kirjailija, runoilija ja toimittaja. Hänet tunnetaan parhaiten lastenkirjastaan Viidakkokirja (1894) ja intialaisesta vakoiluromaanista Kim (1901).
Kiplingin tuotanto on laaja ja monipuolinen. Häntä on kutsuttu yhdeksi suurista novellitaiteen luojista. Kipling sai ensimmäisenä englanninkielisenä kirjailijana Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1907.
Kipling syntyi Bombayssa Brittiläisessä Intiassa ja kävi koulunsa Englannissa. Vuonna 1882 Kiplingistä tuli lahorelaisen paikallislehden toimittaja. Kiplingin ensimmäinen proosakokoelma julkaistiin 1888 ja seuraavana vuonna hän muutti Lontooseen. Kipling jatkoi kirjoittamista 1930-luvulle, mutta hänen yhteiskuntapoliittisia näkemyksiään alettiin siirtomaa-ajan jälkeen pitää vanhanaikaisina. Teosten intialaisten kuvausta on myöhemmin arvosteltu syrjiväksi. Kipling tunnetaan silti erityisesti englanninkielisessä maailmassa yhtenä lastenkirjallisuuden suurista nimistä ja lahjakkaana tarinankertojana.