Viimeinen manner (Kiekkomaailma, #22)
Keskiarvo 3.85
3.85 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (92)
Kirjahyllytilastot

Viimeinen manner

Terry Pratchett
Julkaistu: huhtikuu 24, 2008 (Karisto)
Alkuperäinen nimi: The Last Continent
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia
Avainsanat: huumori
Osallistu keskusteluun (viestejä 108 kpl)

Alkuteos ilmestynyt 1998. Suomentanut Mika Kivimäki. Kannen kuva: Josh Kirby. Sidottu, kansipaperi.

Jotain on tavallista enemmän pielessä Näkymättömässä Yliopistossa, tuossa Ankh-Morporkin ylimmässä opinahjossa. Yliopistolle tuiki tärkeä kirjastonhoitaja on sairastunut, eikä häntä pysty parantamaan kukaan muu kuin kateissa oleva Rincewind-velho. Etsintäpartion mukaan Rincewindin jäljet johtavat Kiekkomaailman äärilaidalle, vihoviimeiselle Nelieksän mantereelle.

Juuri sinne toivottomaksi tunariksi tiedetty Rincewind aikoinaan päätyi, kun velhoveljet halusivat päästä hänestä eroon. Kenguruiden ja krokotiilien parissa elelevä Rincewind kärsii kyllä kuumuudesta, mutta toisaalta elämä on mukavan rauhallista. Kunpa vain toiset velhot eivät roikkuisi kannoilla…

Viimeinen manner on pratchettmaisen hykerryttävä huumoripaketti oudosti Australiaa muistuttavasta paikasta.

muokattu 20.11.2015

Muita kirjoja joista saatat pitää

Tonttu: Matka pimeyteenNiistäjä (Kiekkomaailma, #33)Posti kulkee (Kiekkomaailma, #29)Keskiyö ylläni (Kiekkomaailma (nuortenkirjat), #5)Lyödään rahoiksi (Kiekkomaailma, #31)

Kirja-arvioita (3)

Maailmanherra avatar
Kirjoittanut
2.5
Viimeinen manner toimii Suomeksi huonommin kuin yksikään aiemmista Pratcheteistä. Elävän Musiikin kiitollinen kuolema on pientä tähän verrattuna. Paketti pysyy kuitenkin kasassa, mutta kasa Australian-murteeseen liittyviä vitsejä menee täysin ohi. Teoksen toinen taakka on päähenkilö eli Rincewind. Kyseessä on hyvin epäkiinnostava ja epäkarismaattinen hahmo jonka toimet liittyvät yleensä lähinnä pakenemiseen. Tällä kertaa Rincewind nousee kuitenkin huomattavasti ... (lisää)
Jackalbury avatar
Kirjoittanut
4.0
'Viimeinen manner' ei ole Pratchettin parhaimpia teoksia, kenties suomentaminen näivettää kirjaa, sillä aussienglantiin liittyvät vitsit eivät juurikaan käänny suomeksi. Koska Australialle nauretaan pääasiassa Rincewind-osuuksissa, ovat ne tylsempiä kuin Ritkulin velhojoukon osiot. Rincewind kasvaa tässä kirjassa kenties syvimmäksi kuin aikaisemmin. Rincewind on pieni ihminen, jota suuremmat voimat heittelevät, tai enemmänkin eräänlainen Kiekkomaailman Aku Ankka. ... (lisää)
Lukijatar avatar
Kirjoittanut
2.0

Näin aluksi on sanottava, että Rincewind-linja on minusta aina ollut kaikista heikoin Kiekkomaailma-sarjan juonilinja. Rincewind hahmona lähinnä toistaa itseään ja toimii Kiekkomaailman eri kolkkien esittelijänä siinä, missä muut hahmot kehittyvät. Tämänkin teoksen lähtökohta on tuttu jo monesta sarjan teoksesta: Rincewind pakenee jonnekin eksoottiseen paikkaan ja yrittää selvitä hengissä. Kaikeksi onneksi sivujuonessa saadaan seurata Näkymättömän Yliopiston ... (lisää)

Paikalla 28 vierailijaa
Uusin jäsen: Marko Määttänen
Jäseniä yhteensä: 9378