Mukavan sekava ja arvoituksellinen jännäri. Osittain jopa scifiä. Yksinäisen miehen pitkä matka on alkanut. Innolla odottaen jatko-osien lukemista
Kirja kuuluu Kingin hyviin suorituksiin. Lukemisen arvoinen teos. Sinulle on puhelu...
Sarjan kirjoista tähän mennessä vauhdikkain!
Kuuntelin tuossa taannoin Tähtivaeltajan kolmannen podcastin, jossa käsiteltiin perusfantasiaa. Vaikka R.A. Salvatoreen suhtaudutaan usen hiukan vähätellen ja naureskellen, niin juuri perusfantasiaa hän tuottaa oikein hyvin. Sitä edustaa tämäkin kirja, joka avaa Keihäänkantajan tarun.
Tarina kulkee ehkä hiukan liiankin nopeasti eteenpäin juonen edetessä melko kaavamaisesti. Dialogi on toisinaan aika lapsellista ja taistelukohtauksien kuvaukset ovat piinallisen epäuskottavaa luettavaa. Yksinkertaisessa juonessa on kuitenkin oma viehätyksensä ja aika useasti kirjan tapahtumat onnistuvat naurattamaan huumorillaan. Tätä voisi hyvin verrata Dungeons & Dragons -leffaan, niin hyvässä kuin pahassakin.
Kirjalta ei kannata odottaa kovin syvällistä sisältöä, mutta viihdyttävää tarinaa kylläkin.
Hieman erilaisempi, kuin odotin. Ehdottomasti lukemisen arvoinen, vaikka juoni olikin mielestäni hieman tylsä paikoittain.
Tarinan minäkertojana on pappismies Alex Hergensheimer Kansasista. Hän joutuu omasta todellisuudesta toiseen maailmaan ja henkilöön nimeltä Alec Graham. Hän lyöttäytyy yhteen Alecin entuudestaan tunteman Margrethen kanssa. Yhdessä he joutuvat toistuvasti maailmasta toiseen. Aiheesta olisi saanut paljon mielenkiintoisemman tarinan, nyt se oli tylsä ja junnasi paikallaan. Maailmojen ero ei ole suuri, sankarit määrittelevät ensisijaisesti todellisuuden huomioimalla onko maailmassa ilmalaiva, lentokone ja millainen, jos on ollenkaan. Tarina ei tunnu kehittyvän mihinkään suuntaan. Vasta loppupuoliskolla päästään kirjan nimen mukaiseen Tuomiopäivä asetelmaan. Ei juoni kiinnostanut kyllä senkään jälkeen. Ne perus jutut, jotka Heinleinin kirjoissa yleensäkin on, tuo kirjaan vielä lisä ärsyttävyytensä. Humoristiseksi tarkoitetun tarinan huumori ei purrut.
Tapahtumat käydään 300 metrin syvyydessä Tyynenmeren pohjassa. Kirjan alkupuolisko ei ollut kummoinen, mutta parani huimasti n. puolesta välistä, kun homma alkoi käydä psykologiseksi. Tunnelma merenpohjassa sijaitsevassa tutkimusasemassa on klaustrofobinen jo lähtökohdiltaan. Sitten kun siihen lisätään tuntematon objekti, outoja ilmiöitä sekä luottamuspula miehistön jäseniin, kauhu kasvaa omiin sfääreihinsä. Jeff Vandermeerin Hävityksessä on samankaltaisuuksia tämän kirjan kanssa niin lähtökohdiltaan (tiedemies ryhmä) että tunnelmaltaan. Kirjan loppupuolisko vangitsi jännittävyydellään ja mysteerillään. Lopetus saa miettimään.
Tarina ei ole kerronnaltaan suinkaan täydellistä. Tiiviys on hyvä juttu, mutta käänteet tuntuvat välillä liiankin hätäisiltä. Tarinaa kerrotaan tapahtuma painotteisesti, ehkä olisi hitusen enemmän voinut olla valotusta maailmasta, hahmoista, taustoista ja sen sellaisista. Mutta en valita, kirjassa ei ainakaan ole yhtään tylsää hetkeä. Tarina sisältää varsin kivoja ideoita ja se on koukuttavuudessaan ensiluokkaista luettavaa. Selvää on, että jatkot on luettava.
Alkupuoliskossa kirjassa oli hyvä rauhallinen tunnelma, tarinaa oli miellyttävää lukea, vaikka hieman hidastempoinen olikin. Tunnelma kuitenkin muuttui toiminnalliseksi myöhemmin ja mustavalkoinen vastakkain asetelma tuli enemmän esiin. Kirjan maailmassa kokonaisvaltaisesti miehet ovat pahoja ja naiset alistettuja, mutta luostarissa heistä tulee yleviä ja jaloja. Ymmärrän sanoman tärkeyden kritiikkinä joidenkin kulttuurien naisten alistamiselle, mutta tarinassa asetelman ehdottomuus ja yksiulotteisuus oli häiritsevä. Kirjalla oli kuitenkin ansionsa ja se oli kannattava lukukokemus.
Tarina on vangitseva ja samalla häiritsevä. Lukiessa on kokoajan varpaillaan ja odotuskannalla mihin tarina johtaa ja mistä oikein on ylipäätään kyse. Taitavasti rakennettu kerronta tuo jännitettä ja mielenkiintoa tarinaan. Kerrassaan kummallinen tarina, joka ei varmastikaan ole selkeitä vastauksia haluaville lukijoille mieleen. Itse pidin tästä mieleen painuvasta tarinasta.
Mietin tässä, että mikä on tehnyt kirjasta maailmankirjallisuuden klassikon. Luin kirjasta version, missä oli alussa ”miten tarina syntyi” osio ja siitä selvisi tarinan oma elämäkerrallisuus - kirjailija kertoo tarinan kautta tavallaan omaa elämäänsä. Onko sillä ollut merkitys siihen suosioon minkä kirja on saavuttanut vai onko tarina kiehtonut oikeasti lapsia niin paljon. Itse en tarinaa ole lukenut lapsena - tuskin olin koko kirjasta edes tietoinen silloin, joten lapsen näkökulmasta en osaa sanoa juuta enkä jaata.
Sanotaan, että kirja on suunnattu yhtälailla aikuisille ja aikuismaisuutta tarinassa oli kieltämättä selvästi nähtävissä vertauskuvissa jopa niin paljon, että lapsien näkemys kirjasta poikennee aikuisten näkemyksestä. Aikuisen minäni näkökulmasta kertomus ei hetkauttanut liiemmälti suuntaan eikä toiseen – tulipahan luettua.
Täyttä höyryä oli minusta ensimmäinen Pratchettin romaani, jossa näkyi miehen terveydentilan heikentyminen. Kirjassa oli varhaisen käsikirjoitusversion tuntua; se ei vaikuttanut loppuun asti hiotulta. Mutta pidin teoksesta silti paljon, ja se kuului vuoden 2014 lukuelämyksiini. Eikä Täyttä höyryä missään nimessä ole sarjan heikoin osa.
Rautateiden ja höyryveturien ilmaantuminen Kiekkomaailmaan oli todella kiinnostava aihe. Tykkäsin myös kirjasta löytyneestä maailmankartasta. Täyttä höyryä toimi heikommin yksittäisenä teoksena kuin mikään aiempi Kiekkomaailma-romaani. Suurin osa sarjan hahmoista joko teki vierailun tai sai maininnan tekstissä.
Kääpiöiden sisäisten ristiriitojen nostaminen taas tarinan pääosaan ei ilahduttanut minua. Toisaalta kääpiöiden uudistusmielisten ja fundamentalistien välinen kamppailu sekä sukupuolikysymys saivat Höyryssä lopullisen ratkaisun, samaan tapaan kuin kääpiöiden ja peikkojen suhde sai Muks!:ssa. Sam Vimesiä en olisi kaivannut kirjaan. Toisaalta hän liittyi niin vahvasti kääpiöt-juoneen, ettei häntä voinut poiskaan jättää. Onneksi Vimes tuli mukaan vasta romaanin loppupuolella, ja Tahmee von Lipwig pysyi päähenkilönä.
Mainio päätösosa Valinta-sarjalle. Suosittelen ya-kirjallisuuden faneille sekä kaikille romantiikannälkäisille lukijoille.
Lue koko arvostelu täältä: https://haaveenakirjailijanura.blogspot.fi/2018/04/kirja-arvostelu-kiera-cass-kruunu.html
Pidin kirjan kielestä, joka herätti elottomat esineet ja ihmisten tunteet upealla tavalla eloon. Henkilöiden epätoivo ja tuska tarttuivat iholle. Kirjailija taitaa lukijan höynäyttämisen. Melkein tekisi mieli lukea kirja uudestaan, koska lopputwistin vihjeitä ripoteltiin niin taitavasti koko tarinan matkalle. Hienoa maagista realismia kauhulla maustettuna. Suosittelen.
traileri:
Luin juuri tätä ennen Lasipalatsi-kirjan joka oli vähän samanlainen, joten kiinnsotus tätä kirjaa oli hyvin pieni, koska teema oli nii samanlainen. Kirja kuitenkin oli äidinkielenopettajan kirjalistalla, josta piti valita ja myös kirjahyllyssäni joten miksipä ei.
Tuskailin kirjan kanssa aluksi, koska en päässyt siihen eka mukaan. Kirjan päähenkilö muistutti liikaa Lasipalatsi-sarjan Celeanaa ja odotin tämän kirjan olevan samanlainen. Eli siis ihan ok ajanvietettä, mutta hieman b-luokan kirja. Olin väärässä. Sittenkun kirja oli päässyt käyntiin en voinut laskea sitä käsistäni.
Pidin päähenkilöstä paljon. Vahvat naispääosat tekevät minuun aina suuren vaikutuksen. Mare oli fiksu ja kovia kokenut tyttö. Muutkin henkilöt olivat kiinnostavia ja minun mielestäni niihin syvennyttiin juuri sopivan verran. Kaikilla kirjan henkilöillä oli omat salaisuutensa, toiveensa ja luonteensa. Pidin siitä miten kirjojen henkilöt tekivät virheitä päähenkilö myös ja miten kaikkia tunteita oli kuvattu. Hopeinen tai punainen molemmat tekivät terroritekoja ja olivat inhimillisiä eroistaan huolimatta. Kaikilla oli halu päästä valtaan. Kirjassa oli paljon asioita mitä on oikeasti tapahtunut historiassa. Pidin myös miten fantasia oli yhdistetty tähän kaikkeen.
Tapahtumat tapahtuivat nopeasti, mutta ei liian. Voin sanoa että toimintaa riitti. Juonikäänteet olivat hyviä varsinkin vika juonikäänne veti jalat altani. Calin ja Maren suhteen arvasin jo alussa ja vaikka kirjalle ei romantiikalle jäänyt tilaa se ei minusta haitannut jostain syystä.
Kirjan vikan lauseen jälkeen minulle tuli heti halu lukea toine osa. Yllätyin ehdottomasti positiivisesti tämän kirjan suhteen. Oliko paras lukemani kirja? Ei, mutta hyvä kirja. Suosittelen vilpittömästi!
Ihmettelen, olenko lukenut eri kirjan kuin moni muu.
Alusta asti Punainen kuningatar ei lukukokemuksena varsinaisesti erottunut muista viimeaikaisista YA-dystopioista. Sinänsä kiinnostavat yhteiskunnalliset yksityiskohdat tuntuivat trivialisoiden kerrotuilta (ikään kuin kirjailija itsekin olisi lukenut tämän jo 100 kertaa).
Hyvin pian alun jälkeen tapahtui suorastaan leegio niin isoja yhteensattumia, että uskottavuus tuntui karisevan tarinasta pahasti.
Suunnilleen tässä vaiheessa aloin kiinnittää huomiota myös kirjailijan ärsyttävän liukuhihnamaiseen taipumukseen lisätä dramatiikkaa kertaamalla kohtauksen (?) viimeisessä kappaleessa kaiken vielä kerran ja painottamalla tiettyjä asioita. Myös kirjailijan draamakäsikirjoittajatausta kai näkyy siinä, että ympäristö ja hahmot tuntuu olevan kuvattu visuaalisia kliseitä hyödyntämällä.
Plussaa kuitenkin siitä, että tarina tosiaan eteni nopeasti. Kunhan tylsät kohdat skippaili (esim. romanssit), niin olihan tässä ihan reipasta toimintaa ja taisteluita.
Nicholas Dyer on päivisin kuin kuka tahansa kirkkoja suunnitteleva arkkitehti 1700-luvun Lontoossa, mutta öisin hän uhraa paholaiselle niin kerjäläisiä pyhittääkseen rakennelmansa pahalle. Pari sataa vuotta myöhemmin Scotland Yardin murhatutkija Hawksmoor yrittää puolestaan ratkaista outoa murhasarjaa tismalleen samoilla kulmilla. Liittyvätkö tapahtumat toisiinsa, vai rikkoutuvatko ajan ja avaruuden portit jollakin kosmisella tavalla?
Peter Ackroydin palkittu ja kehuttu "Hawksmoor" tarttui hyppysiini, kun työkaverini mainitsi teoksen olevan mukana nettilukupiirissä, jossa luetaan pari vuotta sitten edesmenneen David Bowien suosikkiteoksia. En ollut kuullut teoksesta aikaisemmin, mutta hei, saatananpalvontaa ja okkultismia 1700-luvun alkupuolen Lontoossa! Miksipä ei!
Lukeminen oli silti parhaimmillaankin tahmeaa, enkä päässyt kunnolla rattaille oikein missään vaiheessa. En voi välttyä ajatukselta, että olisinkohan pikkuisen liian tyhmä nauttiakseni haastavasta, erilaisia vertauskuvia sisältävästä romaanista!
Ackroyd onnistuu herättämään 1700-luvun Lontoon hienosti henkiin. Suomennoksesta ei minulla ollut nokan koputtamista, mutta voisin kuvitella, että kirja olisi vielä vaikuttavampi englanniksi kaikkine runonpätkineen ja lauluineen.
Isänsä kuoleman jälkeen kaksitoistavuotias Billie-tyttö muuttaa äitinsä kanssa Åhusin pikkukaupungissa sijaitsevaan uuteen kotiin. Talo on vanha ja vähän rapistunut, ja siinä tuntuu olevan jotakin merkillistä ja vähän pelottavaa. Vaikuttaisi nimittäin siltä, että edelliset asukkaat ovat muuttaneet sieltä pois noin vaan, jättäneet huonekalut ja muut tavarat jälkeensä, eivätkä ole enää koskaan palanneet takaisin. Lisäksi kiinteistönvälittäjänä toimiva mies on oudon hermostunut, ja jääpä hän taloa esitellessään kiinni pienestä valheestakin.
Jotain on vialla. Heti ensimmäisten öiden aikana Billie kokee outoja asioita. Hän kuulee yön aikana koputuksia, kattokruunu tuntuu keinahtelevan itsekseen ja pölyiseen pöytälevyyn ilmestyy pieniä kädenjälkiä... Eivätkä asiat suinkaan jää siihen. Mitä kammottavaa talossa on tapahtunut aikaisemmin? Ketä ovat lasilapset? Ei kai kummituksia voi olla olemassa?
Kristiina Ohlssonin "Lasilapset" valittiin ilmestymisvuonnaan Ruotsin parhaaksi lastenkirjaksi. En ole lukenut hänen aikuisille tarkoitettuja jännäreitään, mutta mahdollisesti pitäisi, sen verran onnistunut tapaus tämä oli. Tarina imaisi tehokkaasti mukaansa ja hetkittäin tunnelma hyysi myös aikuislukijaa.
Kirjastoammattilainen minussa oli tyytyväinen myös siitä, että talon mysteeriä ryhdyttiin selvittämään kirjastossa käyden ja siellä henkilökunnan avustamina erilaisiin artikkelitietokantoihin tukeutuen.
Luvassa on ilmeisesti kolmiosainen sarja, mutta mukavaa kyllä, kirja on täysin mahdollista lukea myös itsenäisenä romaanina.
Jääkaappiin happaneva maitopurkki on tiettävästi lukemattomien omaelämäkerrallisten sarjakuvien vakioaihe, mutta entäpäs sitten, kun sitä maitoa ei ole lainkaan? No, ei siinä isän auta muuta kuin lähteä hakuretkelle, joka viivähtää hieman lentävien lautasten, ulkoavaruudesta tulevien vihertävien lölleröiden, merirosvojen, vampuurien ja muinaisten jumalien takia. Onneksi apuna on kuumailmapallolla liikkuva tiedemies-stegosaurus, joka taitaa myös aikamatkustuksen salat.
Neil Gaimanin "Onneksi oli maitoa" on humoristinen ja itsetarkoituksellisen älyttömiin sfääreihin menevä pienoisromaani, jossa merkittävää roolia näyttelee myös Chris Riddellin kuvitus. Vähän samoilla linjoilla liikutaan kuin Philip Reeven lastenromaanissa "Oliver ja meriperuukit", joka oli minusta kyllä parempi.
Lukijoita varmaan löytyy niin alakoululaisista kuin vanhemmista Gaiman-fanaatikoista.
Hobitti on erinomainen pohjustus Taru Sormusten Herrasta -saagalle. Se toimii myös täysin omilla jaloillaan eikä kruununperillisen maine sinä Ainoana Oikeana Teoksena vähennä sen tarinaan voimaa.
Alkuperäisessä teoksessa oli hieman erilainen ratkaisu tiettyyn tärkeään tapahtumaan kirjan keskivaiheilla (tästä saa halutessaan lisätietoa esim. Wikipedian artikkelista). Tolkienin tekemät muutokset uudempiin painoksiin olivat (ainakin omasta mielestäni) hyvä päätös, koska se loi vahvan pohjan jatko-osan tarinalle.
Jos uusi lukija ei halua heti syöksyä Sormusten Herran massiiviseen Taruun, voi aloittaa helpommalla ja lukea Hobitin. Jos se miellyttää, voi siitä sujuvasti jatkaa eteenpäin.
Suosittelen lämpimästi kaikille.
Teos aloittaa mielenkiintoisen lohikäärmesaagan. Näin vanhan linjan roolipelaajana tarinasta välittömästi paistaa sen roolipelipohja, mutta se ei suinkaan tarinaa heikennä. Henkilöhahmot ovat mielenkiintoisia ja täynnä persoonallisuutta, mitä saattaa odottaakin roolipelipohjaiselta teokselta.
Vaikka tässä arvostelussa puhutaan roolipeleistä, eikä ne varsinaisesti kiinnostaisi, kirjaan kannattaa silti tarttua. Roolipelejä pelaamattomille kirja on "vain" erinomaista fantasiaa ja muutenkin miellyttävää lukemista.
Polgaran tarina ei ole aivan yhtä vahvalla pohjalla kuin Belgarathin. Hahmona tämä ei ole aivan niin mielenkiintoinen kuin isänsä, mutta velhottaren taustat tarjoavat siitä huolimatta mielenkiintoista luettavaa.
Polgaran persoonallisuus ei ole aivan yhtä omintakeinen kuin Belgarathilla, joten kirja ei ole aivan samanlaisella tasolla kuin isästään kertova teos.
Suosittelen kuitenkin lukemaan, varsinkin jos Belgarion/Mallorean taru ja Belgarathin oma teos kiinnostivat.
Belgarathin tarina avaa kiehtovasti Belgarionin ja Mallorean tarujen mielenkiintoisimman henkilön taustat. Ikääntymättömän velhon tarina on erinomaisesti kerrottu miehen itsensä näkökulmasta, mikä antaa tarinalle mojovan annoksen persoollisuutta.
Suosittelen ehdottomasti lukemaan, jos Belgarath on ollut oma suosikki näissä sarjoissa (tai edes viiden parhaan joukossa).
Eddings -fanille kirja on erinomainen lähdeteos, mistä saa paljon kiehtovaa tietoa Belgarionin maailmasta. Belgarionin ja Mallorean tarut lukeneille, mutta jotka eivät varsinaisesti lue itseään sarjojen faneiksi, ei teos ole juuri lukemisen arvoinen.
Muille kirjasta ei ole lohtua, koska se ei tarjoa tarinaa tuntemattomille mitään.