Laadukasta kotimaista tieteisfantasiaa. Hidastempoisen alun jälkeen lukijalle avautuu maailma, johon sukeltaa ihan mielikseen. Tämä kannattaa lukea! Kirjan maailma jää mieleen pyörimään pitkäksi aikaa lukemisen jälkeen. Nyt vain kyttäämään jatko-osan ilmestymistä.
Paimenen kruunu on heikoin kaikista Kiekkomaailma-romaaneista ja ansaitsee arvosanaksi vain kolme ja puoli tähteä. Teoksen ongelmana on sen jääminen keskeneräiseksi Terry Pratchettin terveydentilan heikennyttyä. Kyllähän kirjassa lopetus on, mutta siitä jäi pois paljon sisältöä, jota Pratchett ei ehtinyt lisätä. Esimerkiksi tärkeä kohtaus Muori Säävirkkuun liittyen. Monin kohdin tuntui siltä, kuin lukisi juonirunkoa eikä varsinaista tekstiä.
Jos kirjailijan terveys olisi kestänyt ja hän olisi pystynyt viimeistelemään Paimenen kruunun kunnolla, olisi teos varmasti ollut laadukas, sillä tarinassa ei ole mitään vikaa. Kirjan paras osuus on ensimmäiset luvut. Niistä löytyy yllättävä ja tunteisiin vahvasti iskevä käänne, joka spoilataan surutta suomennoksen takakansitekstissä. Alkupuoli on myös valmiimman tuntuinen kuin loput kirjasta. Olen Kiekkomaailman suuri fani, mutta sille tosiasialle ei voi mitään, että Paimenen kruunu jää keskeneräisyytensä takia vajavaiseksi lopetukseksi sarjalle. Kirjailijan sairastuminen näkyi toki jo edellisessä Kiekkomaailma-romaanissa Täyttä höyryä, mutta se oli paljon onnistuneempi teos.
Neil Gaimanin mukaan Pratchett ei olisi halunnut, että Paimenen kruunu julkaistaan nykyisessä muodossaan. Mutta loppujen lopuksi minusta on kuitenkin hyvä juttu, että kirjan pääsi lukemaan. Jo pelkästään sen alkupuolen traagisen tapahtuman takia.
Isäni osti kirjasarjan kokonaisuudessaan minulle ja ajattelin kansien takia, että se ei olisi sarja minun makuuni. Luettuani tietoja sarjasta päätin aloittaa sen lukemisen. Sen jälkeen en muuta tehnytkään. Sarja imaisi mukaansa ja en olisi pitänyt taukoja jollei joku aina olisi tullut sanomaan että on tehtävä jotain muuta (kuten syötävä ja nukuttava!!! ) rakastuin hahmoihin ja heidän erikoisiin piirteisiinsä ja mukavaan huumoriin. Sananjalka oli hahmona kyllä yllätys (mutta ihana ja selkeästi komea sellainen!!). Jos jollakulla muulla tulee ongelmia kannen houkuttavuuden kanssa (esimerkiksi liian räikeä tai fantasianomainen) ei kannata välittää sillä kirja on sisältää aivan loistava. ( luulen kylläkin että siskoni epäilee minua hulluksi tätä nykyä, luinhan koko sarjan viikonlopun aikana;) ).
Jälleen kerran uskomaton osa tähän sarjaan. Nautin jälleen tästäkin kirjasta erittäin paljon ja tämä vastasi ehdottomasti odotuksiani. Olisin ehkä kaivannut hieman enemmän sisältöä Emberin näkökulmasta, mutta ei sen puutetta oikeastaan huomannut kirjaa lukiessa. Tässäkin kirjassa on kertojina edelleen Ember, Garret, Riley ja Dante sekä uutena Sebastian, joka kertoo Garretin menneisyydestä. Itse pidin tätä kivana lisänä, sillä hahmojen taustasta on mielestäni aina kiinnostavaa lukea.
Kirjassa on kyllä paljon toimintaa ja taistelua, mutta se keskittyy kuitenkin paljon myös Emberin ja poikien väliseen suhteeseen. Siitä oli kyllä kiinnostavaa lukea, mutta välillä kaipasin vähän enemmän jännitystä. Loppua kohden juoni paranee ja tapahtumien kulku kiihdyttää vauhtiaan huomattavasti eikä kirjaa haluaisi laskea käsistä. Lopussa on taas oikeastaan kaksikin suurta juonenkäännettä, toinen Emberin, Rileyn ja Garretin luona, toinen taas Taloin päämajassa Danten luona. Julie Kagawalla on kyllä taito jättää kirja aina niin houkuttelevaan kohtaan, että on vain pakko päästä lukemaan seuraava osa.
Kokonaisuudessaan kirja on mukavaa ja koukuttavaa luettavaa ja suosittelisin kyllä kaikille vähänkin kiinnostuneille. Kirja ei ehkä ole sarjan paras, muttei se huonokaan ole. Ei todellakaan.
Hauska ja yllättävä kirja. Dahlilla todella omaleimainen ote, eikä missään muualla ole tullut vastaavanlaisia hahmoja ja tapahtumia vastaan samojen kansien välissä. Etenkin loppuratkaisu on niin epälooginen, ettei sitä osaa lainkaan odottaa, eikä oikein tiedä, pitäisikö olla iloinen vai surullinen vai mitä.
Ihan kirjan alussa ei vielä tajua että Callan Sudet on melkeimpä yksi yksittäinen oma tarinansa keskellä varsinaista pääjuonta, mikä se Musta torni sitten onkaan. Vasta tarinan loppu sitoo kirjan kunnolla pääjuoneen. Piristävä tarina matkalla tornia kohti
Ideana kirja oli todella kutkuttava ja siksi varmaan kirjaa aloitinkin lukemaan. Heti kuitenkin alusta alkaen löysin molemmista siskoista, Scarlettista ja Donatellasta, ärsyttäviä piirteitä. Scar oli naivii ja siskonsa sanoin, hänen elämäänsä ei mahtunut muuta kuin turvassa pysymistä. Myös miten sokeasti hän luotti kreiviin pelkkien kirjeiden avulla oli outoa. Kirjan edetessä vanhempi sisko kuitenkin muuttui ja pääsi eroon myös isänsä vallan alta. Tella taas oli rämäpää, joka ei kuunnellut muita eikä välittänyt tekojensa seurauksista. Kirjan lopussa kuitenkin sevisi, miten koko juttu oli ollut hänen aikaan saamansa peli, jolla siskot pääsisivät pois julman isänsä luota.
Julianista pidin eniten ja monta kertaa järkytyinkin, ensin kun luulin Julianin olevan Legend ja lopuksi, kun selvisi että poika olikin osa pelin näyttelijöistä.
Kirja osasi myös yllättää monilla juonenkäänteillään. Luulin jo jossain kohtaa arvanneenin lopun, mutta koko ajan kirjailija yllätti uusilla jutuilla. Loppu jäi kuitenkin vähän laimeaksi. Odotin jotain enemmän Legendasta. Mietin myös koko kirjan siskosten äitiä, ja lopussahan hänet vihdoin mainittiin. Ehkä seuraavassa kirjassa saamme hänestä jotain uutta tietoa.
Caravalin olisi voinut jättää yhteen kirjaan, mutta varmasti tulen tulekaan myös toisen osan.
Huh, sainhan minä viimein luettua tämänkin. Alkuvuosi on ollut sellaista hullunmyllyä, että lukeminen on jäänyt aivan sivuun. Tämänkin ostin jo aikaa sitten, mutta lukeminen on ollut hyvin hidasta. Kyllähän tästä uhkuu sellainen Claren tyyli kirjoittaa ja oli ihanaa pitkästä aikaa sukeltaa varjometsästäjien maailmaan uusin hahmoin ja jännittävin juonin. Hauskaa oli myös, että Jace ja Clary kävivät myös vierailemassa tämän kirjan sivuilla. Ihan hyvä tarina tämä oli, ehkä paikoitellen vähän tylsä ja junnaava, mutta loppua kohden alkoi tapahtumaan sitten. Ei tämä ehkä itselle herättänyt samanlaista fani-innostusta kuin alkuperäinen Claryn tarina, mutta ihan viihteellistä luettavaa tämä kuitenkin oli. Toivottavasti tähän tulee jatkoa jossain vaiheessa suomeksi, olisi ikävää jos ei pääsisi selvittämään miten kiinnostaville juonikuvioille käy.
Ei kyllä tuottanut pettymystä tämäkään kirja. Sarjan ensimmäinen osa oli kyllä aivan odottamattoman hyvä ja tämäkin kirja on kyllä ainutlaatuisen onnistunut. Jotenkin tässä on saatu tämä lohikäärme-juttu toimimaan poikkeuksellisen hyvin. Ja vaikka kertojia ja tapahtumapaikkoja sekä -aikoja on paljon enemmän kuin edellisessä kirjassa, ei se kuitenkaan ole sekavaa vaikka niin luulisi.
Kirjan teksti on todella sujuvaa eikä kertaakaan ole tylsää hetkeä. Monesti on eri kertojilla samaan aikaan useammat taistelut käynnissä eikä jännitystä siis todella puutu. Löytyyhän tästä toki niitä rauhallisempia ja tunteikkaampiakin hetkiä, mutta kyllä tässä on usein lukiessa ollut vaikea laskea kirja käsistä, kun syyhyää saada tietää, miten juoni jatkuu.
Ja kuten mainitsin, kertojia on tässä kirjassa enemmän eli useampaan hahmoon pääsee paremmin sisälle. Ember tietenkin on jo tuttu, mutta hänenkin tunteensa ovat monimutkaistuneet huomattavasti, vaikka aivan yhtä ihana hahmo on edelleen. Garret on kyllä muuttunut huomattavasti, mutta ei ainakaan huonompaan. Hän alkaa taas saada ehkä tunteistaan itse asiassa paremmin selkoa. Rileyyn taas pääsee tutustumaan paremmin, kun pääsee lukemaan hänen menneisyydestään ja hänen näkökulmastaan on huomattavasti enemmän tekstiä tässä kirjassa kuin edellisessä. Ja Dante sitten, no, hän on ehkä muuttunut eniten. Danten ajatuksia pääsee oikeastaan lukemaan kunnolla vasta tässä kirjassa ja se onkin kiinnostavaa luettavaa tosiaan. Kaikki henkilöt ovat melko erilaisia ja siis kiinnostavaa luettavaa, kun kertoja vaihtuu hyvää tahtia koko ajan. Se ei kuitenkaan tee tarinasta sekavaa, vaan vain paljon mielenkiintoisempaa ja parempaa luettavaa.
Juoni tässä teoksessa on kyllä ihan omaa laatuaan. Pohja on periaattessa sitä tavallista: kapinalliset ja jokin mahdottomalta tuntuva tavoite, mutta Julie Kagawa on kyllä kirjoittanut tekstin sellaisella tavalla, että jää vain aivan koukkuun eikä tarina tunnu edes etäisestikään tutulta. Joskus se kapinallisidea alkaa tuntua vähän samalta vanhalta kauralta, mutta tässä on kyllä onnistuttu siinä omaperäisyydessä.
Kokonaisuudessaan kirja on mahtava jatko-osa kyseiseen sarjaan ja aion ehdottomasti lukea seuraavankin osan.
Hiekka on osittain ihan viihdyttävä kirja. Siilo-sarjan luettuani odotukseni olivat korkealla, mutta ne eivät kyllä täysin täyttyneet. Opus kyllä tempaisi mukaansa, mutta henkilöhahmot eivät ole kovin kiinnostavia, kerronta on välillä lapsellista ja suomennoksessa on turhan paljon kirjoitusvirheitä. Suosittelen lukemaan kirjan, jos dystopiat kiinnostavat ja lukija on valmis innostumaan ei-niin-täydellisestäkin teoksesta.
Harvoin tartun kovin innokkaasti kirjaan, jossa seikkailee paljonkin lohikäärmeitä ja tämänkään kirjan suhteen ei odotukset olleet niin korkealla, mutta kirja on mielestäni aivan mahtava. Siskoni luki teoksen ensin, koska rakastaa lohikäärme-aiheisia kirjoja, ja kehui kirjaa valtavasti. Päätin siis lukaista nyt tämänkin ja olin kyllä positiivisesti yllättynyt. En meinannut malttaa laskea kirjaa käsistäni ja meni helposti kahdessa päivässä läpi.
Kirjassa on minun makuuni juuri sopivasti romantiikkaa ja jännitystä ja ne on saatu hienosti punottua yhteen. Teksti sujuu luontevasti eikä koskaan ollut kyllä tylsää hetkeä tämän tarinan parissa. Julie Kagawa kuvailee asioita mielestäni hienosti, ei ollenkaan liikaa, ja uppouduin nopeasti kirjaan mukaan. Teoksessa on mukana myös reilusti huumoria, joka on mielestäni aina mukava lisä kirjoihin.
Hahmot ovat kaikki omaperäisiä ja suosikkia on vaikea valita. Päähenkilö Ember, joka on tulinen ja toimelias lohikäärme, on myös jotenkin helposti samaistuttava. Koska suurimman osan ajasta kirjan lohikäärmeet ovat ihmismuodossa, heitä on paljon helpompi ymmärtää eivätkä he siis jää etäisiksi lukijalle. Itse nautin myös tarinoista, joissa kertojia on useampia. Tämän avulla tutustuu myös helpommin useampiin hahmoihin ja saa paremman ja laajemman kuvan tapahtumista.
Kyllä tämä taitaa nyt kuulua parhaisiin kirjoihin, joita olen vähään aikaan lukenut ja aion varmasti lukea sarjan seuraavatkin osat. Suosittelen lämpimästi kirjaa kaikille, jotka ovat vähänkään kiinnostuneita romanttisesta fantasiasta. Ja vaikkei tämä lohikäärme-idea houkuttelisi niinkään paljoa, suosittelisin silti edes vilkaisemaan muutamaa ensimmäistä sivua, joista pääsee jo heti tarinaan mukaan.
Hyvä päätösosa tällekin trilogialle on saatu, ehkä sarjan paras kirja. Pidin siitä, että kirjassa on kaksi eri kertojaa, joiden elämät ovat kovin erilaiset, mutta heillä on kuitenkin niin paljon yhteisiä muistoja. Eihän kirja nyt kovin iloinen ole, mutta perus dystopiaa. Kirja on omasta mielestäni ehkä trilogian surullisin, mutta löytyy siitä onnellisia hetkiäkin.
Henkilönä Lena ei tässä ole kovin paljon muuttunut, mutta Hana puolestaan on. Hänestä ei kerrota oikeastaan mitään sarjan toisessa osassa, joten kolmannessa kirjassa on kiva lukea hänenkin näkökulmasta. Tässäkin teoksessa tulee taas paljon uusia hahmoja ja vanhoista, tutuista hahmoista paljastuu uusia puolia, joka tekee kirjasta hieman jännemmän.
Pääsin kirjaan melko hyvin mukaan, huomattavasti paremmin kuin ensimmäiseen osaan, mutta silti osa hahmoista jäi minulle vähän etäisiksi. Kirjan idea on aika peruskamaa: itsevaltainen hallinto, julma johtaja ja kapinalliset, mutta se, että rakkaus on laitonta, on aivan uusi juttu. Ja pidin siitä. Tämä lähestymistapa tunteisiin sai itsenikin pohtimaan aihetta uudella, erilaisella tavalla.
Kirjan viimeinen sivu jättää jopa melkein odottamaan seuraavaa osaa, mutta tämäkin loppu kelpaa mainiosti. Riittävän onnellinen, vaikka onhan siinä loppupuolella pari järkytystä. Loppu on sen verran avoin, että jokainen voi itse päätellä, mitä seuraavaksi tapahtuu, haluamallaan tavalla. Suosittelisin kyllä kirjaa kaikille, jotka sarjan ovat jo aloittaneet tai niille, jotka etsivät jotain melko tapahtumarikasta luettavaa. Kirjan aihe ei todellakaan ole mikään kevyt ja kirjaan on saatu paljon jännitystä, vaikka onhan siinä niitä vähän tylsempiäkin kohtia.
Toimiva jatko-osa. Suosittelen kaikille fantasian ystäville.
Aloitan sanomalla, että mielestäni tämä kirja on paljon parempi kuin edeltäjänsä, Delirium: rakkaus on harhaa. Tässä on jotenkin tarina kivempi, koska ainoa tapahtuma ei ole vain Lenan ja Alexin välinen suhde. Kirjassa tapahtuu koko ajan jotain ja itse pidin paljon Lauren Oliverin päätöksestä kirjoittaa tarinaa kahdesta eri ajasta: nykyhetkestä ja menneisyydestä. Aluksi pelkäsin sen olevan kovinkin sekavaa, mutta yllätyin itsekin, kuinka mukavaa luettavaa se oli. Molemmissa ajoissa on toimintaa paljon ja koskaan ei mielestäni ollut tylsää tämän kirjan parissa.
Aluksi minua harmitti Alexin menetys, mutta jotenkin ihastuin kovasti Julianiin. Tässä kirjassa tulee heti huomattavan paljon uusia hahmoja, varsinkin trilogian edeltävään osaan verrattuna. Kaikki hahmot ovat melko erilaisia ja pidin erityisesti Korpista, josta tulee Lenalle todella läheinen. Lena itsessään muuttuu mielestäni myös jonkin verran, kasvaa kovemmaksi ja taitavammaksi, mutta pitää kiinni vanhasta itsestään.
Kirjan teksti on aika perustasoa, ehkä vähän parempaa kuin edellisessä kirjassa. Sisältö on jonkin verran synkempää eikä tästäkään kirjasta kyllä puutu kuolemaa. Loppufiilis oli viimeisillä sivuilla onnellinen, mutta nyt on kyllä aika järkyttynyt olo. Eli siis koukuttavasti loppuu tämäkin teos ja aion kyllä lukea viimeisenkin osan.
Kahteen aiempaan verrattuna tämä oli kyllä valitettavasti pettymys. Alkuosa melko staattista ja tapahtumaköyhää. Lopussa meininkiä, mutta sekavaa. Eka kirja oli mainio, sitten alkoi taso laskea.
Takakannen perusteella olin aivan innoissani kirjasta, mutta jouduin kyllä valitettavasti hieman pettymään. Juoni sinällään on ihan ok, mutta en vain jotenkaan päässyt siihen mukaan.
Kirja alkaa ihan reippaasti, mutta välillä se jotenkin vain tökkii eikä oikein meinaa edetä kunnolla. Kirja selvästi tuntuu keskittyvän Lenan ja Alexin suhteeseen, (joka kehittyy huomattavan nopeaa tahtia,) mikä ei minua haitannut ollenkaan ja oikeastaan pidinkin siitä. Kirjassa on myös yksityiskohtaiset kuvaukset deliriasta ja siinä selitetään tarkoin kyseisen maailman yhteiskunnan toimintamalli. On ihan hyvä, että kirjassa avataan tarkemmin pääkohtia, mutta välillä se tuntui jo menevän hieman toistamisen puolelle.
Henkilöt itsessään ovat aika kivoja, itse pidän varsinkin Alexista, joka on todella hauska ja kiltti, mutta hahmoista en varsinaisesti kehenkään päässyt samaistumaan. En edes Lenaan, jonka näkökulmasta kirja on kirjoitettu. Jotenkin hahmot tuntuivat hieman etäisiltä, mutta peruskuvan niistä silti sai.
Lopulta kirja oli ihan kiva, vaikkakin melko surullinen paikoittain, ja aion kyllä lukea trilogian toisetkin osat. Kirja loppui aika yllättävään kohtaan, mutta on sitä parempaakin tavaraa luettu.
Kirja on mielestäni mahtava lisäosa Hopea-sarjaan. Pidin siitä, että teoksessa on kahden henkilön näkökulmasta aivan erilaiset tarinat. Corianen tarina on mielestäni melko surullinen ja yksinäinen, mutta kuitenkin hyvinkin koukuttava ja hienosti kirjoitettu. Pidin itse enemmän Farleyn tarinasta, joka on paljon energisempi ja lähempänä muun sarjan henkilöitä ja tyyliä. Mielestäni oli ihanaa lukea Farleyn ensitapaamisista aiemmin sarjasta tuttujen hahmojen kanssa ja nautin myös kovasti hänen persoonastaan.
Molemmat teokset antavat paljon uutta tietoa sarjan historiasta, jota olikin kiinnostavaa lukea. Niiden avulla ymmärtää joitain asioita paremmin muista sarjan kirjoista, joka on aina hyvä lisä.
Kokonaisuudessaan pidin kirjasta erittäin paljon, vaikka se onkin kovin lyhyt. Suosittelisin kirjan lukemista ennen sarjan kolmatta osaa (Kuninkaan kahleet), joka onkin kai niiden alkuperäinen järjestys.
Tarina jatkuu loogisena. Itseäni hieman ärsytti wanhojen tapahtumien, siis ennen ensimmäisen kirjan alkua tapahtuneiden asioiden kertaaminen. Olisin halunnut jatkaa suoraan kohti tornia, mutta tarina meni hyvin.
En todellakaan pettynyt tähänkään kirjaan, vaikka olinkin aluksi hieman skeptinen sen suhteen, että kirjaa kerrotaan useammasta eri näkökulmasta. Se on kuitenkin kiva tapa saada parempi käsitys koko tilanteesta ja sopii tarinaan todella hyvin. Vaikka Maren tilanne keskittyykin pitkälti yhteen miljööseen, jaksoin kuitenkin lukea kirjaa innolla eteenpäin. Aveyard on onnistunut pitämään teksti tyylin tarvittaessa kepeänä, vaikka aihe onkin melko synkkä.
Kirjasta tekee mielenkiintoisen myös Maren luonne ja ajatukset, jotka ovat mielestäni kehittyneet huimasti parempaan sarjan edetessä. Kirjaan on saatu myös lisättyä mukavasti romantiikkaa kaiken toiminnan ja taistelun keskelle. Teos myös avaa paljon paremmin sarjan maailmaa ja sen kaupunkeja hahmojen matkustaessa niiden kautta. Kirjassa tulee myös paljon uusia henkilöitä, jotka ovat erittäin mielenkiintoisia ja odotan saavani lukea heistä lisää seuraavassakin osassa.
Kirja loppuu jälleen liiankin houkuttelevaan kohtaan, jonka takia odotankin innolla sarjan viimeistä osaa. Kokonaisuudessaan teos on mielestäni ehkä sarjan paras osa ja kaikki yli 600 sivua luin erittäin nopeasti.
Teos on mielestäni hyvin kirjoitettu, Aveyardin kirjoitustyyli on ehkä hieman jopa parantunut sarjan ensimmäiseen osaan verrattuna. Kirja alkaa melkein heti taistelukohtauksella, joka antaa jo hieman osviittaa tekstin sisällöstä. Tarina kulkee sujuvasti ja siihen on onnistuttu sisältämään sopivasti romantiikka ja toimintaa sekä kivasti myös huumoria. Vaikka kirjassa onkin paljon toimintaa ja raakuuttakin, löytyy siitä myös ihania tunteikkaita kohtia.
Itse pidän Maresta tosi paljon, mutta hänen persoonansa on hieman päällekäyvä ja itsekäs aluksi. Loppua kohden se kuitenkin paranee huomattavasti. Kirja loppuu taas erittäin jännittävään kohtaan edellisen teoksen tavoin ja luin heti perään seuraavan osan. Kirja on kokonaisuudessaan mielestäni mielenkiintoinen ja mahtava teos ja ihanan sarjan toinen osa.
Takakansi on erittäin mielenkiintoisen kuuloinen enkä ainakaan pettynyt sisältöön. Juoni on sinänsä aika tavallista dystopiaa ja YA-kirjallisuutta, koska siinä on ihmisillä erilaisia voimia ja maailma on jakautunut varakkaisiin ja köyhempiin, mutta jakotapa onkin aivan uusi ja hyvin kiinnostava. Itse en koskaan olisi keksinyt jakaa ihmisiä veren värin mukaan, mutta se on mielestäni mahtava idea.
Juoni etenee kirjassa aika hyvin, joskin pari ensimmäistä lukua on hieman tylsän puoleisia. Itse kaipaisin hieman lisää romantiikkaa tarinaan mukaan, mutta eihän sen puuttumista oikeastaan huomaa kun kirjassa tapahtuu koko ajan jotain. Juonenkäänteitä on jonkin verran, varsinkin lopussa, vaikka Mavenin paljastuminen ei ollutkaan minulle niin suuri uutinen kun olin mennyt typeryyksissäni lukemaan sarjan kahden seuraavankin osan takakannet. Muuten olisin varmasti ollut aivan shokissa muiden ystävieni tavoin. Mielestäni se oli kuitenkin hyvä veto Aveyardilta.
Henkilöhahmot ovat kaikki melko erilaisia, mutta aika samaistuttavia jokainen. Varsinkin Mare on mielestäni ihana, vaikka hänen luonne paraneekin huomattavasti sarjan kolmannessa osassa. Kokonaisuudessaan kirja on kyllä mahtava avausosa hienolle fantasiasarjalle.
Kirjassa oli ehkä parasta hahmojen persoonallisuus ja omallaisensa värikkyys. Kirja oli muutenkin hauska ja luinkin sen nopeasti. Miinusta siitä, että loppua kohden se tuntuu muuttuvan jotenkin tökeröksi ja hätiköidysti kirjoitetuksi. Loppukin oli jotenkin liian nopea. Yhtä äkkiä vain PAM! Aikuiset ovat palanneet. Ja siinä se...
Elina Rouhiaisen Susiraja-sarja on yksi suosikeistani, joten odotin tältä kirjalta paljon eikä se tuottanut missään määrin pettymystä. Erittäin hyvä ja koukuttava. Olen hidas lukija, mutta tämän ahmin muutamalla lukukerralla. Syksyllä ilmestyvä jatko-osa on jo varattu kirjastosta.
Ei yhtä mielenkiintoinen kuin aloitusosa, mutta silti mukava. Varsnikin Simonin päätös lopussa ottaa aarnikotka lemmikiksi hellytti. Tässä osassa alkaakin jo vähän tapahtua, mutta pienin askelin edetään siitä huolimatta. Todella viisas ratkaisu, on ihan mahtavaa lukea vaihteeksi tarinaa, joka ei heitä yli liian kovaa ja korkealta.