Gilgamešin tappio
Keskiarvo 3.60
3.60 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (26)
Kirjahyllytilastot

Gilgamešin tappio

Risto Isomäki
Julkaistu: 1994 (Kirjayhtymä)
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi
Avainsanat: ekokatastrofit, kotimainen, portti-palkinto
Osallistu keskusteluun (viestejä 4 kpl)

Kannen maalaus: Sanna Koivisto, Juhlat tuulessa. Sidottu.

Portti-palkinto 1995 (suomalaiset sf- ja fantasiaromaanit).

Avaruusoopperan kulissit omaava ekologinen tieteisromaani ihmisen ahneuden ja luonnon järjestyksen välisestä taistelusta.

Kasvuideologian laskut alkavat langeta maksettaviksi. Otsonikerrosta ei juuri ole, kohonneesta merenpinnasta törröttää tyhjiä pilvenpiirtäjiä siinä, missä ennen kohisi Manhattan.

William Dyson Bowles johtaa mahtavaa teknologiaimperiumia, jonka tutkimus-ja rakennusohjelmien päämääränä on istuttaa ihmissuku uusiin aurinkokuntiin.

Jo kolmas tutkimusretkikunta saapuu Hazalin planeetalle, jonka elämää ohjailee mantereen laajuinen Puu. Komennuskunta alkaa välittömästi hyödyntää Hazalin luontoa, edellisten retkikuntien tapan. Mikään ei ole pyhää, planeetan ominta ei kunnioiteta.

Mutta tämän planeetan kohdalla ihminen tuleekin odottamattaan herruutensa rajoille...

Gilgamešin tappio on huimaava laajennetun maailmankuvan romaani, joka hyödyntää luovasti tieteen tulevaisuusvisioita. Sen kirjoittaja on luontojaan kertoja, joka tuntee niin vanhat myyttiset tarinat kuin scifin lajityypinkin. Sitä hän viljelee mestarin taidoin – mutta myös lempeästi ironisoiden.

Risto Isomäki (s. 1961) on tiedetoimittaja ja tunnettu kehitysmaa- ja ympäristöaktivisti. Hänen esikoisteoksensa Kristalliruusu (1991) sai Atorox-palkinnon. Kokoelman Puu-novelli oli nyt ilmestyvän Gilgamešin tappion alkio.

”Puu on jotakin, mikä tekisi mieli julistaa parhaaksi milloinkaan suomenkielellä kirjoitetuksi sf-novelliksi. Varmasti moni kokenutkin konkari, parkkiintumattomista lukijoista nyt puhumattakaan, kantaa sen lukuelämystä mukanaan lopun elämäänsä. Tuon vision väkevyys, tuo lukijan kuljetteleminen tunnekokemuksesta toiseen, tuo – no niin – sense of wonder, VALTAVAA!” – Aikakone

(muokattu 15.10.2015)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Hotel SapiensUusi maa (MaddAddam-trilogia, #3)Valkoinen kaupunkiKurganin varjotLabyrintti (Maze Runner, #1)
Paikalla 80 vierailijaa
Uusin jäsen: ArunaK
Jäseniä yhteensä: 8759