Täytyy sanoa, että yksi parhaimmista lukemistani kirjoista! Kirjaa lainatessa epäilin sitä, tuleeko se olemaan hyvä, tai jotain muuta, mutta Outolintu oli todella hyvä! Mukaansa tempaiseva juoni on todellakin plussaa, sekä hahmot ovat hyvin kuvailtuja. Epäilin aluksi Trisiä ja hänen rohkeuttaan siirtyessään Vaatimattomasta Uskaliaaseen. Toki Tris välillä vaikuttaa olevan 'tönkkö' (kuten kirjassakin sivuhenkilöt sanovat), mutta se ei haittaa ollenkaan, sillä se tuo kirjaan sitä jotain. Välillä vain mietin, että minkä takia ihmiset ovat jaettu Terävään, Sopuisaan, Vaatimattomaan, Rehtiin ja Uskaliaaseen, ehkä se on joku jolla estetään vallankumousta? Ainiin, onhan kirjassa vielä osattomat, jotka eivät kuulu mihinkään aiemmin mainitdemaani osastoon. Trisin ja Neljän suhdetta on kuvattu mielestäni hyvin: aluksi se lähtee pelkästä vilkuilusta, ja jossain vaiheessa Neljä heittää Trisiä päin veitsiä. Mielestäni Outolintu on hyvin samanlainen kuin Nälkäpeli, mutta silti niin erilainen.
Ehkä paras kirja tästä sarjasta! Aelin on niin mielenkiitoinen hahmo, joka ei anna kenenkään häiritä suunnitelmiaan! Kirjasta mukavalukuisen teki sen nopea tapahtumien tahti, joiden välillä saattoi olla jotain hiukan rauhallisempaa. Varjojen Kuningattaressa oli synkkyyttä ja jännistystä, mutta myös herkkyyttä.
Kirja oli mielestäni hyvä, mutta välillä tökki vähän turhankin paljon. Loppu oli aivan kamala. Nyt en edes tiedä, olisiko kannattanut lukea Uskollista... Pidän kahdesta edellisestä osasta paljon enemmän, mutta tämäkin menettelee. En tarkoita, etteikö kirja olisi ollut hyvä, mutta Outolintu oli paljon parempi. Alusta ei voinut mitenkään arvata Trisin kuolemaa, mutta hyvä niin.
Tris oli todella mielenkiintoinen hahmo, jota jään kaipaamaan.
Kipinä tuhkasta... osuva nimi pakko myöntää.
Novellikokoelmat ovat aina mielenkiintoisia, mutta nuorten novellikokoelmat ovat harvinaisia. Kuulin tästä kaverini kautta ja kiinnostuin heti. Lainattuani teoksen valitsin viidestä tarinasta yhden. Sitten toisen, kolmannen ja lopuksi kaikki oli luettu. Teoksen suurin plussa on ehdottomasti novellien erilaisuus. On mystisiä tapahtumasarjoja laivalla, post-apokalyptinen maailma, lohikäärmeiden kanssa taistelua ja varsin kieroutunut sarjamurhaaja. Silti stoorien erilaisuudesta huolimatta niissä on jotain samaa...
Huono puoli on se, että joissakin tarinoissa juonenkulussa on ongelmia (joka on ymmärrettävää, sillä tarinathan ovat nuorten kirjoittamia). Joka tapauksessa tämä kirja on lukemisen arvoinen. Meillä on harvinainen tilaisuus nauttia nuorison tarinoista, ihan nidotussa muodossa.
Tämän vuoden Finlandia-junior palkinnon voittaja parhaasta nuorten- tai lastenkirjasta.
Kirja tapahtuu fantasia-maailmassa, jossa on mm. kaksi kuuta ja jossa taikuus toimii. Taikoja eivät voi kuitenkaan tehdä kaikki, vaan vain osa ihmisistä ja kyky siihen kulkee suvussa.
Kirjan päähenkilö Pau elää rauhallista elämää taiteilijaäitinsä ja kalatutkijaisänsä kanssa. Hänen suvussaan on ollut taikuutta ja kun hänen veljensä saa kutsun taikakouluun hän itsekin uskaltaa toivoa samaa.
Vuotta myöhemmin myös hänelle tulee kutsu kouluun. Taika-akatemiassa on osaltaan samanlaista kuin hän oli ajatellut, mutta toisaalta erilaista - totuusjuomaa juottavat “ajatuspoliisi” ötkyt olivat jotain mitä hän ei ollut odottanut. Ötkyt haluaisivat valvoa taikuutta ja kauppaavat fosoraa, jonka pitäisi estää taikuuden haitallisia vaikutuksia. Pääsykokeiden jälkeen Pau hylätään koulusta, vaikka hän oli jo osoittautunut ikäänsä voimakkaampaa taitoa taikuuteen. Kotiin palattuaan hän aluksi yrittää palata aikaisempaan elämäänsä, mutta sitten käy ilmi, että oikeastaan mitään mitä hän oli perheestään ajatellut, ei olekaan totta.
Kirjan taikajärjestelmä on kiinnostava ja originelli. Taikuuteen tarvitaan jotain osaa omasta ruumiista, joten mitä karvaisempi on, sitä parempi - karvat kun mahdollistavat vahvemmat taiat. Myös kaikkia muita eritteitä kuukautisverta ja siemennestettä myöten voidaan käyttää hyväksi. Sinällään hiukan ihmetytti miten karvat riittävät - kunnon taikaan kun tarvitaan useampia grammoja hiuksia tai ihokarvoja - joka kyllä on melkoisen suuri kasa, esim. pelkistä ihokarvoista ei taida sellaista määrää edes olla mahdollista kerätä.
Kirjan alku herätti hiukan pahoja aavistuksia, sillä se oli niin harrypottermainen kuin ikinä mikään. Sävy muuttui sitten aika nopeasti tummasävyisemmäksi, enemmän kapinasta kuin koulusta kertovaksi. Pau ystävineen joutuu tiukkoihin paikkoihin ja tekemään raskaita ratkaisuja.
Kirjan maailman toiminta jäi paljolti auki ja asioita jäi selittämättä. Itselle jotenkin jäi epäily siitä, että edes kirjailija ei kunnolla tiennyt/tiedä sitä miksi asiat toimivat niin kuin toimivat, kunhan vain halusi luoda jänskiä tilanteita. Harmaan sävyjä oli yritetty saada mukaan, mutta silti jäi pahasti auki, miksi “pahikset” olivat niin pahoja kuin olivat ja kuinka ihmeessä he olivat onnistuneet värväämään niin suuren määrät täydellisen uskollisia kannattajia etenkin huomioiden kirjan maailman yleisen luontoa ja elämää yli kaiken kunnioittavan filosofian jonka nähtävästi käytännössä kaikki jakoivat. Kielellisesti teksti oli hyvää, mutta tosiaan juonellisesti jossain määrin petyin. Pau itse vaikutti suhteellisen lapselliselta ja jotenkin koko kirjan ajan suhteellisen samantapaiselta, vaikka kehitystä sinällään olisi olettanut tapahtuvan aika rajujen tapahtumien jälkeen. Kirjan loppu oli oikeastaan kliseinen, hyvä voitti ja paha hävisi rajun taistelun jälkeen. Hiukan ilmiselvästi yritettiin vastapuolta osittain inhimillistää, mutta paha oli kuitenkin pahaa loppuun asti. Toisaalta kapinallisjohtaja kyllä kuvattiin varsin fanaattisena Che Quevara-tyyppisenä hahmona, joka ajoi asiaan kaihtamatta mitään. Pienenä toiveena minulla oli, että lopussa olisi osoittautunut, että “ötkyt” ovat olleet koko ajan oikeassa ja taikuudella olisi maailmaa vahingoittavaa vaikutusta, mutta ei. Kirjassa oli myös mukana muutama nuortenkirjaksi suhteellisen seksipitoinen kohtaus. Muutenkaan ei ehkä kyseessä ole ihan alla 12 v luettavaksi sopiva kirja.
"Ologia-sarjan" tylsimpiä kirjoja, niin hyviä kuin ne tavallisesti ovatkin. Tämä ei valitettavasti hätkähdyttänyt pikku-Adolfinaa samoin kuin ne muut, mutta löytyy yhä kokoelmista. Kuvitus on laadukasta mutta sisältö tylsää eikä juuri uutta tietoa vampyyreista aiheena. Vähän kuin kokoelma kaikista muualla esitetyistä myyteistä.
Aluksi minulla meni jonkin aikaa pysyä kaikkien hahmojen perässä. Koska tarinaa kerrotaan viiden henkilön näkökulmasta, ei kirja ainakaan käynyt tylsäksi. Kaikkien hahmojen elämät ovat lopulta sekoittuneet toisiinsa niin täydellisesti, että meinasin edelleen mennä solmuun koko sotkussa. Mutta kirja on kyllä kiinnostava ja monipuolinen, hieman kliseinen teinidraama.
Päähenkilöitä ovat Eris, Avery, Leda, Watt ja Rylin. Kaikki ovat todella erilaisia ja jokaisella on omat salaisuutensa. Välillä kuitenkin turhauduin sille, että kaikkien välille syntyi taukoamatta uusia suhteita ja näistä syntyi valtavasti draamaa. Tottakai, nuorten kirjoissa se on yleistä. Tässä se kuitenkin meinasi jo mennä ärsyyntymisen puolelle.
Muuten koko kirjan juoni on kyllä hyvin suunniteltu ja kirja kehittyy hyvin loppua kohden. Tarinan loppu on melko nopea ja suoraan sanottuna järkyttävä - ei kylläkään täysin huonolla tavalla. Loppu on todellakin yllättävä ja vaikka en hahmoihin ehtinytkään liikaa kiintyä, oli se silti surullinen.
Selvästi tarina kaipaa jatko-osan, joka sillä onkin. Aion varmaankin lukea sen, mutta ei ainakaan ole mikään kiire. Kirja on lopulta ihan hyvä, mutta itse en kyllä pahemmin jäänyt koukkuun tähän sarjaan. Ainakaan vielä.
Aika perus Kingi: hitunen yliluonnollisuutta, raakuuksia sekä tietenkin poliiseja. Ei omasta mielestäni erikoisen mieleenpainuva, mutta kertalukemisen arvoinen yhtä kaikki. Kingi-ihmisille, muille harkinnan mukaan.
Pettymys. Kaiken sotimisen, taistelujen ja juonittelujen jälkeen kirja jätti aivan liian paljon avoimia kysymyksiä, eikä oikeastaan saattanut mitään merkittäviä juonikuvioita kunnolliseen loppuun.
Kirja alkoi lupaavasti. Liiterissä asuva orpotyttö herätti mielikuvia Charles Dickensin maailmasta. Tarinan olisi voinut kuvitella jopa paremmin Lontoon kuin Helsingin kaduille. Lopussa jännitys nousi hienosti ja asiat saivat selityksensä, joskin jäin miettimään, täytyykö spefissäkin kaikelle olla aina "luonnollinen" selitys. Minua häiritsi lähes koko kirjan ajan, että se tuntui kuin hakevan kohderyhmäänsä. Lasten kirjaksi siinä oli melko järkyttäviäkin kohtauksia, kuten herra Mortonin mafiamainen teloitus, jota Mina todistaa, mutta nuorten kirjaksi se jäi aika kesyksi. Kiinnostus seuraavaan osaan kyllä heräsi.
Nyt kun sitä "hieman" on ehtinyt pohtia, on tämä sittenkin se paras Tolkien-kirja minusta. Hieman oudosti luin joskus tämän ennen Sormusten herraa tai muita Tolkienin teoksia (koska kirjastossa ei ollut muita saatavilla juuri sillä hetkellä). Myöhemmin tehdyt täydentävät kirjat ovat loistavia, mutta keskeneräiset tarut jättävät tilaa lukijan spekuloinnille ja mielikuvitukselle. Siksi tämä.
Vaikka onkin pituudeltaan paljon lyhyempi, tämä satiirinen romaani käsitteli kiihkottomammin naisvaltaista yhteiskuntaa kuin Jan Salmisen kärjistetty ja vakava Äidinmaa. Absurdit juonenkäänteet ja huumori viihdyttivät.
Jos tämä olisi äidinkielen yo-aine, se saisi hylätyn, koska kirja oli kirjoitettu täysin otsikon vierestä ja kaiken lisäksi huonosti. Juoni seuraili joutavia sivuhenkilöitä. Ihmettelen, että tämä on käännetty suomeksi.
Kesyttömään oli hiukan vaikeaa suhtautua, koska se tuntui lainaavan niin suoraan suosittujen Twilight-kirjojen konseptia. Kaupunkilaistyttö muuttaa Kainuun korpeen ja löytää sieltä vaarallisen poikaystävän. Vetävästi kirjoitettu tarina piti kyllä otteessaan, mutta ei ole vielä houkutellut tarttumaan seuraavaan osaan.
Viehättäviä, syvällisiä ja psykologisesti oivaltavia aikuisversioita tutuista saduista, hienovaraista huumoriakaan unohtamatta. Polveilevat lauserakenteet tekivät lukemisen ajoittain hieman raskaaksi, mutta kielellisesti ja suomennokseltaankin nautittavinta proosaa, jota olen aikoihin lukenut!
Takakansi kehuu kirjaa tiivistunnelmaiseksi, mutta koin sen enemmän eteeriseksi. Teksti oli kaunista ja soljuvaa, mutta juonta oli aluksi hankala seurata, koska en erottanut kahta näkökulmatyttöä toisistaan. Nimet olivat ehkä liian samantyyliset, samoin kuin heidän tapansa katsoa maailmaa. Lopussa samankaltaisuus sai toki selityksensä. Odotin spefikirjalta myös enemmän fantasiaelementtejä. Minulle tämä meni melkein realistisesta historiallisesta romaanista.
Kirja oli toteutettu alusta loppuun upean lyyrisellä kielellä, joka kuitenkin kääntyi hieman itseään vastaan. Minua häiritsi tavattomasti se, että molemmat kertojahahmot käyttivät samanlaista kieltä, vaikka toinen oli luku- ja kirjoitustaidoton mies, toinen koulutettu nainen. Ymmärsin myös kirjan sanoman aivan päinvastaisena kuin kirjailija oli sen haastattelujensa mukaan tarkoittanut. Mutta tulkinta on vapaa. :)
Kokoelmien hyvä ja huono puoli on se, että samaa aihepiiriäkin käsittelevät tekstit ovat tyyliltään hyvin erilaisia. Toisaalta ne tarjoavat jokaiselle jotakin. Sadut jäivät mieleen paremmin kuin moni pitkä romaani, mutta ehdottomat suosikkini olivat Johanna Sinisalon nerokas Hannu ja Kerttu-tulkinta sekä Marika Riikosen hulvattoman humoristinen Lasikenkä.
Vampyyrigenre ei ole minulle kovin tuttu tai läheinen, vaikka olen Twilightini lukenutkin. Pure mua oli moitteeton, sujuva ja kielellisesti nokkela, mutta en kokenut sitä kovinkaan hauskana. Mielenkiintoisinta ja omaperäisintä antia oli vampyyrien yhdistäminen vuoden 1918 tapahtumiin.
K.K Alongin Pakenijat kirja lopetti sarjan tavalla, josta osa lukijoista ei varmasti pidä. Kuolemanaallon varmaa syytä ei kerrottu, vaikka sitä oli pohdittu jo paljon. Ansassa kirjan luettuani, luulin, että viimeisessä osassa nuoret, tai edes Jade ja Ali koittavat selvittää Venäjäläisten tukikohdassa kuolemanaallon syyn, mutta he päättävätkin vain lähteä Suomeen. Muuten kirjan juoni oli melko hyvä, mutta vain Jadella (ja ehkä Saralla) on moniulotteisempi persoona. Kirjaan saisi tulla vielä jatkoa.
Suhtauduin aluksi kriittisesti ajatukselle kirjasta jonka päähahmo on 12-vuotias. Voiko niin nuorelle tapahtua mitään niin kauheaa että kirja täyttäisi oikeasti kauhun kriteerit. Kirja täytti. Kirja oli positiivinen yllätys ja toimi hyvin.
Mahtava kirja! Tämä sarja tuntuu vain paranevan mitä pidemmälle se kulkee. Sarja alkoi nälkäpelimäisellä selvitymiskamppailulla ja nyt on kasvanut eeppiseksi kuin Game of thrones. Päähenkilön nimen vaihtuminen edellisestä kirjasta oli erikoista, mutta Celaena vaikuttikin jo ensimmäisessä kirjassa tekaistulta nimeltä. Aelin on kehittynyt hahmona paljon, mistä saa kiittää kolmannen osan matkaa Wendlyniin ja Rowania. Aelin tuntuu paljon inhimillisemmältä kuin ensimmäisessä osassa.
Manon ja Elide ovat ihania hahmoja! Manon on niin vahva ja on hienoa seurata miten hän muuttuu hivenen lempeämmäksi. Elideä tekisi mieli halata ja hän on ihanan viisas.
Ihan mielettömän mielenkiintoista, yrittää itsekin kirjan mukana selvittää salaliittoja ja kuvioita ja loppuun saakka jännittää mitä siinä käy.
Jokseenkin hidas ja makusteleva fantasiaseikkailu, jota lukiessa ei kuitenkaan ehdi tylsistyä. Tapahtumia riittää. Luin romaania pitempien taukojen kanssa, mitä en suosittele tekemään hahmokaartin laajuuden takia. On helpompi pysyä kärryillä, kun ei anna tarinan odotella liikoja.
Pääkallomies on alun perin julkaistu Weird tales lehdessä jatkokertomuksena. Pienoisromaani onkin jaoteltu useaan lyhyeen lukuun. Tarinassa on samankaltaisuuksia Sax Rohmerin Fu-Manchu kertomuksien kanssa, joissa valkoista rotua uhkaa ”keltainen vaara”. Pääkallomiehessä vaara tulee vain eri suunnasta. Tarinan pääpahiksena on Atlantiksen vedenalaisista raunioista noussut kammottava Kathulos. Kauhua tarina ei varsinaisesti herätä, vaan se on lähinnä jännityskertomus, missä on mukana myös draamaa. (Kaunis neitokainen, joka täytyy pelastaa).
Kokoelman kaksi lyhyintä tarinaa Meren kirot ja Syvyyden saalistaja sijoittuvat Faringin pieneen, merelliseen kaupunkiin. Oikein viihdyttäviä tarinoita molemmat.
Vain yksi tarina, Ihmissusi, sijoittuu Afrikan viidakon liepeille, vaikkakin Zambebwein kuussa ollaan afrikkalaisissa tunnelmissa. Tarinassa Missisippi joen suistoon on pesiytynyt Afrikasta peräisin oleva kultti palvontamenoineen, joiden rumpujen kumina kaikuu rämeikössä kuin Solomon Kane tarinoissa ikään.
Mielestäni kokoelman parhaat tarinat ovat Zambebwein kuu, Meren kirot ja Arabun talo.
Zemba hirviötä esittävä kansi on hieno ja soveltuu edustamaan kokoelman sisältöä hyvin. (30.7.2010)