Alle oleva arvostelu käsittelee myös Alamikkulan "Koston Kukkulat" kirjaa:
Taivaan suuren suden sytyttämät sodan liekit eivät tahdo sammua Jaconiassa. Sukupolvia kestänyt jännite Holrusin ja Tutusin rajalla räjähtää veriseksi yhteenotoksi, jossa ainoat voittajat ovat hätää kärsiviä ryöväävät palkkasoturit. Alamikkolan kirjat kertovat yli viisivuotisesta sodasta, jonka liekit eivät näytä sammuvan vielä moneen vuoteen.
Tutus on pohjoisen Jaconian viljavaltakuntaa, joka rajoittuu pohjoisessa Suden autiomaahan, idässä Holrusiin, etelässä Warthin raunioihin. Maastoltaan tiheään asuttua kanavaa ja peltoa kuin muukin pohjoinen. Rajakukkuloiden nöyrä paroni Othor joutuu hankalaan tilanteeseen olemalla Tutusin ja Holrusin välisten rajojen paroni. Othor joutuu miellyttämään aatelisia, papistoa sekä omia kansalaisiaan varmistaakseen Tutusin suojautumisen voimakkaammalta Holrusilta. Lupauksia, selänpuutoksia ja kompromisseista tulee arkipäivää Othorille ja juuri tämän takia hän joutuukin palkkaamaan palveluksiinsa Nicar Aldan johtaman Punaisen Kotkan Komppanian.
Nicar Alda on piirteiltään ja olemukseltaan kettumainen ryöväriruhtinas, joka demoninmuotoisella kypärällään, sotavasaralla sekä miekoilla varustettuna tuo pelon ja kauhun taistelurintamalle. Nicar Alda ja hänen komppaniansa antavat lukijalle rajun katsauksen, minkälaista palkkasotilaan arki on. Nicar on myös valitettavasti kaiken osaava mestaritaistelija, joka tekee hahmosta tylsän. Puhumattakaan siitä, kuinka Nicar näyttää aina selviytyvän pahimmistakin pulmasta. Hänen heikkouksiaankaan ei tuoda paljon esille, koska niitä oikeastaan ole. Alda myös kasvattaa nuorta aseneitoa Avettaa, joka on aika lailla kirjasarjan virallinen päähahmo.
Avetta on entisen-Praedorin kasvattama tytär, joka sodan takia menettää vanhempansa ja sisaruksensa liian aikaisin. Punaisten Komppanian ottama Avetta joutuu kasvamaan aikuiseksi nopeasti samalla kun nuori aseneito polttaa Holrusia maanpinnalle. Avetta oppii nopeasti, että oikeutetut kostomurhat holrusialaisia vastaan sekoittuvat myös viattomien viljelijöiden, pappien sekä lapsien murhaamiseen. Tämän Avetan on hyväksyttävä, jos hän haluaa toteuttaa kostoansa Holrusia vastaan. Avetan, Punaisten Kotkien ja Paroni Othorin lisäksi Tutusin näkökulmaa rikastavat homonationalistigangsteri Eridut, Tiramanin Harmaat veljet, Alkemistit sekä Palkkamurhaajaksi ryhtynyt Praedor.
Mutta miten Praedor voi toimia ilman aarteenmetsästystä tai hirviöitä? Eikö se olisi vähän niin kuin Nahkasiipi ilman hyväksikäytettyjä lapsia tai Hämähäkkimies ilman kuollutta setäänsä? No itse asiassa varsin hyvin.
Vaikka Alamikkolan kirjoissa ei seikkaillakaan Borvarian tai Warthin raunioissa. Kirjojen sisältö on tuttua ja helposti lähestyttävää sekä kokeneimmille Praedoreille että vasta-aloittaville pirunsyöteille. Sarja on siinä mielessä hyvä, että se antaa jotain erilaista muihin kirjoihin verrattuna, koska nämä eivät ole tarinoita Praedoreista, vaan sotatarinoita Jaconiasta.
Alamikkolan hahmot ovat kyynisimpiä sekä harmaampia siinä, missä Hiltusen hahmot ovat arkkityyppisen mustavalkoisia. Hiltunen tarjoaa lukijoille Praedoreiden urotekoja, kun Alamikkola tarjoaa masentuneiden kansalaisten epätoivoa, jotka sodan myötä päätyvät fyysiseen sekä henkiseen ahdinkoon.
Henkisestä ahdingosta puheen ollen. Jaconiassa on useampia uskontoja ja vähemmän tunnettu Tiramanin Lintujen paimenuskonnonkunta tuodaan vahvasti esille Holrusin ja Tutusian välisessä sodassa. Tiraman esikuvana toimii Kristinuskon Jeesus ja fransiskaanit. Molemmista löytää samanlaista Herännäiisliikkeiden piirteitä ja köyhälistön jumalan. Tiraman on Kansansuosima uskonsuunta. Heillä ei ole mitään temppeleitä tai arvoesineitä. Tiramanin harmaat veljet auttavat kansalaisia tekemällä hyväntekeväisyyttä. Jakamalla ruokaa sekä vaatteita, kun taas Jaconian pääuskontoa edustavan Artanten papit Tutusiassa sekä Holrusissa näkevät norsunluuntorneistansa Tiramanin palvelijat vääräuskoisina.
Holrusin näkökulmaa edustaa Dren Pitkäjousi. Metsästysjousella aseistettu sotaveteraani, joka palaa sodan mantereelle myös kostaakseen perheensä kuoleman. Drenin sotaretket tuovat esille Holrusialaisten Inkvisiitin uskonlahkoiset paladiinit, raa’at verinaamioset vuoristolaiset, talonpoikien sissiryhmät sekä suurarmeijan leirielämän arkea, sen kaikkine ruokineen ja huorineen.
Holrus on väkiluvultaan Jaconian toiseksi suurin kaupunki ja vaikka Holrusin kuningas Vestar Mada onkin Farrignian kuningattaren serkku, sukulaisrakkautta ei liikoja löydy. Holrus on aina ollut Farrignian kilpailija niin vauraudessa, politiikassa kuin hengenelämässäkin. Kansalaiset ovat hyvin ahkeria ja auktoriteettiuskoisia ja Artanten pappien ote rahvaasta on vankempi kuin missään muualla. Lait ovat ankarat ja niitä valvotaan tehokkaasti. Holrus on Tutusiin verrattuna suuri ja mahtava, mutta Tutusin onnistuneet rajaryöstöt silti antavat lukijalle vaikutuksen, kuinka Tutusilla on sodankäynti paremmin hallussa kuin Holrusilla, koska Punainen Komppania on vain niin tehokas luomaan kaaosta ja epätoivoa ryöstöretkillään.
Dren löytää sodan aikana orvon lapsen, jonka hän adoptoi omakseen. Lapsen kasvattamisen toiveiden tielle tulevat ristiriitaiset tunteet oman kostonhimonsa parissa. Miten Dren voisikaan aloittaa uuden elämän, ennen kuin hän kostaa oman perheensä kuoleman? Entä kuinka käy pikkulapsen, joka tärkeimpinä kasvuvuosinaan joutuu viettämään päivänsä huorien ja barbaarien kesken, koska kasvattajaisä käy sotimassa?
Samaan aikaan Muiden sotiessa suuret herrat juonittelevat ja siirtelevät armeijoita kuin pelinappuloita laudalla. Tutus ei ole pelkästään sodassa Holrusia vastaan vaan myös sisällissota riivaa Tutusin valtakuntaa. Kapinoivan herttua Julos. Tutusin Kuningas Serenin oma Eno käy sotaa veljenpoikaansa vastaan! Julosin ritarit ja kuningas Serenin palkkasoturit vaeltavat Tutusin maaseudulla tuoden tuhoa, verenvuodatusta ja ryövärit ajavat ihmiset kodeistaan, ja saavat talonpojat pakolaisiksi omissa maissaan.
Kirjojen päähahmot Avetta, Nicar, Othor ja Dren antavat hyvän näkökulman Tutusin ja Holrusin vastaisesta sodasta. Valitettavasti Julosin puoli ei saa näkökulma hahmoa kummassakaan kirjassa. Holruusista, Rajakukkuloista sekä Tutusin pääkaupungista saamme paljonkin sisältöä, mutta Tutusin sisällissota on valitettavan yksipuolinen. Silti, jos haluat lukea keskiaikaisesta sodasta, jossa painotus on ryöstöretkiin, sotaleirin lepohetkiin ja sodan tuomaan taakkaan monelle erilaiselle hahmolle, niin tämä sarja on sinulle tehty.
Jos Petri Hiltusen sarjakuvat ovat kiitollisuuden velkaa Hyborian ja Melnibonen maailmalle, niin silloin Jaakko Alamikkolan sotakirjat ovat kiitollisia Tulen ja Jään Laulun kirjailija George R. R Martinille ja niin Alamikkola on myöntänytkin, että kyseinen kirjailija sekä hänen kirjasarjansa on jättänyt vaikutuksen.
Jos olet lukenut Tulen ja Jään kirjoja ja pitänyt niiden kirjoitustyylistä. Pidät varmasti myös Alamikkolan kirjoista, koska tarinankerrontatyyli on täsmälleen sama. Sodan eripuolet tuodaan eri hahmojen kautta esille. Älä siis missään nimessä kiteydy yhteen hahmoon liikaa, koska voit päätyä lukemaan hänen kuolemansa hetkiä, kun hirttoköyttä kiristetään hahmon kaulan ympärille.
Tarinan kerronta onnistuu vakuuttamaan lukijan eri hahmojen näkökulmiin ja arvomaailmoihin tai ainakin itse koin sympatiaa ryövääviä punaisen komppanian sotilaita sekä Holrusin Inkvisitio paladiinejä kohtaan.
Tiramanin lintujen paimenten uskonto oli minulle täysin uutta ja kirja tuo hyvin esille miksi ahdinkoon ajetut talonpojat alkavat kapinoimaan kuninkaitansa vastaan 5 tuskaisen vuoden jälkeen.
Eri näkökulmat rikastavat tarinaa. Olin useasti täysin ymmärtäväinen hahmojen oikeudenmukaisuuden tuntoon ja usko hyvään tämän kaamean sodan aikana. Sitten lukiessani mitä toinen näkökulma ajattelee aiemman kappaleen hahmosta ja huomaan, että molempien osapuolien sotasankarit ovatkin sotarikollisia.
Ensimmäinen kirja kertoo laajemman tarinan, kun taas toinen kirja keskittyy paljon enemmän pelkästään Avetan hahmon kehitykseen. Toivon, että kolmannessa kirjassa olisi taas enemmän näkökulmia sodan eripuolilta, jotta kirja olisi entistä harmaampi ja tarinoiden sankarit sekä konnat vaikeampia hahmottaa.
Tarinat etenevät hyvää tahtia, mutta vaikka kirjat antavatkin vain valitut palansa pitkässä sodassa koin silti, etteivät nämä ole irrallisia tarinoita vaan sarja on kertomassa meille yhtä pitkää tarinaa Avetasta. Avetta joutuu selviytymään aivan kaameista tilanteista, mutta sodan kuluessa toteuttaa itse hirmutekoja viattomille kansalaisille ja näin Avetan oikeutettu kostonhimo vain katoaa kappale kappaleeltaan. Hänestä tulee aikuinen, joka haluaa varmistaa oman turvallisuuden. Kukapa voisi muutakaan toivoa tässä synkässä maailmassa?
Uponneen Jumalan on Praedor sarjakuvien ja roolipelien tuottama rakkauden lapsi.
Hiltusen sarjakuvissa Ferronin ja Tiinan ryöstöretkeillä on useampia rikoskumppaneina, mutta tarinat ovat aina joko Ferronin tai Tiinan näkökulmasta. Kirjailija Sakari Peuranen tuo esille 8 Praedorin komppanian ja antaa jokaisella hahmolla oman äänen, motivaation sekä tarinan.
Arkkivelho Ramenath Manadir kokoaa itselleen joukon Praedoreita, joita johtaa entinen Ritari Päällikkö Treban Farrignialainen. Hajanainen joukko tuo esille Jaconian eri kulttuurit ja ominaispiirteet ryöstöretki kunnasta. Roistomainen Rotho, Punaisen Komppanian entiset palkkasotilaat Bora ja Blava, puoliverinen paimentolainen mutta täysjuoppo Satai. Kokeneiden ryöväreiden seuraksi liittyy Borvarian matkan ensikertalaisia eli pirun syöttejä kuten Alkemisti Seril, Dianel soturi sekä vuoristolainen barbaari Jarik Verenjuoja.
Jos kirjan tunnelmaa pitäisi verrata johonkin toiseen sarjaan, niin John Ostranderin Suicide Squad ja Uponneen Jumana Uni ovat kuin kaksi marjaa! Sakari Peurasen Praedorit ovat häijyimmistä häijyimpiä, luikeroisia, itsekkäitä ja maukkaan seksistisiä paskiaisia joiden iljettävyys on vain korrelaatio heidän erinomaisesta ammattitaidostaan.
Tiimidynamiikka vanhojen ja uusien Praedoreiden välillä, uskovaisten ja juoppojen, naisten sekä sikojen, entisten ritareiden ja barbaarien väliset suhteet tuovat luontevaa dialogia hahmojen kesken ja kokeneille Praedoreille on paljon opetettavaa junnuille. Kuvittele Seitsemän Samuraita tai Seitsemän rohketa miestä Jaconiassa! Tai mikseipä samalla Seitsemän veljestä?
Rottien hyödyntäminen Borvariassa, tehtävien jakaminen ja tiimin hajottaminen, villin magian vyöhykkeistä selviytyminen. Uponneen Jumalan Uni ei tule väsyttämään lukijaa vaan pitää sinut täysin hereillä tässä toiminnan täyteisessä eepoksessa.
Lue ensimmäiseksi Hiltusen sarjakuvat. Saat hyvän ymmärryksen sarjan luojan visuaalisesta tyylistä, mutta sitten lue tämä kirja niin ymmärrät miten kokeneet sekä keltanokkaiset Praedorit toimivat ryöstöretkillään.
Tämä kirja on viiden höyryheinä nuuskan arvoinen lukukokemus ja paras huume päästäksesi Borvarian tunnelmaan. Kirja on täysin uusi, joten sinulla ei ole mitään hevon vitun tekosyytä olla ostamatta tätä kirjaa.
Jahas, mitäs tästä nyt sanoisi... Kirjan juoni oli mielenkiintoinen ja yllättävä, tykkäsin tavasta kertoa tarinaa kahden päähenkilön näkökulmasta. Aaronin kerronta miellytti minua, hänen playboytekniikansa olivat hauskoja. Mutta Inka, voiei. Miten ärsyttävää olikaan hänen teiniangstinen itsekkyytensä ja sosiopaattiset luonteenpiirteensä.
Jumalattaren valittu on erinomainen kirja. Teksti on sujuvaa ja toiminnantäyteistä, eikä tylsiä hetkiä ole lainkaan. Shannon on hyvä päähahmo, vaikkei kauhean helposti samaistuttava olekaan. ClanFintan on upea hahmo ja hänen ja Shannonin välinen romanssi oli todella mukava. Ainoa asia, mikä hieman häiritsi, ja jonka takia en voi antaa täysiä viittä tähteä, on se kuinka nopeasti Shannon rakastui ClanFintaniin. Se tapahtui ihan muutamassa sivussa ja sen jälkeen puhuttiin elämää suuremmasta rakkaudesta. Sinänsä näin suomalaisena se tuntuu aika oudolta.
Mutta jos tuota seikkaa ei oteta huomioon, niin kirja on melkeinpä täydellinen. Se on erilainen, päähahmot ovat upeita, ja mikä tärkeintä, siinä on kunnon juoni.
Kuiskauksia on todella hyvä kirja. Juoni on ihan hyvä ja toteutus todella ensiluokkaista. Hilary on ihan kiva hahmo ja häneen oli helppo samaistua. Tonykin oli ihan hyvä hahmo.
Dean Koontz on mielestäni hyvä kirjailija, mutta hänellä tuppaa olemaan sellainen tapa, että jos päähenkilö on nainen, niin tällä on ollut todella traaginen lapsuus/nuoruus, tai sitten on tapahtunut jokin yksittäinen traaginen tapahtuma. Toisaalta, se on ihan hyvä, on aina mukavaa lukea traagisista tapahtumista, mutta toisaalta se on aika naurettavaa, että jokaisella naispäähahmolla on tämä sama yhteinen piirre.
Mutta tämä seikka ei sinänsä huononna kirjaa, tai Koontzia. Kuiskauksia on takuuvarma kirja Koontzilta, ja sen voi ihan helposti lukea uudestaankin.
Kirja ei vakuuttanut minua, vaikka juoni oli aivan nokkela ja periaatteessa hyväkin. Kirjoitustyyli muistutti Kerstin Gierin "Rakkaus ei katso aikaa" - trilogian kirjoitustyyliä, siinäpä sarja mistä en myöskään pidä. Tämä kirja ei missään vaiheessa tempaissut mukaansa. Aikamatkustukseen kykenevät sekä kaikkien asioihin nokkkansa tunkevat ja ne sotkevat teinitytöt vain eivät ole lemppareitani.
Tutustuin kirjan tarinaan alkujaan elokuvamuodossa, mistä pidin valtavasti. Kun sain jostain tietää, että tämä kirja löytyy lähikirjastostani, nappasin sen heti luettavaksi. Lukukokemus oli juuri niin ihana kuin olin uskaltanut toivoa ja tarinakin oli melko lailla sama kuin elokuvassa. Minulle tuli tunne, että pääsin maailmaan vielä syvemmälle lukemalla kirjan, koska tässä oli asioita, joita ei käsitellä tai mainita elokuvassa. Kirja oli myös kirjoitettu mukavalla tyylillä, mikä takasi mainion lukukokemuksen.
Kirjaan on koottu monipuolisesti erilaisia vampyyriaiheen tarkasteluja. Tykkäsin esseistä, vaikka opiskelijoiden kirjoittamina ne olivat hieman erilailla kirjoitettuja ja eritasoisia. Kävin kesällä 2019 Vapriikin vampyyrinäyttelyssä, missä mietin tätä kirjaa ja sitä, miten samat teemat toistuivat sielläkin. Toki näyttely ja tämä kirja eivät menneet yksi yhteen, mutta samoja teemoja oli paljon ja molemmat olivat todella mielenkiintoisia!
Tässä on nyt viimein se kirja, joka kokoaa aiempien kirjojen juonet yhteen, koska päähenkilönä on ainoa sarjan muita kirjoja yhdistävä tyyppi. Kun hän joutuu ongelmiin, hänen aiemmin auttamansa yliluonnolliset henkilöt kokoavat itsensä ja toisensa yhteen rientääkseen apuun. Kirjan loppu on yllätyksellinen, kuten tältä sarjalta voi olettaakin. Tykkäsin tästä, vaikka loppu oli jotenkin surullinen mutta toisaalta onnellinen, sekä kirjassa oli ripaus sellaista tunnelmaa, että tarinan olisi ehkä voinut kertoa tiiviimminkin ja se olisi saattanut olla parempi.
Tämä kirja noudatti samanlaista kaavaa kuin sarjan edellinenkin osa, joten en enää hämmentynyt, kun kirjassa kerrottiin taas aivan uutta tarinaa. Juoni oli hiukkasen rankempi ja jopa vähäsen mielenkiintoisempi kuin aiempien osien kohdalla. Yllätyinkin, kun tykkäsin tästä paljon! Lisääntymisasiat toivat tähän niin sanoakseni, hmm, uudenlaista perspektiiviä.
Hämmennyin aloittaessani tämän opuksen lukemisen, koska siinä ei tuntunut olevan niin minkäänlaisia juonellisia yhteyksiä ensimmäiseen osaan, kun taas kansikuvat ovat selvästi toisiinsa liittyviä. Jatkoin kuitenkin lukemista hieman varuillani ja lopulta huomasin yhden henkilön, josta olin lukenut aiemmassakin osassa. Tämän kirjan juoni kulki kuitenkin aivan omia polkujaan ja opin lisää suomalaisesta mytologiasta. Loppu oli toisaalta onnellinen, mutta toisaalta outo ja osin surullinenkin. En pitänyt tästä aivan niin paljon kuin ensimmäisestä osasta.
Luin kirjan muutama kuukausi sen jälkeen, kun olin muuttanut Lahteen. Yllätyin suuresti, kun kirjan päähenkilö saapui samoille seuduille ja kirja sijoittuikin näihin maisemiin suurelta osin. Se lisäsi heti kirjan kiinnostavuutta. Lisäksi juoni oli yllätyksellinen ja pidin siitä, miten kirjailija on saanut suomalaisen mytologian liitettyä vaivattoman ja jopa uskottavan oloisesti nykypäivään sijoittuvaan kerrontaansa. Kaiken kaikkiaan tykkäsin paljon tästä kirjasta!
Sanottakoon aluksi, että sain tämän kirjan lainaan anopiltani ja luin sen alusta loppuun pikapuoliin sen jälkeen. Kansi näytti houkuttelevalta, mutta sisältö ei ollut aivan niin mieleenpainuva kuin olisin toivonut. Tarinat olivat kuitenkin kiinnostavia ja kirjan sai luettua ilman sen suurempia ongelmia.
Juonittelua ja muuta turhia juonikuvioita, jotka on luettu jo moneen kertaa tämän sarjan aiemmissa kirjoissa. Sookie ei ole muuttunut miellyttävämmäksi päähenkilöksi eivätkä valtapelit innosta vieläkään. Minulla oli vaikeuksia jaksaa lukea tämä kirja loppuun asti, mutta luinpa kuitenkin, enkä siitä viisastunut.
Huono kirja, jossa ongelmat seuraavat toisiaan ja Sookie on onneissaan, kun pääsee mukaan valtapeleihin, vaikka ei halua myöntää sitä edes itselleen. Samat asiat toistuvat sarjan kirjoista toiseen.
Ja sarja vain jatkuu, vaikka kaikki ideat juonen puolesta on jo käytetty loppuun. Siitä pidän, että Eric on messissä edelleen, mutta tämän sarjan olisi voinut saada päätökseen jo aikoja sitten, eikä lukija olisi menettänyt mitään.
Nyt alkaa tuntua, että näitä kirjoja ei jaksaisi enää lukea. Sookie kerää ongelmia aivan kuin harrastuksenaan, eipä hänellä oikein muuta elämää olekaan kuin yliluonnollisten valtakiemuroihin osallistuminen.
Aivan kuin sarjassa ei olisi ollut pyöriteltäviä pelinappuloita jo tarpeeksi tähän mennessä, koska kirjailija on päättänyt hämmentää soppaa lisää. Minusta tuntuu, että näitä kirjoja lukiessa tarvitsee ehkä tehdä muistiinpanoja, jotta pysyy kärryillä.
Juoni lähtee laukalle ja kirjassa esitellään monenmoista outoa. En pitänyt kirjasta erityisemmin, tuntuu ettei kirjailija ole tiennyt kirjaa kirjoittaessaan, mihin tahtoo keskittyä.
Sarja alkaa saada poliittisempia piirteitä tämän kirjan myötä, mistä en pitänyt. Vallanhimoon keskittyminen vie sivutilaa yliluonnollisten suhteiden kuvaamiselta, mitä olin toivonut tältä kirjalta.
Tätä kirjaa lukiessa tuli tunne, että kirjailija on halunnut tunkea tähän sarjaan kaiken mitä vain voi keksiä yliluonnollisista olennoista. Lisäksi Sookien ainainen muiden asioiden urkkiminen vie hänet taas pulaan, mikä yllätys...
Tässä kirjassa tuntui, että tapahtumia alkoi olla jo turhankin paljon ja juoni kärsi siitä. Ihan ok kirja, mutta kerronta ei ollut enää aiempien osien tasolla.
Hauskin kirjasarja ikinä, kannattaa lukea.
Hauska ja kivasti historiaan nykyajan liittävä kirja! Monta kertaa nauroin ääneen sutkautuksia. Vähän harmitti tosin päähenkilöparin jaahkaaminen ja erilleen ajautuminen jo ennen kuin pääsivät edes yhteen. Pääpahis oli melko helppo arvata jo aiemmin, mutta lopputulos oli tästä huolimatta mielenkiintoinen. Olisin vain haluttanut kehottaa Vladia ottamaan pää perseestä ja tarjoilemaan tuhtia vampyyriromantiikkaa, mutta tyydyin kirjan lukemiseen tällä kertaa.
Tykkäsin tästä kirjasta! Erichän nyt on niin ihana, että miten hänestä voisi olla pitämättä. Ainakin näin reppanana ja muistinsa menettäneenä. Voi toista. Seikkalut kuitenkin jatkuivat ja jännää oli. Voi kumpa Sookie vain ottaisi Ericin ja hylkäisi Billin, siitäkin kuolemattomasta on vain harmia.