Aloitin tämän kirjan innolla ja odotuksilla. No, sain kyllä pettyä pahasti. Jos alku oli lupaava, niin lasku oli kyllä koko kirjan mittainen. Anna ei tunnu samaistuttavalta ja välillä jo mietin mistä ihmeestä hänet oli oikein vetäisty mukaan tarinaan. Vlad olisi saattanut olla lupaava hahmo, mutta en löytänyt hänestä sitä tiettyä kipinää. Vampyyritarinoissa on oltava kipinää ja raakuutta, sekä oikea määrä himoa. Pure mua ei saanut aikaan näitä tunteita eikä noussut suosikkeihini. Kirja sisälsi liikaa Suomen historiaa huonolla tavalla eikä huumori aina toiminut. Kirja näyttäytyi minulle lähinnä vitsinä eivätkä puhekieliset ilmaukset voittaneet minua puoleensa. Kokonaisuudessaan kirja oli pettymys, jonka lukeminen opetti pysymään kaukana kyseisestä kirjasta.
Valenda... Kuinka voisin edes aloittaa? Omalla kohdallani kirja todella täytti kaikki lupaukset ja odotukset. Valenda eteni hyvää vauhtia ja paljasti juonenkäänteitä jokaisella silmänräpäyksellä. Kirja saattoi alkaa loivasti, mutta loppu ei ollut mitään muuta kuin jyrkkä ja hengästyttävä. Donatella oli hahmona minulle helpommin samaistuttava kuin Scarlett ja palkitsi lukijan teoillaan sekä tunteillaan. Hänen seikkailujaan oli herkullista seurata ja hänen tielleen saapuvat pojat/miehet olivat kaikin puolin hyvyydessään ja pahuudessaan iloa minulle. Stephanie Garber toi Valendaan taspainoisesti uusia sekä tuttuja hahmoja, joita ilman kirja ei olisi voinut olla yhtä herkullinen. Scarlett tuntui välillä olevan aivan sopimaton koko kirjaan, mutta onnistui kuitenkiin lopuksi hieman hahmottamaan omaa paikkaansa. Legendin taikuus yhdistettynä mystiseen miljööseen sekä taidokkaaseen kertomiseen synnytti aidon ja koukuttavan lukukokemuksen. Olen jo pitkään odottanut Valendan ilmestymistä ja voin sanoa odottavani mahdollista jatkoa kiihkeämmin kuin koskaan. Caravalin toinen osa näyttäytyy minulle tasokkaampana kuin ensimmäinen enkä voi sanoa olevani sama ihminen tämän kokemuksen jälkeen. Joitain kirjoja vain rakastetaan ja Legend viimeisteli tämän tunteen esiintymällä kirjassa todellisilla kasvoillaan. Valendaa ei todellakaan kannata jättää lukematta, sillä se olisi menetys. Kirjan aloitettuaan voi vain kiihkeästi ahmia sen loppuun katumatta hetkeäkään sen aloittamista.
Hieno päätös mahtavalle sarjalle. Koko sarja on mielestäni parhaita kotimaisia kirjoja, joita olen lukenut ja yltää kyllä monien muidenkin teosten tasalle. Kirjassa on kiehtova tapa edetä tarinassa ja se pitää koukussaan koko tarinan ajan. Itse luin kirjan ahmimalla enkä olisi halunnut laskea teosta käsistäni hetkeksikään.
Kaikki hahmot ovat mielenkiintoisia ja ihania omalla tavallaan. Sarjan ensimmäiseen osaan verrattuna kirjassa on huomattavasti vähemmän päähenkilön Aleian osuutta tarinassa, mutta itseäni se ei haitannut, koska kaikki muutkin hahmot ovat erittäin kiinnostavia. Aleia muuttuu tämän kirjan aikana odottamattoman paljon, mutta Erika Vik on kuitenkin onnistunut säilyttämään kosketuksen hahmon alkuperäiseen olemukseen.
Tarinassa on valtavasti uusia paikkoja ja hahmoja, joka tekee kirjasta vain entistä koukuttavamman. Loppua kohden päästäessä tulee paljon uutta tietoa, joka selkeyttää koko sarjaa alusta alkaen. Monet asiat hyppäävät kuitenkin vauhdilla luettaessa yllättävällä tahdilla silmille ja piti oikein välillä pysähtyä ajattelemaan, mitä kaikkea oli juuri lukenut. Teoksen lopussa sarja on samalla selkeytynyt, mutta myös omalla tavallaan muuttunut monimutkaisemmaksi.
Voisin kirjoittaa vaikka kuinka paljon vielä tästäkin teoksesta, mutta lopetan nyt sanomalla, että suosittelen kirjaa (ja koko sarjaa) lämpimästi kaikille fantasian ystäville. Teos on ehdottomasti parasta kotimaista laatua.
Hyvää jatkoa ennestään mahtavalle tarinalle. Kauan odotettu jatko-osa on viimein suomennettuna, kiitos siitä. Hyvä kääntäjä ollut, vaikkakin huomaa eron vanhaan kääntäjään, mm muutama sanavalinta vähän tökkii kuten minstreli joka aiemmin oli yleensä vain laulaja.
Kuoleman hurmio jatkaa taidokkaasti Eve Dallas-sarjaa. Juoni on erinomainen ja toteutus taattua J.D. Robbia (alias Nora Robertsia). Niin kuin kolmannen osan arvostelussa mainitsin, henkilöistä on alkanut pitää todella, eikä yksikään päähahmoista ole turha.
Tässäkin kirjassa tosin tiesin murhaajan. Se oli itse asiassa päivänselvä asia, vaikka siitä yritettiinkin tehdä yllättävä johdattelemalla lukijaa toiseen suuntaan. Itse en kuitenkaan hämääntynyt hetkeäkään, vaan olin jo suht alussa varma murhaajasta.
Mutta se ei huononna kirjaa. Kirja voi olla loistava, vaikka se olisi ennalta-arvattava, aivan kuten tässäkin tapauksessa. Kirjan aihe on mielenkiintoinen ja kamala ja sen ansiosta Kuoleman hurmio on toiseksi paras Eve Dallas-sarjasta.
Erikoinen romaani, jossa unet ja harhanäyt sekoittuvat todellisuuteen välillä niinkin hyvin, että joitakin katkelmia joutuu lukemaan kahdesti pysyäkseen juonen mukana. Hautalan tavassa kirjoittaa on jotain maagista. Hänen romaaniensa tunnemaailma on oudon harhainen ja erikoisella tavalla kutkuttava.
Kaiken kaikkiaan oikein toimiva ja tunteita herättävä romaani. Kirja on jopa paikoin suhteellisen ahdistavaa luettavaa siitä syystä, että päähenkilö ei itsekään tiedä miten tietyissä tilanteissa kuuluisi toimia. Koin useampaan otteeseen vahvaa myötähäpeää Rachelia kohtaan. Alkoholisoituminen ei ole leikin asia. Tulen varmasti lukemaan Hawkinsilta kirjoja tulevaisuudessakin.
Kirja on periaatteessa jaettu kolmeen osaan, joista ensimmäinen ja viimeinen on kirjoitettu Bellan näkökulmasta ja keskimmäinen taas Jacobin. Oma suosikkini on kirjan kolmas osa. En itse pitänyt kovin paljoa Jacobin näkökulmasta kirjoitetusta tekstistä.
Kirjan juoni on ihan mukavaa luettavaa, ei mitään kovin erikoista. Välillä on jopa hieman tylsän puoleista. Jos pitää onnellisista lopuista, silloin tämä kirja kannattaisi ehkä lukea. Loppu on melko kliseinen, mutta itse kyllä pidin siitä.
Teksti on edelleen hyvin kirjoitettua ja se tekee teoksesta mielekästä lukemista. Varsinkin kirjan keskiosa on kirjoitettu melko humoristisella tavalla, vaikka aihetta itsessään en kyllä kuvailisi hauskaksi. Olen lukenut kirjan muutamaan otteeseen ja usein hypin Jacobin osuuden eteenpäin pienissä pätkissä ja jätän osan lukematta, koska en vain millään jaksa lukea kaikkea Jacobin ongelmista. Kyseisessä osassa on paljon tietoa juoneen liittyen, joten se on kuitenkin tärkeää luettavaa.
Etenkin teoksen loppuosassa tulee paljon uusia hahmoja, jotka ovat monet hyvin kiinnostavia. Myös Bellan, Edwardin ja Jacobin välinen suhde selkenee loppuosassa, joka tekee omasta mielestäni tarinasta paljon mieluisampaa luettavaa.
Mielestäni tämä on sarjan paras osa, mutta jos kaipaa jännitystä niin ei sitä tästä paljoa löydy. Aluksi olin aivan innoissani kun pääsin tätä ensi kertaa lukemaan ja olo oli haikea kun tarina loppui. Nykyään ei se enää tee kovin suurta vaikutusta, mutta ihan kiva päätös sarjalle.
Elysionin tuli on jatkoa Prefektille. Lukemista ei haitannut, vaikka edellinen osa ei ollut enää kovin hyvin muistissa. Tapahtumat sijoittuvat Yellowstone planeetan ympärillä olevaan Timanttivyö rengasrakennelmaan, missä on kymmenisen tuhatta itsenäistä maailmaa. Yellowstone planeetta puolestaan kuuluu Epsilon Eridani tähtijärjestelmään, joka sijaitsee 10.5 valovuoden päässä Auringosta.
Ihmisiä kuolee aivojen tuhoutumiseen kiihtyvällä tahdilla. Kulovalkeaksi nimettyä murhavyyhtiä selvittää prefektien ryhmä. Minulle kirja oli Prefektin tapaan sellainen OK – ihan hyvä, mutta ei se nouse muiden Ilmestysten avaruus kirjojen tasolle millään. Välillä kerronta tuntui rautalangasta vääntämiseltä, mutta osittain tunne johtunee siitä, että lukija tietää enemmän kuin murhavyyhteä selvittävät prefektit.
Odotin kehutulta kirjalta liikaa. Kerronnassa jokin jäi vajaaksi, jotain uupuu, tarinassa ei vaan ollut ytyä. Ei riipaissut niin kuin takakannessa mainostetaan…olisi varmaan pitänyt, mutta valitettavasti ei tullut minkäänlaista tunne elämystä, vaikka kirja käsitteli sortoa ja julmuuksiakin kuvattiin.
Tarinan idea on ihan hyvä ja hahmoista Eve Black on mielenkiintoinen. Myös eläinlähettiläät toivat tarinaan kivasti fantasiamaisuutta. Kirjassa on paljon ongelmallisia ihmisiä, mutta onneksi päähahmot eivät ole yksiulotteisia – läpeensä hyviä tai pahoja.
Tiivistämistä ja parempaa jäsentelyä olisi saanut olla. Samankaltaisista tapahtumista kerrotaan toistuvasti ja muutenkin asioita toistetaan liikaa. Tarina junnaa monesti paikoillaan. Eteneminen olisi saanut olla rivakampaa, tarpeettomien toistojen poistaminen olisi tehnyt kirjasta lyhyemmän. 750 sivua tälle tarinalle on liikaa.
Tavallaan kirjan aihe on vieläkin ajankohtainen, sillä tarinan lähtökohta on Torinon käärinliina ja siihen kohdistuvat uskomukset. Asia on ollut selkeästi tapetilla lähellä kirjan kirjoitusajankohtaa. Kirja on julkaistu vuonna 1989 ja vuonna 1988 Jeesuksen käärinliinaksi väitetty riepu todistettiin keskiaikaiseksi väärennökseksi. Käärinliina puhuttaa yhä tänäkin päivänä ja tulkintoja ja tutkimustuloksia on vuosien varrella kertynyt monia. Tarinan scifi elementtinä on kloonaus ja maan ulkopuolistakin älyä on mukana kuviossa.
Kirjan tyyli on salapoliisiromaanin oloinen. Tarinan kertojana ei kuitenkaan ole etsivä vaan lehtimies. Nenosta on moitittu yleisesti viimeistelemättömistä töistään, mutta itselleni tarina ja tyyli upposi eikä pienet kielioppi virheet ja väärät pilkun paikat itseäni häiritse. Erään henkilön nimen vaihtuminen puolessa välissä lennosta jäi tosin ihmetyttämään – tarkoitus vai moka? Kirjaa oli kuitenkin helppo ja miellyttävä lukea. Myös juoni oli hyvin rakennettu eikä ollut ennalta arvattava.
Sade on monipuolinen dystopia, jonka teemana on "vähän kaikki". Rakenteellisesti sen pitää koossa taidokas paralleeli- tai peilikuvarakenne, jossa kukin teema saa teoksen aikana tavalla tai toisella peilikuvan, variaation tai uuden näkökulman. Juoni on samalla täysin ennalta-arvaamaton ja silti jotenkin hyvin tyydyttävä. Hahmot ja maailma ovat sekoitus käsitteellisyyttä ja konkreettista arkisuutta.
Kokonaisuutena Sade on kiehtovan omalakinen kokonaisuus, joka on hyvin leimallisesti aikansa tuote. Sade ei ehkä ole enää yhtä mullistava ja osuva kuin se lienee ollut ilmestymisvuonnaan, mutta olen ehdottomasti sitä mieltä, että myös tämä aika kaipaisi oman Sateen. Neljä tähteä kuvaavat sitä ällistymistä ja uuden, tuoren otteen löytämisen riemua, jota koin Sadetta lukiessani.
Aikakoneen salaisuus on saanut aikanaan suomennoksen tuoreeltaan alkuteoksesta. Suomennos on vuodelta 1954, kun alkuteos on ilmestynyt vuotta aiemmin. Kyllähän teos on aika pitkälti aikalaistuote, suomennos on sitä varsinkin. Suomentamiseen ei tuona aikana ilmeisesti hirveästi panostettu, eikä suomentajaa edes mainita. Eniten silmään pistävää on se, että englanninkielisiä sanoja on jätetty kääntämättä, kuten all right ja plastic tai kääntäminen on puolivillaista kuten polymorphallactinen tai nonmatemaattinen.
Eletään tulevaisuuden maailmassa, missä mm. jalkakäytävät liikkuvat itsestään – keskellä nopeammin, laidoilla hitaammin, jolloin jalkakäytävän kyytiin pääseminen ja kyydistä poistuminen käy näppärästi. Tarinassa matkustetaan koneen avulla rinnakkaismaalimaan, mutta koneella pystyi myös matkustamaan omassa todellisuudessamme menneisyyteen tai tulevaisuuteen. Matkustus maailmankaikkeuksien välillä pystyttiin tekemään tiettynä aikana, kun maailmat olivat otollisessa asemassa toisiinsa nähden. Juonessa on mukana seikkailemassa tiedemies, joka on keksinyt aikakoneen, muodonmuuttaja muukalaisrotu sekä sankaripariskunta Turvallisen Tieteen laitoksesta. Eihän tämä mitään maailmaa mullistavaa kirjallisuutta ole, mutta ihan hyvin se toimi ajanvietteenä.
Kirja on vaellustarina, missä ollaan luonnon armoilla ja pitää tulla toimeen niukalla ravinnolla ja ilman mukavuuksia. Ympäristöä kuvataan tarkasti. Tarinaansa kertoo patikkamatkalle lähteneet Heidi ja Jyrki ja nimeämätön kolmaskin kertoja on mukana. Se kuka tai keitä tämä kertoja edustaa selviää viimeistään kirjan loppupuolella - rinnastus ja pointti on aika ovela.
Jyrki on vähän tiukkapipo kaikessa, enkä tarkoita pelkästään hänen pikkutarkkaa ympäristön roskaamattomuus intoaan (mikä on hyvä asia toki), kun taas Heidi on suurpiirteisempi ja hänen kertomissa osuuksissa on huumoriakin mukana. Tarina vetää hyvin ja lyhyiden lukujen vuoksi kerronta on ilmavaa ja väljää, mutta tarina jäi tapahtumien osalta hiukan vajaaksi. Kirjassa ei ole spefiä oikeastaan yhtään. Miljöö olisi mahdollistanut ripauksen yliluonnollista ja ehkä sellaisten tapahtumien lisäys olisi tuonut kirjaan enemmän mielenkiintoa ja potkua. Kirjan sanoma tulee kyllä hyvin esiin ja tällaisenakin kelpo luettavaa.
Vedenalainen kaupunki on kahden scifin suurnimen, lukuisia palkintoja urallaan saavuttaneiden Jack Williamsonin ja Frederik Pohlin yhdessä kirjoittama Undersea trilogian aloitusosa. Sarjamuodosta huolimatta kirja on luettavissa täysin itsenäisenä teoksena. Tapahtumia käydään sotilaskoulussa Akatemiassa ja merenalaisissa kaupungeissa. Edeniitti on keksintö, jonka avulla voidaan neutralisoida vedenalainen suunnaton paine ja mahdollistaa syvyyksissä asuminen.
Nuorukaisen ja kumppaneiden henki on vaarassa, kun roistot yrittävät keinoja kaihtamatta saada itselleen valtaa ja rikkauksia. Juoni on yksinkertainen ja yllätyksetön. Tapahtumat on ennalta arvattavia ja 17-vuotias päähenkilö tuntuu ikäänsä nähden kovin sinisilmäiseltä ja naiivilta. Tarinan kuljetus on kuitenkin sujuvaa ja kirja menettelee ajanvietteenä sellaiseen hetkeen, kun ei jaksa mitään monimutkaisempaa lukea. Ehkäpä varhaisteini- ikäinen nauttisi kirjasta enemmän.
Kirjan lukemisessa ei kauaa mennyt, oli se sen verran koukuttavaa luettavaa. Jotkin kohtauksista olivat todella hämmentäviä ja tipuin välillä kyydistä, mutta kirjasta sai pian uudelleen otteen. Kerronta on uskottavaa ja vei hetkessä mukanaan.
Iltaruskon maa on kuuden kertomuksen kokoelma kuolevasta Maasta, missä ikivanha aurinko on hiipunut rubiininpunaiseksi ja himmeäksi. Maailman täyttää ylitsepursuava taikuus ja on demonien, aaveiden ja hirviöiden majapaikka. Taikuutta harjoittavat niin maagikot, taikurit ja velhot kuin myös roistot, mielipuolet ja vallan pitäjät. Kauniit neidot kuuluvat kuvastoon ja heitä esiintyy jokaisessa tarinassa – on viekasta noitaa, häijyä velhoa, naapurin tyttöä sekä sammiossa valmistettua.
Kolmessa ensimmäisessä tarinassa keskiössä on Tsais ja Tsain, velhojen luomat neitoset. Tsais on viallinen eikä näe kauneutta missään vaan vihaa ja haluaa tuhota kaiken kun taas Tsain on hänen vastakohtansa. Tarinat ovat muuten OK, mutta lopetuksissa on nokankoputtamista, lopetukset ovat valjuja ilman loppuhuipennusta. Sen sijaan neljäs tarina Liane Maankiertäjä nousi astetta paremmaksi varsinkin mainion lopetuksensa ansiosta.
Parhaat tarinat ovat kaksi viimeistä. Ulan Dhor kertoo Ampridatvirin ikivanhasta kaupungista, missä ränsistyneet rakennelmat, ihmeelliset tornit ja soljuvat kadut hallitsevat maisemaa. Gaunit, demonit, vaeltavat kaupungin kaduilla ja ihmiset ovat jakautuneet kahteen lahkoon eivätkä näe edes toisiaan. Tarinan vahvuuksia on ympäristön kuvaus. Guyal Sfereläinen on pienoisromaanin mittainen kertomus tiedonjanoisesta nuorukaisesta, joka lähtee etsimään paikkaa, Ihmismuseota, missä kaikki tieto sijaitsee. Matkalla tapahtuu kaikkea mielikuvituksellisen outoa.
Tällä kertaa lukiessa erityisesti huomioni kiinnittyi eläväiseen ja sanavalinnoiltaan erinomaiseen suomennokseen. Tarinoita oli hauska lukea ja harmi kun sarjan suomentamista ei jatkettu. Samaan maailmaan sijoittuvat tarinat Morreion ja Pyhiinvaeltajat ovat ilmestyneet suomeksi antologioissa, muuten lukemista on jatkettava alkukielellä.
Ei vitsi tämä oli hyvä! Tarkiaisen huumori on pettämätöntä. Loppua myöten nappiosuma! Vuoden paras.
Elina Rouhiaisen kirjoista tämä oli ensimmäinen lukemani ja aion lukea seuraavatkin Väen osat - pitkä aika seuraavan ilmestymiseenhän kun ei ole.
Kirja oli mielenkiintoinen ja piti otteessaan koko tarinan ajan. Vaikka en yleensä kotimaista kirjallisuutta tuppaa lukemaan, tämä ylitti odotukseni. Kirja oli kantaa ottava ja rajoja rikkova: täydellinen minunlaisilleni lukijoille.
Jäin kuitenkin kaipaamaan enemmän kuvailua, mutta muuta valitettavaa ei ole.
Suosittelen ehdottomasti lukemaan kirjan!
Pidin paljon kirjan päähenkilöistä, eikä sivuhenkilötkään olleet huonoja. Juoni kulki koko ajan eteenpäin, eikä tylsiä sivuja ollut joukossa, vaan jännitystä riitti aivan ensimmäisestä sivusta lähtien. Yöunetkin jäivät vähäisiksi tämän kirjan seurassa, kun en vaan olisi millään malttanut laskea sitä käsistäni. Mitään huonoa sanottavaa en kirjasta keksi ja kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen.
Monitasoinen ja vahvatunnelmainen romaani, jossa on dekkari liittyy saumattomasti scifiin. Vaikka opus on kirjoitettu jo vuonna 1984 se ei ole juurikaan vanhentunut, vaan on jopa ajankohtaisempi kuin koskaan. Suosittelen kaikille hyvän tarinan ja rikkaan kielen ystäville. PS: hyvä yleistieto on bonusta tätä romaanisarjaa lukiessa.
Yritin lukea tätä, kun aiemmat osat oli ihan suhteellisen kivoja luettavia. Kuitenkin jo heti alussa rupesi tökkimään päähenkilön suhtautuminen omiin ystäviinsä. Siis se kiittämättömyyden määrä ja ilkeät kommentit sulkuihin merkittyinä oli ihan liikaa. Huvittavaa, miten päähenkilöstä aiemmissa osissa tehtiin niin kilttiä ja hyväsydämistä, mutta kuitenkin se menee ja vehtaa "poikaystäviensä" selkien takana ja halveksuu ystäviään. Loppu tähän kirjaan tämän sarjan lukeminen. Harmi kyllä, koska tykkäsin kirjojen ympäristöstä ja ideasta.
Huh huh mikä pläjäys. Kuuntelin tämän äänikirjana teoksen edetessä vuorotellen vauhdikkaasti ja välillä madellen. Kaikenkaikkiaan pidin teoksesta ja sen kerronnasta. Ei ollut liian kevyttä, eikä myöskään takertunut liiaksi yksityiskohtien kertomiseen jättäen riittävästi tilaa omalle mielikuvitukselle.
Otin kirjan luettavakseni koska ystäväni suositteli Netflixiin tulleena ohjelmana. Sen intron luettuani päätin lukea kirjan ensin, onnekseni tein niin. Nyt kirja on luettu ja kokemus oli niin mahtava etten edes tiedä pystynkö tarttumaan elokuvaversioon olleenkaan.