[Ensimmäinen arvioni täällä.]
Kirjailija luo onnistuneesti ihmeen tuntua, ja juoni imaisee mukaansa. Laadukkaasti soljuva tarina kertojan näkökulmasta. Imu ei kuitenkaan ole täydellinen, välillä pitää lukea toiveessa että vauhti kiihtyy tuonnempana , ja kiihtyyhän se taas.
On mielenkiintoista koettaa päästä sisään Kiinalaisen kirjailijan maailmankuvaan, ja ihmeelliseltä tuntuu havaita jonkinlainen Amerikan Yhdysvaltoja kohtaan tunnettu - ehkä alemmuudentunto - ja pelko. Kuin suomalainen puhuisi Venäjästä - suuri ja uhkaava mahti.
Muistoja planeetta maasta - kirjasarjan lukeneelle tyyli on tuttu. Ihmeellisiä teknis-filosofisia keksintöjä jotka tuntuvat mahdollisilta ja uskottavilta. Well done, mister Liu.
En varmasti olisi koskaan tarttunut Tiimaan, ellei se olisi tullut vastaan selatessani tulevien kirjajulkaisujen listaa kategoriassa maaginen realismi. Maaginen realismi on nykyään ehkä suosikkilajityyppini ja sitä myös itse kirjoitan mieluiten, joten olin Tiimasta ennakkoon varsin innoissani. No, kirjaa lukiessa kävi varsin pian ilmi, että tarinassa maagisuudella on lopulta vain pieni rooli. Turhan pieni makuuni. Eniten minua kirjassa ilahdutti iäkkäämpi päähenkilö, jonka muistisairauden ja kuurouden sävyttämiin arkisiin kokemuksiin lukija pääsee tutustumaan. Ja Rielin kirjoitustyyli on sympaattinen.
Viides vuodenaika on vuosiin omaperäisin uusi fantasiakirja, jonka olen lukenut. Se esittelee aidosti mielenkiintoisen maailman ja taikuusjärjestelmän, jollaista ei ole toista. Osa kirjan tapahtumista ja elementeistä ällistytti niin, että olin melkein epäuskoinen, kuinka joku voi luoda jotakin niin ainutlaatuista. Lisäksi Jemisin sanoo kirjan kautta asioita esimerkiksi ennakkoluuloista ja seksuaalisuudesta, joita ei liiemmin spekulatiivisen fiktion avulla ole käsitelty. Tästä ilman muuta lisäpisteitä. Kirja on alle 500 sivua mutta täyteläisyytensä ansiosta tuntuu sitäkin tuhdimmalta lukupaketilta.
Kaikesta tästä huolimatta tarina ei syystä tai toisesta kunnolla imenyt minua mukaansa. Se on hyvin synkkä, karu ja raaka, vaikka ei kovin väkivaltainen. En aina jaksanut välittää, mitä henkilöhahmoille on tapahtumassa. Päähenkilöt eivät minusta ole erityisen kiinnostavia, vaikka Essunin kokemat repivät tuskat pystyi tuntemaan omissakin nahoissaan.
Kai olen tarinaorientoitunut lukija, jonka on opittava kunnolla välittämään henkilöhahmoista nauttiakseen lukukokemuksesta kunnolla. Siksi en voinut antaa enempää tähtiä. Ja siksi en luku-urakan valmistuttua kokenut välitöntä tarvetta päästä sarjan kakkososan kimppuun.
"Se on siinä" kuten mertaranta sanoi. Nyt tarvitsen terapiaa traumaperäisen stressihäiriön hoitoon ja mielellään lobotomian sen jälkeen.
ps: sivuja pääsin eteenpäin taas pari kunnes huomasin repineeni itselleni pälvikaljun silkasta v*tutuksesta tätä lukiessa.
Pari sivua pääsin taas eteenpäin kunnes oli pakko laittaa kirja kiinni ja hieroa tinneriä silmiin. Vielä tämän jälkeen viimeinen kirja ja haaste ohi.
pari sivua sain luettua, en tiennyt yhtään missä mennään kun kaikki tähän mennessä testatut kaupunkikirjat jääneet kesken, "paska kaupunni" kuten oulussa lukee talon seinässä
Parin sivun jälkeen tuli fiilis "ei pysty liian hapokasta"
Kidutin itseäni ja koitin tätäkin lukea vaikka ensimmäinen jäi kesken. Hyhhyh
Hyvä kirja
Sakotan arviossani kuitenkin alun takia, koska se oli pakkopullaa ja kamalaa lukea. Onneksi sitkeys voitti :)
Kirja on ilmeisesti jatkoa jollekin aiemmalle tarinalle, jota ei varmaankaan ole edes suomennettu. Ainakaan en ole lukenut sitä, ja muistaakseni vain Haltialaulut on jäänyt itseltäni lukematta (tämän kirjan hahmot eivät vaikuta haltioilta). Ehkä suurin turn-offini kirjan kanssa on juurikin se että minulla ei ole aavistustakaan ketä nämä kirjassa jatkuvasti mainitut henkilöt ovat/olivat. Vaikea oli päästä mukaan tarinaan kun lyhyessä kirjassa on yli viisi tärkeää henkilöä joiden edesottamuksia seurataan jatkuvasti, ja sen ns. "päähenkilön" (yksi kolmesta "uudesta" hahmosta johon voisi samaistua parhaiten) edesottamuksista kerrotaan vähiten.
Varmasti pitäisin kirjasta enemmän jos tietäisin mitä henkilöille on aiemmin tapahtunut, kirjassa kun niistä asioista mainitaan todella ylimalkaisesti silloin tällöin, ja vasta ihan loppupuolella selviää vähän enemmän asioita mutta ei juurikaan yksityiskohtia. Ehkä jollain muulla lukijalla on ollut sama fiilis Kumppanukset -kirjan kanssa, koska jos on jäänyt Drizztin seikkailut lukematta niin tuskinpa siitäkään kirjasta paljon saa irti. Sääli että tälle tarinakokonaisuudelle ei ole tulossa päätöstä lähivuosina, jos koskaan, koska Maailmanjako-sarja oli tarkoitettu prologiksi seuraavaa, "suurempaa" kirjasarjaa varten. Kunnes Wizards of the Coastin kustantamo meni nurin.
Kokoelma klassisia satuja, jotka on muokattu aivan uuteen uskoon. Sadut on kirjoitettu aikuiselle yleisölle ja osassa sivutaan hyvinkin rankkoja teemoja (esim. lapsiin kohdistuva väkivalta). Muutama saduista, erityisesti Hannun ja Kertun muunnos, sai minut ahmimaan tarinaa järkyttyneenä. Osaa lukiessa taas toivoin, että loppuisipa tämä satu jo. Perus novellikokoelma siis. Tuhkimon prinssin kertoma tarina oli ehdoton suosikkini!
Ihan mukava kirja, jonka kanssa viettää iltapäivä. Kerrontatyyli on kiva
Kiva lukea ensi kertaa Helsingin yliopiston opiskelijoista (allekirjoittanut tuntee itsensä viimein nähdyksi) ja tuntui myös varsin realistiselta kuvaukselta (ei pelkkiä bileitä). Varsin pätevää luettavaa, piti otteessaan loppuun asti ja kivasti kerrottu. Mielestäni paljon syvempi ja moniulotteisempi kuin kirjailijan aiemmat kirjat, mutta vielä olisin kaivannut ehkä jotain enemmän... Hallasta mielipiteeni vaihtelivat. Toisaalta tuntui että hän oli ns. "kliseinen" hottisyliluonnollinen ihastus (pointsit tosin siitä, että hän ei ole cis, LGBTQ+ sisältöä ei voi olla ikinä liikaa), mutta ehkä hänessä sitten oli tietynlainen herkkyys ja pidättyväisyys, mikä oli mukavaa vaihtelua. Suosittelen kirjaa!
Nykyajan ja historiallisen jännitysnäytelmän sekoittava kertomus. Sofia päätyy oleskelemaan unenomaisessa talossa nuorisojoukon kanssa, minkä aikana hän joutuu kohtaamaan itsensä ja seurailee mielenkiinnolla historiallisen tarinan vaiheita. Kirja esittää asiansa selkeästi useista aikatasoista ja juonista huolimatta. Henkilöhahmot ovat mielenkiintoisia, joskin kerronta antaa heistä melko yksipuolisen kuvan. Jäi tunne, että heistä olisi ollut lisääkin kerrottavaa. Mielestäni parasta tässä ovat historialliseen Japaniin sijoittuvat kerrontaosiot. Niihin on saatu kirjoitettua jännitettä, joka jää hieman uupumaan nykyajan osioista. Kokonaisuutena viihdyin tämän parissa, vaikka kerronnassa olikin sovellettu enemmänkin sääntöä "kerro, älä näytä", eikä toisinpäin. Kirja on sopivaa lomalukemista ajoittain rankoista teemoistaan huolimatta.
Sain sellaisen kuvan, että kirja on jotenkin valaiseva tai henkeäsalpaava. Ei ollut, tai mun odotukset oli liian korkeella. Ihan viihdyttävä kirja, ei siinä.
Vinkki: Älä missään herranrakkaudessa aloita lukemaan tätä kirjaa illalla. Meni yöunet, koska kirja vei mukanaan.
Hyvä kirja!
Selvästi suurin osa kirjoituksista oli pitkäaikaiselle Keski-Maa-kertomusten ystävälle suunnattoman kiehtovaa luettavaa. Toki eivät aivan kaikki, eikä kirja muutenkaan ole sellainen, että sitä olisi muiden kuin pahimman luokan Tolkien-fanaatikkojen tarkoitus lukea sanasta sanaan. Vai kuvittelitteko, että käyn ne quendin väkiluvun kasvua osoittavat taulukot alaviitteineen ajatuksella läpi?
Olin jo entuudestaan täydellisen vaikuttunut Tolkienin kirjoitusten tarkkuudesta ja yksityiskohtaisuudesta, mutta vasta tämä kirja konkreettisesti osoitti, että Tolkien todella eli ja hengitti luomaansa tarustoa. Hattu pois päästä myös kirjan toimittaneen Carl F. Hostetterin ja suomentaja Jaakko Kankaanpään suuntaan. Epäilemättä keskimääräistä haastavampi teos toimittaa ja kääntää.
Ihan mukava aikamatkatarina. Ei Reynoldsin kärkeä, mutta ihan lukemisen arvoinen kuitenkin.
Jotenkin ei vaan yhtään napannut, ehkä pidän enemmän muunlaisista kirjoista
Ai että, mä kun luulin ettei Mia Vänskän kauhun tasolle Suomessa enää päästäisi, niin Anne Leinonen sen tietenkin teki.
Olen hankkinut Annen ja Eija Laitisen yhdessä kirjoittamat teokset ja jatkanut Annen itsensä kirjoittamien teosten keräilyä. Hienosti on vuosien varrella kirjailijan tuotanto laajentunut alun nuorisokuvauksista steampunkiimaiseen dystopiaan.
On kuulemma tuo Katve jatkoa Metsän Äitin sielunmaisemaan, siinä se hyllyssä todellisuutta halkoo, haluten mua jo avaamaan.
Mullehan on aivan sama, kuka mulle kauhua tarjoaa: on se sitten meidän naisten kärki: Raevaara, Sinisalo, Vänskä, Lucilla Lin tai Anne Leinonen! Kaikki heistä kirjoittaa myös scifiä fantasiaa yms. Eipä siellä enempää ole miehiäkään kunnon kauhun saralla.
Kirjana ostettu- rakkaudella luettu, suosittelen
Upealla kansikuvalla koristeltu juhlakirja Meresmaan 10 vuotisen kirjailijanuran kunniaksi. Kirja sisältää kokoelman keskenään muodoltaan ja tyyliltään erilaisia novelleja, joita yhdistää kuitenkin naiseus. Ne ovat novelleja, jotka juhlistavat naisista kumpuavaa voimaa. Tarinoista huokuu menneiden aikojen ja luonnon kanssa elämisen kiireettömyys - myyttisen naiseuden ydin. Osa novelleista oli minulle hieman rajuja (haluaako joku keskustella esim. sen viimisen novellin housuista!?), mutta hyvin kirjoitettujahan ne kaikki ovat. Kyllä näiden parissa viihtyi.
Oikein mainio antologia. Osa tarinoista onnistui vangitsemaan kauhun olemuksen varsin hyvin, osa ei ihan yltänyt jännitystä korkeammalle.
Tarinat sijoittuvat lähes poikkeuksetta 1800-luvulle joten ovat vähän kuin "aikansa kuvia". Valkoiset kuvataan poikkeuksetta herra-roduksi ja mustat on alennettu lähes eläinten tasolle. Olisiko kirjailijan tarvinnut mennä näin pitkälle immersionsa kanssa kun hän eli kuitenkin 1900-luvulla, sitä voi miettiä. Kirja on jokatapauksessa viihdyttävä.
Tarina kuulostaa hyvältä ennen kuin sitä alkaa lukemaan. Jotenkin aika hukkaan heitetty mahdollisuus. Paljon on scifi-teemaisia asioita, mutta mitään ei oikein selitetä lukijalle mitenkään. Esimerkkinä jollain saarella louhitaan uutta raaka-ainetta, mutta kirjailija ei ikinä kerro milloin ja miten tämä raaka-aine alunperin löydettiin vaikka se onkin ilmeisen tärkeää nykyiselle yhteiskunnalle.
Jos kirja olisi alkanut jonkinlaisella selityksellä vallitsevasta yhteiskunnasta siitä olisi varmasti saanut paremman otteen. Ei oikein riitä että kirjan alussa vain ohimennen mainitaan maailman tuhonneesta ydinsodasta, ja Japanin selviämisestä. Ja sitten muistetaan toki mainita että Venäjä suojeli Japania P-Korean ohjuksilta sodan aikana. Ei käy ilmi kertooko kirja nykyisen maailman tulevaisuudesta vai onko kyseisen maailman historiakin fantasiaa, koska mitään vuosilukujakaan ei pahemmin ole.
On paljon hyviä venäläisiä kirjailijoita ja kirjoja, mutta Sahalinin saari ei valitettavasti kuulu siihen joukkoon.
Minusta kirja on mielenkiintoinen, kerronta suhteellisen sujuvaa ja Daniel päähahmo, joka samaan aikaan tietää ja ei-tiedä mitään.
Suosittelen vaikka kesälukemiseksi.
Ristiriitainen fiilis kun sain viimeinkin useiden kuukausien keskeyttämisien ja jatkamisien jälkeen luettua Fitz'Uljaan tarinan loppuun. Tarinan päättävä osa nitoi aika hyvin yhteen tunteeni sarjan jokaista aiempaa kirjaa kohtaan, myös muita kuin Narri ja Näkijä -trilogian osia. Kirjassa (kirjoissa) itsessään ei ole vikaa; Tapahtumien ja paikkojen kuvailut ovat hyviä ja immersio onnistuu mainiosti. Sivuhahmot ovat yleensä mielenkiintoisia.
Ongelmat alkavatkin päähenkilöistä, ja se teema kantaa sarjan jokaisen kirjan ajan. Fitz'Uljas ei todellakaan ole nimensä mukainen sankari. Tuntuu että kaikki hänen "sankaritekonsa" ovat enemmänkin sattuman (kohtalon?) aikaansaannosta kuin hänen omien kykyjensä tulosta. Minkälainen vakooja saatika salamurhaaja ei opi virheistään, vajoaa täyteen epätoivoon ensimmäisen vastoinkäymisen kohdalla ja jonka ensimmäisen ajatus jokaisessa taistelussa on itsensä uhraaminen, vaikka muitakin vaihtoehtoja olisi? Eihän tätä välttämättä ole ikinä tarkoitettukaan varsinaiseksi sankaritarinaksi, mutta silti toivoin loppuun asti että kirjailija viimeinkin antaisi Fitzin järkeillä asioita kuin rationaalisesti ajattelemaan koulutettu murhaaja, mikä hän olevinaan on. Turha toivo.
En tiedä onko tämä tarkoituksella kirjoitettu Fitzille viaksi vai johtuuko se kirjailijasta itsestään, mutta ei se helpota päähenkilöön samaistumista tai siihen kiintymistä. Sekä Narrista että Näkijästä saa hyvin itsekkään ja paikoitellen lapsellisen kuvan, varsinkin jos kumpaakaan hahmoa vertaa Pörriin joka oletettavasti on vasta noin kymmenvuotias ja silti reagoi tapahtumiin "aikuisia" älykkäämmin. Kertoo myös hyvin paljon jos "kuollut" susi on päähenkilöä viisaampi päätöksissään. En varsinaisesti pitänyt lopetuksesta, mutta mieltäni lämmitti lukea viimeiset viisikymmentä sivua kun saimme viettää vielä hetken vanhojen "ystävien" parissa, vaikka kirja loppuikin aika töksähtävästi. En vihaa Fitziä tai Narria, mutten myöskään pidä siitä että heidät on kirjoitettu idiooteiksi jotka tekevät samat virheet uudelleen ja uudelleen. Mielestäni kirjoissa ei ole sellaista luonnollista kehityskaarta kummankaan hahmon kohdalla, mikä on sääli koska sen takia kirjailija ei saa hahmoista kaikkea potentiaalia esiin. Näiden kahden hahmon kohdalla ei välttämättä uskoisi että he ovat yli viisitoistavuotiaita.
Kuusi tähteä koska kirja oli aika tavanomainen, mutta sen kuitenkin luki mielellään loppuun. Jouduin pitämään pari kuukautta taukoa puolivälin kohdalla ja lukemaan välillä muutaman muun kirjan, mutta Salamurhaajan kohtalo oli kuitenkin tarpeeksi mielenkiintoinen että halusin lukea sen loppuun asti. En rakastanut kirjaa tai koko kirjasarjaa, mutta en toisaalta sitä vihannutkaan.