Yllättävän hyvin koossa pysyvä historiallisen seikkailun tapainen fantasiakertomus. Kirjassa on monta juonihaaraa ja jokaisessa oma päähenkilönsä. Tällainen kerrontaratkaisu johtaisi helposti sekavuuteen, mutta pysyin mukana yllättävän hyvin. Oli hauska arvuutella pahiksen juonia samalla kun juoni alkoi tiivistyä ja henkilöiden polut kohtasivat. Pidin tästä huomattavasti enemmän kuin Greenin edellisestä sarjasta. Kerronta tuntui soljuvan nyt vaivattomammin ja historiallinen miljöö toi mukavaa tunnelmaa.
J.K. Rowlingin "Ikkabog" (Tammi, 2020) on tekijänsä ensimmäinen lastenromaani sitten Harry Potter -sarjan päättymisen, mutta riemu tästä on jäänyt ehkä hieman kirjailijan kyseenalaisista some-näkemyksistä aiheutuneen myrskyn jalkoihin. Rowling kirjoitti "Ikkobogin" Potterien lomassa ja hyllytti sen sitten koska ei halunnut julkaista heti perään lastenkirjaa. Koronapandemian myötä teos viimeisteltiin siihen muotoon jossa se nyt julkaistiin. Suomalaisen kirjan kuvituksesta vastaavat kilpailuun osallistuneet 5-12 -vuotiaat lapset, mikä on ideana varsin mukava.
Lasten saturomaanista on tosiaan kyse, mutta ihan pienemmille ja herkimmille muksuille en menisi kirjaa iltasaduksi lukemaan, sen verran hurjaa ja väkivaltaista on meno. Esimerkkikatkelmana voisi käyttää tätä:
Sotilaat kantoivat Tuhtin ja vaimon, joilla ei ollut lapsia, talosta ulos sidottuina ja suukapuloituina, ja heittivät heidät vankkureihin. Voin yhtä hyvin kertoa jo nyt, että Tuhti ja hänen vaimonsa tapettaisiin ja ruumiit haudattaisiin metsään juuri samalla tavalla kuin sotamies Jousen oli ollut määrä hävittää Lilja.". (s. 168)
Tai sitten tätä:
Pieni hautausmaa orpokodin takaan vastaanotti tasaisena virtana Matteja ja Maijoja, jotka kuolivat ruoan, lämmön ja rakkauden puutteeseen ja jotka haudattiin ilman että kukaan tiesi heidän oikeita nimitään, vaikka toiset lapset surivat heitä kyllä. (s. 245)
Hyvää yötä, nukkukaa hyvin!
Vanhemman lukijan näkökulmasta kirja kertoo heikon monarkian ajautumisesta sotilasdiktatuuriin, jossa todellista valtaa käyttävät häikäilemättömät neuvonantajat välineinään sensuuri, valehteluun pohjautuva tiedonvälitys, poliittiset vangit ja vastustajien murhauttaminen. Linkkejä nykyiseen maailmanmenoon on siis enemmän kuin tarpeeksi.
Synkänpuoleinen kertomus on vauhdikkaasti kirjoitettu ja ahmin sen varsin nopeasti viikonlopun aikana.
Olipa sekava kirja. Tykkäsin kovasti Teemestarin kirjasta ja tässä ei nyt käynyt niin, että olisin ihastunut tähän kirjaan.
Muutama kirjan kohtauksista oli kyllä tosi hyviä, mutta juoni oli mielestäni liian sekava ja henkilöhahmot eivät vaan koskettaneet minua millään tasolla. Enkä tykännyt näiden hahmojen nimistä. Siis esim. Alva niin kuin ALVA. yms. huhhuh.
Odotukset kyllä korkealla Emmi Itärannan uuden kirjan kanssa, mutta tämän jälkeen en halua kyllä siihen heti tarttua. Tämän Kudottujen kujien kaupunki kirjan voisi kyllä myös englanniksi lukea uudestaan.
Jännitys tiivistyy, kun loppu alkaa häämöttää. Tämän kirjan jälkeen Throne of Glass -sarjaa on suomentamatta enää yksi osa! Kirja lähti minulla vähän hitaasti, ehkä syynä oli ärsytykseni edellisen kirjan lopusta ja siitä, että tämä kirja ei antanut helpotusta piinaavaan tilanteeseen. Pikkuhiljaa kirjaan pääsi kuitenkin kiinni ja sehän sitten koukuttikin edellisten osien tapaan. Jännitystä ja romantiikkaa löytyi sivujen välistä, mitäpä sitä muuta kaipaisikaan. No, supervanha kirjasto luemattomine aarteineen toki innosti myös. Tämä sarja alkaa saada samanlaista meininkiä henkilöhahmojen parittamisessa, kuin Mustan tikarin veljeskunta. No huh.
Linnavuoren Tuuli jatkaa mallikkaasti Johanna Valkaman Metsän ja meren suku-sarjaa. Kirjahan paneutuu ensimmäisestä osasta tutun Aurin ja Haakonin tyttären Tuulin elämään, kun tyttö on noin teini-ikäinen. Aikaa on siis kulunut. Pidin Tuulista, hän oli mukavan erilainen kuin äitinsä, mutta silti tästä puuttui jotain. Myös aika hatara rakkaustarina jättää kylmäksi. Henkilökohtaisesti pidin tosi paljon Tommosta, mutta hänen ja Tuulin välinen rakkaus oli hyvin pelkistettyä, enkä oikein voi ottaa sitä vakavasti. En myöskään pitänyt siitä, millaiseksi Haakon oli tässä osassa tehty. Okei, eihän hän nyt mikään kammottava ollut, luultavasti täysin normaali tuon ajan mies, mutta silti hän oli mielestäni muuttunut ensimmäisestä osasta. Eikä mitenkään parempaan suuntaan. Oli myös hassua, kuinka Haakonin ja Aurin välit tuntuivat todella kylmiltä, kun ottaa huomioon millaista intohimoa heidän välillään oli ensimmäisessä kirjassa. Toki, onhan se ymmärrettävää, ettei useiden vuosien jälkeen ole enää sitä samaa intohimoa ja rakkautta, mitä joskus nuorena, mutta olin silti hieman pettynyt. Kirjoissahan on kuitenkin kaikki mahdollista. Ei kaiken tarvitse mennä niin kuin oikeassa elämässä.
Linnavuoren Tuuli on kuitenkin pikku vioistaan huolimatta hyvä ja mukaansatempaava kirja. Toivottavasti sarjan kolmas osa jatkaisi hyvää sarjaa yhtä hyvin, tai peräti paremminkin.
Itämeren Auri on mahtava kirja. Juoni on todella kiva ja hahmot erinomaisia. Tapahtumia on paljon, mutta ei kuitenkaan liikaa. Auri ja Haakon ovat molemmat hyviä hahmoja, ja he ovat ihana pari. Muut hahmot jäävät aika taka-alalle, mutta itseäni se ei haitannut.
Kirjan tapahtumat ovat jännittäviä, mutta mielestäni täysin uskottavia. Vaikka Auri joutuukin kokemaan paljon, niin itselleni ei tullut koskaan sellaista "mitä h*lvettiä"-fiilistä, kuten esimerkiksi Kristiina Vuoren Disa Hannuntytär kirjassa.
Olen todella tyytyväinen, että ostin Valkaman kirjasarjan kolme ensimmäistä osaa, sillä ainakin tämä ensimmäinen osa on hengästyttävän upea. Toivottavasti myös sarjan muutkin osat olisivat.
Äiti maa, isä taivas on mahtava kirja alusta loppuun. Juoni on upea, hahmot todella onnistuneita ja Chagakin ja Kayughin suhde oli todella ihana, vaikka se alkoikin kunnolla vasta kirjan lopussa. Ahmin kirjan niin malttamattomasti, että olin todella pettynyt kun se loppuikin. Olen myös tyytyväinen, ettei kirjassa paneuduttu liikaa ällöttäviin ihmisiin, joita oli muun muassa Harmaalokki. Joskus nimenoman tuollaisten hahmojen liiat ajatukset vievät hieman intoa kirjoihin, joten olen iloinen ettei ainakaan tässä osassa sorruttu siihen.
Äiti maa, isä taivas on upea lisäys kirjahyllyyni, ja toivon todella että sarjan muut osat jatkavat samaa linjaa.
Jokien laulu on todella hyvä kirja. Juoni on hyvä ja uskottava, mutta valitettavasti kirja vähän lässähtää tietyn ajan jälkeen. Itselläni ainakin mielenkiinto lopahtaa tiettyjen tapahtumien myötä, mutta kyllä kirja silti on hyvä. Se pitää lukijan otteessaan taas loppuvaiheessa, ja sen takia se saakin minulta arvosanaksi yhdeksän.
Vain aurinko muistaa on erittäin hyvä kirja. Se tempaa mukaansa jo heti ensisivuilta, mutta valitettavasti omalla kohdallani innostus hieman lopahtaa, kun Kokopelli tulee mukaan kuvioihin. En voinut sietää koko miestä, suurimmaksi osaksi siksi, koska itse ainakin nimenomaan pelkään tuollaisia ihmisiä enemmän kuin tunnen vetoa heihin. Kwani itse oli aivan ihana ja rakastuin suuresti Okalakeen, ja olin aivan raivoissani kun tämä tapettiin. Myös Tolongua oli ihana hahmo, ja mielestäni hän ja Kwani olivat ihana pari. Onneksi näyttää suuresti siltä, että he ovat pari myös seuraavissa osissa.
Vain aurinko muistaa on raskas kirja, mutta myös todella hyvä, mitä ei malta laskea ollenkaan käsistään.
Kehtolaulu on ehdottomasti paras Guestin kirjoista. Se on paikoitellen todella karmiva ja loistavaa luettavaa. Hahmot ovat aikalailla samanlaisia, mitä Guestin muissakin kirjoissa. Päähenkilö on hyvä tyyppi, joka on paikoitellen ärsyttävä. Lapsihahmot ovat kivoja, hieman typeriä, mutta muuten yllättävän hyviä. Ja sitten on se sekopää, jonka järjen juoksua ei voi ymmärtää. Tässä kirjassa tosin sekopää oli täysin yllättäen yksi kirjan päähenkilöistä, ja se oli mielestäni loistava idea. Mielestäni kirjan juoni on erinomainen, siinä on oikeasti pelottavia kohtia, ja olen iloinen että kirjan lapsihahmo joutui kokemaan pahoja asioita.
Kehtolaulu kertoo todella uskottavasti mitä seuraa jos päästään sairaan ihmisen annetaan olla vapaana, eikä asialle tehdä mitään, vain koska hän on rakas perheenjäsen. Kaikki muut joutuvat kärsimään, mutta sehän on tärkeintä, ettei vain se sekopää joudu kärsimään. Kehtolaulu on todellakin parasta Guestia jota olen lukenut, mutta tässäkin kirjassa kirjoitustyyli on paikoitellen tönkköä, joten en voi antaa tällekään kirjalle täysiä pisteitä, vaikka haluaisinkin.
Kauhujen talo on ihan ok, mutta paikoitellen ärsyttävä ja tylsä. Henkilöt ovat ihan hyviä, pakollista sekopäätä lukuun ottamatta. Tässäkin Guestin kirjassa on lapsihahmoja, ja toinen heistä onkin ihan hyvä hahmo. Mutta Kauhujen talo ei ole lähellekään yhtä hyvä mitä Unissakävelijä eikä kirjassa tuntunut olevan minkäänlaista kauhua. Aikamoinen pettymys verrattuna Unissakävelijään.
Unissakävelijä on todella hyvä kirja. Pelottava se ei ole ollenkaan, mutta pari hieman karmivaa kohtaa on kyllä saatu mukaan. Henkilöt ovat onnistuneita, ja olen todella yllättynyt, että myös kirjan lapsihahmot olivat hyviä. En yleensä pidä lapsista, en kirjoissa, enkä oikeassa elämässäkään. Varsinkin kirjan kaksi sekopää hahmoa olivat hyvin luotuja, vaikka toisen sekopäisyys tulikin ilmi vasta kirjan lopussa.
Kirjan ainoa miinus on oikeastaan kirjailijan tapa kirjoittaa. Mielestäni se on hieman tönkkö ja välillä se häiritsi aika paljonkin. Mutta muuten kirja on todella onnistunut ja olen iloinen lukiessani sen.
Saarto ja myrsky on erinomainen jatko-osa erinomaiselle kirjasarjalle. Juoni pysyy edelleen hyvänä ja päähenkilöt ovat aika lailla samanlaisia kuin ensimmäisessä osassa. Alina on edelleen hyvä päähenkilö, mutta Varjo on yhä se koko kirjan kantava voima. Mal ei ole edelleenkään mikään suosikkihahmoni, enkä enää usko pitäväni hänestä kolmannessakaan osassa. Mutta se ei loppujen lopuksi haittaa.
Grishaversumi on upea sarja. Se on erilainen ja kirjailijalla on upea mielikuvitus. Odotan innolla sarjan kolmatta osaa.
Anni on hieno. Jo Valkoinen Kaupunki todisti sen. Heh. Ennemmin sitä lukee hyvin kirjoitettua pornoa kuin katsoo. Ollappa terve ja/tai nuori.
Tämä jo itse sarja alusta loppun oli hyvä vaikka arvostelenkin näin vain tän vikan kirjan
Kirja on ihan ok tosin että sain siitä tietyn kiinostuksen jouduin lukee kirjan uudeleen, koska edellisellä kerralla se oli tylsyyttään jäänyt kesken. Nyt kuitenkin koulu arvo sanalla 9+
Tähän asti hyvä ja tosi mielenkintoinen. Kuten tästä niin edeltäjästä on tehty elokuva versio niin piti ihan kirjastosta käydä lainaane jotta sai uusinna.
Tosi kutkuttavaa, myönnän.
Tietyt jutut meni ohitse tarinassa, mutta muuten ihan hyvä ja hieman erillaisempi kun Kirjailian edeliset kirja.
Sai ainakin mun mielikuvituksen laukkaa.
Koko sarja oli kutkuttava ja siinä sai kuulla hieman historiaakin lopussa. En yhtään ihmettelis vaikka kirjailia tai joku kirjoittais jatkoa tai jotain saman tyylistä.
Kuitenkin hyvä seikailu ja tämän hetkinen päätös erittäin hyvä.
FitzUljaan tarina onneksi jatkuu vielä sarjassa Lordi Kultainen ja Narri ja Näkijä. Koska olen tätä kirjoittaessa jo lukenut kaikki Fitz seikkailut, voin sanoo että kannattaa muidenkin lukasta.
Ensin ajattelin että äh ja sitten ahaa nyt heräs mielenkiinto ja aijon lukee kaikki kirjat.
Surullista päähenkilön kohdalta ja minusta jäi pikusen kesken tarina, mutta muuten erittäin hyvä ja mukaansa tempasi ainakin mut.
Mukava saada 3 osa luettua, siinä tapahtu niin paljon ja jäi silti kesken ootan innolla sitä jos joku suomentaa loput Vampiraatti kirjat.
ihanaa luettavaa ja todella tempaisevaa. Tein ite tästä kolmesta kirjasta koulyesitelmän ylä-asteella koska yksi kirja ei riittäny kertomaan kuinka ihana tänä kirja sarja on.
Ongelmaksi tuli jossain vaiheessa joku tietty jakso mitä en malttanu lukea koska halusin tietää toisesta osa puolesta enemmän mutta se ei haitannu.
Trilogian viimeinen osa on toimintaa täynnä. Ahneet noidat himoitsevat voimallista rumpua päähenkilömme yrittäessä pitää sen poissa heidän näpeistään. Tämä oli sarjan kirjoista hidaslukuisin, tarina ei koskaan päässyt oikein käyntiin. Yleinen toivottomuus ja vaikeus masensi. Kirjan loppu yllättikin minut, koska se oli tyyliltään jokseenkin muusta kertomuksesta poikkeava. Sijoitan tämän trilogian mielessäni niihin sarjoihin, joiden idea on kiva ja kiinnostava, mutta joiden lukeminen vain jostain syystä oli työn ja tuskan takana.
Olen perillinen sarjan suuri ystävä jo pitkältä aikaväliltä, mutta tämä kirja oli suuri pettymys. Tarina ei suuremmin jatkanut aiemmin kerrottua tarinaa eikä avannut kuin hieman Eragonin tulevaisuutta. Ikäänkuin kirja olisi kirjoitettu ja tuotettu vain rahan saamiseksi, siitä puuttui kokonaan aiempien kirjojen luonne.