Risingshadow 2025
21.04.2025 - 31.12.2025 (91 päivää jäljellä)
Risingin 2025 lukuhaaste on suunniteltu innostamaan lukijoita tutustumaan monipuolisesti erilaisiin etenkin spekulatiivisesta fiktiosta tuttuihin teemoihin ja tyylilajeihin. Koska vuosi on jo melko pitkällä, aloitamme Risingin ensimmäisen lukuhaasteen 25 haastetehtävällä. Tartu haasteeseen ja astu tarinoiden kiehtoviin maailmoihin, joissa seikkaileminen elähdyttää niin sydäntä kuin mieltäkin!
Näytä osallistumisohjeetNäin osallistut lukuhaasteeseen:
Kirjaudu sisään sivustolle.
Paina tekstiä "Osallistu" sen haastetehtävän kohdalla, johon haluat lisätä lukemasi kyseiseen tehtävään sopivan kirjan. Kirjan tulee olla luettu (tai kuunneltu) vuoden 2025 aikana.
Jos luit kirjan englanniksi ja se löytyy englanninkielisen Risingin kirjatietokannasta, valitse "Englanti" kohdasta "Vaihda kirjan kieli (Suomi / Englanti)"
Kirjoita "Kirjan nimi" -kenttään kirjan nimi. Kentän alle aukeaa valikko, jossa on ehdotuksia Risingin tietokannasta löytyvistä samannimisistä kirjoista. Jos lukemasi kirja löytyy valikosta, klikkaa sitä. Jos kirjaa ei löydy Risingin tietokannasta, kirjoita kirjan koko nimi ja kirjailija.
Jos haluat, voit kirjoittaa alempaan tekstikenttään lyhyen perustelun, miksi lukemasi kirja sopii kyseiseen haastetehtävään.
- Paina lopuksi "Tallenna".
Lukuhaasteet
1. Kirja, jossa päähenkilö matkustaa toiseen maailmaan
Saavuttanut 11: Freyja (★25/25), Eija (24/25), Lukutoukka78 (22/25), HourglassEyes (21/25), Skie (18/25), Hiistu (16/25), Wicked-Willie (13/25), Joutsen (12/25), Kuolintodistusaineisto (11/25), Miiwuska (9/25), Maiju (4/25)
Skie: North is the Night - Emily Rath
2. Kirja, jonka kannessa on lohikäärme, avaruusalus tai linna
Saavuttanut 13: Freyja (★25/25), Eija (24/25), Lukutoukka78 (22/25), HourglassEyes (21/25), Hiistu (16/25), Georgi (15/25), Wicked-Willie (13/25), Joutsen (12/25), Kuolintodistusaineisto (11/25), Mehto (10/25), Miiwuska (9/25), Aulis (6/25), Maiju (4/25)
Hiistu:
Petoksen lohikäärmeet (Dragonlance: Kohtalot #1) - Margaret Weis, Tracy Hickman |
★ 8
Perustelut: Kannessa on oletettavasti Saber, kuparinen lohikäärme. Se rakastaa kimaltavia ja värikkäitä rihkamakoruja, mutta oli valmis luopumaan aarteestaan auttaakseen ystäväänsä. Pidin hahmosta. "Täällä on niin ikävystyttävää, etten pysy nahoissani. Harkitsin jopa parin tilan ryöstämistä, jotta tapahtuisi edes jotain."
Hobitti - J. R. R. Tolkien |
Käärmeenlumooja (Faunoidit #1) - Annukka Salama |
★ 8
Perustelut: Kovakantisen painoksen kannessa on kirjan nimen päällä pieni lohikäärmeen hahmo.
3. Scifi-klassikko tai uudempi tieteiskirjallisuuden helmi
Saavuttanut 12: Freyja (★25/25), Eija (24/25), Lukutoukka78 (22/25), HourglassEyes (21/25), Skie (18/25), Hiistu (16/25), Wicked-Willie (13/25), Pisania (13/25), Kuolintodistusaineisto (11/25), Mehto (10/25), Miiwuska (9/25), Darkki (3/25)
The Currency of War (The Imperials Saga #4) - Melinda Snodgrass |
★ 9
Perustelut: Olen alusta lähtien pitänyt Snodgrassin luomasta The Imperials Sagasta. Imperials saga alkaa päähenkilöiden aloittaessa opiskelut sota-akatemiassa, High Groundissa ja osien edetessä hahmot aikuistuvat ja päätyvät kuka mihinkin tehtäviin valtakunnan palveluksessa. Taisteluita avaruudessa kuitenkin riittää, niin poliittisia kuin valloituksellisiakin ja niiden lomassa ehditään setviä välejä ja suhteita.
Enemmän kuin ihminen (Ursa Science Fiction #11) - Theodore Sturgeon |
★ 9
Perustelut: Scifiklassikko vuodelta 1953. Olin lukenut kirjan lähes 20 vuotta sitten aiemmin. Arvosanan perusteella pidin kirjasta tuolloin, mutta nyt huomattavasti enemmän. ( Pitäisi alkaa lukea oman kirjahyllyn sisältöä enemmänkin uudelleen. Monet olen lukenut aikana, jolloin en vielä antanut arvosanoja ollenkaan ja muistikuvatkin niistä hataria)
Viimeinen kiitoshymni - Walter M. Miller, Jr. |
★ 7
Perustelut: Dystooppisen scifin klassikko-osastoa.
4. Kirja kotimaiselta spekulatiivisen fiktion kirjoittajalta
Saavuttanut 12: Freyja (★25/25), Eija (24/25), Lukutoukka78 (22/25), HourglassEyes (21/25), Skie (18/25), Hiistu (16/25), Pisania (13/25), Wicked-Willie (13/25), Joutsen (12/25), Maiju (4/25), Satakieli (2/25), Orca (1/25)
Sunfloweria - Maarit Verronen |
★ 7
Perustelut: Verronen on pitkän linjan kotimainen spefikirjailija, mutta tämä hänen uusimpansa ei ollut spefiä. Se kertoo matkasta läheiseen sotaa käyvään maahan, jota johtaa sankarilliseti entinen tv-koomikko. Mistäköhän Maarit onkin saanut innoituksensa?
HourglassEyes: Kristiina Vuori: Siipirikko
Perustelut: Krisiina Vuoren historialliset romaanit nojaavat oikeisiin tapahtumiin vaikka ovatkin fiktiota kirjailijan vapauden sävyttäminä.
Yliaika - Piia Leino |
★ 7
Perustelut: Piia Leinon toinen lähitulevaisuuteen sijoittuva dystopia. Aiemmin olen lukenut teoksen Taivas. KIrjailijan näkemykset ovat olleet mielenkiintoisia, joten tarkoitus on lukea hänen myöhempikin tuotanto.
Entropia - Helena Waris, Janne Nykänen |
Surma - Maiju Ihalainen |
5. Fantasiakirja, jossa ei ole mukana taikuutta
Saavuttanut 6: Freyja (★25/25), Eija (24/25), Lukutoukka78 (22/25), HourglassEyes (21/25), Georgi (15/25), Wicked-Willie (13/25)
Muistamisen taito (Läntisen rannan aikakirjat #3) - Ursula K. Le Guin |
★ 6
Perustelut: Taikuutta esiintyy vain kerrotuissa tarinoissa, mutta itse päätarinan maailmassa ei ole taikuutta. Päähenkilöllä on kyky nähdä tulevaa, jota en taikuudeksi laske. Kirjan fantasia maailmakin on kovin samanoloinen kuin 1820 luvun Amerikan etelävaltioiden realistinen maailma aikakauden harjoittaman orjuuden näkökulmasta.
Ennen päivänlaskua ei voi - Johanna Sinisalo |
★ 8
Perustelut: Kirjassa on tarustojen hahmoja, mutta ei taikuutta.
6. Kauhukirja, joka pitää sinut hereillä yöllä
Saavuttanut 6: Freyja (★25/25), Eija (24/25), Lukutoukka78 (22/25), HourglassEyes (21/25), Skie (18/25), Hiistu (16/25)
Risteily - Mats Strandberg |
★ 9
Perustelut: Oli sen verran hyvää kauhua, ettei olisi malttanut mennä nukkumaan.
Musta kuu - Mia Vänskä |
★ 6
Perustelut: Kirja on nopealukuinen ja tulin lukeneeksi sitä myös yöaikaan, kun en halunnut keskeyttää.
Pimeällä puolella - Stephen King |
★ 9
Perustelut: En nyt voi sanoa valvovani Kingin kirjojen vuoksi, mutta saatan miettiä pari sekuntia ennen kuin pimeässä lasken nilkkani sängystä lattialle.
Hiljainen sydän - Juha-Pekka Koskinen |
★ 5
Perustelut: Kauhua on kirjassa aika minimaalisesti, mutta joo, yöllä tuli luettua.
7. Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuteen
Saavuttanut 10: Freyja (★25/25), Eija (24/25), Lukutoukka78 (22/25), HourglassEyes (21/25), Hiistu (16/25), Pisania (13/25), Wicked-Willie (13/25), Joutsen (12/25), Toni (6/25), Maiju (4/25)
Nälkäpeli: Elonkorjuun sarastus (Nälkäpeli) - Suzanne Collins |
★ 6
Perustelut: Tarina sijoittu tarkkaan määrittelemättömään tulevaisuuteen. Jos alkuperäinen
trilogia oli n. 300 vuoden päässä tulevaisuudessa sen ilmestymisen aikoihin ja tämän kirjan tapahtumat on 24 vuotta ennen sitä, niin se sijoittuu tästä hetkestä n. 250 vuoden päähän.
Varjomi - Hannu Rajaniemi |
★ 7
Perustelut: Tarina sijoittuu verrattain lähitulevaisuuteen, 2030-luvun loppuun ja sitä seuraavalle vuosikymmenelle. Lukuharrastuksen myötä on tullut kohdattua monenlaisia tulevaisuudenkuvia, mutta nyt oikeastaan ensimmäistä kertaa tuli olo, etten varmaan selviytyisi tulevasta. Biotekniikan ja tekoälyn värittämä elämä saattaa olla liian monimutkaista. Siellä on sanoja, joissa on sekaisin isoja ja pieniä kirjaimia.
Metsän peitto - Linnea Kuuluvainen |
★ 6
Perustelut: Tapahtumat sijoituvat kahteen aikatasoon, joista toinen on v. 2060 ja toinen 2084.
8. Kirja, jossa hyvän ja pahan välinen taistelu on keskiössä
Saavuttanut 7: Freyja (★25/25), Eija (24/25), Lukutoukka78 (22/25), HourglassEyes (21/25), Hiistu (16/25), Kuolintodistusaineisto (11/25), Aulis (6/25)
Dracula: Selkokirja - Bram Stoker
Perustelut: Klassinen hyvyyden ja pahuuden taistelu.
9. Kirja, joka aloittaa sarjan
Saavuttanut 13: Freyja (★25/25), Eija (24/25), Lukutoukka78 (22/25), HourglassEyes (21/25), Skie (18/25), Hiistu (16/25), Georgi (15/25), Wicked-Willie (13/25), Joutsen (12/25), Kuolintodistusaineisto (11/25), Mehto (10/25), Miiwuska (9/25), Darkki (3/25)
Keskiyön peli (Slayton #1) - Caroline Mitchell |
★ 6
Perustelut: Onneksi tarina sai päätöksen, vaikka kyseesä sarjan aloitus.
Taikuuden laiva (Elolaivat #1) - Robin Hobb |
★ 10
Perustelut: Kirja aloittaa Elolaivat-trilogian. Neljännesvuosisata kului, mutta nyt sarja vihdoin saadaan suomeksi.
10. Kirja, jossa päähenkilö on epätavallinen olento
Saavuttanut 9: Freyja (★25/25), Eija (24/25), Lukutoukka78 (22/25), HourglassEyes (21/25), Skie (18/25), Georgi (15/25), Pisania (13/25), Mehto (10/25), Toni (6/25)
Kirke - Madeline Miller |
Fledgling - Octavia E. Butler |
★ 3
Perustelut: Vampyyri
Vahalapsi - Olga Ravn |
★ 8
Perustelut: Kertoja on nukke, joka on pääasiallisesti valmistettu vahasta.
Vahalapsi - Olga Ravn |
★ 7
Perustelut: Kertoja on kaikkitietävä ja -näkevä vahanukke, jota käytetään välineenä noituudessa.
Skie: Sierra Greer - Annie Bot
11. Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat ainakin osittain veden alle
Saavuttanut 7: Freyja (★25/25), Eija (24/25), Lukutoukka78 (22/25), HourglassEyes (21/25), Georgi (15/25), Mehto (10/25), Aulis (6/25)
Yön aaveet - James Herbert |
★ 6
Perustelut: Tarinassa on lampi, joka liittyy olennaisesti juoneen. Pinnan allakin käydään.
Kapteeni Nemo: Merten syvyyksissä - Jules Verne |
★ 6
Perustelut: Tarinassa kolutaan sukellusveneellä merialueita ympäri maapallon ja tarinan henkilöt saavat ihastella vedenalaisen maailman kauneutta ja ihmeellisyyttä.
12. Kirja, jossa päähenkilö kamppailee oman identiteettinsä kanssa
Saavuttanut 9: Freyja (★25/25), Eija (24/25), Lukutoukka78 (22/25), HourglassEyes (21/25), Skie (18/25), Hiistu (16/25), Georgi (15/25), Joutsen (12/25), Kuolintodistusaineisto (11/25)
Dirty Magic (Prospero's War #1) - Jaye Wells |
★ 8
Perustelut: Kate haluaa todistaa pätevyytensä poliisina, mutta menneisyys taikuutta käyttävänä alkemistina rikollissyndikaatin keskiössä aiheuttaa ristiriitoja - varsinkin kun Kate on päättänyt ettei enää ikinä koske taikuuteen millään tavoin.
13. Uusintalukeminen vanhasta suosikistasi
Saavuttanut 13: Freyja (★25/25), Eija (24/25), Lukutoukka78 (22/25), HourglassEyes (21/25), Skie (18/25), Wicked-Willie (13/25), Joutsen (12/25), Kuolintodistusaineisto (11/25), Mehto (10/25), Toni (6/25), Aulis (6/25), Darkki (3/25), Satakieli (2/25)
Freyja: Kärpästen herra: sarjakuvaromaani - William Golding & Aimée Jongh
Perustelut: Pitämäni klassikon uudelleenluku sarjakuvasovituksena.
HourglassEyes: Robin Cook: Kuoleman ruhtinas
Perustelut: Luin nuorenpana todella paljon Cookin kirjoja, suorastaan ahmin niitä. Lukuvälimatkaa on ehtinyt yhtäkkiä kertyä yli 10 vuotta.
22.11.63 - Stephen King |
Suden tie - Beth Lewis |
★ 9
Perustelut: Melko tuore uusintaluku - 8,5 vuoden takainen. Yksi suosikeistani. Viimeksi alku ei ollut mielestäni vetävä, mutta nyt kyllä veti alusta loppuun.
14. Kirja, jonka löysit Risingshadow’n kautta
Saavuttanut 7: Freyja (★25/25), Eija (24/25), Lukutoukka78 (22/25), Georgi (15/25), Pisania (13/25), Wicked-Willie (13/25), Miiwuska (9/25)
Taipumattomat - Emilia Hart |
★ 6
Perustelut: Löydän melkein kaikki luettavani täältä.Tuskin olisi osunut tämä kirja muualta silmään.
15. Kirja, jonka maailmassa haluaisit elää vähintään yhden päivän
Saavuttanut 9: Freyja (★25/25), Lukutoukka78 (22/25), HourglassEyes (21/25), Skie (18/25), Hiistu (16/25), Georgi (15/25), Joutsen (12/25), Mehto (10/25), Miiwuska (9/25)
HourglassEyes: May Orawan (MAME): The Boy Next World
Perustelut: MAME:n kirjat sijoittuvat kyllä nykypäivän Thaimaaseen, mutta hän on luonut BL kirjoillaan tavallaan oman universuminsa, jossa eri kirjojen hahmoilla on yhteyksiä toisiinsa. Haluasin todellakin viettää edes yhden päivän seuraamassa näiden hahmojen keskinäistä elämää ja olla mukana kokemassa erilaista kulttuuria.
Skie: Before We Say Goodbye - Toshikazu Kawaguchi
16. Teos, jossa aikamatkustus on keskeisessä roolissa
Saavuttanut 8: Freyja (★25/25), Eija (24/25), Lukutoukka78 (22/25), HourglassEyes (21/25), Skie (18/25), Georgi (15/25), Pisania (13/25), Wicked-Willie (13/25)
Hive (Madders of Time #1) - D. L. Orton |
★ 8
Perustelut: Kirjassa matkataan menneisyyteen estämään katastrofeja, jotka toteutuessaan tuhoavat tulevaisuuden.
Rauhallisuuden meri (Keltainen kirjasto) - Emily St. John Mandel |
★ 9
Perustelut: Aikainstituutio tutkii epäilyä siitä, onko maailma simulaatio, ja lähettää tutkijan eri aikakausiin, joissa on havaittu häiriö ajan kulussa.
22.11.63 - Stephen King |
17. Kirja, jossa rakkaus syntyy odottamattomassa ympäristössä tai tilanteessa
Saavuttanut 9: Freyja (★25/25), Eija (24/25), Lukutoukka78 (22/25), HourglassEyes (21/25), Skie (18/25), Georgi (15/25), Pisania (13/25), Joutsen (12/25), Miiwuska (9/25)
HourglassEyes: CEO ft. ENNICE: The Next Prince #1
Perustelut: Khaninin ja Charanin orastava suhde alkaa heikolta pohjalta, kun jälkimmäinen ilmestyy Englantiin hakemaan kuolleeksi luulleen -ja asiasta täysin tietämättömän - kuningassuvun perillisen takaisin kotimaahan. Charanin päärooli on olla vastahakoisen prinssin henkivartijana.
Aika-arkku - Andri Snær Magnason |
★ 8
Perustelut: Prinsessa on suljettu arkkuun, johon aika ei pääse tunkeutumaan. Kannen avaa varkaisiin tullut poika. He tapaavat toisiaan kerran kuussa vuosien ajan, mutta prinsessassta se tuntuu vain lyhyeltä ajalta. He rakastuvat toisiinsa kuin varkain.
Salome - Anu Holopainen |
★ 6
Perustelut: Tarinassa on androidi Salome, tämän omistaja Santeri sekä sijaissynnyttäjä Milja. Kuka rakastuu kehenkin ja missä tilanteessa selviää lukiessa. Rakkaus ei syty tavanomaisessa tilanteessa eli voinee sanoa, että tilanne on odottamaton.
18. Kirja, jossa esiintyy tekoäly tai robotti
Saavuttanut 9: Freyja (★25/25), Eija (24/25), Lukutoukka78 (22/25), Skie (18/25), Hiistu (16/25), Georgi (15/25), Pisania (13/25), Wicked-Willie (13/25), Toni (6/25)
19. Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat autioituneeseen tai dystooppiseen maailmaan
Saavuttanut 10: Freyja (★25/25), Eija (24/25), Lukutoukka78 (22/25), Skie (18/25), Hiistu (16/25), Georgi (15/25), Pisania (13/25), Wicked-Willie (13/25), Kuolintodistusaineisto (11/25), Aulis (6/25)
1984 - George Orwell |
Kuolintodistusaineisto:
Rotukarja - Agustina Bazterrica |
Asema 11 (Keltainen kirjasto) - Emily St. John Mandel |
★ 7
Perustelut: Tapahtumat sijoittuvat nopeasti levinneen ja hyvin tappavan influenssapandemian jälkeiseen maailmaan. Sivistyksestä ja ihmiskunnasta on vain rippeitä jäljellä.
Aulis:
1984 - George Orwell |
Entropia - Helena Waris, Janne Nykänen |
20. Kirja, joka pelottaa enemmän ajatuksen tasolla kuin konkreettisesti
Saavuttanut 9: Freyja (★25/25), Eija (24/25), Lukutoukka78 (22/25), Skie (18/25), Hiistu (16/25), Georgi (15/25), Pisania (13/25), Kuolintodistusaineisto (11/25), Miiwuska (9/25)
Otavaisen olkapäillä - Laura Mauro |
★ 6
Perustelut: Olen onnekas, kun en ole joutunut kokemaan sotaa henkilökohtaisesti. Tässä maailman tilanteessa sodan uhka pelottaa.
21. Kirja, jonka kansi on erityisen upea tai omaperäinen
Saavuttanut 9: Freyja (★25/25), Eija (24/25), HourglassEyes (21/25), Skie (18/25), Hiistu (16/25), Pisania (13/25), Joutsen (12/25), Kuolintodistusaineisto (11/25), Mehto (10/25)
Keuhkopuiden uni - Siiri Enoranta |
★ 9
Perustelut: Kansi miellyttää silmää ja kuvastaa hyvin kirjan omaperäistä maailmaa.
Maahan kätketty (Julia Malmros #2) - John Ajvide Lindqvist |
★ 7
Perustelut: Pidän tummahkon vihreän ja syvän punaisen yhdistelmästä. Enkoskaan valitse kirjaa kannen perusteella, mutta synkät kannet miellyttävät.
HourglassEyes: Ari Väntänen: Stam1na: Muistipalatsi
Perustelut: Mustalle pohjalle on kullanvärisenä painettu tietenkin teoksen nimi ja muutoin on käytetty kansikuvaa tyyliteltäessä Stam!nan hammaslogoa, joka kiertää myös raameina kannen sekä muodostaa muutkin kuvat kannessa. Aika tyylikäs sanoisin.
22. Kirja, joka on julkaistu vuonna 2025
Saavuttanut 9: Freyja (★25/25), Eija (24/25), Lukutoukka78 (22/25), HourglassEyes (21/25), Skie (18/25), Pisania (13/25), Miiwuska (9/25), Toni (6/25), Aulis (6/25)
Harhakoto - Reetta Vuokko-Syrjänen |
HourglassEyes: Ayano Yamane: Crimson Spell #7
Perustelut: Englanninkielinen painos julkaistiin tämän vuoden huhtikuussa.
23. Kirja, jonka valitsit sattumalta
Saavuttanut 8: Freyja (★25/25), Eija (24/25), Lukutoukka78 (22/25), HourglassEyes (21/25), Skie (18/25), Hiistu (16/25), Joutsen (12/25), Mehto (10/25)
Freyja: One Coin - Nainen joka huijasi koko maailmaa - Nikolay Stoyanov
Perustelut: Tuli vastaan äänikirjana, ei ollut suunnitelmissa etukäteen lukea.
HourglassEyes: Minta Suzumaru: Takara's Treasure
Perustelut: Tämä osui vahingossa silmääni, kun etsin luettavaa. Olin juuri vähän aikaa sitten katsonut kyseisen tv-sarjan, enkä tuolloin huomannut, että se perustui mangaan. Koska pidin sarjasta, halusin lukea myös tämän.
24. Kirja, joka on ollut pitkään lukulistallasi
Saavuttanut 11: Freyja (★25/25), Eija (24/25), HourglassEyes (21/25), Hiistu (16/25), Georgi (15/25), Wicked-Willie (13/25), Pisania (13/25), Joutsen (12/25), Kuolintodistusaineisto (11/25), Mehto (10/25), Toni (6/25)
HourglassEyes: Lizzie Pook: Helmenkalastajan tytär
Perustelut: Lukukappale oli lojunut kirjahyllyssä jo muutaman vuoden. Aina välillä se pyöri käsissäkin, selvästikin vuoroaan odottaen. Kaunis kansikin houkutteli aina lukemaan.
Nousu - Nicholas Binge |
★ 7
Perustelut: Suomentamisestaan lähtien ollut lukulistalla ja sattumalta tuli vastaan äänikirjana.
The Hatmakers (Cordelia Hatmaker #1) - Tamzin Merchant |
★ 6
Perustelut: Tämä oli kirjaston verkkosivuilla pitämässäni hyllyssä useita vuosia. Enpä olisi sitä kai vieläkään lukenut ilman tätä haastetta.
25. Kirja, joka muutti tapaasi ajatella tai katsoa maailmaa
Saavuttanut 5: Freyja (★25/25), Eija (24/25), HourglassEyes (21/25), Skie (18/25), Georgi (15/25)
Freyja: Yöllisen koiran merkillinen tapaus - Mark Haddon
Perustelut: Päähenkilöllä on Aspergerin syndrooma ja kirja on kirjoitettu hänen näkökulmastaan. Myös lukija uppoaa tähän maailmannäkemykseen.
Viimeinen ihminen - Mary Shelley |
★ 7
Perustelut: Kirja sai pohtimaan minkälaisen maapallon ihminen jättää jälkeensä, kun katoaa maailman kartalta. Miten visionäärit tai scifi kirjailijat ovat onnistuneet ennustuksissaan tulevaisuuden maailmasta ja ihmisistä? Kirja kuvaa ihmiskunnan tuhoa n. 275 vuoden päähän tarinan kirjoitus ajankohdasta (n. vuosia 2080-2100). Tarinassa luonto on edelleen hyvin elinvoimainen ja kaunis. Ei saasteita, eikä teknologiakaan ole mihinkään kehittynyt. Oikeastaan mIkään ei ole muuttunut 1800 luvun alun maailmasta. Ainoastaan saatetaan lentää silkkisellä ilmapallolla Euroopan halki nopeasti - kuudessa päivässä, kun muuten aikaa kuluuu paljon enemmän lähinnä hevosten avulla ja hevosilla pääasiassa kuljetaankin. Kirjailijalla ei ole ollut aavistustakaan miten maailma tulee kehittymään niin hyvässä kuin pahassa( jo tähän mennessä nyt 200 vuoden päässä kirjoitus ajankohdasta). Osataanko nykyään ennustaa yhtään paremmin 275 vuoden päähän?
HourglassEyes: Marina Ovsjannikova: No War - Toimittajan taistelu sotaa vastaan
Perustelut: En ole yllättynyt siitä, että Venäjällä pimitetään kansalta tietoa, se on ollut päivänselvää. Mutta propagandan mittasuhteet jaksavat silti hämmästyttää nykymaailmassa- vaikka ei kai pitäisi, onhan Pohjois-Koreakin aivan oma lukunsa.
Skie: One for my enemy - Olivie Blake