Haudattu jättiläinen
Alkuteos ilmestynyt 2015. Suomentanut Helene Bützow. Päällys: Jussi Kaakinen. Sidottu, kansipaperi.
Tähtifantasia-palkinto 2017. World Fantasy -palkintoehdokas 2016, Mythopoeic-palkintoehdokas 2016, Dublinin kirjallisuuspalkintoehdokas 2017.
Tarunhohtoinen vaellus Kuningas Arthurin valtakunnassa
Kymmenen vuotta odotettu romaani kertoo kadonneista muistoista, rakkaudesta, kostosta ja sodasta.
Maaginen Haudattu jättiläinen sijoittuu muinaisille Britteinsaarille. Roomalaiset ovat kauan sitten lähteneet, ja Britannia on hitaasti raunioitumassa. Ihmiset ovat kuin noiduttuja, saamattomia ja muistinsa menettäneitä. Onneksi sentään maata repineet brittien ja saksien väliset sodat ovat ohi.
Iäkäs pariskunta, Axl ja Beatrice, päättää lähteä etsimään pitkään kadoksissa ollutta poikaansa. He eivät muista pojan nimeä eivätkä sitä, missä tämä on. Yrittäessään ratkaista arvoitusta he vaeltavat sumussa ja sateessa yli kukkuloiden ja kohtaavat palavia kyliä, eksyneitä sotureita ja miekkataisteluita. Unenomainen, runollinen kerronta osoittaa taas Ishiguron kirjallisen mestaruuden.
”Sukupolvensa paras ja omaperäisin kirjoittaja.” – Mail on Sunday
”Ishiguro ei pelkää suuria, henkilökohtaisia teemoja, eikä epäile käyttää myyttejä, historiaa ja fantasiaa apunaan. Haudattu jättiläinen on poikkeuksellinen romaani.” – kirjailija Neil Gaiman
”Kaunis, viipyilevä kertomus käyttää keskiaikaisen romanssin taustaa pohdinnalle sodasta, syyllisyydestä, muistista ja rakkaudesta.” – Tähtifantasia-palkintoraati
Kazuo Ishiguro
Kazuo Ishiguro syntyi Nagasakissa Japanissa vuonna 1954 ja muutti Britanniaan 1960. Hän opiskeli Kentin yliopistossa Canterburyssa sekä East Anglian yliopistossa. Nykyisin hän asuu Lontoossa.
Ishiguro on saanut teoksistaan lukuisia tunnustuksia, kuten Booker-palkinnon 1989. Ole luonani aina (2000) oli Booker-palkintoehdokas ja Arthur C. Clarke -palkintoehdokas. Vuonna 2008 Times-lehti valitsi Ishiguron 50 parhaan toisen maailmansodan jälkeisen brittikirjailijan listan sijalle 32. Haudattu jättiläinen (2015) sai Tähtifantasia-palkinnon. Ishiguro sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2017.
Keltainen kirjasto
”Keltainen kirjasto syntyi vuonna 1954 Suomeen, jossa oli pulaa kaikesta – myös hyvästä käännöskirjallisuudesta. Niukkuuden ja epävarmuuden keskellä Keltainen kirjasto oli raikas tuuli, joka lennätti pölyä niin kirjahyllyistä kuin ajatuksista ja avasi ikkunoita ympäröivään maailmaan. Keltainen kirjasto on kasvanut yhdessä Suomen kanssa ja täyttänyt maailmankirjallisuuden ystävien hyllyt ja yöpöydät. Se on taistellut hyvän proosan, sanomisen vapauden ja ihmisyyden puolesta, naurattanut, itkettänyt, hämmentänyt, sivistänyt ja kansainvälistänyt ikäluokan toisensa jälkeen. Keltaisen kirjaston täyttäessä vuonna 2004 viisikymmentä vuotta, on se jo pitkään ollut Suomen kaikkien aikojen pitkäikäisin kirjasarja ja kansainvälisestikin ainutlaatuinen ilmiö. Maailma sarjan ympärillä on nyt tietenkin täysin toinen kuin sen syntyessä. Suomi on vauras ja kansainvälinen, vaikutteet ja viettelykset virtaavat vapaasti. Mutta Keltaisen kirjaston lupaus on se mikä ennenkin: tarjota suomalaisille valikoima parasta ajankohtaista maailmankirjallisuutta. Runsauden keskellä raikkaalta tuntuu, että parhaan tunnistaa helposti ja siihen on helppo tarttua.” (Tammi)
Sarja sisältää 365 pääteosta ja yhteensä teoksia 81 kpl.
Kirja-arvioita
Kirjasta on vaikea sanoa millä asteikolla siitä pidin. Lukukokemuksena kirja ei ollut kokoajan parasta mahdollista, välillä sisällössä oli melko puuduttavaakin sanailua. Mutta kun kirjan saa päätökseen, lukeminen palkitaan. Lopetus on varsin onnistunut ja se saa viimeistään miettimään tarinan merkitystä. Tulkintoja voi olla useita, mutta itselleni se kuvasti vanhenemista, elinikäistä kumppanuutta ylä- ja alamäkineen, luopumista ja myös anteeksiantoa. Tarina on pohjimmiltaan haikea.