Kertomus näkevistä
Alkuteos ilmestynyt 2004. Suomentanut Erkki Kirjalainen.
1. painos: Tammi, 2007. Keltainen kirjasto 380. Kansi: Markko Taina. Sidottu, kansipaperi.
2. painos: Tammi, 2011. Keltainen pokkari. Nidottu.
Nobelistin satiirinen teos
José Saramago yllättää jälleen; yli 80-vuotiaan nobelistin mielikuvitus on yhä ehtymättömän virkeää ja uusiutuvaa. Satiirisessa romaanissaan kirjailija ampuu täyslaidallisen valtaa pitäviä poliitikkoja kohti, mutta osansa saa siinä sivussa myös enemmän kaupallisesta menestyksestä kuin asiallisesta tiedonvälityksestä huolehtiva lehdistö. Portugalissa teos herätti ilmestyttyään närkästystä.
Tarina alkaa vaaleista, joiden tulos on maan pääkaupungissa yllättävä: valtaosa äänestyslipuista on tyhjiä. Järkyttynyt hallitus järjestää uudet vaalit, mutta tyhjien äänien osuus vain lisääntyy. Demokratia on vakavasti uhattuna, ja kaupunkiin julistetaan poikkeustila. Hallinnolliset elimet siirretään pois pääkaupungista, ja ministerit maalailevat kauhukuvia sekasorrosta, joka oman onnensa nojaan jäävässä kaupungissa pian syntyy. Ironista kyllä elämä jatkuu siellä rauhallisempana ja järjestys moitteettomampana kuin ennen, aivan kuin asukkaat olisivat vain onnellisia kun konsensuspoliitikoista on päästy eroon. Tässä vaiheessa selviää, että olemme samassa kaupungissa, jossa viisi vuotta aikaisemmin kaikki sokeutuivat muutaman viikon ajaksi. Kyseessä on siis eräänlainen sisarteos Saramagon 1995 julkaistulle kirjalle Kertomus sokeudesta (suom. 1997).
Kertomus näkevistä on kiistatta Saramagon hauskin ja nenäkkäin teos. Teksti on paikoin tarkoituksellisen sekavaa ja monimutkaista poliittista parodiaa, kun vaikuttaa siltä etteivät puhujat itsekään aivan tarkkaan tiedä, mitä kliseillään tarkoittavat. Saramago korostaa haluavansa tuoda esiin sen, kuinka konsensusdemokratia on vieraantunut yhä kauemmas äänestäjistä. Länsimaisesta demokratiasta on siten tulossa eräänlainen poliittisen eliitin diktatuuri, jossa päättäjät ratkaisevat asiat niin kuin heille itselleen sopii. Tätä ajatusta Saramago valaisee kaunokirjallisin keinoin. Rohkeiden kärjistysten ja tunteisiin vetoamisen avulla hän esittää saman ravistelevan kysymyksen kuin Jeesuksen Kristuksen evankeliumissa: Mihin te oikeastaan uskotte?
“surkuhupaisa mutta raastava poliittinen satiiri *****” – Anne Helttunen, Me Naiset 2008/3
“Kertomus näkevistä on herkullisen humoristisena alkava, vähitellen synkempiin sävyihin kietoutuva satiiri siiitä, miten herkästi ihmisten ja ihmisjoukkojen sosiaalinen ja yhteiskunnallinen näkökyky kaihiutuvat.” – Arto Virtanen, Parnasso 2007/5
“Kertomus näkevistä on yksi Saramagon hauskimmista teoksista. Tyyli on paikoin tarkoituksellisen sekavaa ja monimutkaista poliittista parodiaa, jota teoksen henkilöt eivät aina itsekään tahdo ymmärtää. Varsin uskottavalla tavalla Saramago nostaa esiin konsensusdemokratiaan liittyvät vieraantumisen ja välinpitämättömyyden teemat.” – Jouni Huhtanen, Lapin Kansa 15.10.2007
José Saramago
José Saramago (1922–2010) oli Nobel-palkittu portugalilainen kirjailija. Hän syntyi maanviljelijäperheeseen pienessä Azinhagan kylässä Lissabonista pohjoiseen. Saramago vietti lapsuutensa pääasiassa lukutaidottomien äidinpuoleisten isovanhempiensa luona, kun vanhemmat kiersivät työnhaussa. Saramago on kertonut lukeneensa F. E. Sillanpään romaanin Hurskas kurjuus ollessaan nuori ja ihmetelleensä, kuinka tarkasti kirja kuvasi hänen omaa elämäänsä Portugalin maaseudulla ja myöhemmin Lissabonissa.
Keltainen kirjasto
”Keltainen kirjasto syntyi vuonna 1954 Suomeen, jossa oli pulaa kaikesta – myös hyvästä käännöskirjallisuudesta. Niukkuuden ja epävarmuuden keskellä Keltainen kirjasto oli raikas tuuli, joka lennätti pölyä niin kirjahyllyistä kuin ajatuksista ja avasi ikkunoita ympäröivään maailmaan. Keltainen kirjasto on kasvanut yhdessä Suomen kanssa ja täyttänyt maailmankirjallisuuden ystävien hyllyt ja yöpöydät. Se on taistellut hyvän proosan, sanomisen vapauden ja ihmisyyden puolesta, naurattanut, itkettänyt, hämmentänyt, sivistänyt ja kansainvälistänyt ikäluokan toisensa jälkeen. Keltaisen kirjaston täyttäessä vuonna 2004 viisikymmentä vuotta, on se jo pitkään ollut Suomen kaikkien aikojen pitkäikäisin kirjasarja ja kansainvälisestikin ainutlaatuinen ilmiö. Maailma sarjan ympärillä on nyt tietenkin täysin toinen kuin sen syntyessä. Suomi on vauras ja kansainvälinen, vaikutteet ja viettelykset virtaavat vapaasti. Mutta Keltaisen kirjaston lupaus on se mikä ennenkin: tarjota suomalaisille valikoima parasta ajankohtaista maailmankirjallisuutta. Runsauden keskellä raikkaalta tuntuu, että parhaan tunnistaa helposti ja siihen on helppo tarttua.” (Tammi)
Sarja sisältää 365 pääteosta ja yhteensä teoksia 81 kpl.
Kirja-arvioita
Maagiseksi realismiksi luokiteltu Kertomus näkevistä ei ole ainoastaan selittämättömien tapahtumien kuvaus, vaan myös yhteiskuntaa peilaava kannanotto. Saramago kirjoittaa lämpimästi mutta terävästi demokratian epäkohdista näyttämällä yksittäisten ihmisten näkökulmien kautta sekä monitasoisen ja tarkkasilmäisen dialogin kautta. Teoksen maailma on läpeensä inhimillinen, niin hyvässä kuin pahassa. Lukukokemustani häiritsi ainoastaan se, että vaikka teos oli itsenäinen jatko osa kirjalle Kertomus sokeudesta, tunsin jääväni jostakin tasosta paitsi, kun en ollut sitä lukenut. Suosittelen siis tarttumaan siihen ensiksi. Myös valloittava epäsuora kerronta kävi toisinaan raskaaksi, kun dialogit oli ladottu peräkkäisiksi teksteiksi eikä erotettu esimerkiksi omille riveilleen. Toisaalta sävyeron kannalta valinta on perusteltu, mutta lukijan täytyy aluksi totutella lukuisia aukeamia kestäviin kappaleisiin. Erinomainen ja ajatuksia herättävä lukukokemus, joka tosin tuntuisi hiukan kaipaavan alleen Kertomusta sokeudesta. Epäsuora kerronta on loistavaa ja ihmisluonnon kuvaus terävää mutta silti niin kovin armollista. Suosittelen ajankohtaisista aiheista kiinnostuneille lukijoille sekä epäsuoran kerronnan ystäville.