Paroni puussa
Alkuteos ilmestynyt 1957. Suomentanut Pentti Saarikoski. Päällys: Martti Mykkänen. 4. painos 2004. Sidottu, kansipaperi.
Viareggio-palkinto 1957.
Kesäkuun 15. päivänä
1767 kieltäytyi kaksitoistavuotias Cosimo Piovasco di Rondó, paroni di
Rondón esikoinen ja arvonimen perijä, syömästä etanoita perheen
ruokapöydässä. Hän karkasi kotoa, nousi puuhun ja vannoi, ettei tule
alas milloinkaan. Tämä oli ainoa ehdoton periaate jota hän elämässään
seurasi; muuten hän oli varsin järkevä ja kohtuullinen mies jonka
ajatukset pysyivät maan pinnalla vaikka hän itse olikin puussa. Hän eli
omalla erikoisella tavallaan värikkään ja runsaan elämän, hän suri,
iloitsi, rakasti ja vihasi, hän kasvoi mieheksi, koukistui vanhukseksi
ja kuoli lopulta elämästä kyllänsä saaneena.
Eletään tieteellisten ja yhteiskunnallisten vallankumousten aikaa.
Puissa elävälle paronille sattuu toinen toistaan merkillisempiä
tapauksia, jotka – niin kuin kirjoittaja sanoo – kertominen muuttaa
tosiksi, jos ne ovat keksittyjä, ja keksityiksi jos ne ovat tosia. Hän
rakastaa Violaa, naapurin amatsonityttöä, opiskelee vanhan apotin
johdolla, taistelee turkkilaisia merirosvoja vastaan, kirjoittaa
tutkielmia ja julkaisee sanomalehtiä. Hän perehtyy uusiin keksintöihin
ja aatteisiin ja käy kirjeenvaihtoa valistusfilosofien kanssa. Cosimo
on viisas ja oikeamielinen ihminen, idealisti joka haluaa että kaikki
ihmiset muuttaisivat puihin elämään -vasta sitten hän itse laskeutuisi
takaisin maahan.
Käännetty englanniksi The Baron in the Trees
Italo Calvino
Italo Calvino (1923–1985) on 1900-luvun loppupuoliskon tunnetuin italialainen kirjailija. Hän sai lukuisia kirjallisuuspalkintoja ja esiintyi usein Nobel-pohdinnoissa, mutta ei ehtinyt saada palkintoa.
Italo Calvino syntyi Kuubassa 1923. Hänen vanhempansa olivat italialaisia, ja perhe muutti pian Italiaan. Nuoruutensa Calvino vietti San Remossa. Hän opiskeli Torinon yliopistossa 1941–47. Valmistuttuaan Calvino työskenteli kustannustoimittajana ja kirjallisuusarvostelijana. Calvino meni naimisiin Ester Judith Singerin kanssa 1964. Vuosina 1964–80 hän asui Pariisissa ja sittemmin Roomassa. Calvino kuoli vuonna 1985.
Keltainen kirjasto
”Keltainen kirjasto syntyi vuonna 1954 Suomeen, jossa oli pulaa kaikesta – myös hyvästä käännöskirjallisuudesta. Niukkuuden ja epävarmuuden keskellä Keltainen kirjasto oli raikas tuuli, joka lennätti pölyä niin kirjahyllyistä kuin ajatuksista ja avasi ikkunoita ympäröivään maailmaan. Keltainen kirjasto on kasvanut yhdessä Suomen kanssa ja täyttänyt maailmankirjallisuuden ystävien hyllyt ja yöpöydät. Se on taistellut hyvän proosan, sanomisen vapauden ja ihmisyyden puolesta, naurattanut, itkettänyt, hämmentänyt, sivistänyt ja kansainvälistänyt ikäluokan toisensa jälkeen. Keltaisen kirjaston täyttäessä vuonna 2004 viisikymmentä vuotta, on se jo pitkään ollut Suomen kaikkien aikojen pitkäikäisin kirjasarja ja kansainvälisestikin ainutlaatuinen ilmiö. Maailma sarjan ympärillä on nyt tietenkin täysin toinen kuin sen syntyessä. Suomi on vauras ja kansainvälinen, vaikutteet ja viettelykset virtaavat vapaasti. Mutta Keltaisen kirjaston lupaus on se mikä ennenkin: tarjota suomalaisille valikoima parasta ajankohtaista maailmankirjallisuutta. Runsauden keskellä raikkaalta tuntuu, että parhaan tunnistaa helposti ja siihen on helppo tarttua.” (Tammi)