Aika suuri hämäys
Alkuteos ilmestynyt 2010. Suomentanut Heikki Karjalainen. Kansi: Jussi Kaakinen. Sidottu, kansipaperi.
Los Angeles Timesin kirjapalkinto 2010, Salon-lehden kirjapalkinto 2010, National Book Critics Circlen palkinto 2010, The Tournament of Books -voittaja 2011, Pulitzer-palkinto 2011. Orange-palkintoehdokas 2011, Pen Faulkner -palkintoehdokas 2011, vuonna 2019 The Guardianin listalla The 100 best books of the 21st century sijalla 24.
Newyorkilainen Sasha työskentelee levy-yhtiössä johtaja Benny Salazarin assistenttina. Romaanin alussa hän on ensitreffeillä Alex-nimisen miehen kanssa.
Sitten ollaankin Sashan pomon Bennyn matkassa. Hiljattain eronnut mies muistelee nuoruuttaan San Franciscossa. Hän kuului punkkariporukkaan, soitti bändissä ja tapasi levy-yhtiöpomo Loun, joka auttoi hänet uralla alkuun.
Seuraavan jakson kertojana on Loun poika Rolph ja tapahtumapaikkana Afrikka 70-luvulla. Lou on vienyt lapsensa safarille. Mukana on myös erinäisiä rock-tähtiä, joista yksi joutuu leijonan raatelemaksi.
Välillä käydään Dollyn, uransa pelastusta yrittävän pr-naisen, matkassa väliamerikkalaisessa diktatuurissa, jota johtavan kenraalin julkisuuskuvaa Dolly yrittää kohentaa lavastamalla tälle suhteen amerikkalaisen näyttelijättären kanssa.
Romaanin yksi luku on powerpoint-muodossa ja sen kertoja on Sashan tytär Ally; eletään vuotta 2020 ja jotain. Hämäävää, kuinka nopeasti aika kuluikaan!
”Aika suuri hämäys edustaa yhtä aivan erityisen hienoa kirjallisuuden (tai minkä tahansa taiteen) lajia: sekä kokeellista että vetovoimaista.” – Kyösti Niemelä, Image 2012/3
”Pulizer-palkittu Aika suuri hämäys on pirteä, pohdiskeleva, haikea ja hurmaava kirja. Egan kuvaa elämän suuria muutoksia, tärkeitä kohtaamisia ja ajan haipumista. — — Kirja on helposti lähestyttävä ja sen parissa viihtyy koko illan.” – Me Naiset 2012/18
”Jennifer Egan pyyhkäisi palkintopöydät puhtaiksi tällä raikkaalla ja modernilla romaanillaan. — — Kirja on kokoelma traagisista ja yllätyksellisistä hetkistä, jolloin herkullisen henkilögallerian tärkeät elämänvaiheet risteilevät keskenään”. – Antti Virolainen, Ilta-Sanomat 12.5.2012
”Eganin henkilögalleria pitää lukijan hyppysissään, kun jokaisesta henkilöstä löytyy mutkan takaa taas jotain uutta.” – Sirpa Ylönen, Warkauden lehti 19.5.2012
”Aika suuri hämäys on moneen kertaan palkittu teos, eikä ihme. Jennifer Egan kirjoittaa nykyihmisen tuntemasta onttoudesta näkökulmaa vaihdellen ja erinomaista (ja ironista!) populaarikulttuurin tuntemusta osoittaen.” – Jukka Väänänen, Apu 2012/21
”Tuntuu nokkelalta olematta teennäinen. Aidosti erilaiselta. Lukija nauttii huomatessaan, kuinka tarinoiden langanpäät solmiutuvat yhteen. Kirja luo myös kiehtovan tulevaisuudenvision sosiaalisesta mediasta.” – Maija Kangasluoma, Trendi 2012/5
Jennifer Egan
Yhdysvaltalaisen Jennifer Eganin (s. 1962) viides kirja Aika suuri hämäys (2010) sai sekä Pulitzer- että National Book Critics Circlen palkinnon. Lisäksi se oli ehdolla Orange- ja Pen Faulkner -palkinnon saajaksi. Eganin kertomuksia on julkaistu muun muassa The New Yorker- ja Harper's Magazine -lehdissä. Hän kirjoittaa säännöllisesti The New York Timesiin ja on saanut useita palkintoja tutkivasta journalismistaan. Egan asuu Brooklynissa ja hänen perheeseensä kuuluu mies ja kolme poikaa.
Kuva: Tammi.
Keltainen kirjasto
”Keltainen kirjasto syntyi vuonna 1954 Suomeen, jossa oli pulaa kaikesta – myös hyvästä käännöskirjallisuudesta. Niukkuuden ja epävarmuuden keskellä Keltainen kirjasto oli raikas tuuli, joka lennätti pölyä niin kirjahyllyistä kuin ajatuksista ja avasi ikkunoita ympäröivään maailmaan. Keltainen kirjasto on kasvanut yhdessä Suomen kanssa ja täyttänyt maailmankirjallisuuden ystävien hyllyt ja yöpöydät. Se on taistellut hyvän proosan, sanomisen vapauden ja ihmisyyden puolesta, naurattanut, itkettänyt, hämmentänyt, sivistänyt ja kansainvälistänyt ikäluokan toisensa jälkeen. Keltaisen kirjaston täyttäessä vuonna 2004 viisikymmentä vuotta, on se jo pitkään ollut Suomen kaikkien aikojen pitkäikäisin kirjasarja ja kansainvälisestikin ainutlaatuinen ilmiö. Maailma sarjan ympärillä on nyt tietenkin täysin toinen kuin sen syntyessä. Suomi on vauras ja kansainvälinen, vaikutteet ja viettelykset virtaavat vapaasti. Mutta Keltaisen kirjaston lupaus on se mikä ennenkin: tarjota suomalaisille valikoima parasta ajankohtaista maailmankirjallisuutta. Runsauden keskellä raikkaalta tuntuu, että parhaan tunnistaa helposti ja siihen on helppo tarttua.” (Tammi)
Kirjassa kerrotaan monen hahmon elämästä pätkiä. Eri henkilöiden elämät kohtaavat tai sivuuttavat toisiaan. Pidin tästä tarinoiden yhteen nivoutumisen ideasta, vaikka itse tarinat eivät niin minuun purreetkaan. (12.8.2020)