Kuunkajo
Alkuteos ilmestynyt 2016. Suomentanut Aleksi Milonoff. Kannen kuva: Adalis Martinez. Sidottu, kansipaperi.
Romaani, muistelma vai silkkaa sumutusta?
Michael Chabon käy tarun ja toden rajaa huimaavan hienossa Kuunkajossa.
Kertojan isoisä on kuolinvuoteellaan, kun menneisyys alkaa purkautua hämmästyneenä kuuntelevan lapsenlapsen (nimeltään Mike Chabon) korviin. Tarina polveilee sotienvälisen ajan amerikanjuutalaisista natsi-Saksan häviöön, newyorkilaisesta vankilasta Floridan eläkeläisiin, avaruuden valloituksesta Amerikan loiston himmenemiseen. Kuunkajo valehtelee sujuvasti totuudesta, kertoo yhden miehen elämäntarinan sellaisena kuin muistot ovat: repaleita, aukkoja, hyviä tarinoita jotka muuttuvat tosiksi, totuuksia joita kukaan ei usko. Kuunkajo on Chabonin taidonnäyte, romaani aikakaudesta, joka versoi sodan varjosta.
”Kuunkajossa Michael Chabon on uskaliaimmillaan, liikuttavimmillaan, omimmillaan.” – The Guardian
”Olipa sitten totta tai tarua, teos on kiistämättä tarinankerronnan mestarinäyte.” – Independent
Michael Chabon
Michael Chabon (s. 1963) on yhdysvaltalainen kirjailija. Chabon syntyi Washington DC:ssä ja kasvoi Columbiassa Marylandissa. Hänen vanhempansa olivat juuriltaan puolalaisia, liettualaisia ja venäläisiä. Lapsena hän uppoutui supersankarisarjakuviin. Chabonin esikoisromaani Pittsburghin mysteerit (1988) ilmestyi kirjoittajan ollessa 24-vuotias, ja siitä tuli suuri menestys. Romaani oli nuoruuskuvaus kaupungista, jossa Chabon opiskeli kirjallisuutta. Chabon asuu Berkeleyssä Kaliforniassa vaimonsa, kirjailija Ayelet Waldmanin kanssa. Heillä on neljä lasta. Chabon noudattaa säännöllistä työrytmiä ja pyrkii kirjoittamaan tuhat sanaa päivässä. Kirjailijana Chabon on puhunut lajityyppiviihteen puolesta ja yhdistellyt sitä korkeakirjallisiin päämääriin. Tieteis- ja fantasiakirjallisuuden puolelta Chabonin vaikuttajiin ovat kuuluneet muun muassa Ursula K. Le Guin, Ray Bradbury ja Jorge Luis Borges.
Keltainen kirjasto
”Keltainen kirjasto syntyi vuonna 1954 Suomeen, jossa oli pulaa kaikesta – myös hyvästä käännöskirjallisuudesta. Niukkuuden ja epävarmuuden keskellä Keltainen kirjasto oli raikas tuuli, joka lennätti pölyä niin kirjahyllyistä kuin ajatuksista ja avasi ikkunoita ympäröivään maailmaan. Keltainen kirjasto on kasvanut yhdessä Suomen kanssa ja täyttänyt maailmankirjallisuuden ystävien hyllyt ja yöpöydät. Se on taistellut hyvän proosan, sanomisen vapauden ja ihmisyyden puolesta, naurattanut, itkettänyt, hämmentänyt, sivistänyt ja kansainvälistänyt ikäluokan toisensa jälkeen. Keltaisen kirjaston täyttäessä vuonna 2004 viisikymmentä vuotta, on se jo pitkään ollut Suomen kaikkien aikojen pitkäikäisin kirjasarja ja kansainvälisestikin ainutlaatuinen ilmiö. Maailma sarjan ympärillä on nyt tietenkin täysin toinen kuin sen syntyessä. Suomi on vauras ja kansainvälinen, vaikutteet ja viettelykset virtaavat vapaasti. Mutta Keltaisen kirjaston lupaus on se mikä ennenkin: tarjota suomalaisille valikoima parasta ajankohtaista maailmankirjallisuutta. Runsauden keskellä raikkaalta tuntuu, että parhaan tunnistaa helposti ja siihen on helppo tarttua.” (Tammi)
Keltainen kirjasto sisältää 364 kirjaa, sekä 48 sarjaa täydentävää teosta — sarja laajenee lisää 1 uuden kirjan julkaisemisen myötä.