Risingshadow
Spekulatiivista fiktiota
  • Koti
    • Etusivu
    • Tietoa meistä
    • Artikkelit
    • Uutiskirje
    • Käyttöehdot
    • Sivuston ylläpitäjät
    • English (EN)
  • Selaa
    • Uusimmat tapahtumat
    • Uutuuskirjat
    • Tulossa kirjoja
    • Kirjalistaushaku
    • Kirja-arviot
    • Tyylilajit
  • Yhteisö
    • Keskustelut
    • Uusimmat viestit
    • Uusimmat aiheet
    • Kuumimmat aiheet
    • Suosituimmat aiheet
    • Haku
  • Haaste
    • Lukuhaasteet
    • Kirjavisa
  • Kirjaudu

Kivinen lautta

Keltainen kirjasto
José Saramago
Kivinen lautta (Keltainen kirjasto) - José Saramago
  ★ 6.00 / 1
1★2★3★4★5★16★7★8★9★10★

Suomentanut Jyrki Lappi-Seppälä. Päällys: Eero Heikkinen. Sidottu, kansipaperi.

Portugalilaisen mestarikertojan veijarimainen ja samalla syvän filosofinen tarina suuresta maantieteellisestä ja poliittisesta mullistuksesta, joka erottaa Pyreneiden niemimaan Euroopan mantereista.

Tässä kirjassa Euroopan yhdentymiskehitys saa vakavan kolauksen: Pyreneiden vuoristoon ilmestyy halkeama, joka kasvaa kasvamistaan, ja lopulta Iberian niemimaa muuttuu saareksi, joka hitaasti lipuu yhä kauemmaksi muusta Euroopasta.

Seurauksena on varsinainen kansainvaellus: turistit pakenevat päätä pahkaa kotimaihinsa ja niemimaan asukkaat lähtevät kodeistaan ja täyttävät tyhjiksi jääneet hotellit. Espanjan ja Portugalin viranomaiset ovat ymmällä, kukaan ei tiedä millaisiin toimiin olisi ryhdyttävä. Mediat välittävät jatkuvasti muuttuvia tietoja ja uutisia, tutkijat tarjoavat yhä uusia selityksiä, kirkko uusia profetioita, huhut uusia kauhukuvia. Manner-Euroopassa kutsutaan koolle kriisikokouksia, Nato ja EU ottavat kantaa, nuoret osoittavat mieltään vakuuttaen, että hekin ovat iberialaisia.

Romaanin keskushahmoiksi nousee muutama ihminen, jotka kaikki tuntevat syyllisyyttä tapahtuneesta: mies joka on heittänyt ison kiven mereen, nainen joka on kaapaissut kepillä maata, mies jota kottaraisparvi alkaa seurata, nainen joka alkaa purkaa sukkaa ja siitä kokonaisen lankavuoren. Toisistaan kuultuaan he hakeutuvat yhteen ja lähtevät yhdessä vaellukselle, etsimään selitystä. Heitä seuraten Saramago punoo omaperäisellä tyylillään kokoon fantastisen tarinan, joka on tulvillaan historiallisia viittauksia ja herkullisia assosiaatioita ja välittää samalla kirjailijan näkemyksen Espanjan ja Portugalin roolista ja asemasta Euroopan kansojen yhteisössä.

Adlibris: tarkista saatavuus

Kirjan tilaus
Adlibris
BookBeat
FinlandiaKirja
Nextory
Storytel

Arvosanani kirjalle
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Omassa pääkirjahyllyssäni
Muokannut 23.04.2021
Luokitus: Maaginen realismi, Elokuva
Julkaistu: 1994 (Tammi)
Alkuperäinen nimi 'A Jangada de Pedra'
Englanninkielinen versio The Stone Raft

Käyttäjät lukeneet myös

Nälkätaiteilija
  ★ 8.86 / 14
Suomaa
  ★ 8.84 / 13
Haarautuvien polkujen puutarha
  ★ 8.70 / 13
Kafka rannalla (Keltainen kirjasto)
  ★ 8.64 / 47
Tuulen varjo (Unohdettujen kirjojen hautausmaa)
  ★ 8.50 / 108
Namiyan puodin ihmeet
  ★ 8.30 / 10
Väärän kissan päivä
  ★ 8.28 / 22
Aiheeseen liittyviä keskusteluja
Aloita uusi keskustelu (Vieraat tervetulleita)
Onko sinulla kysymyksiä kirjasta tai haluatko jakaa mielipiteesi? Liity keskusteluun!
José Saramago

José Saramago

José Saramago (1922–2010) oli Nobel-palkittu portugalilainen kirjailija. Hän syntyi maanviljelijäperheeseen pienessä Azinhagan kylässä Lissabonista pohjoiseen. Saramago vietti lapsuutensa pääasiassa lukutaidottomien äidinpuoleisten isovanhempiensa luona, kun vanhemmat kiersivät työnhaussa. Saramago on kertonut lukeneensa F. E. Sillanpään romaanin Hurskas kurjuus ollessaan nuori ja ihmetelleensä, kuinka tarkasti kirja kuvasi hänen omaa elämäänsä Portugalin maaseudulla ja myöhemmin Lissabonissa.

Lue lisää ...

Saramago itsekin joutui jo varhain keskeyttämään koulun mennäkseen työhön. Hän kouluttautui teknikoksi ja työskenteli myöhemmin vakuutusvirkailijana, toimittajana ja kirjallisuuskriitikkona. Saramago avioitui 1944 konekirjoittaja Ilda Reisin kanssa. Pariskunnalla oli yksi tytär. He erosivat vuonna 1970. Saramago erotettiin 1975 Diário de Noticias -lehden toimittajan tehtävistä, mutta hän itse kiitti erottamista sanoen, että sen ansiosta hänestä tuli kirjailija. Saramago oli vuodesta 1988 naimisissa espanjalaisen, Sevillassa vuonna 1950 syntyneen toimittaja Pilar del Ríon kanssa. Vuodesta 1992 Saramago asui Lanzarotessa Kanariansaarilla.

Nobelin kirjallisuuspalkinnon Saramago sai vuonna 1998. Palkintolautakunnan perustelujen mukaan hän ”tuo mielikuvituksen, myötätunnon ja ironian kannattelemilla vertauksillaan pakenevan todellisuuden yhä uudelleen käden ulottuville”. Hän sai myös suurimman portugalinkielisen kirjallisuuden palkinnon Prémio Camõesin ja hänen teoksiaan on käännetty yli 40 kielelle. Saramago oli vuodesta 1969 Portugalin kommunistisen puolueen jäsen ja ateisti. Nämä aiheuttivat kiistoja perinteisesti katolisessa Portugalissa.

Saramago tunnettiin sekä myötätuntoisena arjen ja ihmisten kuvaajana että terävänä satiirikkona, jolla oli herkkyyttä ajan ilmiöille ja tunnelmille. Hänellä oli oma jäljittelemätön tyylinsä: pitkät ilmavat virkkeet toivat kerrontaan puheen rytmiä. Saramago luonnehti itse tyyliään kirjalliseksi versioksi tavasta, jolla ihmiset aiemmin kertoivat tarinoita toisilleen. Saramagon satiirikon uraan vaikuttivat erityisesti Miguel de Cervantes, Nikolai Gogol, Michel Montaigne ja Franz Kafka, joita hän arvosti suuresti. Saramago kuitenkin totesi, että suoranaisia esikuvia hänellä ei ole.

Saramago nousi kuuluisuuteen historiallisella suurromaanilla Baltasar ja Blimunda (1982), jota myytiin yksin Portugalissa lähes 100 000 kappaletta. Jeesuksen Kristuksen evankeliumi (1991) kertoo Saramagon oman version Jeesuksen elämästä. Saramagon romaanissa Jeesuksen ristinkuolema johtaa ihmiskunnan pakottavaan syyllistämiseen. Katolisen kirkon lisäksi myös Portugalin silloinen oikeistolainen hallitus hyökkäsi romaania vastaan ja yritti poistaa kirjan Euroopan unionin kirjallisuuspalkinnon ehdokaslistalta. Kiista sai kansainväliset mittasuhteet, ja kiusallisen tilanteen ratkaisemiseksi romaanin ehdokkuus palautettiin. José Saramagon mielestä jumala on ihmisten elämän pahin turhuus. ”Jumalan ja uskonnon nimissä ihmiset ovat tehneet paljon pahaa toisilleen.” Saramagon mielestä maailmassa ei ole aihetta optimismiin, vallitsevaan olotilaan tyytymiseen. ”Pessimisti haluaa parempaa maailmaa, hänellä on järkeä haluta muuttaa sitä.” Saramagon mielestä ihminen pystyy myös hyvään: kirjoittamaan kirjallisuutta, tekemään taidetta ja säveltämään musiikkia.

Saramagon kuuluisimpia romaaneja on Kertomus sokeudesta (1995). Teokseen perustuva elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2008. Oikukas kuolema (2005) käsittelee nimensä mukaisesti kuolemaa, mutta on elämänmyönteisintä Saramagoa. Kirjailija Juha Itkonen kirjoittaa: ”En tiedä ketään, joka kuvaisi ihmisten välistä yhteyttä yhtä herkästi ja kauniisti kuin Saramago parhaimmillaan.”

Saramago vieraili Suomessa 2007. Esiintymistilaisuudet olivat yleisömenestyksiä ja osoittivat Saramagon kuuluvan suomalaisten suosikkikirjailijoihin. José Saramago kuoli kesäkuussa 2010 kotonaan Lanzarotella. Hän oli kuollessaan 87-vuotias. Hänen ruumiinsa vietiin portugalilaisella sotilaskoneella takaisin Portugaliin haudattavaksi.

Suomennetut romaanit

Baltasar ja Blimunda (1982)
Ricardo Reisin viimeinen vuosi (1984)
Kivinen lautta (1986)
Lissabonin piirityksen kirjuri (1989)
Jeesuksen Kristuksen evankeliumi (1991)
Kertomus sokeudesta (1995)
Kaikkien nimet (1997)
Luola (2001)
Toinen minä (2002)
Kertomus näkevistä (2004)
Oikukas kuolema (2005)
Elefantin matka (2008)

Kuva: Tammi

Keltainen kirjasto

”Keltainen kirjasto syntyi vuonna 1954 Suomeen, jossa oli pulaa kaikesta – myös hyvästä käännöskirjallisuudesta. Niukkuuden ja epävarmuuden keskellä Keltainen kirjasto oli raikas tuuli, joka lennätti pölyä niin kirjahyllyistä kuin ajatuksista ja avasi ikkunoita ympäröivään maailmaan. Keltainen kirjasto on kasvanut yhdessä Suomen kanssa ja täyttänyt maailmankirjallisuuden ystävien hyllyt ja yöpöydät. Se on taistellut hyvän proosan, sanomisen vapauden ja ihmisyyden puolesta, naurattanut, itkettänyt, hämmentänyt, sivistänyt ja kansainvälistänyt ikäluokan toisensa jälkeen. Keltaisen kirjaston täyttäessä vuonna 2004 viisikymmentä vuotta, on se jo pitkään ollut Suomen kaikkien aikojen pitkäikäisin kirjasarja ja kansainvälisestikin ainutlaatuinen ilmiö. Maailma sarjan ympärillä on nyt tietenkin täysin toinen kuin sen syntyessä. Suomi on vauras ja kansainvälinen, vaikutteet ja viettelykset virtaavat vapaasti. Mutta Keltaisen kirjaston lupaus on se mikä ennenkin: tarjota suomalaisille valikoima parasta ajankohtaista maailmankirjallisuutta. Runsauden keskellä raikkaalta tuntuu, että parhaan tunnistaa helposti ja siihen on helppo tarttua.” (Tammi)


Keltainen kirjasto sisältää 365 kirjaa, sekä 49 sarjaa täydentävää teosta.

Paroni puussa (Keltainen kirjasto #29)
  ★ 7.42 / 19
Uljas uusi maailma (Keltainen kirjasto #40)
  ★ 7.36 / 95
Ritari joka ei ollut olemassa (Keltainen kirjasto #41)
  ★ 7.60 / 15
Nollapiste (Keltainen kirjasto #54)
  ★ 6.00 / 2
Koko kosmokomiikka (Keltainen kirjasto #93)
  ★ 7.20 / 10
Halkaistu varakreivi (Keltainen kirjasto #96)
  ★ 7.78 / 18
Teurastamo 5 (Keltainen kirjasto #98)
  ★ 7.76 / 69
Jumala teitä siunatkoon, herra Rosewater (Keltainen kirjasto #107)
  ★ 7.22 / 14
Mestarien aamiainen (Keltainen kirjasto #117)
  ★ 8.40 / 10
Kissan kehto (Keltainen kirjasto #124)
  ★ 7.40 / 22
Näkymättömät kaupungit (Keltainen kirjasto #127)
  ★ 8.10 / 19
Äiti yö (Keltainen kirjasto #134)
  ★ 7.48 / 19
Hui hai eli jäähyväiset yksinäisyydelle (Keltainen kirjasto #140)
  ★ 6.74 / 15
Tämä vaikea elämä (Keltainen kirjasto #152)
  ★ 8.00 / 4
Titanin seireenit (Keltainen kirjasto #153)
  ★ 7.62 / 21
Sähköpiano (Keltainen kirjasto #169)
  ★ 6.92 / 13
Jos talviyönä matkamies (Keltainen kirjasto #178)
  ★ 7.06 / 31
Kalmasilmä (Keltainen kirjasto #180)
  ★ 6.62 / 13
Talvinen tarina (Keltainen kirjasto #192)
  ★ 7.00 / 10
Galápagos (Keltainen kirjasto #200)
  ★ 6.72 / 18
Rottarouva (Keltainen kirjasto #209)
  ★ 7.00 / 3
Minun kansani, minun rakkaani (Keltainen kirjasto #219)
  ★ 7.66 / 6
Oscar ja Lucinda (Keltainen kirjasto #230)
  ★ 5.50 / 2
Baltasar ja Blimunda (Keltainen kirjasto #236)
  ★ 6.00 / 1
Hokkus pokkus (Keltainen kirjasto #244)
  ★ 6.10 / 11
Suuri lammasseikkailu (Keltainen kirjasto #267)
  ★ 7.74 / 27
M/T ja kertomus Metsän ihmeestä (Keltainen kirjasto #285)
  ★ 7.14 / 7
Kuvitelma 20. vuosisadasta (Keltainen kirjasto #303)
  ★ 6.50 / 2
Timbuktu (Keltainen kirjasto #320)
  ★ 8.00 / 5
Kaikkien nimet (Keltainen kirjasto #325)
  ★ 6.00 / 2
Omon Ra (Keltainen kirjasto #340)
  ★ 7.00 / 4
Luola (Keltainen kirjasto #347)
  ★ 8.00 / 1
Pianossa (Keltainen kirjasto #365)
  ★ 5.40 / 5
Obabakoak (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.66 / 3
Kivinen lautta (Keltainen kirjasto)
  ★ 6.00 / 1
Nainen ja apina (Keltainen kirjasto)
  ★ 6.26 / 8
Kertomus sokeudesta (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.96 / 20
Mr Vertigo (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.50 / 6
Jeesuksen Kristuksen evankeliumi (Keltainen kirjasto)
  ★ 8.40 / 5
Generation P (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.20 / 5
Piin elämä (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.52 / 49
Lunar Park (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.00 / 14
Toinen minä (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.00 / 1
Ole luonani aina (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.86 / 61
Hiljainen tyttö (Keltainen kirjasto)
  ★ 6.82 / 11
Kertomus näkevistä (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.00 / 9
Oikukas kuolema (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.40 / 15
Kafka rannalla (Keltainen kirjasto)
  ★ 8.64 / 47
Viides maailmanvalta (Keltainen kirjasto)
  ★ 5.66 / 6
Pelon kasvot (Keltainen kirjasto)
  ★ 6.00 / 6
Vieras kartanossa (Keltainen kirjasto)
  ★ 6.58 / 21
Aika suuri hämäys (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.16 / 6
Kenraali kirjastossa (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.40 / 5
Ragnarök: Jumalten tuho (Keltainen kirjasto)
  ★ 6.48 / 17
1Q84: Osat 1 & 2 (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.58 / 38
Sydäntorni (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.28 / 11
1Q84: Osa 3 (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.30 / 34
Susanin vaikutus (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.12 / 8
Maailmanloppu ja ihmemaa (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.72 / 21
Luoja lasta auttakoon (Keltainen kirjasto)
  ★ 10.00 / 1
Ihmeiden tie (Keltainen kirjasto)
  ★ 5.50 / 2
Haudattu jättiläinen (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.40 / 28
Miehiä ilman naisia (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.14 / 7
4 3 2 1 (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.00 / 2
Nolla kelviniä (Keltainen kirjasto)
  ★ 5.00 / 3
Kuunkajo (Keltainen kirjasto)
ei arvioita
Komtuurin surma (Keltainen kirjasto)
  ★ 8.50 / 6
Sinun silmiesi kautta (Keltainen kirjasto)
  ★ 6.26 / 4
Tanssi tanssi tanssi (Keltainen kirjasto)
  ★ 5.76 / 4
Päivien loppu (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.00 / 4
Vesitanssija (Keltainen kirjasto)
  ★ 5.00 / 3
Pimeän jälkeen (Keltainen kirjasto)
  ★ 6.60 / 15
Muistipoliisi (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.36 / 17
Vieterilintukronikka (Keltainen kirjasto)
  ★ 6.34 / 3
Klara ja aurinko (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.58 / 14
Hiljaisuus (Keltainen kirjasto)
  ★ 3.58 / 7
Asema 11 (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.94 / 18
Ensimmäinen persoona (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.00 / 2
Lasihotelli (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.14 / 7
Piparkakkutalo (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.00 / 2
Kaupunki ja sen epävakaa muuri (Keltainen kirjasto)
  ★ 9.00 / 2
Rauhallisuuden meri (Keltainen kirjasto)
  ★ 7.00 / 1


Takaisin ylös
  • Risingshadow
  • Selaa
  • José Saramago
  • Keltainen kirjasto
  • Kivinen lautta
Seuraa meitä: Facebook | X | Mastodon | Instagram | RSS
Hostingpalvelun tarjoaa Planeetta Internet Oy
© 1996 - 2025 Risingshadow. Kaikki oikeudet pidätetään.

Sivustomme käyttää evästeitä takaaksemme parhaimman käyttökokemuksen.

Tietosuoja