Moonlord avatar
Vastannut: Ageha, 19.04.2026

Lukuhaaste: Helmet 2021

07.09.2021
Skie avatar
1. Kirjassa kirjoitetaan päiväkirjaa: Johanna Sinisalo - Ukkoshuilu. Blogihan on nykyajan päiväkirja? Sitä kirjassa päiviteltiin useaan otteeseen.

11. Kirja kertoo köyhyydestä: Yoko Ogawa - Muistipoliisi. Asiat häviävät, myös muistista, ja maailma köyhtyy sen myötä. Lopulta muun muassa ruuan saatavuus on heikkoa.

15. Kirjassa on jotain samaa kuin omassa elämässäni: Julia Thurén - Kaikki kuluttamisesta. Kirjassa käsitellään nimensä mukaisesti kuluttamista, sen nykytilaa ja mihin voitaisiin olla menossa. Erityisesti kolmikymppisen keskiluokkaisen naisen (check, check, check) näkökulmasta.

43/50

(+ olisin niiiiiiin halunnut laittaa Kersti Juvan Tolkienin tulkkina kohtaan 38 (Kirja on käännetty hyvin), koska siinä jos jossain kiteytyy hyvä kääntäminen. Mutta koska kirjaa itsessään ei ole käännetty, en kehdannut, yhyy)
17.09.2021
27. Kirjan päähenkilö on eläin - Michael Crichton: Kongo

Yksi kirjan päähahmoista on gorilla Amy, jolle on opetettu viittomakieltä.
Tarina kertoo retkikunnasta, joka matkaa Kongoon timanttien perään. Tarina oli tylsä ja tuntui aikansa eläneeltä.  2

46/50

Muokannut Eija (23.09.2021)
18.09.2021
HourglassEyes avatar
27. Kirjan päähenkilö on eläin Leonie Swann: Murha laitumella
- Kun lammaslauman rakas paimen murhataan alkavat lampaat pohtia, kuka on syyllinen.  Oli muuten aika veikeä luettava.

[Spoileri - klikkaa]
Pisania avatar
18. Kirja kertoo sateenkaariperheestä Helmi Kekkonen & Aino Louhi: Nurinkurin Anna

Tämä osoittautuikin hankalaksi kohdaksi. En oikein löytänyt hyviä listauksia kirjoista, jotka eivät olisi olleet lasten/kuvakirjoja. Kaikki vähänkin kiinnostavat vastaan tulleet teokset on tietty luettu jo aikaa sitten. Pari toiveikkaana lainaamani kirjaa ei sitten soveltuneetkaan, joten luovutin ja lukaisin tämän kuvakirjan. Se kertoo kuusi vuotta täyttävästä Annasta, jolla on kaksi äitiä.

48/50
HourglassEyes avatar
30. Kirja on julkaistu kirjoittajan kuoleman jälkeen Terry Pratchett: Paimenen kruunu
- Olen tainnut jonain muunakin vuonna lukea Paimenen kruunun samaiseen kohtaan, mutta eipä tuo haittaa. Haikeaa oli vieläkin lukea tämä Terryn viimeiseksi jäänyt Kiekkomaailman kirja.

Ja tältä osin Helmet siis valmis tältä vuodelta. Joissakin kohdissa oikoen.

1. Kirjassa kirjoitetaan päiväkirjaa Richard Osman: Torstain murhakerho
2. Kirjan on kirjoittanut opettaja Rick Riordan: Kesän miekka (Magnus Chase #1)
3. Historiallinen romaani C.J. Sansom: Amuletti (Shardlake #5)
4. Joku kertoo kirjassa omista muistoistaan Anton Terras: Stockmann Yard: Myymäläetsivän muistelmat
5. Kirja liittyy tv-sarjaan tai elokuvaan Alexandre Dumas: Monte Criston kreivi

6. Kirja kertoo rakkaudesta Stephenie Meyer: Midnight Sun
7. Kirjassa on kaveriporukka Cassandra Clare: Chain of Gold (The Last Hours #1)
8. Kirja, jossa maailma on muutoksessa David Attenburough: Yksi elämä, yksi planeetta
9. Kirjailijan etunimi ja sukunimi alkavat samalla kirjaimella Jari Järvelä: Minä, kaupunginjohtaja - Kontiolasta kajahtaa
10. Kirjan nimessä on numero Ruth Ware: Nainen hytissä 10

11. Kirja kertoo köyhyydestä Chimamanda Ngozi Adichie: Half of a yellow sun
12. Kirjassa ollaan metsässä Alastair Reynolds: Muistoissa sininen maa (Poseidonin lapset #1)
13. Kirja liittyy teatteriin, oopperaan tai balettiin Denise Rudberg: Kuuden metrin syvyydessä (Marianne Jidhoff #6)
14. Kirja on osa kirjasarjaa Tomu Ohmi: Midnight Secretaty, vol 2.
15. Kirjassa on jotain samaa kuin omassa elämässäsi Christina Sweeney-Baird: Viimeiset miehet

16. Kirjassa eletään ilman sähköä Douglas Adams: Enimmäkseen harmiton (Linnunrata #5)
17. Kirjan nimessä on kirjan päähenkilön nimi J.R. Ward: The Jackal (Black Dagger Brotherhood: Prison Camp #1)
18. Kirja kertoo sateenkaariperheestä Cassandra Clare, Wesley Chu: The Lost Book of the White (The Eldest Curses #2)
19. Kirjassa leikitään Fiona Staples, Brian K. Vaughan: Saga, vol. 9
20. Kirjassa on ammatti, jota ei enää ole tai joka on harvinainen C.S. Forester: Luutnantti Hornblower

21. Kirja liittyy johonkin vuodenaikaan Agatha Christie: Idän pikajunan arvoitus
22. Kirjassa ajetaan polkupyörällä Dean Nicholson: Nalan maailma
23. Kirja, jota luet ulkona Ari Turunen: Ettekö te tiedä kuka minä olen - ylimielisyyden historiaa
24. Kirjan nimessä on kysymysmerkki tai huutomerkki Jennifer Mathieu: Näpit irti!
25. Kirjan on kirjoittanut kaksi kirjailijaa Marko Lempinen, Jussi Niemi: Elämä oli laiffii Matti Nykänen 1963-2019

26. Elämäkerta henkilöstä, joka on elossa Marco Hietala: Ruostumaton
27. Kirjan päähenkilö on eläin Leonie Swann: Murha laitumella
28. Kirja, jonka lukemisesta on sinulle hyötyä Ari Turunen: Ettekö te vieläkään tiedä kuka minä olen - ylimielisyyden kultainen kirja
29. Kirjan henkilön elämä muuttuu Stephen King: Keveys

31. Jännityskirja tai dekkari Dolores Redondo: Näkymätön vartija (Baskimaan murhat #1)
32. Kirjan kansikuvassa tai takakannen tekstissä on kissa Stephane Garnier: Elä kuin kissa
33. Kirjassa opetetaan jokin taito Douglas Adams: Terve, ja kiitos kaloista (Linnunrata #4)
34. Kirjassa tarkkaillaan luontoa Kimmo Ohtonen: Metsä elää
35. Kirja, jonka ilmestymistä olet odottanut Stephen King: Mitä enemmän verta

36. Kirjassa liikutaan ajassa Douglas Adams: Maailmanlopun ravintola (Linnunrata#2)
37. Kirjan henkilön työ on tärkeä tarinassa Risto Isomäki: Vedenpaisumuksen lapset
38. Kirja on käännetty hyvin Sammon: Manner of Death
39. Kirjassa kuunnellaan musiikkia Natsuki Kizu: Given, vol. 5
40. Kirjassa kerrotaan eläinten oikeuksista David Duchovny: Pyhä lehmä

41. Kirjassa matkustetaan junalla Anna Jansson: Katoavat jäljet
42. Satukirja Hertta Vierula: Kuollut tyttö ja muita tarinoita Maatuvanlaaksosta
43. Kirjassa ei kerrota sen päähenkilön nimeä Marko Annala: Kuutio
44. Kirjassa on reseptejä Antto Terras: Pilkkuun asti
45. Kirjan on kirjoittanut pohjoismainen kirjailija Tove Jansson: Muumipappa ja meri

46. Kirjassa syödään herkkuja Aiden Thomas: Cemetery Boys
47.-48. Kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta Mike Carey: Lucifer #1 & Garth Ennis, Steve Dillon: Preacher books one
49. Kirja on julkaistu vuonna 2021 Amanda Gorman: Kukkula jolle kiipeämme
50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä JP Ahonen: Villimpi Pohjola: Pelinavaus

11. Kirja kertoo köyhyydestä Grace Wilson: Saving Grace

Tämä on sarjisromaani köyhyydestä milleniaalien keskuudessa. Parikymppinen taideyliopistosta valmistunut Grace asuu kolmen entisen opiskelutoverinsa kanssa lontoolaisessa käsiin hajoavassa rivariasunnossa. Kunnon töitä ei opintojen jälkeen ole löytynyt ja he ovat jumissa karmeassa rötiskössään. Vuokraisäntä ilmoittaa aikovansa myydä kämpän ja nelikolla on kuukausi aikaa löytää uusi koti. Naiset päättävät lähteä eri suuntiin ja Gracella on eniten vaikeuksia uuden asunnon ja parempipalkkaisen työn löytämisessä. Kalliissa kaupungissa sopuhintaiset kimppakämpät yms. ovat järjestäen hirveitä ja työpaikat kiven alla. Jos jotain lupaavaa löytyykin, kiskaistaan matto jalkojen alta taatusti.

23.09.2021
Pisania avatar
35. Kirja, jonka ilmestymistä olet odottanut Silvia Moreno-Garcia: Gods of jade and shadow

Olen odottanut aika kauan että tämä ilmestyisi... kirjastoon ainakin. Kiinnostuin tästä, kun se oli v. 2019 GR-palkinnoissa ehdokkaana ja siitä lähtien salaa toivoin että se hankittaisiin kirjastoon. Viime joulukuussa se olikin pistetty hankintaan ja riemuissani tein varauksen. 10 kuukautta myöhemmin se ei ole vieläkään saapunut. Kesällä esitin toiveen, että se hankittaisiin e-kirjana mutta siitäkään ei vaikuttanut tulevan mitään. Lopulta kysyin kollegalta olisiko opus mahdollista kaukolainata. Tietysti sitten kun se vihdoin oli matkalla, putkahti e-versiokin valikoimiin. Joku toinen tosin ehti varata sen ensin, joten näin on hyvä. (Alkuvuodesta muuten suunnittelin tähän kohtaan kauan odotettua suomennosta Tyynynaluskirjasta, mutta ylläri pylläri, se siirtyi TAAS ensi vuoteen. Eihän sitä olekaan odotettu kuin v. 2016 lähtien...)

23.09.2021
Eija avatar
45. Kirjan on kirjoittanut pohjoismainen kirjailija - Katri Alatalo: Älä riko pintaa

suomalainen

47/50

Muokannut Eija (09.10.2021)
09.10.2021
3. Historiallinen romaani - Kate Mosse: Labyrintti

Tarina sijoittuu puoliksi 1200-luvun Ranskaan ristiretkien aikaan.
Toinen tarinalinja sijoittuu kirjoitusajankohtaan nähden nykyaikaan eli 2000-luvulle.

48/50

Muokannut Eija (25.10.2021)
23.10.2021
Skie avatar
21. Kirja liittyy johonkin vuodenaikaan: Johanna Venho - Syyskirja. Viittaa nimensä puolesta syksyyn. Vaikka kai nimellä viitataan myös jossain määrin elämän ehtoopuoleen.

38. Kirja on käännetty hyvin: Brit Bennett - Mikä meidät erottaa. Täytyy myöntää, että harvakseltaan kiinnitän huomiota kirjan käännökseen. Lähinnä silloin kun se on huono. Tässä en ajatellut koko asiaa, joten käännös oli varmaan ihan hyvä.

45/50
25.10.2021
Eija avatar
23. Kirja, jota luet ulkona - Tim Underwood, Chuck Miller: Paljaat luut: Stephen King ja kauhun anatomia

Aloin lukea kirjaa kesällä ja luin sitä silloin pihalla.

Muokannut Eija (14.11.2021)
26.10.2021
Skie avatar
30. Kirja on julkaistu kirjoittajan kuoleman jälkeen: J.R.R. Tolkien - Kullervon tarina. Jostain ongittiin Tolkienin muistiinpanot omaan versioon Kullervon tarinasta ja päätettiin julkaista - aika keskeneräisenä ja kuorrutettuna muilla aiheeseen liittyvillä teksteillä.

46/50
14.11.2021
49. Kirja on julkaistu vuonna 2021 - Clark Ashton Smith: Zothique

Suomennos on hiljattain julkaistu.

50/50

1. Kirjassa kirjoitetaan päiväkirjaa [Octavia E. Butler: Parable of the Sower - klikkaa]2. Kirjan on kirjoittanut opettaja [Kurt Vonnegut: Siniparta - klikkaa]3. Historiallinen romaani [Kate Mosse: Labyrintti - klikkaa]4. Joku kertoo kirjassa omista muistoistaan [Usman T. Malik: The Pauper Prince and the Eucalyptus Jinn - klikkaa]5. Kirja liittyy tv-sarjaan tai elokuvaan [Josh Malerman: Malorie - klikkaa]6. Kirja kertoo rakkaudesta [Madeline Miller: Akhilleen laulu - klikkaa]7. Kirjassa on kaveriporukka [J. K. Rowling: Harry Potter ja viisasten kivi - klikkaa]8. Kirja, jossa maailma on muutoksessa [Cixin Liu: Kuolema on ikuinen - klikkaa]9. Kirjailijan etunimi ja sukunimi alkavat samalla kirjaimella
Kosti Koskinen: Ihmeellinen kuherruskuukausi
10. Kirjan nimessä on numero [Elif Shafak: 10 minuuttia 38 sekuntia tässä oudossa maailmassa - klikkaa]11. Kirja kertoo köyhyydestä [Stephen Graham Jones: Mapping the Interior - klikkaa]12. Kirjassa ollaan metsässä [Samuli Antila: Rojuhauta - klikkaa]13. Kirja liittyy teatteriin, oopperaan tai balettiin [Madeline Miller: Kirke - klikkaa]14. Kirja on osa kirjasarjaa [Alastair Reynolds: Luiden hiljaisuus - klikkaa]15. Kirjassa on jotain samaa kuin omassa elämässäsi [Stephen King: Keveys - klikkaa]16. Kirjassa eletään ilman sähköä [Katherine Arden:The Winter of the Witch - klikkaa]17. Kirjan nimessä on kirjan päähenkilön nimi [Carol Emshwiller: Venus Rising - klikkaa]18. Kirja kertoo sateenkaariperheestä [Johanna Sinisalo: Vieraat - klikkaa]19. Kirjassa leikitään [Jennifer McMahon: Talven lapset - klikkaa]20. Kirjassa on ammatti, jota ei enää ole tai joka on harvinainen [Colson Whitehead: Maanalainen rautatie - klikkaa]21. Kirja liittyy johonkin vuodenaikaan [Philip Pullman: Kultainen kompassi - klikkaa]22. Kirjassa ajetaan polkupyörällä [Lilian Kallio: Ugudibuu - klikkaa]23. Kirja, jota luet ulkona [Tim Underwood, Chuck Miller: Paljaat luut: Stephen King ja kauhun anatomia - klikkaa]24. Kirjan nimessä on kysymysmerkki tai huutomerkki [Hal Duncan: Pako helvetistä! - klikkaa]25. Kirjan on kirjoittanut kaksi kirjailijaa [Fiona Staples & Brian K. Vaughan: Saga - Volume Eight - klikkaa]26. Elämäkerta henkilöstä, joka on elossa [Martin Pistorius: Mykkä huuto - Poika, joka jäi oman kehonsa vangiksi - klikkaa]27. Kirjan päähenkilö on eläin [Michael Crichton: Kongo - klikkaa]28. Kirja, jonka lukemisesta on sinulle hyötyä [Rangan Chatterjee: Terveys tasapainoon - 4 avainta parempaan elämään - klikkaa]29. Kirjan henkilön elämä muuttuu [Matt Haig: Keskiyön kirjasto - klikkaa]30. Kirja on julkaistu kirjoittajan kuoleman jälkeen [Carlos Ruiz Zafón: Usvakaupunki - klikkaa]31. Jännityskirja tai dekkari [Christina Sweeney-Baird: Viimeiset miehet - klikkaa]32. Kirjan kansikuvassa tai takakannen tekstissä on kissa [T.J. Klune: Talo taivaansinisellä merellä - klikkaa]33. Kirjassa opetetaan jokin taito [Katri Alatalo: Ikuisesti, siskoni - klikkaa]34. Kirjassa tarkkaillaan luontoa [Christopher Paolini: Infinitum – Tähtien meri: osa 1 - klikkaa]35. Kirja, jonka ilmestymistä olet odottanut [Arthur Machen: Mystisiä kertomuksia - klikkaa]36. Kirjassa liikutaan ajassa [Alastair Reynolds: Ikirouta - klikkaa]37. Kirjan henkilön työ on tärkeä tarinassa [Risto Isomäki: Herääminen - klikkaa]38. Kirja on käännetty hyvin [Mariana Enriquez: Mitä liekit meiltä veivät - klikkaa]39. Kirjassa kuunnellaan musiikkia [Stephen King: Mitä enemmän verta - klikkaa]40. Kirjassa kerrotaan eläinten oikeuksista [Olga Tokarczuk: Aja aurasi vainajain luitten yli - klikkaa]41. Kirjassa matkustetaan junalla [Ruth Ware: Lukitut ovet - klikkaa]42. Satukirja [Valikoinut ja suomentanut Jaakko Hämeen-Anttila: Tuhat ja Yksi yötä - klikkaa]43. Kirjassa ei kerrota sen päähenkilön nimeä [Adeline Dieudonné: Oikeaa elämää - klikkaa]44. Kirjassa on reseptejä [Tiia Koskimies: Parhaat piirakat - klikkaa]45. Kirjan on kirjoittanut pohjoismainen kirjailija [Katri Alatalo: Älä riko pintaa - klikkaa]46. Kirjassa syödään herkkuja [Leena Krohn: Salaisuuksia - klikkaa]47. Kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta [Karin Boye: Kallokaiini - klikkaa]48. Kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta [Yoko Ogawa: Muistipoliisi - klikkaa]49. Kirja on julkaistu vuonna 2021 [Clark Ashton Smith: Zothique - klikkaa]50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä [Alex North: Kuiskaaja - klikkaa]
28.12.2021
Kyynel avatar
Raportoin lukuhaasteesta tällä tavalla yhdessä viestissä näin vuoden päättäjäisiksi. En ole koskaan aiemmin ottanut osaa vastaavaan haasteeseen. Toi kivan lisämausteen lukemisharrastukseen. En valikoinut luettavaa haasteen kategorioiden vaan kirjojen kiinnostavuuden mukaan, kuten aina ennenkin. Olen positiivisesti yllättynyt, kuinka lähelle 50:ä pääsin. Odotin ehkä yltäväni 25-30 kirjaan, tosin vasta vuoden edetessä hiffasin, että eihän kirjojen välttämättä fiktiota tarvitse olla.

Onnittelut kaikille, jotka saivat täydet pisteet!

1. Kirjassa kirjoitetaan päiväkirjaaEmmi Itäranta: Kuunpäivän kirjeet
Tarina on kerrottu kirjeiden ja päiväkirjamerkintöjen muodossa

2. Kirjan on kirjoittanut opettaja - Seneca: Elämän lyhyydestä
Seneca oli keisari Neron opettaja

3. Historiallinen romaaniMaja Lunde: Sininen
Romaani on kolmeosainen ja osista kaksi sijoittuu menneisyyteen, yksi tulevaisuuteen

4. Joku kertoo kirjassa omista muistoistaanScott Lynch: The Republic of Thieves
Locke Lamora kertoo lapsuudenkokemuksistaan

5. Kirja liittyy tv-sarjaan tai elokuvaanLeigh Bardugo: Varjo ja riipus
Varjo ja riipus -trilogiaan perustuva sarja pyörii Netflixissä

6. Kirja kertoo rakkaudestaRobin Hobb: Kuninkaan salamurhaaja
Ihmisten välisestä ja ihmisen ja eläimen välisestä rakkaudesta (sano kirja, joka ei kerro rakkaudesta)

7. Kirjassa on kaveriporukka - Riikka Kujanen (toim.): Luonto : Turun yliopiston kirjoittajien antologia
Yhdessä antologian novelleista ovat saastunutta jokea siivoavat kaverukset

8. Kirja, jossa maailma on muutoksessa - Suvi Auvinen: Lihan loppu
Eläintuotteiden liikakulutus on yksi osa negatiivista kehitystä, mutta kulutuksessa on jo käynnistynyt positiivinen muutos

9. Kirjailijan etunimi ja sukunimi alkavat samalla kirjaimellaPhilip Pullman: Kultainen kompassi

10. Kirjan nimessä on numeroStuart Turton: Evelynin seitsemän kuolemaa

11. Kirja kertoo köyhyydestäSuzanne Collins: Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä
Sota jätti jälkeensä köyhyyden, josta Coriolanus Snow'kin ponnisti suuruuteen

12. Kirjassa ollaan metsässäJ. K. Rowling: Harry Potter ja kuoleman varjelukset
Harry, Ron ja Hermione ovat telttaretkellä

13. Kirja liittyy teatteriin, oopperaan tai balettiinTerry Pratchett: Naamiohuvit
Ooppera on keskeisessä osassa

14. Kirja on osa kirjasarjaaRobert Jordan: Vaarojen taival
Ajan pyörä -sarjan ensimmäinen osa

15. Kirjassa on jotain samaa kuin omassa elämässäsi - Emilia Karjula (toim.): Kirjoittamisen taide ja taito
Kirjan ovat synnyttäneet kaltaiseni kirjoittamis- ja kirjallisuusintoilijat

16. Kirjassa eletään ilman sähköäTerry Pratchett: Pojat urhokkaat
Kirjan tapahtumat sijoittuvat maailmaan, jossa sähkö ei ole juttu

17. Kirjan nimessä on kirjan päähenkilön nimi - Malala Youszafsai & Christina Lamb: Minä olen Malala: Koulutyttö jonka Taliban yritti vaientaa
Malala on paitsi kirjan kirjoittaja, myös sen päähenkilö

18. Kirja kertoo sateenkaariperheestä

19. Kirjassa leikitään - Miina Supinen: Mantelimaa
Mantelimaan Lapsiparkissa saa leikkiä niin paljon kuin haluaa

20. Kirjassa on ammatti, jota ei enää ole tai joka on harvinainen - Harry Martinsson: Kulkijan pilvilinnat – Aniara
Sikarintekijä on useastakin syystä harvinaistunut ammatti

21. Kirja liittyy johonkin vuodenaikaanKaspar Colling Nielsen: Euroopan kevät
Ah, kevät

22. Kirjassa ajetaan polkupyörälläStephen King: Rita Hayworth - avain pakoon
Todd Bowden pyöräili nuorena paljon

23. Kirja, jota luet ulkonaVeronica Roth: Chosen Ones
Luin, koska olin maaseudulla ja kesäsäät suosivat

24. Kirjan nimessä on kysymysmerkki tai huutomerkki

25. Kirjan on kirjoittanut kaksi kirjailijaa - Carol Kiriakos & Kimmo Svinhufvud: Tohtoritakuu

26. Elämäkerta henkilöstä, joka on elossaSean Smith: J. K. Rowling: Harry Potterin luoja: Elämäkerta
J. K. Rowling elää

27. Kirjan päähenkilö on eläinGeorge Orwell: Eläinten vallankumous
Ei varsinaista päähenkilöä, mutta melkein kaikki keskeiset hahmot ovat eläimiä

28. Kirja, jonka lukemisesta on sinulle hyötyä - Catheryn Steel: Sitopia
Kirja paitsi innoitti väikkärityötäni myös inspiroi pohtimaan henkilökohtaista suhtautumistani ruokaan

29. Kirjan henkilön elämä muuttuu - Laura Gustafsson: Rehab
Päähenkilö polttaa kotitalonsa ja joutuu muuttamaan korkeaan tornitaloon

30. Kirja on julkaistu kirjoittajan kuoleman jälkeen - J. R. R. Tolkien & Christopher Tolkien: Gondolinin tuho
Julkaistiin alkukielellä 2018; J. R. R. Tolkien kuoli 1973

31. Jännityskirja tai dekkariTerry Pratchett: Savijaloilla
Kirjassa selvitetään murhamysteeriä, joten kai sen voi lukea dekkariksi

32. Kirjan kansikuvassa tai takakannen tekstissä on kissaJaana Kapari-Jatta: Pollomuhku ja posityyhtynen
Kansikuvassa Jaanan takaa kurkistelee valkoinen kissa

33. Kirjassa opetetaan jokin taitoMikko Kamula: Tuonela
Kirjassa kuvataan yksityiskohtaisesti, miten yksi päähenkilöistä opettelee miekkailua

34. Kirjassa tarkkaillaan luontoaPiia Leino - Lakipiste
Sitä jousimetsästäminen vaatii

35. Kirja, jonka ilmestymistä olet odottanutJ. K. Rowling, Jack Thorne & John Tiffany: Harry Potter ja kirottu lapsi
Niin paljon ilmestymistä aikanaan odotin, että tilasin kirjan ennakkoon englanniksi

36. Kirjassa liikutaan ajassaVesa Sisättö: Valot Näsinneulan yllä
Päähenkilöt palaavat ajassa taaksepäin varmistamaan itselleen onnellisen loppuelämän

37. Kirjan henkilön työ on tärkeä tarinassaStephen King: Musta torni VI: Susannan laulu
Ilman kirjassa esiintyvän Stephen King -nimisen kirjailijan työtä ei olisi koko Musta torni -tarinaa

38. Kirja on käännetty hyvinJ. K. Rowling: Huispaus kautta aikojen
Jaana Kapari on tehnyt loistotyötä kaikkien Potter-kirjojen suomentamisessa

39. Kirjassa kuunnellaan musiikkiaPierce Brown: Red Rising
Musiikki ja laulu ovat päähenkilö Darrow'n yhteisölle hyvin tärkeitä

40. Kirjassa kerrotaan eläinten oikeuksistaMaja Lunde: Viimeiset
Ihmisen ja eläimen välinen suhde on kirjan keskeisin aihe

41. Kirjassa matkustetaan junallaJ. K. Rowling: Harry Potter ja puoliverinen prinssi
Tylypahkaan matkustetaan pikajunalla

42. SatukirjaJ. K. Rowling: Barden Beedles berättelser
Harry Potter -kirjoista tuttu satukirja nyt myös jästien luettavissa

43. Kirjassa ei kerrota sen päähenkilön nimeä - Teemu Paarlahti: Jäminkipohjan maksiimi: Kollaasi
Tämä lienee runokirjoille tyypillinen ominaisuus

44. Kirjassa on reseptejä - Pauliina Tervo: FODMAP Startti
Sivukaupalla terveellisiä ja vatsaa helliviä reseptejä

45. Kirjan on kirjoittanut pohjoismainen kirjailijaAntti Salminen: Lomonosovin moottori
Suomikin kuuluu Pohjoismaihin

46. Kirjassa syödään herkkujaTerry Pratchett: Valkoparta Karjupukki
Albertin on pakko syödä kaikki Karjupukkia varten jätetyt herkut

47.-48. Kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheestaElli Leppä: Seisaukset tasaukset & Kai Kajander: Supersäikeet
Kaksi elämää ja ihmisyyttä pohdiskelevaa scifirunokirjaa

49. Kirja on julkaistu vuonna 2021TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä
Kirja julkaistiin suomeksi huhtikuussa 2021