Teurastamo 5 (Keltainen kirjasto, #98)
Keskiarvo 3.89
3.89 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (88)
Kirjahyllytilastot

Teurastamo 5

Kurt Vonnegut
Julkaistu: 15, 1970 (Tammi)
Alkuperäinen nimi: Slaughterhouse-Five
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi
Avainsanat: aikamatkustus, elokuva, satiiri, tieteisfantasia

Teurastamo 5 eli lasten ristiretki: Velvollisuustanssi kuoleman kanssa. Alkuteos Slaughterhouse-Five, or The Children's Crusade: A Duty-Dance With Death ilmestynyt 1969. Suomentanut Juhani Jaskari. 8. painos 2012. Sidottu, kansipaperi.

Hugo-palkintoehdokas 1970, Nebula-palkintoehdokas 1970.

Kurt Vonnegutin läpimurtoromaanin perusaiheena on Dresdenin pommitus helmikuussa 1945, joukkotuho, jonka todistajana kirjailija itse sotavankina oli. Teurastamo 5 ei kuitenkaan ole vain kirja noista tuhon hetkistä, se on myös satiiri nykyamerikkalaisuudesta, se on tieteisromaani – lentävä lautanen nappaa päähenkilön – ja se on fantastinen tarina, jossa tosi ja kuviteltu, kauhu ja komiikka sekoittuvat uskomattomalla tavalla.

”Kurt Vonnegutissa on aimo annos vakavaa, pessimististä ja perimmäisiin ongelmiin pureutuvaa filosofia, mutta samalla hänen komiikan keinonsa ovat mahtavat. Hänessä on kirjallisuuden parhaitten perinteiden veroista ironikkoa, julmaa naurajaa...” (Aamulehti)

muokattu 05.10.2017

Muita kirjoja joista saatat pitää

Suuri koeArmonvuosiToinen testamenttiVartijaTalvi

Kirja-arvioita (3)

Jehudiel avatar
Kirjoittanut
3.0
Hieman hajanainen kirja, joka koostuu päähenkilö Billy Pilgrimin aikahyppäyksistä milloin takaisin lapsuuteen, milloin Dresdenin pommituksen aikoihin, milloin Tralfamadoren eläintarhan vetonaulana olemiseen. Koko kirja on siis kirjoitettu tralfamodorelaisten aikakäsityksen mukaan, elikkä siis jokainen hetki on aina ollut olemassa ja tulee aina olemaan. Nämä kappaleet myös olivat oivia pysädyspaikkoja, kun jaksaminen lopahti. 190-sivuisena kirja ei myöskään ollut turhan pitkä, ja ... (lisää)
Nafisan avatar
Kirjoittanut
3.0
[ Juonipaljastuksia- avaa tästä ]
Eija avatar
Kirjoittanut
3.5
Kirja koostuu lyhyistä välähdyksistä eri ajoissa. Päähenkilö Billy Pilgrim ei ole aikaan sidoksissa vaan siirtyy oman elämänsä aikajanassa lapsuudesta vanhuuteen ja sillä välillä epäjärjestyksessä sinne tänne ja tuonne pomppien sekä välillä aikamatkustaa Tralfamadoren planeetalle. Hän kulkee aikasilmukan kautta, joten nykyisessä hetkessä ei ole kulunut yhtään aikaa, vaikka hän olisi ollut muualla tunteja tai vuosia. Sota aika, Dresdenin pommitus, on keskeisessä ... (lisää)
Paikalla 1 jäsen ja 61 vierailijaa
rudi92
Uusin jäsen: Päivi Tolmunen
Jäseniä yhteensä: 9584