Piin elämä
Keskiarvo 3.85
3.85 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (44)
Kirjahyllytilastot

Piin elämä

Yann Martel
Julkaistu: 2003 (Tammi)
Alkuperäinen nimi: Life of Pi
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: mainstream, maaginen realismi
Avainsanat: elokuva

Alkuteos ilmestynyt 2002. Suomentanut Helene Bützow.

1. painos: Tammi, 2003. Keltainen kirjasto 350. Sidottu, kansipaperi.
2. painos: Loisto, 2007. Nidottu.

Booker-palkinto 2002.

Piin elämä liittyy Gulliverin tarinoiden, Robinson Crusoen, mutta myös maagisen realismin perinteeseen kertomalla vääjäämättä todellisuutta muokkaavan seikkailutarinan elämästä ja kuolemasta meren armoilla.

Piscine ”Pi” Patel, 16-vuotias intialaispoika, on ainoa eloonjäänyt ihminen rahtilaivan upotessa matkalla Intiasta Kanadan rannikolle. Pelastusveneeseen löytää tiensä myös muita matkustajia: oranki, seepra, hyeena ja bengalintiikeri nimeltään Richard Parker. Vain tiikeri ja Pi jäävät eloon, ja alkaa erikoinen rinnakkaiselo hupenevan ruoan, juoman ja pienen elintilan puristuksessa.

Fantastinen ja absurdi teos palkittiin anglosaksisen maailman parhaana romaanina 2003 Booker Man -palkinnolla ja se on käännetty yli 20 kielelle. Martel kertoo tarinan joka ei millään voi olla totta, ja kuitenkin lukija uskoo kaiken. Erilaisista uskon asioista onkin kyse, sillä huima tarina saa lukijan uskomaan Jumalaan...

”Piin elämä on suurenmoinen kirja. Se on tuore, omaperäinen, älykäs, monipolvinen ja täynnä lumoavaa rakkautta”. – Margaret Atwood

”Täsmälleen näin kirjoitetaan suurta proosaa.”. – Tommi Aitio, Salon Seudun Sanomat

muokattu 25.07.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Luoja lasta auttakoonIlmestyskirjan tätiKuolematon ja muita novellejaHammasrattaatNainen joka sai siivet selkäänsä ja muita kertomuksia

Kirja-arvioita (9)

rahanpesukarhu avatar
Kirjoittanut
5.0

"Tämä romaani saa lukijan uskomaan uskomattomaan." Näin luki takakannessa ja tottahan se oli. Kirjaa lukiessa tuntui siltä kuin lukisi oikeaa elämäkertaa Piin elämästä. Kirjassa on pitkäveteisiäkin kohtia, mutta lukijan kannattaa odottaa ja antaa kirjan lumota itsensä. Erityisesti kirjan alku lähti hitaasti liikkeelle ja pitkät selostukset uskonnosta saivat melkein laskemaan kirjan kädestä. Se että päähenkilö edustaa kolmea eri uskontoa on kuitenkin loppujen lopuksi ... (lisää)

darlah-01 avatar
Kirjoittanut
3.5
[ Juonipaljastuksia- avaa tästä ]
Saki avatar
Kirjoittanut
4.0
Luin tämän jo jokin aika sitten, mutta ajattelin nyt lukea uudelleen. Tykkään. Tykkään paljon. Tässä on jotain niin epätodellista mutta silti uskomatonta todenmukaisuutta, että se saa kaikki lumoutumaan. Ihanan omaperäinen ja monipuolinen.
Tarstarkas avatar
Kirjoittanut
1.5
Luin kirjan vosia sitten enkä ole elokuvaa nähnyt. Sadan vuoden yksinäisyys ja Murakamit ovat suosikkejani. Tämän kirjan laittaminen samaan kategoriaan noiden mestareiden kanssa on häiväistys. Kirja on hyvä viimeiseen lukuun saakka ja viimeinen luku pilaa kokonaan lukunautinnon. Heti saatuani kirjan luettua vein sen paperinkeräykseen, ettei muden tarvitse kärsiä helvetin tuskia kuten minun. Kirja on kuin hieno paketti jonka avaaminen paljastaa pelkkää tyhjää silkkoa: moni kakku ... (lisää)
Kuurosokea Pianisti avatar
Kirjoittanut
4.5
Piin elämä on mahdollisesti vuoden paras kirja tähän mennessä. Alun rönsyilevät pohdinnat eläimistä ja uskonnosta eivät tylsistytä ollenkaan, vaan niistä välittyy todellisen elämän tuntu. Pidän Martelin tyylistä todella paljon. Tyynimeri-osio oli aluksi tylsä, mutta pian sekin alkoi kiinnostaa. Yksi parhaista kohtauksista on se, kun Pii etsii juotavaa ja saa voitokkaana tölkin auki. Tässä on niin paljon tunnetta. Kirjassa on inhorealistisia piirteitä, kuten kuvaus ... (lisää)
Estel avatar
Kirjoittanut
4.0
Tähän kirjaan on ovelasti piilotettu sen todellinen idea. Lukija saa kirjasta irti hienon tarinan vain lukemalla kirjan sellaisena kuin se on ja uskomalla kaiken (kuten minä hölmö uskoin), mutta se onnistuu säväyttämään vielä tehokkaammin, jos lukija ymmärtää etsiä sen todellista sanomaa ja tulkita rohkeasti. Minulle kirja avautui vasta elokuvan myötä, mutta sitäkin voimakkaammin puistatuksen kanssa. Niin hienolta tuntui kokea sellainen oivallus. Miksei tällainen hyvin kirjoitettu tarina voisi olla jonain päivänä klassikko?
Descartes avatar
Kirjoittanut
5.0
Piin elämä loikkasi suoraan suosikkitarinoiden kastiin luettuani sen ensimmäisen kerran tänä vuonna. Pii on uskottava ja inhimillinen päähenkilö, joka avaa lukijalle uusia näkökulmia uskontoa ja eläinkuntaa kohtaan, ja opettaa selviytymisvietin olevan se vieteistä lujin. Pelastusveneessä asuessaan Pii käy läpi menetettyä elämäänsä, ikävöi perhettään, mutta saa lopulta huomata, kuinka ystävyys ja rakkaus voi syntyä mitä omituisimpien tahojen välille. Ehkä juuri ... (lisää)
Resurr avatar
Kirjoittanut
5.0
Alussa tulet ihmettelemään, tälläinenkö tämä on. Ei kuitenkaan niin tyypillinen robinsonadi. Etenkin loppu saa sinut kyseenalaistamaan koko kirjan, ei sen paremmuutta, vaan juonen. Mikä on lopullinen totuus.
Freyja avatar
Kirjoittanut
4.0
Tämä on tarina selviämiskamppailusta. Se saa miettimään mikä ajaa ihmisen pysymään elossa, ja mistä löytyy se tahdonvoima olla luovuttamatta silloinkin, kun kaikki toivo tuntuu menetetyltä ja inhimillisyys on kadoksissa. Tarina on hyvin kerrottu, vaikka johdanto itse asian ytimeen on pitkä... vielä yli sadan sivun paikkeilla ihmettelin mistä kirjassa oikein on kysymys. Pohdinnat uskosta, eri uskonnoista sekä kuvaukset eläintarhan eläimistä ovat tarkkoja. Kirjassa tuntui olevan ... (lisää)
Paikalla 1 jäsen ja 41 vierailijaa
Eija
Uusin jäsen: Sander Jyrisaly
Jäseniä yhteensä: 9863