Kevyttä kioskifantasiaa, ennalta-arvattavia juonikulkuja, itseään toistelevaa sisältöä. Ei todellakaan kestä toista lukukertaa, keskinkertainen sarja.
Tykkäsin tästä kirjasarjan jatko-osasta lähes yhtä paljon, kun ensimmäisestä osasta. Ainoa miinuspuoli itselle oli liialliset romanttiset kohtaukset ja niiden yksityiskohtainen kuvailu. Itseäni ei niinkään kiinnosta lukea montaa sivua sellaista.
Huumorin ystäville kirja on täydellinen! Rakastin tässä kirjasarjan viimeisessäkin osassa hahmojen ivallisia juttuja ja kuivaa huumoria. Vakavissakin tilanteissa käytettiin huumoria, joka kevensi kivasti tunnelmaa ja sai mut useasti hymähtämään ääneenkin. Erityisesti Ridocin huumori sai nauramaan.
Monipuolinen kattaus scifi-kirjailijoita 1950-1970-luvuilta. Pidin eniten Robert Scheckleyn tarinasta, kokoelman nimikkonovellista. Myös Asimovilta harvinaisen hyvä novelli. Asimovin myöhemmät novellit ovat kokemukseni mukaan olleet yleensä sekstisiä tai muuten vaan kömpelöitä. Strugatskin veljesten tarina oli pisin ja kesti pitkään päästä liikkeelle.
Huumori samantapaista kuin Harry Harrisonin kirjoissa. Kirja myös Harrisonille omistettu. Paikoin hauskoja kohtia, välillä poukkoileva tarina ja sisältää tekotaiteellisia kirjallisuusviittauksia ja vaikeita sivistyssanoja. Alkuperäisen Alien-elokuvan käsikirjoitukseen ehkä tästä vuoden 1964 tarinasta poimittu idea aluksen henkilöstön lakkoilusta, likaisen työn lisäpalkkavaatimuksesta ja aluksen korjaamisesta maissa ennen poislentoa planeetalta. Loppupuolella suomenkielisessä käännöksessä kirjoitusvirheitä, esim. sanoja kahteen kertaan.
Synkkä, pessimistinen tarina. Ei jäänyt luettua kovinkaan mukava olo.
Virus on lukuaikapalvelussa kuunneltavissa ja luettavissa oleva seitsemänosainen ruotsalainen dystopiasarja. Tarinassa Tukholman seutuvilla leviää tuntematon virus, joka tarttuu ja tappaa tehokkaasti ja nopeasti. Kuvaus alkuvaiheesta on jokseenkin epämiellyttävää. Muutamat ihmiset ovat virukselle immuuneja, he eivät itse sairastu, mutta tartuttavat kuitenkin. Tarina seuraa neljää heistä ja heidän selviytymiskamppailuaan tuhoutuvassa yhteiskunnassa. Kerronta on vauhdikasta ja toimintatäyteistä. Ykkösosassa tarina vasta alkaa.
Pidin kirjassa erityisesti alusta, mutta loppua kohden palattiin ensimmäisestä kirjasta tuttuun Nonnan yksinäiseen matkaan, joka ei ole ainakaan omaan mieleen. Lopusta tuli myös hieman mieleen Brisingr, jossa myös vietettiin paljon aikaa kuvaamalla päähenkilön oppimatkaa, jotta tämä voi saavuttaa täyden potentiaalinsa. Joskin päähenkilön tietysti on tärkeä kehittyä, niin yleensä se on kiinnostavampaa tapahtuessaan muun tarinan ohessa kuin erillisessä juonihaarassa.
Ensimmäinenkin kirja oli hyvä, mutta toinen paransi siitä huomattavasti: juoni oli yhtenäisempi ja sillä oli selkeä suunta eikä Nonna viettänyt yhtä paljon aikaa yksin (tai Fenriksen kanssa kahden), mikä teki tarinasta mielenkiintoisemman.
Tämä on minusta Elli Lepän toistaiseksi paras scifirunokokoelma. Osasin jo nimen ja takakansitekstin perusteella odottaa teokselta posthumanistista ihanuutta ja kauneutta, mitä se olikin hyvin pitkään. Kokoelman loppupuolella lukija kuitenkin saapuu Takaisinvaltaus-nimiseen osaan, joka räjäytti pankin vihreään loistoon ja mieleni täyteen kesäkukkaansa.
"kiitos että minä olen tilapäinen
kiitos etten jää pysyväksi, etteivät
viiltohaavat maan kudoksessa"
Unien sirkus on jälleen yksi nuorille kohdennettu romaani, joka yllätti aikuislukijan viisaudellaan. Metatekstien perusteella osasin toki jo ennakkoon odottaa yhteiskunnallisesti kantaaottavaa teosta mutta kuitenkin sellaista, jossa ystävyys ja rakkaus ja muut sen sellaiset geneeriset teemat vievät lopulta melkein kaiken tilan. Eivät vieneet. Puolipakollinen teiniromanssikuvio luonnollisesti löytyy, mutta romantiikkagenreä kirja ei alkuunkaan edusta.
Parhaiten mieleeni teoksesta jäi, miten Johanna Förster sen avulla kommentoi taiteen universaalia merkitystä ja voimaa sekä kritisoi eräiden vaikutusvaltaisten ihmisten taide- ja kulttuurikenttään kohdistamaa vihapuhetta. Kun puhumme musiikista, tanssista tai kirjallisuudesta, emme puhu elintasomahaisten nykyihmisten kuluttamista tuotteista vaan ihmisiin sisäänkirjoitetusta tarpeesta luoda uutta ja jakaa kokemuksiaan maailmankaikkeudesta. Taideviha kumpuaa äärikonservatiivisesta pyrkimyksestä ylläpitää status quota. Ray Bradburylta voi kysyä lisätietoja.
Tarinankertojana Förster on varsin taitava, joskin päähenkilön ja tämän ystävän välirikko puolenvälin tienoilla tuntui päälleliimatulta ja väkinäiseltä. Sen sijaan Försterin käyttämästä upean runollisesta ja omaperäisestä kielestä nautin varauksettomasti. Mielestäni se tekee kunniaa suomenkieliselle kirjallisuudelle genrerajoista riippumatta.
"Sovinnontekijän kynsi" on mieleenpainuva jatko-osa "Kiduttajan varjolle". Se vie lukija entistä syvemmälle Urdin planeetan erikoiseen maailmaan, kun päähenkilö Severianin matka jatkuu. Ihmeet ja tapahtumat seuraavat toisiaan ja lukija saa jälleen hämmästellä Gene Wolfen kekseliäisyyttä ja sivistyneisyyttä.
Pidin kirjasta, mutta täydellinen se ei ole. Erityisesti häiritsi juonen ajoittainen sekavuus ja se, että kirja pomppii tapahtumasta seuraavaan niin, että juonen suuri punainen lanka jää välillä epäselväksi eivätkä lukijan odotukset tapahtumista täyty. Kaikkein sekavin oli kirjan alku. Meni pitkään päästä kärryille siitä, mitä Severianille oli tapahtunut 1. osan lopun jälkeen, sillä kirja alkoi aivan kuin siitä olisi puuttunut kymmeniä sivuja, jotka olisivat selventäneet 1. osan lopun tapahtumia. Jos tällainen hyppääminen tapahtumien yli on kirjailijan tyylikeino, se ei valitettavasti toimi. Myöskään kirjan loppupuolella oleva kymmenien sivujen pituinen näytelmä ei ollut mitenkään innostava lukukokemus - lähinnä se rikkoi tarinaa katkaisemalla sen jännittävässä kohdassa. Todella kummallinen valinta pitää näytelmä mukana kirjassa.
Näistä muutamista puitteista huolimatta aion tarttua myös seuraavaan osaan, sillä Uuden Auringon Kirja -sarja on todella vaikuttavaa fantasia-scifiä.
Wau, parhaimpia fantasiakirjoja ikinä- joitain luettu!
Omaan makuun alku oli aavistuksen hidas ja loppu liian nopea, mutta hyvinkirjoitetun tekstin takia tämä hädintuskin häiritsi. Tarina enemmän hahmopainotteinen kuin juonipainotteinen. Sarah J Maasin fanit tykkäävät. Demonit toimivat tarinassa hyvin.
Caidas>>>muut historian haltiamiehet
Omaan makuuni kirjassa oli liikaa kuvailua, toki kyseessä on fantasiakirja, mikä vaikuttaa asiaan. Pidin erityisesti kerronnasta, sillä tapahtumat kerrottiin Matildan ja Quinnin näkökulmasta.
Vielä parempi kuin ensimmäinen osa. Kolmatta odotellessa!
Kirja on täyttä roskaa kuten suurin osa nykyfantasiasta.
Tarinana ei nyt sinällään ole huono, mutta aika on tehnyt tehtävänsä, eikä aikanaan (peruskouluikäisenä) kokemani kauhu ja jännitys kirjan osalta tehnyt enää paluuta. Ihan kelvollinen kummitustarina kuitenkin.
Julkaistu englanniksi 1953 ja suomeksi 1978. Hyvin samantapainen kertomus kuin saman kirjailijan pari vuotta aiemmin julkaistu Triffidien kapina. Scifi-asetelmaltaan Triffidien kapinaa parempi teos. Kertoja on radiotoimittaja. Osa kertomuksesta itse koettua ja osa haastatteluista tai mediasta saatua tietoa. Paljon tapahtuu, mielikuvituksekas tarina ja jälleen kuvataan yksilöiden selviytymistä romahtavassa yhteiskunnassa. H. G. Wellsin Maailmojen sotaa mukaileva, paremmin kuvattu kertomus uhan vaikutuksista yhteiskuntaan ja yksilöön. Tarinan myöhempiä seuraajia mm. J. G. Ballardin Uponnut maailma (1962), John Christopherin Viimeiset ihmiset (1965) ja Mad Max -elokuvasarja (1979-2024). Kirjayhtymän julkaisussa jonkin verran kirjoitusvirheitä ja käännös muutamassa kohdassa hankalasti seurattava. 1950-luvun alun kylmän sodan asetelma on edelleen, yli 70 vuotta kirjan julkaisun jälkeen, valitettavasti edelleen kovin ajankohtainen.
Nälkäpelin voitto ei suo Katniss Everdeenille ja Peeta Mellarkille rauhaa. Parivaljakko lähtee voitonkiertuueelleen samaan aikaan kun kapinahenki laajenee vyöhykkeillä. Myös uusi Elonkorjuu tuo voittajakaksikolle uusia haasteita.
Vihan liekit on mielestäni trilogian paras osa ja ahmin kirjan yhdellä kertaa. Kirjan aloittaessani olin tapahtumien suhteen hieman skeptinen. Kirjan juoni ei kuitenkaan tuntunut toistavan edeltäjäänsä ja Vihan liekit ottaa mielestäni edeltäjäänsäkin syvemmin yhteiskunnallisesti kantaa erityisesti absoluuttista valtaa käyttäviä tahoja kohtaan. Ilmapiiri, jota sarjassa esitellään, käy entistäkin ahdistavammaksi. Henkilöhahmot pysyvät myös sarjan toisen osan ajan vahvoina, mutta samaan aikaan samaistuttavina ja maanläheisinä. Kirjan tapahtumat tuntuvat samaan aikaan absurdeilta ja jatkuvan ajankohtaisilta. Loistava kirja. Annan viisi tähteä. Ei muuta sanottavaa.
Kauhudekkari, jossa Sebastian ja Maria kohtaavat kohtalokkaan taudin. Molemmat kuolevat, mutta se ei olekaan vielä siinä. Sebastian jatkaa olemassaoloaan, vaikka sydän ei enää syki rinnassa ja ruokailutottumukset muuttuvat. Muutama sata vuotta myöhemmin hän sitten päätyy selvittämään murhaa, joka tulee turhan lähelle hänen omaa elämäänsä. Kuka pistää porukkaa kylmäksi Helsingissä?
Mielenkiintoinen tarina, joka liikkuu useissa aikatasoissa. Epäiltyjä on paljon ja päähenkilön mietteet tuovat syvyyttä tarinaan. Kokonaisuutena hyvinkin kompakti mysteeri.
Dekkareita en lue käytännössä koskaan, joten tämä oli virkistävä kokemus. Pidin siitä, miten päähenkilön tila nyt vain oli jotain mikä hänellä oli, ei mitään ihmeellistä. Ei nyt keskitytä siihen, vaan ratkotaan murhaa ja tuijotellaan ikkunasta.
Nuorten scifisarjan, Korennon, kolmas ja viimeinen osa, jossa selviää voittaako inhimillisyys. Kaksi päähenkilöä kaipaa toistensa luo, mutta yhteiskunta on heitä vastaan. Ihmisarvo on unohdettu, muisteja pyyhitty ja elämä on yhden väärän sanan päässä päättymisestä.
Raju ja ajatuksia herättävä päätösosa tälle mieleenpainuvalle sarjalle. Kerrontaratkaisu on todella toimiva ja mahdollistaa sen, että lukija saa paljon irti maailmasta ja tilanteesta. Paljon tässä on samaa kuin Atwoodin The Handmaid's Tale teoksessa. Molemmista tekee niin kylmäävän se, ettei kyseessä ole sellainen scifi, joka ei voisi koskaan olla todellisuutta.
Nyaxian kruunut -fantasiasarjan ensimmäisessä osassa vampyyrikuninkaan adoptoitu ihmistytär Oraya osallistuu kuoleman jumalattaren järjestämään turnaukseen Kejariin. Hän on ihmisenä pahasti altavastaajana vampyyrien turnauksessa ja pian onkin löydettävä liittolaisia. Sopivasti kuvaan astuu salaperäinen kilpailija Raihn.
Melkoisen raaka kuvaus päähenkilön selviytymiskamppailusta aukenee tämän kirjan sivuilta. Romantiikkaa ja toimintaa riittää ja kuolleiden hahmojen määrässä ei pysy perässä. Juoni on mielenkiintoinen, mutta kokonaisuus jäi minulle hieman epäselväksi jostain syystä
Veri ja tuhka -sarjan avausosassa suojellun Neidon, Poppyn, elämä mullistuu hänen tavatessaan uuden henkivartiansa. Poppy on elänyt rajoitettua elämää koko valtakunnan toivona, mutta nyt hän alkaa kyseenalaistaa häntä säätelevän maailman. Olisiko hänelläkin oikeus omaan elämään, rakkauteen ja tulevaisuuteen?
Minulla ei ollut kovia odotuksia teoksen suhteen, joten yllätyin positiivisesti tämän ollessa oikeasti hyvä! Dialogi viihdytti, ihmissuhteet olivat mielenkiintoisia ja maailma jännittävä. Ja mikä loppu! Onneksi kohta tulee toinen osa suomeksi ja pääsee lukemaan mihin tämä tästä etenee.
Lightfall-sarjakuvasarjan kolmannessa osassa maailma on vaipunut pimeyteen ja sankarimme yrittävät korjata tilannetta. Mutta miten pysyä reippaana, kun maailman lisäksi pimeyteen tuntuu vaipuneen myös päähenkilö ja kokonaisia kansakuntia on pakomatkalla?
Kuvitus on sarjan aiempien osien tapaan upeaa! Tarina ei ehkä ole ihan yhtä vahva kuin aiemmissa osissa, mutta viihdyttävä seikkailu kuitenkin. Dialogit myös miellyttivät jälleen hauskuudellaan ja suoraviivaisuudellaan. Tykkääkö joku muu siitä pienestä sinisestä velho-otuksesta? Ehdottomasti lempihahmoni tässä sarjassa!
Kuuntelin kirjan ensin englanniksi äänikirjana ja nyt vielä luin suomeksi. Kokonaisuudessaan se on todella hyvä. Siihen On hienosti sekoitettu huumoria ja vakavuutta. En aluksi oikein pitänyt Vaarasta, mutta kirjan myötä koin jopa hieman samaistuvani häneen ja ymmärtäväni häntä enemmän. Kirja loppui kyllä tosi mielenkiintoiseen kohtaan.